Factorenergia открива нов филиал в София, влиза на енергийния пазар у нас

Factorenergia открива нов филиал в София, влиза на енергийния пазар

Снимка: Sport PR Events Managment

Христо Стоичков пожела успех на екипа на испанката компания

Фактор Енерджи България, дъщерна компания на дружеството Factorenergia, търгуващо с електроенергия за индустрията и домакинствата в Испания, започва дейност през октомври на българския пазар. Днес бе официалното представяне на компанията в България в хотел "Милениум" и присъства Христо Стоичков и дъщеря му Христина, която е съдружник в компанията.

Компанията е учредена с амбициозната цел да спомогне ускоряването на енергийния преход на българския пазар и да допринесе за подобряването на конкретната среда в този сектор в полза на крайния потребител.

България е страна с големи възможности за растеж в енергийния отрасъл и се намира в процес на либерализация на пазара на електроенергия. Като взема предвид този факт, Фактор Енерджи България си поставя за цел да използва целия престиж, опит и познания в енергийния сектор на Factorenergia, лидер в прехода към либерализация на енергийния пазар в Испания и развиващ успешна дейност на международния пазар, в страни като Мексико и Португалия.

Фактор Енерджи България е официално регистрирана като фирма в края на 2021 г. и в настоящия момент се намира в етап на започване на дейност и работа по привличане на клиенти. Компанията е лицензирана и разполага с всички необходими за извършване на основната си дейност документи в областта на електроенергията, природния газ и производство на електрическа енергия за собствени нужди.

В екипа, който ще управлява бизнеса на компанията в България, е и дъщерята на Христо Стоичков - Христина, която заедно със семейството на Хосе Мария Мингея обединяват усилията си в подкрепа на каузата за борба с климатичните промени чрез насърчаване на енергийния преход в България.

Емилио Русо, основател и изпълнителен директор на Factorenergia разказа за плановете на новото дружество в България.
„Factorenergia е компания, която създадох преди 23 години от нулата. Понастоящем имаме над 150 000 клиенти, на които доставяме електрическа енергия и газ. Първоначално бяха само предприятия, но вече има и домакинства. Очакваме през тази година приход от над 1 млрд. евро. Политиката ни е да търсим местни съдружници в държавите, на чиито пазари навлизаме. За мен е чест в този проект с нас да са семейство Стоичкови и Хосе Мария Мингея. Целта ни е да бъдем българска компания. Да се борим с климатичните проблеми на ниво Европейски съюз, но и да печелим, пестейки енергия. Друга наша цел е да насърчаваме енергийната ефективност и независимост, използвайки електрически автомобили. Дойдохме в България, за да инвестираме, да открием работни места и да създадем местна фирма“, каза Русо.

Той допълни, че плановете на компанията у нас са да развие бизнес модел, който вече е доказан в Испания и Мексико, базиращ се на това да се подобрят условията и цената на база възобновяема енергия.

„При сегашните цени на ел. енергия, които са високи, ако разполагаш със соларни панели за възобновяема енергия, киловатите, които тя произвежда струват 0. Единствените разходи са вложенията за изграждане на инсталацията. Крайната цена за потребителя между пазарната цена и тази от инсталацията ще бъде доста по-ниска. Свързваме производството на тези инсталации и с производството на електрически автомобили“, каза още Емилио Русо.

Христо Стоичков пожела успех на целия екип на Фактор Енерджи България.
„Знаете, че с господин Мингея сме работили дълги години, помогна ми да тръгна за „Барселона“ и винаги съм се стремял да изпълнявам това, което той ми казва. Аз подкрепям неговото мислене и неговите виждания, защото заедно с Емилио са професионалисти в тази материя. И винаги ще имат моята подкрепа. Мисля, че ще бъде взаимно разбирателство и приятелство и да се върви напред. И аз съм убеден, че те ще отстоят това, което са извоювали в Испания и други държави. Винаги ще ги подкрепям. Българското си е българско и аз никога няма да се откажа от него. Добре дошли в България и успех“!“, каза Стоичков.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1283 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1552 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Драган Шолак с позиция относно "Левски"...

Във връзка с появили се публикации в българските медии, в които се твърди, че сделката за собствеността на футболен клуб...

Прочети още keyboard_arrow_right