„РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” събра над 600 кг електронни отпадъци

photo_library
 • Yettel

  Снимка: Yettel

 • Yettel

  Снимка: Yettel

Интерактивната инсталация продължава своята образователна мисия пред Sofia Ring Mall, след което ще посети и други места в страната

С помощта на хиляди граждани, които предадоха свои стари устройства и кабели, “РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” успя само за две седмици да събере над 600 кг електронни отпадъци и да предотврати тяхното попадане в природата. Арт инсталацията, посветена на правилното третиране на неработещата техника, е част от дългогодишните програми на телекома за намаляване на замърсяването с електронни отпадъци и насърчаване на кръговата икономика. Сред предадените за рециклиране електронни устройства са мобилни телефони, лаптопи, зарядни, слушалки, разклонители и кабели. А калкулаторът за въглеродни емисии на инсталацията показва, че с правилното им обработване ще бъдат спестени над 870 кг въглеродни емисии.

От 18 до 31 март “РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” посрещаше минувачите на площад „Света Неделя“ в София, където успя да достигне до над 50 000 души с посланието си за отговорна употреба на технологиите. Креативният подход към популяризирането на проблема с електронните отпадъци не само събуди интереса на хората към темата, но и провокира реални действия. Близо 4000 души са посетили инсталацията и са разгледали отделните ѝ елементи, сред  които са „Музеят на електронните отпадъци“, 270-градусовата прожекция, разказваща за пътя на устройствата – от производството до края на жизнения им цикъл, както и „кабелният човек“, който пита хората какво са направили със стария си телефон, след като са си купили нов.

„Въпросът, който най-често задават посетителите, е какво се случва със събраните електронни устройства – как се обработват и рециклират, за да се извлекат ценните материали, използвани при производството им. Това е знак, че темата вълнува все повече потребители. Но и ни дава възможност да задълбочим разговора за принципите на кръговата икономика и нейната роля за устойчивото ни бъдеще“, каза Маргита Колчева, мениджър „Устойчиво развитие“ в Yettel.

По-активните граждани дори посещават „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” няколко пъти, за да предадат непотребната си техника и да подпомогнат опазването на природата. В резултат на това количеството събран отпадък през втората седмица е в пъти по-голямо от първите седем дни от откриването на инсталацията. Цветният шкаф провокира голямо вълнение и у малките посетители – децата на възраст около 11-12 години показват сериозен интерес към темата и са готови да се включат в каузата.

От 1 април инсталацията вече е на нова локация – до главния вход на Sofia Ring Mall, за да покани и жителите от южните квартали на столицата да научат повече  за кръговата икономика и да предадат своята непотребна техника за преработване. До 31 май “РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel“ е достъпен за всички в района, които искат да се запознаят с малките стъпки, необходими за намаляване на вредата от изхвърлянето на електронните устройства и ценните ресурси, които могат да се преизползват за производството на друга техника. През следващите месеци инсталацията ще продължи обиколката на различни локации и градове в България, за да запознае и приобщи повече хора с дългосрочната мисия на Yettel.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стрийт-арт проект от конкурса на Електрохолд „Енергията си ти“ пр......

Проектът на графити художника Валери Веселинов на тема „Енергията си ти“ беше избран за победител в първия к...

Прочети още keyboard_arrow_right