Новини от Александра Никова

comment 0
visibility 459
В "Пирогов" разкриха изборна секция за пациенти

В "Пирогов" разкриха изборна секция за пациенти

Пациентите на "Пирогов" могат да гласуват днес в специално създадена изборна секция, съобщиха от болницата. В лечебното заведение е създадена необходимата организация, за да може пациентите, настанени за лечение и заявили желание да гласуват на предстоящите избори в неделя, 2 април, да го направят. Това са поредните избори, по време на които университетската спешна болница дава възможност на своите пациенти да упражнят правото си на глас.  На територията на болницата е разкрита специална изборна секция, която е в рапортна зала "Проф. Емил Таков". Също така е създадена организация, да се осигури възможност всички болни, които са постъпили в "Пирогов" през почивните дни също да могат да упражнят своя вот.

comment 0
visibility 813
Къде в София е забранено спиране и паркиране

Къде в София е забранено спиране и паркиране

Направена е промяна в организацията на движението в София за парламентарните избори. От 08.00 часа до приключване на изборния ден на 02.04.2023 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства. Разрешено е спиране  ипаркиране само на автомобилите обслужващи изборите. Забранено е на: - на бул. „Шипченски проход“ между ул. „Акад. Людмил Стоянов“ и ул. „Александър Жендов“; - на паркинга на ул. „Александър Жендов“ , при кръстовището с бул. „Шипченски проход“ /до зала „Универсиада“/. От 20.00 часа на 02.04.2023 г. до приключване на изборния ден се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Шипченски проход“ между ул. „Акад. Людмил Стоянов“ и ул. „Александър Жендов“, с изключение на колите на обществения транспорт. Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища за горепосоченото време и места.

comment 0
visibility 562
МВР: Изборният ден в Софийска област започна в спокойна обстановка

МВР: Изборният ден в Софийска област започна в спокойна обстановка

Всички секционни помещения на територията на областта са предадени навреме на избирателните комисии. Охраната на изборните помещения през изминалото денонощие протече нормално, без произшествия и инциденти. До момента няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. И в днешния ден служителите на сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-София ще работят от 8.30 до 19.30 часа и ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права. Заявления за издаване на удостоверения ще се приемат до 19.00 часа. Припомняме, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия. ОДМВР-София е предприела всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на спокойното протичане на изборния ден. Пресцентър ОД МВР Софийска област

Реклама
comment 0
visibility 619
Изборите в столицата: С около 40 минути закъсня отварянето на секция във "В

Изборите в столицата: С около 40 минути закъсня отварянето на секция във "Възраждане"

С близо 40 минути закъснение отвори 20-та секция в 46 ОУ "Константин Фотинов" в район "Възраждане". Вместо в 7 часа първите избиратели влизат в 7:38, след забавяне от страна на председателят на секцията, съобщава DarikNews.bg. Пред секцията е имало чакащи хора, но минути по-късно изборният ден е продължил нормално. В 7.00 часа тази сутринт започна изборният ден на предсрочните парламентарни избори в София и ще продължи до 20.00 часа. Ако пред секциите има хора, които чакат да гласуват, работата на секцията може да се удължи до 21 часа. Над 1600 секции в трите МИР-а са разкрити в столицата за вота за 49-о Народно събрание: 23-ти МИР - районите „Изгрев“, „Красно село“, „Лозенец“, „Младост", „Панчарево“, „Студентски“ и „Триадица“. 24-ти МИР - районите „Възраждане“, „Искър“, „Кремиковци“, „Оборище“, „Подуяне“, „Сердика“, „Слатина“ и „Средец“. 25-и МИР - районите „Банкя“, „Връбница“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Люлин“, „Надежда“, „Нови Искър“ и „Овча Купел“. 26-и МИР - Софийска област.

comment 0
visibility 2625
Президентът на бокса: Организацията на европейското в София беше на световн

Президентът на бокса: Организацията на европейското в София беше на световно ниво

Изпращаме много силно Европейско първенство за младежи в София, организацията беше на световно ниво. Това каза президентът на Българската федерация по бокс Красимир Ининиски, цитиран от сайта на централата. Той поздрави националите ни за постигнатите успехи. В зала "София" българските боксьори спечелиха европейско злато - Георги Стоянов, три сребърни медала - Любослав Методиев, Тони Илиев и Кирил Борисов и бронзов  – Румяна Александрова. В София участваха над 350 боксьори от 40 страни, което го превърна в изключително силен турнир, с много сериозна конкуренция. "Нашите национали показаха, че имат голям потенциал и в голяма степен успяха да го реализират. Естествено, винаги може и повече, но четири финала при младежите, една спечелена титла и един бронз при девойките, на Европейско първенство, това е много добър резултат. Конкуренцията, както сега, така и преди това на Купа „Странджа“, бе на много високо ниво и това ни кара да се чувстваме удовлетворени от свършената работа. Всичко е в ръцете на тези момчета и момичета, те да продължат да се развиват и да искат да вървят напред", каза Инински. Инински споделя, че е горд с екипа, с който работим. Българската федерация е получила десетки поздравление за организацията на Европейското първенство за младежи всички президенти на федерации, които бяха в София. Турнирът се проведе под егидата на международната централа ИБА, откъдето също се изказаха ласкаво за свършената от нас работа. "Това само може да ни амбицира да продължим в този дух и да работим все така всеотдайно за развитието на бокса в България. Сега ни предстоят няколко дни почивка, след което отново ни чака много работа, защото идват Световно първенство за жени и Европейско първенство за мъже. Пожелавам на всички българи да посрещнат възкресението на Христос със смирение и в тези трудни времена да сме по-добри и да се подкрепяме един друг", каза Красимир Инински.

comment 0
visibility 2582
Феновете на ЦСКА прекратяват палатковия протест пред БФС в Бояна

Феновете на ЦСКА прекратяват палатковия протест пред БФС в Бояна

Протестът с палатков лагар пред централата на БФС в Бояна се прекратява. Това съобщават привържениците във фейсбук групата Сектор Г. Недоволството срещу насотящото ръководтво на БФС, начело с Борислав Михайлов, не спира окончателно. То ще продължи, но под друга форма. Палатковият лагаре бе в продължение на близо 2 месеца, а фенотове на няколко пъти блокираха Околовръстното с шествие. Също така изразиха недоволството си с огромни транспаранти с призив за напускане на настоящите шефове на футболната централа. Околовръстното замръкна и осъмна с плакат срещу ръководството на БФС "След разговор, в който уведомихме хората от екипа на Димитър Бербатов, останалите клубове участници и тези, които ни подкрепят, прекъсваме начина на протест под формата на палатков лагер и преминаваме към друг вид действия против престъпното управление на БФС. На господата от базата в Бояна ще кажем, че протестите ще продължат до тогава, до когато желаните от нас промени във футбола ни не се случат", категорични са привържениците на ЦСКа-София.

comment 0
visibility 3464
Пак свлачище на пътя София - Самоков, няма пострадали

Пак свлачище на пътя София - Самоков, няма пострадали

Свлачище отново затрудни дивжението по пътя София - Самоков в района на Кокаляне тази сутрин. Около обяд платното бе разчистено и преминаването е нормално. Сигналът за падналите камъни е подаден сутринта около 9 часа, съобщи Нова телевизия. За безопасността на пътуващите временно беше затворено едното платно в посока Самоков. От падащите камъни няма пострадали автомобили. В района на кокаляне имаше голямо задръстване. Свлачищата по пътя София - Самоков не са нещо необичайно, а напротив известно е, че цялото Кокаляне и рисково за свлачища.  Общински съветник от СОС пише на регионалния министър за свлачището до Кокаляне (СНИМКИ) И въпреки това пътят не е обезопасен с мрежи и редовно има паднали скали, които създават предпоставка за инциденти. Пътят е под управлението на АПИ, но мерки за обезопасяване досега не са взети, коментираха жители на район Панчарево. "Много дъждове имаше и камъните са паднали", каза пред Нова телевизия Кенал Синан, служител на фирмата, която поддържа пътя. Според него реална е опасността от още свличания на земна маса и е наложително да се направи голям ремонт. Местните жители са категорични, че пътят е в лошо състояние, постоянно има свличане на камъни и свлачища, и много хората са имали инциденти с автомобилите си. "Това си е ежедневие, свикнали сме с това. Колко писма сме писали, никаква реакция", казва местните.

comment 0
visibility 3905
В празна София: Русе и Пазарджик се уцелиха на кръстовището "Г.М. Димитров"

В празна София: Русе и Пазарджик се уцелиха на кръстовището на "Г.М. Димитров"

Лека катастрофа стана на кръстовището на бул. "Г. М. Димитров" в София. Улиците и булевардите в столицата са празни, а тези са се уцелили в средата на кръстовището, коментират в социалната мрежа. Ударът, при метростанцията на Дървеница, е на леки автомобили с русенска и пазарджишка регистрация, щетите са само материални и няма пострадали хора. Катастрофа стана и автомагистрала Хемус, посока Варна, след тунел Витиня, съобщават във фейсбук групата "катастрофи в София". Ударът на едната кола е отзад, което означава не спазване на дистанция.  В аварийната лента има и линейка. Да се шофира внимателно в участъка на ПТП-то, съветват шофьори по "Хемус".

comment 0
visibility 2669
Забранява се паркирането около "Св. Александър Невски" на Великден

Забранява се паркирането около "Св. Александър Невски" на Великден

Въвежда се временни промени в организацията на движение около площад "Свети Александър Невски" в София. Целта е да няма струпване на много автомобили по време на Великденските празници около храм-паметника, съобщиха от Столичната община. От 7:00 часа на 23 април до 2:00 часа на 24 април се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва: на ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“; на пл. „Св. Александър Невски“; на ул. „Дунав“ между ул. „Московска“ и ул. „Оборище“; на ул. „11-ти август“ между бул. „Кн. Ал Дондуков“ и ул. „Оборище“; на ул. „15-ти ноември“; на ул. „Московска“ между ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Дунав“. От 20:00 часа на 23 април до 2:00 часа на 24 април се забранява влизането на пътни превозни средства, както следва: на ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“; на пл. „Св. Александър Невски“; на ул. „Дунав“ между ул. „Московска“ и ул. „Оборище“; на ул. „11-ти август“ между бул. „Кн. Ал Дондуков“ и ул. „Оборище“; на ул. „15-ти ноември“; на ул. „Московска“ между ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Васил Левски“.

comment 0
visibility 1846
Около 1/3 от заразените с COVID-19 за денонощието са в София

Около 1/3 от заразените с COVID-19 за денонощието са в София

631 заразени с COVID-19 има в страната за последното денонощие и от тях 225 са в София, сочат данни на Единния информационен портал. В другите области броят на положителните случаи не превишава 40. Толкова са в Пловдив, София област - 32, Варна - 36, Благоевград 11, Бургас - 19. Най-малко - по 4, са в Търговище, Разград, но няма област без положителни за коварния вирус. Медици очакват повишения на боря на заразените след Великденските празници. В столицата и празничните дни ще работят ваксинационни пунктове. Един от тях е в "Пирогов", където ще могат да се правят и тестове през празничните дни. Празничното работно време е посочено на сайта на болницата.

comment 0
visibility 2564
Градският транспорт в София ще е с празнично разписание за Великден

Градският транспорт в София ще е с празнично разписание за Великден

С празнично разписание ще е общественият транспорт в София за петте дни почивка по Великден, на 1 май и 6 май - Гергьовден. С по-големи интервали на движение и удължено работно време ще е градският транспорт на 22, 23, 24 и 25 април, на 1 май, както и на 6 май, Гергьовден, съобщават от Центъра за градска мобилност. Вечерта на 23 април срещу 24 април някои от линиите ще работят с удължено до 01:30 часа на 24 април. Това са трамвайни линии 4, 6, 7, 20, 22, 27. Интервалът на движение е между 25 и 41 минути (само за линия 6). Тролейбусните линии, които ще се движат и след полунощ са 1, 2, 5, 9 на около половин час. Автобусите, които ще работят в нощта на Великден са с номера 11, 76, 85, 94, 102, 213, 280, 285, 309, 310, 604 и с интервал на движение около 30 минути. Метрото също ще работи, като интервалите на движение в участъците е: - метростанция „Сливница“ – метростанция „Младост 1“ – петнадесет минути; - метростанция „Горна баня“ – метростанция „Хаджи Димитър“ – двадесет минути; - метростанция „Младост 1“ – метростанция „Летище София“ - тридесет минути; - метростанция „Младост 1“ – метростанция „Бизнес парк“ - тридесет минути; - метростанция „Сливница“ – метростанция „Витоша“ - тридесет минути.

comment 0
visibility 1265
Времето и предстоящите събития в София на 22 април 2022 г.

Времето и предстоящите събития в София на 22 април 2022 г.

Времето на 22 април 2022 г.   Облачно и валежно ще е днес времето в София, но започва затопляне. Сутрешната температура е 6 - 8 градуса, максималната през деня ще достигне 19 градуса. Ще има лек вятър и леки превалявания от дъжд. Предстоящи събития: Разпети петък - Преп. Теодор Сикеот (Царскичасове, Вечерня с изнасяне на св. Плащаница) (вечерта - Опело Христово).

comment 0
visibility 2838
Летище София купува 64 електрически автомобилa за наземно обслужване

Летище София купува 64 електрически автомобилa за наземно обслужване

Столичното летище обяви поръчка за закупуване на 64 електрически автомобилa. Летищният оператор „СОФ Кънект“ подновява използваните до момента морално остарели автомобили, необходими за всички летищни дейности, като същевременно подкрепя и прехода към икономика с ниски нива на въглеродните емисии, съобщиха от дружеството концесионер. Новите превозни средства са предвидени за специфичните дейности в ежедневната работа на летището и са различни разновидности – автомобили, товарни микробуси, микробуси тип Ван и др., които ще бъдат използвани в услугите по т.нар. наземно обслужване. Ековтомобили ще подобрят ефективността на работата, но също така са част от дългосрочната програма за въглеродна неутралност на летище София. „Грижата за природата е сред ключовите приоритети за нас. Работим по дългосрочна програма на въглеродна неутралност, като покупката на тези автомобили е част от усилията ни за устойчиво бъдеще“, каза изпълнителният директор на летището Хесус Кабайеро.

comment 0
visibility 2280
Комисията по бюджет на СОС одобри 300 000 лв. за подкрепа на бежанци от Укр

Комисията по бюджет на СОС одобри 300 000 лв. за подкрепа на бежанци от Украйна

Столична община ще отдели 300 000 лв. от бюджета си за подпомагане на украински бежанци. Докладът бе приет днес единодушно от членовете на комисията по бюджет и финанси на СОС.  Докладът ще бъде гласуван на сесията на СОС в четвъртък. Общинският съвет трябва да даде съгласие на Столична община да разходва до 300 000 лв. от бюджета на Столична община за оказване на помощ на граждани пристигащи от Украйна, които търсещи закрила на територията на Република България. Средствата са необходими да осигуряване на транспортни средства, екип и логистика, необходими за извозването на чужденци от ГКПП и населени места натериторията на Република Румъния до Република България – Столична община. Също така за настаняване и издръжка на желаещите чужденци в бази – общинска собственост, включително управлявани от общински дружества, отговарящи на изискванията на т. 2, 3, 4, 6, 8, 9 и 10 от Приложение № 6 от Плана за действие при временна закрила в Република България (ПДВЗРБ), приет с Решение № 506 на Министерския съвет от 07.07.2011 г., изготвен на основание чл. 80, ал. 1, т. 4 от Закона за убежището и бежанците, пише още в доклада.

comment 0
visibility 2149
Кметът на София връчи призове за новите лица на „София – евростолица на спо

Кметът на София връчи призове за новите лица на „София – евростолица на спорта“

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова връчи специални призове на младите таланти Изабела Янкова и Калоян Бинев, двамата са сред надеждите за добро бъдеще на българския спорт. На церемония в сградата на кметството бе обявено, че Янкова и Бинев са определени за лица на инициативата „София – европейска столица на спорта“ за 2022 г. 17-годишната Изабела Янкова е световна шампионка за девойки и европейска шампионка за жени, през миналата година спечели и световната купа при жените в дисциплината спускане на планинското колоездене. 23-годишният Калоян Бинев има във визитката си европейска титла за младежи по таекуондо, златен медалист от мултиевропейското първенство, с победа от авторитетния турнир за Световната купа в Египет. „Благодаря на Изабела и Калоян, че с техния талант и популярност увличат много граждани и най-вече децата да спортуват. В лицето на двамата, младите хора ще имат сериозен пример за много труд, дисциплина и постоянство. Пожелавам им успех в колоезденето и таекуондото като новите лица на инициативата. За нас е важно подобни талантливи български спортисти да бъдат пример както за активен начин на живот, така и за превенция срещу всички негативни явления, които съпътстват развитието на младите хора. Тази година популяризираме заниманията с два от най-интересните напоследък за младите спортове, планинското колоездене и бойните изкуства фокусират огромен интерес и получиха олимпийско признание,“ заяви по време на церемонията кметът Фандъкова. Инициативата „София – европейска столица на спорта“ помага да инвестираме както в организацията на спортни събития, така и в спортната инфраструктура. През миналата година тя увлече над 170 000 души, за тази година са планирани над 120 нови събития. Инициативата ни дава възможност също така да подпомагаме на спортните клубове. Екипът на фондацията е много активен и това е начин да осигуряваме повече възможности за спорт и активен живот софиянци и гостите на града,” каза още Фандъкова. Янкова и Бинев благодариха за оказаната чест и споделиха какво им предстои в близко време. Двамата изразиха надеждите си, чрез личния пример да вдъхновят много деца да бъдат активни и да спортуват, защото спортът е здраве. В знак на благодарност към Столична община Изабела връчи на кмета Фандъкова състезателния екип, с който е спечелила европейска титла, а Калоян подари един от спечелените си медали на големи първенства. След церемонията в кметството днес последваха десетки интервюта, снимки и селфита с талантливите спортисти. През цялата година Изабела и Калоян ще бъдат част от събитията на „София – евростолица на спорта“. На 17 април те ще са сред многото известни личности, които ще поведат колоната на традиционното Велошествие „София кара колело за по-чист въздух“ по маршрут от Народно събрание до Южния парк. На церемонията в кметството присъстваха Анатоли Илиев - зам.-председател на фондация „София – европейска столица на спорта“ и Дамян Диков – изпълнителен директор на фондацията. Събитието се състоя при строго спазване на здравните мерки. Като лица на инициатива „София – европейска столица на спорта“, Изабела и Калоян наследяват четири изключително талантливи и обаятелни български състезателки: Християна Тодорова (художествена гимнастика – 2018 г.), Александра Фейгин (фигурно пързаляне – 2019 г.), Йоана Илиева (фехтовка – 2020 г.) и Катрин Маноилова (шорттрек – 2021). Всички те са сред най-обичаните и следени като поведенчески модел от младите в България.