Новини от днес

comment 0
visibility 83
-

Вандали разбиват контейнерите за дрехи на столичния пазар „Димитър Петков“

Вандали разбиват контейнерите за дрехи на столичния пазар „Димитър Петков“. За това сигнализират слушатели на БНР. Дарените в контейнерите дрехи и обувки най-често са предназначени за нуждаещите се в общинските кризисни центрове. Инициативата за събиране на дрехи и текстил се реализира в столицата от 5 години, съвместно с Българския Червен кръст. Тя е организирана по подобие на отдавна съществуващ модел в Западна Европа. Още при стартирането рискът от вандализъм е оценен като висок, каза пред БНР Антон Гичев от фирмата - собственик на част от контейнерите за дрехи в България. „Тези прогнози не се оправдаха и наблюдаваме една много висока дарителска култура в България, въпреки това има такива прояви, които много „бият“ на очи. Те са много откъслечни прояви и в момента, разполагайки със 150 контейнера, може да се каже, че имаме по няколко такива случая на година“, добави Гичев. Според Гичев, вандалите вземат по-качествените дрехи и обувки, а останалото разхвърлят по тротоарите. По думите му, в зависимост от сезона контейнерите се пълнят по различен начин, като в най-масовия случай се изпразват до 4 пъти седмично. Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. Към момента в София, Пловдив, Перник, Кюстендил и Варна са разположени над 150 контейнера, като е планирано броят им да достигне 1000 през следващите няколко години. Първите 20 постоянни контейнера за текстил в София са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която Столичната община започна да разработва през 2019г. Милиони тонове облекла се изхвърлят на сметищата в Европа всяка година, а потреблението на дрехи на годишна база надвишава 6 млн. тона.  

comment 0
visibility 91
-

Близо 3 млн лева ще отпусне СОПФ за ремонти на детски градини и училища в София

Столичният общински съвет ще разгледа предложение на Стефан Марков – председател на финансовата комисия и заместник кмета Дончо Барбалов за отпускане на 2 826 850 лв. от приватизация за ремонти на сгради, които се нуждаят от обновление. Във връзка с подготовката на бюджета на Столична община, зам. кметът по строителството Ангел Джоргов е изискал от всички районни кметове да предоставят справка за проекти и обекти в кварталите за включване в инвестиционната програма. Постъпилите предложения възлизат на 131 млн лв., от които 92 млн. за детски заведения. Извършен е преглед на всички, за да се установят обектите с най-неотложните нужди и е изготвен поименен списък за финансиране. В него попадат 12 детски градини в районите „Красно село“ „Възраждане“, „Сердика“, „Подуяне“, „Изгрев“, „Младост“, „Витоша“, „Връбница“ „Панчарево“ и „Банкя“, детска ясла №1 и четири училища в районите „Слатина“, „Триадица“, „Искър“ и „Връбница“. Ремонтните дейности предвиждат вътрешно и външно обновяване, подмяна на сградни инсталации, поправка на покриви, мерки за енергийна ефективност и др. „Столична община има последователна политика за поетапно обновяване на образователната инфраструктура във всички райони на града. С тази цел Съветът за управление на приватизационни фонд разгледа внимателно всички постъпили предложения и реши да отпусне средства за обновяването на общинската собственост и най-вече за създаване на удобна и красива среда за нашите деца.“, коментира Стефан Марков – председател на Комисията по финанси и бюджет към Столичния общински съвет.

comment 0
visibility 213
-

Концепцията за спортно градче е най-смислена, заявяват от район "Слатина"

Комплекс „Червено знаме“ би могъл да бъде един от символите на район „Слатина“, казват от районната администрация във Фейсбук. Разработването му е неизменно свързано с цялостната концепция за развитието на района. Комплекс „Червено знаме“ не е общински имот, подчертават още от район "Слатина". Принципал на държавното дружество „Сердика спортни имоти" АД, в чийто капитал са включени терените на комплекса с плувните басейни, хотела, залите по гимнастика, борба и волейбол, е министерството на младежта и спорта (ММС). Сградите се намират на територията на района ни, но разпореждането със собствеността им се извършва от дружеството собственик чрез разрешение от страна на принципала и със съгласието на Министерски съвет. Ролята на районния кмет е на домакин, който да съдейства с каквото може и да работи заедно с принципала, за да има единна концепция по проекта, която съвпада и с тази за развитието на района. Ние не се разпореждаме с тези имоти. В края на октомври 2021г. Георги Илиев - кмет на Слатина препотвърди, че терените на комплекса ще бъдат използвани само и единствено за изграждане на спортна инфраструктура. Предпроектното проучване на ММС и параметрите за строителството са съобразени с устройствения план на Столична община, съгласно който зоната, в която са разположени терените, е отредена за спорт и атракции с градоустройствени показатели плътност - 25%, кинт - 0,5%, озеленяване - 40 %. Намираме концепцията за спортно градче, в което по естествен начин да се вплитат спорт със социални функции, за най-смислена. Това също е и формата, която ще даде тласък на международните спортни събития от висок ранг в София, казват още от района. Прогнозната стойност за изграждането на спортния комплекс възлиза на над 120 млн. евро.  

Реклама
comment 0
visibility 89
-

Общинският културен институт "Надежда" представя селекция от песни от поредицата за Джейм...

Джаз формация „София“ и квартет „Емоция“ представят в Общинския културен институт "Надежда" своя проект „007 James Bond theme“, съобщават от центъра. За събитието е подбрана завладяваща селекция от познати и обичани песни от поредицата за Джеймс Бонд – „Golden Eye“, „You Only Live Twice“, „Diamonds Are Forever“, „Skyfall“ и „Writing’s On The Wall“, „Another Way To Die“ и много други. Началото на концерта е в 18,30, в сряда 24 януари. Входът в общинския център е свободен, с представяне на зелен сертификат.  

comment 0
visibility 68
-

Сатира от Александър Секулов с премиера в София

Актьорът Пенко Господинов гостува на Сатиричния театър в София със спектакъла "Експлозивна комедия за Големия взрив" от Александър Секулов. Премиерата е на 30 януари, а самата пиеса се поставя за първи път на сцена, съобщават от трупата на театъра. "Александър Секулов, с когото досега не бях работил, ми изпрати един свой нов текст, от който ми замириса на автентична сатира, на откритие, на радост от намерени в думите и ситуациите ориентири, които са отличен повод за сатиричен спектакъл", разказва режисьорът Пламен Марков. "Не правещ се на смешен, а истински смешен, не пропагандно и шаблонно клише за сатира, а истинска сатира, нещо оригинално, в което има болка и надежда. Предложих я веднага на ръководството на театъра и вече я репетирам. Репетициите са радостни. Така ми се иска да не се заблуждаваме, че работим по отличен материал за съвременно оригинално българско сатирично представление, така ми се иска поради необходимостта да има такова животно като жирафа, да не си измисляме, че има, така ми се иска да пренесем радостта от работата ни в радост за публиката", каза още Марков. В представлението участват още Албена Павлова, Димитър Баненкин, Стела Ганчева, Асен Мутафчиев, Михаил Сървански, Кирил Бояджиев, Вилислава Кирилова, Теодор Елмазов и Иван Панев. "Дано богът на Сатирата, дано духът на вечната и велика Сатира да е с нас. Молете се за нас, за да ви зарадваме. Не искам да съм патетичен, но ние имаме надежда. Мирише ми на ранния Стратиев, а си е съвременния Секулов", допълва режисьорът. Сценографията и костюмите в спектакъла са на Мира Каланова, а музиката е на Калин Николов.

comment 0
visibility 95
-

1177 ваксини са поставени в общинските пунктове за имунизация тази събота и неделя

Общо 1177 ваксини срещу COVID-19 са поставени тази събота и неделя, 22 и 23 януари, в общинските „зелени коридори“, съобщават от Столична община. През двата почивни дни работиха кабинети за имунизация отново в две метростанции, пет търговски центъра, в общински диагностично-консултативни центрове и болници, както и в Културния дом в ж.к. “Дружба“. В делничните дни столичани имат възможност да се ваксинират в следните общински пунктове: - В общинските ДКЦ-та с номера 8, 11, 12, 13, 18, 20 и 24. - В две от общинските болници: Втора МБАЛ (работно време – от 09:00 до 14:00 часа) и МБАЛ "Княгиня Клементина" (работно време – от 10:00 до 17:00 часа). През седмицата работят и двата пункта в метрото, но с различно работно време: в метростанция "НДК" – от 8:00 до 14:00 часа в понеделник, сряда и петък, и от 13:00 до 19:00 часа – във вторник и четвъртък,в метростанция "СУ "Св. Кл. Охридски" – от 13:00 до 19:00 часа всеки работен ден. От 4 до 23 януари включително са направени 16610 имунизации в общинските „зелени коридори“. Продължава и инициативата на Столична община по идея на кмета на София за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община https://call.sofia.bg/ е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.  

comment 0
visibility 195
БНБ пуска възпоменателна монета с лика на Стоянка Мутафова

Опашка се изви пред БНБ за монетата с лика на Стоянка Мутафова

В мразовитата понеделнишка сутрин пред сградата на БНБ в столицата  се изви опашка от чакащи да получат медната възпоменателна монета на тема „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“, съобщи БНТ. БНБ пуска възпоменателна монета с лика на Стоянка Мутафова Александър чака от 0.00 ч. в полунощ, но споделя, че вече е имало хора, които са дошли преди него към 23 ч. На опашката има както колекционери, така и хора, които са дошли специално за монетата с лика на обичаната актриса, защото харесват филмите с нейно участие и са фенове на творчеството на Стоянка Мутафова. От 7.30 часа чака за монетата и Росицa. Тя споделя пред БНТ, че е тук конкретно за тази монета, защото харесва актрисата. Росица обаче мисли, че не е редно кампанията да бъде организирана по този начин. „Много е студено, много часове се чака, би трябвало да има някаква по-добра организация“, казва жената. В периода от 24 до 26 януари 2022 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети. След този период възпоменателната монета „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ ще се продава без ограничения.

comment 0
visibility 865
Майката на Александра: Благодаря ви, мили хора, вашата обич ще върне Али къ

Майката на Александра: Благодаря ви, мили хора, вашата обич ще върне Али към живота

Благодарение на стотиците дарилители е събрана кръвта за животоспасяващите операции на Александра Нинова. Момичето бе блъснато от автобус на градския транспорт в Люлин в петък вечерта. В момента тя е в детската реанимация на "Пирогов". След призива за кръводаряване в събота стотици се отзоваха и в неделя чакаха с часове на минусова температура в двора на НЦТХ в столицата. "Благодаря на хората, които организираха даряването на кръв за Али!От сърце благодаря на всички, които посветиха изключително мразовития неделен ден на живота на нашето дете и чакаха, за да дарят кръв за нея! Благодаря на всички, които се молят за Али и я споменават с обич и топлота! Мили хора, вярвам, че вашата помощ, вашата обич и вяра ще върнат Али към живота!", написа в социалната мрежа майката на 17-годишното момиченце Яна Алексиева. Кампанията по кръводаряване бе организирана в социалната мрежа и след публикация и в Столица.bg редакционният телефон прегря. Обаждаха се студенти по ветеринарна медицина в Стара Загора, обаждаха се футболни фенове, обаждаха се студенти по медицита и в УНСС и всички бяха в готовност още в събота през нощта да отидат да дарят кръв за Александра. Алекс се нуждае от тромбоцитна маса за предстояща операция в "Пирогов" За по-малко от 24 часа бе събрана необходимата кръв за тромбоцитна маса, която трябваше да се прелее на момичето, за да се направят предстоящи операции. В София над 130 души дариха кръв и още много сториха същото в страната. Дори и след като беше събрана кръв и това бе съобщено, дарители продължаваха да чакат и да дарят за непознатото дете. Сред дарителите бяха съученици на Александра, приятели в ансамбъл Средец, стари и млади, познати и непознати,  и всички обединени от милосърдието и борбата за спасяване на живота на 17-годишното момиче. "Към всички съпричастни и най-вече към десетките, които днес мръзнаха и дариха освен кръв, но и почивният си ден, за да отидат и да чакат да им бъде взета кръв за непознато дете. Към всички които ми звъняха и писаха и помолих да не ходят да даряват, защото центъра за кръводаряване и без това изнемогваше от липса на персонал. Респект и благодаря", изрази благодарността майката на Александра Нинова. "Благодаря на всички лекари и специалисти от Детска реанимация в Пирогов, които денонощно поддържат искрата живот в дъщеря ми! Благодаря на всички приятели и познати, които веднага ни потърсиха, за да помогнат в бедата! Благодаря на хората, които организираха даряването на кръв за Али! От сърце благодаря на всички, които посветиха изключително мразовития неделен ден на живота на нашето дете и чакаха, за да дарят кръв за нея! Благодаря на всички, които се молят за Али и я споменават с обич и топлота!", написа Яна Алексиева.  

comment 0
visibility 173
-

68 на сто от интензивните легла COVID-легла в София са заети

Към вчерашна дата, 23 януари, 68 на сто от интензивните легла за лечение на пациенти с COVID-19 в София са заети. Това заяви в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравеопазване на Столична община. Трябва да се предвидят още болнични легла за деца, защото при последната вълна расте броят на най-малките пациенти, смята той. Съгласно плана на правителството за управление на пандемията столицата се намира на прага на Етап 3. 14-дневната заболеваемост е около 2300 на 100 000. Единствено област Благоевград изпреварва София по интензивност на разпространение на вируса. Едва 7 души от 227 потвърдени случая на Омикрон са в болница, което означава, че при новия щам тежкото преболедуване се случва по-рядко, каза Кантарджиев. Проблемът с разпространението на вируса в града обаче остава заради голямата циркулация на хора от цялата страна. 47% от жителите на София са ваксинирани, но за хората без ваксина и без досег с предишни варианти на коронавирус опасността да попаднат в болница остава голяма, предупреди професорът. Той призова предприятията да въведат работа на ротационен или групов принцип, така че да не се засичат отделните групи служители, защото съществува опасност да се разболеят много хора наведнъж. Кантарджиев посъветва да се продължи с проветряването на помещенията, да се поставят апарати за стерилизация в училищата и в обществените сгради, както и да се въведат нови методи за трайна дезинфекция на повърхности със сребърни наночастици, осигуряващи едномесечна защита. Личното съзнание е най-важното, подчерта проф. Кантарджиев. Той напомни, че всеки трябва да носи маска на места с много хора, както и да се избягват струпванията. А който се чувства болен, да остане вкъщи.

comment 0
visibility 1509
-

Шофьор на автобус в столицата удари младеж на 17 без причина

Шофьор на автобус по линия 47 нападна без причина младеж на 17 години в столичния квартал Банкя. Инцидентът се е случил на 15 декември, но младежът решил да разкаже за него сега, защото бил болен, каза той пред Нова телевизия. Причина за агресивното поведение на служителя на ЦГМ няма, според младежа. Той се забавил при качването, след като се качил в автобуса седнал на последната седалка, за да е по-далеч и да не предизвиква конфликти. "Шофьорът стана и се засили към мен, извика ми в лицето защо съм му говорил по този начин и съм го обиждал, опитах да обясня, че не съм го обидил и другата жена в автобуса ми е свидетел, но той не ме изслуша и ме удари с юмрук в лицето. След това ме изхвърли от автобуса, продължавайки да ме псува и обижда. Не му беше трудно, огромен мъж все пак", разказва 17-годишният Никола. Младежът се обадил на баща си, който пресрещнал автобуса на метростанция Сливница и сигнализирал на 112. Пристигналите полицаи му обяснили, че нищо не могат да предприемат, защото няма доказателства, въпреки че в автобуса има камери. Посъветвали го да си извади медицинско и да подаде жалба. Изваденото медицинско свидетелство указва нанесена средна телесна повреда. „Разбрахме за случая в петък. Изгледахме видеозаписите от камерите в автобуса. Вижда се как момчето се качва и шофьорът говори нещо с него. След това момчето отива на последната седалка. В един момент шофьорът скача и тръгва към него. Камерата не е успяла да заснеме какво се случва тогава. След това шофьорът се връща зад волана. Никола слиза през втората врата”, каза Александър Косерков, директор на гараж "Земляне", Столичен автотранспорт. Шофьорът на автобуса работи във фирмата от 2 години, като веднъж вече му е правена забележка след подаден сигнал за проблем от пътник. „Мъжът е в отпуск в момента. Когато се върне, ще му бъде поискано обяснение и съответно ще бъде наказан, ако се окаже виновен”, обясни още Косерков.    

comment 0
visibility 194
Градският транспорт се движи по Бояна - Златните мостове, Драгалевци - Алек

Градският транспорт се движи по Бояна - Златните мостове, Драгалевци - Алеко се опесъчава

От 4 ч. сутринта в София са обработени срещу заледяване улици, спирки, подлези и публични пространства след продължителния снеговалеж тази нощ, съобщиха от Столична община. На терен общо 168 машини – снегопочистваща техника са извършвали разпръскване на смеси и почистване на сняг. Опесъчават се и планинските пътища в ПП Витоша. Към момента градския е разчистен пътя Бояна - Златните мостове и автобусите на градския транспорт се движат към Витоша. По другото планинско трасе - Драгалевци - Алеко се опесъчава. Във всички райони на града са обработени улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, стръмни участъци и мостове, общинската пътна мрежа, Южната дъга на Околовръстен път. Обработени са основни улици в квартали, в някои райони и вътрешно-квартални улици. В момента продължава работа в някои райони като „Средец“, „Красно село, „Триадица“, „Витоша“, „Панчарево“, „Кремиковци“, както и в с. Сеславци, с.Желява, гр. Бухово. Започна почистване на прилежащите пространства на спирките на градския транспорт в столицата, подходите към подлези и станциите на метрото. Приоритетно са обработени трасетата на градския транспорт и се движи по график при зимни условия и изпълнява обичайните си маршрути. Контролът на дейностите по снегопочистването се извършва от Столичен инспекторат. Обходи на терен извършват и аварийните екипи на общината. През деня температурите ще останат отрицателни, възможно е образуване на заледявания. Шофьорите на автомобили да използват превозните средства, оборудвани за движение при зимни условия и да карат, спазвайки дистанция и със съобразена скорост, препоръчват от Столична община.

comment 0
visibility 477
Сграда на бивше посолства на ул. Цар Иван Асен II 91 става детска градина

Сграда на бивше посолство на ул. Цар Иван Асен II 91 става детска градина (СНИМКИ)

Още една детска градина ще отвори врати в централний софийски район "Средец". Новината съобщи кметът Трайчо Трайков след срещата си в събота с областния управител на София Иван Кючуков. Сградата на  ул. Цар Иван Асен II 91 е държавна собственост и е била била посолство и ресторант. Трайков планува да стане детско заведение и в тази връзка  е провел няколкочасов разговор с губернатора, който е подкрепил идеята. Двамата са посетили в събота къщата и се договорили още от днес да стартира процедурата за предоставяне на имота на Столична община за ползване. Щеше да е скандално имотът да бъде приватизиран, каквато процедура тече в момента, коментира Трайчо Трайков.  По-късно в почивиня ден кметът на "Средец" и зам.-кметът по строителство са проверили и подготовката за ремонт на подлеза на Румънското посолства, свързващ "Шипченски проход" и "Цар Иван Асен II". В зоната има 3 училища и съоръжението е сред тези с най-голям човекопоток. Проблем с павилиони на някогашната общинска фирма "Егида" засега е пречка да започнат ремонтните дейности. "Единственото, което продължава да ни спира е, че собствеността на няколко от павилионите в него е на общинската фирма Егида и за да ни издадат от НАГ разрешение за строеж трябва да бъдат извадени от капитала им с решение на СОС. Надявам се това да стане на предстоящата сесия и да можем да започваме", коментира Трайков в социалната мрежа.

comment 0
visibility 869
-

Учениците в София ще учат дистанционно една седмица

От днес, 24 януари, до края на седмицата се преустановява присъственото обучение за част от столичните ученици, съобщават от СРЗИ. Дистанционно ще учат учениците от пети, шести, осми, девети и единайсети клас. Ограничителната мярка е въведена със заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. Присъствено ще остане обучението за учениците от първи до четвърти клас, както и от седми, десети и дванайсети клас. Обучението в електронна среда ще продължи до 28 януари т.г. включително, след това всички ученици и учители ще излязат във ваканция, съобщават от МОН. Учебните занятия ще се възстановят от 7 февруари – присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти. Частичното преминаване към онлайн обучение в София-град се налага заради по-високия процент на диагностицираните с COVID-19. Към 21 януари болните ученици в столицата са 3,09 %, което е почти двойно повече отколкото средните стойности за страната – 1,71%. Болните учители са 5,68% а непедагогическите специалисти – 3,03% при средно 4,4% и 2,6% за страната. По-висок е делът и на карантинираните ученици в София - 3,52% и в Бургас - 3,95% спрямо средния процент за страната - 2,83%. Карантинираните преподаватели в София са 5,28% при средни данни за страната 4,43%, непедагогически специалисти под карантина са 2,92 на сто.    

comment 0
visibility 291
Инфекционист: Над 80% от заболелите с COVID-19 в София са с Омикрон

1012 са новите случаи на заразяване с ковид в София

1012 са новите заразени с Covid-19 в София за последното денонощие, показват обновените данни от Единния информационен портал. Общо заразените в София достигнаха 229 829. В София-област новите случаи са 119, с тях заразените са 31 368. В страната случаите са 2 847 при направени 13 268 теста. Положителни са близо 22 на сто от пробите. Активните случаи у нас са 202 421. До момента в болница са настанени 5 309 души, а 550 от тях са в интензивни отделения. 207 са новопостъпилите в последните 24 часа. Загубилите битката с болестта за последното денонощие са 28, а 1376 души са посочени като оздравели. 100% от починалите за деня не са били ваксинирани. 1079158 дози ваксина са поставени в София. Със завършен ваксинационен курс в столицата са 538 310 души. На 143 463 са поставени бустерни дози. Общо в страната напълно ваксинираните са 1 976 308. С бустерна доза са 569 133 души. В последното денонощие в страната са поставени 1 938 дози от ваксината.

comment 0
visibility 140
-

Времето и предстоящите събития за 24 януари 2022г.

Времето на 24 януари 2022г. През деня, главно в планините и в планинските райони, ще правали слаб сняг, който след обяд ще спира, а над западните райони на страната ще има и по-съществени разкъсвания на облачността, съобщи НИМХ. В София ще бъде студено, минималната температура ще е около минус 9 градуса, а максималната - около минус 5 градуса.  Предстоящи събития: Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичен общински съвет ще проведе заседание от 13,00 ч. Заседанието ще бъде онлайн чрез платформата „CISCO Webex Meeting" и ще се излъчва във Facebook страницата на СОС. Комисията по транспорт и пътна безопасност към Столичен общински съвет ще проведе заседание от 14,30 ч. Заседанието ще се проведе на ул. „Московска 33“ -зала № 1 и онлайн чрез платформата „CISCO Webex Meeting" и ще се излъчва във Facebook страницата на СОС. На площад „Св. Александър Невски“ ще се състои официална церемония по посрещането на министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски - 16:00 ч.. Среща на собствениците на нощните заведения в София ще се проведе в клуб „Карусел“ на ул. „Георги С. Раковски“ 108. На нея ще бъдат обсъдени последващи действия в следствие на очакваното им затваряне. Начало 17:00 ч.