Собственикът на минералната баня в Княжево иска да се отърве - търси купувач (ВИДЕО)

Собственикът на минералната баня в Княжево иска да се отърве - търси купува

Снимка: Столица.bg

След над 10 години на разруха и изтичане на минерална вода в реката,  банята в Княжево няма да  бъде възстановена. Най-вероятно обектът ще бъде продаден и за целта се търси купувач. Това става ясно от отговорите на въпросите, които Столица.bg изпрати на Министерство на здравеопазването, принципал на собственика - „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД.

"Имотът не съставлява оперативен актив за лечебното заведение и не се използва за основната му дейност – оказване на болнична помощ, поради което ръководството на болницата поддържа намерението си за продажба на същия.

Княжевци си искат Княжевската баня, от МЗ нехаят и минерална вода се лее в реката

„Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД е лечебно заведение и разполага с 13 филиала, разположени на територията на цялата страна в утвърдени курорти, като ръководството на дружеството полага всички възможни усилия да стопанисва и поддържа всички свои филиали и значителния сграден фонд, включително балнеолечебницата в кв. Княжево. С приоритет при финансирането на обновяване и ремонтни дейности на недвижимите имоти са обектите – оперативни активи на дружеството, които се използват пряко за лечебна дейност и в които се извършват лечебни и рехабилитационни процедури", категорични са от дружеството собственик.

Иначе сградата е пред срутване, в аварийно състояние, но от държавното дружество плащат за минералната вода, която някъде изтича.

"Същевременно, дружеството надлежно и в срок заплаща всички дължими такси за водоползване на минерална вода и стриктно спазва условията на издадените разрешителни за водоползване. През годините дружеството е полагало всички възможни усилия, за да запази и поддържа имота. Правени са частични репарационни дейности, като през 2010 г. е подменено покривното покритие с LT ламарина. Осигурена е СОТ охрана на обекта, за да се предпази имотът от набези и респективно от кражби и допълнителни увреждания на сградата", обясняват за ремонта преди 13 години.

Какво прави МЗ: 20 години банята в Княжево тъне в разруха

А "отговорното" стопанисване на обект, който "не е оперативен актив" за „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД е довело до изразходване на още средства като например за почистване от боклуци.

През август 2021 г. е сключен договор от лечебното заведение за извършване на следните строително-ремонтни дейности по сградния фонд на Балнеолечебница Княжево:
- Разчистване на строителни и битови отпадъци, в т.ч. премахване на люпеща се мазилка от таваните на помещенията;
- Цялостна ревизия на отводняването на покрива, включваща подмяна на водосточни тръби и улуци и техните фасонни части (кривки за водосточни тръби, поцинковани ъгли за улуци и др.);
- Беше извършена организация на цялата отводнителна система на покрива и заустването в канализационната мрежа;
- Извърши се затваряне на съществуващи отвори по фасадите и счупени стъкла на прозорци, с цел преустановяване на навлизане на атмосферни води вътре в сградата.

И всичко, което собственикът на минералната баня в Княжево е положил като усилия с нищо не променя картинката със стоянието й. Иначе обяснението е, че целта на извършените ремонтни дейности е да се преустановят течове и навлизане на атмосферни води вътре в сградата. Заустването на дъждовните води в канализацията осъществява превенция на основите на сградите, като ги предпазва от постоянни наводнения вследствие повърхностни води.

И разбира се откриват топлата вода: Техническото състояние на сградата не позволява към момента същата да се използва по предназначение, като от ръководството на дружеството са предприети всички необходими мерки и действия, както за обезопасяване на имота, така и за осъществяване на аварийни ремонтни дейности, обясняват от МЗ.

През 2020 г. са водени разговори със Столична община за прехвърляне на собствеността върху минералната баня в кв. Княжево на общината, но чрез продажба.

Относно финансиране за възстановяване на минералната баня в Княжево с кандидатстване по европейски проекти от дружеството собственик отговарят, че през последните 8 години дружеството собственик е предприело "действия за реализиране на възмездни сделки" или намиране на външни инвестиции по отношение на разглеждания имот.

Собственикът на банята в Княжево: Нямаме пари за възстановяване и пускане на балнеолечебницата (СНИМКИ/ВИДЕО)

И като пречка за невъзможност да се кандидатства по редица проекти и оперативни програми и съответно сградата да бъде възстановена, собственикът посочва:

- В общественото и медийното пространство периодично се публикува информация за промяна на подробния устройствен план на населеното място и разширяване на пътното платно, което минава непосредствено до границата на имота, което ще засегне значително предвижданията за сградата и имота, в който същата се намира.

- Каптажът на кв. Княжево е изграден под уличното платно в непосредствена близост до обекта, като с определянето на параметрите на санитарно-охранителните зони, значително се застрашават границите на имота и съответно възможностите за извършване на строителни дейности, което съставлява допълнителна пречка за намиране на инвеститори и реализиране на публично-частно партньорство

- Сградата е със статут на недвижим паметник на културата, като за недвижимата културна ценност не е определена категория. Посочените характеристики на сградата обуславят извършването на редица допълнителни съгласувателни процедури при осъществяване на репарационни и реставрационни дейности на сградата, като липсата на определена категория на паметника на културата (с „местно“ или „национално“ значение) съставлява пречка при одобрението за финансиране по редица европейски оперативни програми, по които с приоритет се финансират именно недвижими паметници на културата с категория „местно“ или „национално“ значение.

- Значителните средства, които следва да бъдат инвестирани в реновирането на сградата и пускането й в експлоатация, потенциалните приходи, които ще бъдат получавани при функционирането на обекта, както и обстоятелствата посочени по-горе отказват на значително ранен етап от преговорите потенциални инвеститори.

- Наличие на дългогодишен спор със Столична община по отношение на собствеността върху имота. Към настоящия момент същият е разрешен и имотът е отписан от актовите книги за общинска собственост.

МЗ за Княжевската баня: Ръководството не счита за целесъобразно да извършва скъпоструващи ремонти

"Посочените в журналистическото запитване добри примери за пускането на банята в гр. Банкя и тази в Овча купел и намиране на инвеститори отне значително време и период от повече от десетилетие, за да се намери най-подходящата форма сградите да бъдат реновирани и пуснати отново в експлоатация", посочват от Министерство на здравеопазването.

Само да припомним, че минералната баня в Княжево се руши повече от 15 години. Важното е, че собственикът не се е отказал да търси инвеститор и показва завидно търпение, което вероятно ще продължи още 15 години. Само за последните 3 години се смениха 4 министри на здравеопазването, но на кого му пука за минералната бня в Княжево?

Княжевци готвят протест за запазването на минералната баня

"Както СБР-НК ЕАД, така и Министерство на здравеопазването търсят и към момента най-подходящата форма за реновиране на сградата, вземайки предвид всички специфики на имота и неговото местоположение, както и потенциалните интереси от страна на бъдещи инвеститори", обнадеждено е ръководството на дружеството.

За софиянци най-важна е банята и ползавнето на минералната вода. За собственика най-важно е да се отърве от банята и да спечели пари. За евентуалния купувач най-важен е теренът - какво ли ще "цъфне" там и минералната баня ще остане история на снимка.

Александра Никова

Видео: Фейсбук група Княжевецъ и 
Българска Асоциация за Термално Наследство

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 112 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тръпката се завръща на българския футболен терен! efbet Лига отно......

efbet Лига се завръща! След дълга пауза, тежка подготовка и сериозно чакане от страна на българския фен, родният ша...

Прочети още keyboard_arrow_right