Александър Александров, Топлофикация-София: Ще се коригират фактурите, ако има нарушения

Александър Александров, Топлофикация-София: Ще се коригират фактурите, ако

Снимка: Столица.bg

Объркването е заради начисленото ДДС - промяна ще има за изравнителните сметките , издадени след 9 юли т. г.

Изравнителните сметки ще се коригират, ако има нарушения. Това каза изпълнителният директор на Топлофикация София Александър Александров пред bTV. Той обясни, че при открити нарушения на правилата при формирането на сметките - изравнителните, ще бъдат коригирани.

Дайте ни няколко дни, когато имаме решение с Министерството на финансите, каза Александров.

Още през пролетта Александров заяви на заседание на Комисията по инженерна инфрастурктура и енергийно планиране към СОС, че общинското дружество може да премине на мазут, има резервни количества, но за 3 месеца.

Изпълнителният директор бе категоричен, че общинското дружество няма интерес да начислява грешно ДДС. Обясни още, че разминаването в сметките е станало, защото досега са начислявани 20% на всички сделки в миналия регулаторен период, който приключи на 30 юни. А отоплителният сезон е от ноември до април.

От Топлофикация-София обещават да спазят закона при издаването на общите фактури за отоплителния период. От Министерство на финансите има инструкции, според които решаващо е датата, на която фактурата е издадена. Ако това е след 9 юли 2022 г. - данъкът е 9%, а не 20%. Издадените фактури следва да бъдат анулирани и да бъдат издадени нови.

Александров пъсевтва клиентите на Топлофикация да не изключват топлоподаването си, защото това ще натовари съседите му, а и централното парно и топла вода засега са най-евтиния вариант. "Има над 200 обекта, които искат да се присъединят към Топлофикация-София, заяви изпълнителният директор на общинското дружество.

В петък работна група към СОС, експерти, представители на общинското дружество се срещнаха с енергийния министър в служебния кабинет на Гълъб Донев. Министърът е убеждавал общинските съветници Топлофикация София отново да бъде прехвърлена на държавата и тогава ще се гарантират доставките на газ.

Засега от Московска 33 бранят общинското дружество, която преди години е прехвърлено от държаната на Столична община, защото вече има точен анализ на състоянието и препоръки на американски консултант за оздравяване на дружеството. В пордължение на 4 години общинските съветници работят за стабилизирането на топлофикация - София. Остава да се намери инвеститор.

Към момента дълговете на Топлофикация надхвърлят милиард, а при сегашната цена на газа и липсата на доставки може да нараснат двойно.

Според него „Топлофикация“ може да работи над три месеца на мазут, ако няма необходимите количества газ.„Одържавяването е само един елемент. Модернизацията на „Топлофикация“ няма алтернатива. Трябва да се намери сериозен инвеститор, който да я реализира. Има съгласие между общината и държавата относно оздравителния план“, подчерта изпълнителният директор на дружеството.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 236 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1286 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 37 Гласове)
Общо гласували: 1559 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

United Group спечели награда на PwC за стратегията си за зелена е......

United Group спечели награда за иновации на годишните ESG Awards, организирани от PwC в България. Отличието е признание ...

Прочети още keyboard_arrow_right