"Умно" видеонаблюдение и за какво може да ни послужи

видеонаблюдение

Снимката е илюстративна

Системите за видеонаблюдение без съмнение вече се насочват към следващия етап от своето развитие. Намирайки се в ерата на иновациите, свързани с развитието на телекомите като Vivacom, те са на път да претърпят сериозни промени, които до голяма степен да изместят нуждата от човешка намеса. Все повече се говори за „умни“ софтуери, които да извършват автоматично разпознаване на проблемни събития без участието на човек. Това представлява всъщност и концепцията „Smart City“ – един революционен скок в областта на видеонаблюдението, които предоставя „по-умни“ инструменти за управление на сигурността в различни ситуации.

Внедряването на „умно“ видеонаблюдение дава значителни резултати, помагайки за намаляването на престъпността и подобряването на сигурността в обществото. „Мога да кажа със сигурност, че спадът на така наречената битова престъпност има измерима стойност и тя е от порядъка на 30% надолу след въвеждането на подобен тип системи“, споделя Росен Христов, старши мениджър на Vivacom, в специалното издание на „Капитал“.

Тези системи за видеонаблюдение допринасят за превенция на престъпността, но приносът им не се ограничава единствено с това. Те също така намаляват вандализма на обществени места като паркове, градинки и детски площадки. Освен това, помагат и за идентифициране на нарушителите на пътното платно и могат да предотвратят незаконните „автогонки“. Това означава, че системите за видеонаблюдение не само правят нашите улици по-безопасни, но и помагат за запазването на обществените имущества и идентифицират нарушителите своевременно.

„Важно е да се отбележи, че в момента имаме заявка от Божурище за разширяване на съществуващото видеонаблюдение. Това се случва не само тук, а е масова практика в почти всички населени места, където сме реализирали подобни проекти“, споделя старши мениджърът във Vivacom. Той смята, че с промените в Закона за движение по пътищата, които се предвиждат, този интерес може да стане още по-голям. Предвижда се, че около 70% от приходите от глоби за нарушения по пътищата ще бъдат предоставени на общините, където са регистрирани съответните нарушения. „За тази цел обаче ще трябва да се направят подобен тип системи с аналитични функции. Защото  почти всяка община има някакви системи за видеонаблюдение, но те не са ефективни, ако не могат да идентифицират скоростта на автомобила, да сканират номерата, камерите и софтуерите не са сертифицирани“, споделя още Христов. Сега е времето, в което общините да инвестират в такъв тип смарт камери и софтуери.

Внедряването на „умно“ видеонаблюдение, тоест смарт камери и софтуери, има измерими положителни резултати за обществото. То не само намалява престъпността и подобрява безопасността, но и има по-голям контрол върху движението по пътищата. Също така подпомага ефективното управление на ресурсите на общините и увеличава контрола върху обществените пространства. С развитието на технологиите и огромния интерес към използването им за увеличаване на сигурността, можем да очакваме още иновации в това направление, които да осигурят безопасно бъдеще за градовете ни със смарт устройства.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Велики оферти за 5G смартфони от Vivacom...

През април Vivacom предлага 6 страхотни 5G смартфона на атрактивни цени, започващи от 1,98 лева на месец на лизинг за 24...

Прочети още keyboard_arrow_right