Хиляди посетители се събраха на празника на автентичния роден вкус – Фестивал на Розовия домат

Фестивал на розовия домат

Снимка: Фестивал на розовия домат

На 3-ти септември в Княжеската градина МЕТРО България отбеляза за шеста поредна година Фестивал на Розовия домат. Най-значимото събитие на компанията, което по традиция обединява родни производители, ресторанти и крайни потребители,  беше официално открито от заместник-министъра на земеделието храните и горите Георги Събев, любимия кулинар - Ути Бъчваров и от изпълнителния директор на МЕТРО България – Никола Готрон.

„Много съм щастлив да поставя началото на шестото поредно издание на Фестивал на Розовия домат, което за поредна година затвърждава нашия ангажимент към българските фермери и производители. Горди сме да споделим, че от началото на кампанията „Отгледано с грижа в България“, работим с над 430 производителя, а над 50 000 професионални клиенти разчитат на свежестта и качеството на нашите продукти. Ние ще продължаваме да инвестираме в нашата програма и да гарантираме стабилната връзка между родния бизнес и българските земеделци“ – сподели изпълнителният директор на МЕТРО България Никола Готрон.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев поздрави организаторите на събитието като коментира: „Стратегията на Европейския съюз „От фермата до трапезата” от 2020-та година цели свързването на производители и потребители, както и достигането на стоките до крайните потребители с минимален брой посредници. Организирайки това събитие за шеста поредна година, МЕТРО България показва, че изпреварва тези европейски тенденции. Именно поради тази причина искам да ги поздравя, че подкрепят и поддържат българските производители.“

По време на празника на българския автентичен вкус посетителите имаха възможност да си закупят български розови домати и млечни продукти директно от родни производители. Кулинарният експерт Ути Бъчваров успя да предаде тънкостите за приготвяне на автентични български ястия, а пионерите по европейска средиземноморска кухня - шеф Джовани Балдантони и шеф-готвач Енца Барбаро – показаха нагледно приложението на родните домати в приготвянето на италианска зимнина. Един от най-обичаните земеделски продукти присъстваше и в рецептите на Яна Иванова от Резиденция Баба, която разкри дълго пазени рецепти от Северозападния регион на България. В кулинарната програма на „Фестивал на розовия домат“ се включиха и известни столични ресторанти и кулинарни академии. Ресторант Лиани, Crazy Diamond, МЕТРО Академия и CAI академия Варна представиха своите модерни интерпретации на българския ястия, а любителите на малцовите напитки можеха да избират от специална селекция бири и вкусни крекери, предоставени от 100 Beers и Zero Wave.

Устойчивото развитие и екосъобразния начин на живот също бяха на фокус в тазгодишното издание на фестивала. Фондация „Корен“ даде полезни съвети за компостиране в домашни условия, а ЕКО Партнърс бяха подготвили образователни игри, които насочиха вниманието на най-малките към разделното изхвърляне на отпадъци. В събитието се включиха и Градско градинарство, които показаха как се отглеждат кореноплодни растения в домашни условия. Организаторите от МЕТРО България пък изненадаха посетителите  със специална игра, която

насърчи посетителите да събират печати от всички локации и да участват в томбола за спечелването на вълнуваща награда – екскурзия за двама до тайна дестинация в България.

Всяка година Фестивал на Розовия домат  е кулминацията на програмата на МЕТРО „Отгледано с грижа в България“, която обединява малки и средни земеделски предприятия с ресторантьорския бизнес у нас. С всяка изминала година кампанията разширява обхвата си, като бъдещите планове на МЕТРО България включват разработката на дигитален проект, който цели още повече да скъси дистанцията между производителите, ХоРеКА сектора у нас и крайните потребители.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Остава само една седмица до крайния срок за кандидатстване във Vi......

Остават седем дни до крайния срок за кандидатстване във Vivacom Регионален грант – най-мащабната инициатива на тел...

Прочети още keyboard_arrow_right