Новини от Мариана Климентиева

comment 0
visibility 6706
дим

Гъст черен дим на ул. Магнаурска школа и бул. Цариградско шосе притесни столичани

Гъст черен дим се издигна от Бизнес Иновационен Център ИЗОТ в района на ул. Магнаурска школа и бул. Цариградско шосе. Инцидентът е станал на 7-ми –км до Унибит на Цариградско шосе. Към 17 часа охраната е подала сигнал за пожара. Получени са множество обаждания за гъст черен дим. Столичани, живущи в района, предполагат, че димът е от изгаране на отпадъци, треви, храсти и дървета. Няма данни за пострадали и нарушени структури.

comment 0
visibility 1130
Новините в София: Най-важното за деня 1 февруари 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 1 февруари 2021 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 1 февруари 2021 г. Парче от фасадата на сграда проби капака на джип в СофияПадна парче от фасадата на сграда в центъра на столицата. Металните бетонни късове пробиха капака на паркиран джип, съобщи bTV. Столичанката Марина Бойчева паркира, за да вземе от училище 9-годишната си дъщеря. „Просто падна. Добре, че аз успях да се дръпна, а не в стъклото директно. Ако някой беше минавал и му падне на главата, край,“ обясни Бойчева. Апелативен съд-София остави в ареста обвиняемия за убийството на Милен Цветков Апелативен съд-София се произнесе в закрито заседание по дело, образувано от жалба на Кристиан Николов срещу определение на Софийски градски съд. На обвиняемия му е отказано изменение на мярката „задържане под стража“ в по-лека, съобщи БНТ. В София забраниха шаловете и предпазните шлемове на закрити обществени места В София от днес се забранява употребата на шалове и предпазни шлемове на закрити обществени места. Причината за въвеждането на забраната е, че шаловете и шлемоветене осигуряват достатъчно добра защита както за ползващия ги, така и за околните. Причината за забраната на шлемове се криела в технологията, по която са направени. Моловете в София и страната отвориха, факт са и първите покупкиМоловете, фитнесите и школите за танци  в София и страната отново отвориха врати. Най-нетърпеливите клиeнти вече са направили и първите си покупки от търговските центрове. Към обяд обаче нямаше струпване на много хора в големите търговски обекти в столицата, разказват от bTV. Анатоли Илиев пред Столица.bg: Спортът ще ни помогне да възстановим нормалния живот след епидемията"София - европейска столица на спорта" разширява социалната дейност с повече възможности за спорт на хората със специални потребности и на децата в риск, каза зам.-председателят на Фондацията Анатоли Илиев е бивш лекоатлет и зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Той е в основата на успешната кандидатура, спечелването на титлата за постоянно и утвърждаването на инициативата като важна част от политиката на Столична община в областта на спорта и активния начин на живот. Експерт е в областта на спортния мениджмънт и неговия опит помогна на Пазарджик и други градове в България да получат европейското признание за градове на спорта. Спират водата в Дружба 2 и Железница Планови ремонти на „Софийска вода“ във вторник, 2 февруари, ще наложат спирането на водата в няко столични райони.  

comment 0
visibility 3812
Парче от фасадата на сграда проби капака на джип в София

Парче от фасадата на сграда проби капака на джип в София

Падна парче от фасадата на сграда в центъра на столицата. Металните бетонни късове пробиха капака на паркиран джип, съобщи bTV. Столичанката Марина Бойчева паркира, за да вземе от училище 9-годишната си дъщеря. „Просто падна. Добре, че аз успях да се дръпна, а не в стъклото директно. Ако някой беше минавал и му падне на главата, край,“ обясни Бойчева. Сградата е паметник на културата. Много преди да се превърне в някогашната „Мека на чалгата" - „Син Сити, сградата е театър „Ренесанс" - построен през 1900 година. 40 години по-късно изгаря, но бива възстановена отново. Най-известна е като несъществуващото вече кино „Възраждане". Преди 4 години претърпя пожар. От район „Възраждане“ обясниха, че неведнъж са правили предписание да обезопаси сградата. „Собственикът трябва да обезопаси сградата и той носи отговорност. На контролния орган функциите са му ограничени до това да изисква и да контролира изпълнението,“ обясни главният архитект на район „Възраждане“ Людмила Гавазова.

Реклама
comment 0
visibility 2325
Забраняват движението в част на ул. Патриарх Герман

Забраняват движението в част на ул. Патриарх Герман

Във връзка със строителни дейности от утре до 1.05.2021 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Патриарх Герман“ в участъка от Софийски околовръстен път до ул. „Чардаклийска кория“,  съобщиха от Столична община. Променя се маршрутът на автобусна линия № 6, както следва: - в посока с. Герман: от Автостанция „Гео Милев“ по маршрута до кръстовище ул. „Патриарх Герман“ - ул. „Чардаклийска кория“, наляво по ул. „Чардаклийска кория“, надясно по Софийски околовръстен път, наляво по ул. „Патриарх Герман“ и по маршрута до с. Герман; - в посока Автостанция „Гео Милев“: по маршрута до кръстовище ул. „Патриарх Герман“ - Софийски околовръстен път, наляво по Софийски околовръстен път, надясно по ул. „Самоковско шосе“, надясно по ул. „Павел Красов“, наляво по бул. „Цариградско шосе“ и по маршрута до Автостанция „Гео Милев“. Автобусите от линия № 6 ще обслужват всички съществуващи спирки в променения участък на маршрута и разкритите временни спирки, както следва: - с код 6073 „Околовръстен път - временна“ на ул. „Чардаклийска кория“ след кръстовището с ул. „Патриарх Герман“ в посока с. Герман; - с код 6074 „Околовръстен път - временна“ на ул. „Патриарх Герман“ на 50.0 метра преди Софийски околовръстен път в посока Автостанция „Гео Милев“. За маршрута на автобусна линия № 6 се закриват спирки: - с код 2626 „Околовръстен път“ на ул. „Патриарх Герман“ в посока с. Герман; - с код 0430 „В.з. Герман“ на ул. „Патриарх Герман“ в посока Автостанция „Гео Милев“; - с код 0972 „Корията“ на ул. „Патриарх Герман“ в посока Автостанция „Гео Милев“; - с код 1429 „Разклона за с. Герман“ на бул. „Цариградско шосе“ в посока Автостанция „Гео Милев“; - с код 1091 „Моста за резиденция Врана“ на бул. „Цариградско шосе“ в посока Автостанция „Гео Милев“; - с код 0499 „Горублянско ханче“ на бул. „Цариградско шосе“ в посока Автостанция „Гео Милев“.

comment 0
visibility 3314
Столична РЗИ глоби трима за неспазване на мерките в търговски обекти

Столична РЗИ глоби трима за неспазване на мерките в търговски обекти

Столична РЗИ извърши проверка за спазване на противоепидемичните мерки на територията на София. Инспекцията е извършила 75 проверки по спазване на противоепидемичните мерки в спортни обекти, фитнес зали, големи молове, детски и учебни заведения, обекти за търговия и производство на храни От тях 4 са в големи търговски центрове, 7 – спортни зали и фитнеси, 13 – детски и учебни заведения и 17 – обекти за търговия и производство на храни (ресторанти, кафенета и други). За констатирани нарушения на противоепидемичните мерки към отговорните лица са стартирани 3 броя административно-наказателни процедури. Нарушенията са свързани с липсата или неправилното поставяне на лични предпазни средства за еднократна или многократна употреба, покриващи носа и устата, от персонала в обекти за търговия и производство на хранителни продукти.

comment 0
visibility 2145
Заради ремонт затвориха отсечка от АМ „Тракия” посока София

Заради ремонт затвориха отсечка от АМ „Тракия” посока София

Магистрала „Тракия” е затворена за движение в участъка между Чирпан до пътен възел Оризово, посока София. Има осигурен обходен маршрут. Спирането на движението е за извършването на подготвителни дейности, разполагане на машини и суровини, необходими за ремонта на над 16 км от автомагистралата. От утре стартира ремонтът в двете платна на АМ „Тракия“ - между пътната връзка с АМ “Марица” и „Чирпан – Изток“. Строителните дейности са част от започналия през октомври м. г. поетапен ремонт на общо 52 км от АМ „Тракия“. Отсечката, която ще се ремонтира е изградена и е в експлоатация от 2007 г.

comment 0
visibility 2467
Спират водата в Дружба 2 и Железница

Спират водата в Дружба 2 и Железница

Планови ремонти на „Софийска вода“ във вторник, 2 февруари, ще наложат спирането на водата в няко столични райони. Във връзка с монтаж на пожарен хидрант до бл. 523, жк. „Дружба“ 2 се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 19:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в:  бл. 523, бл. 526, бл. 527 вх. В и вх. Г и бл. 528. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: до бл. 523. Във връзка с монтаж на пожарен хидрант на ул. „Еделвайс“, с. Железница се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Еделвайс“, ул. „Борова гора“ и ул. „ Люляк“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Еделвайс“ – на площада.  

comment 0
visibility 1612
Столичани блокираха бул. Овча купел

Столичани блокираха бул. Овча купел

  Жители на столичния квартал „Овча купел“ блокираха едноименния булевард в знак на протест срещу пропаднал проект за ремонт на улица „Народно хоро“. Улицата е с дупки и пропадания в настилката, а на места тротоарите на практика липсват, съобщи bTV. Проект за реконструкция има още от 2018 г., но през миналата година е отхвърлен окончателно заради проблеми с отчужденията. Хората от квартала настояват ремонтът да се върне в дневния ред на общината. "Столична община е започнала процедурите по отчуждаване на частни имоти, които не са приключили. Поради съществено увеличение на обема на строително-монтажни работи, които следва да се изпълнят, трябва да бъде проведена нова процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, след като препроектирането завърши. Поради тези причини проектът не може да бъде включен в Инвестиционната програма за 2021 г.", обясниха от Столична община.

comment 0
visibility 3372
В София забраниха шаловете и предпазните шлемове на закрити обществени мест

В София забраниха шаловете и предпазните шлемове на закрити обществени места

В София от днес се забранява употребата на шалове и предпазни шлемове на закрити обществени места. Причината за въвеждането на забраната е, че шаловете и шлемоветене осигуряват достатъчно добра защита както за ползващия ги, така и за околните. Причината за забраната на шлемове се криела в технологията, по която са направени. Според вирусолози едва преди няколко месеца станало ясно, че предпазните шлемове са неефективни. На този фон експерти препоръчват столичани да се снабдят с маски с ниво на защита до 95 процента. Те струват между 3 и 5 лева.

comment 0
visibility 1974
БФС избира нов президент през юни в НДК

БФС избира нов президент през юни в НДК

БФС ще избира нов президент и Изпълком на 25 юни 2021 г. Това стана ясно от днешното заседание на Изпълкома, което обяви датата. Извънредният конгрес е предвиден да се проведе в НДК, съобщиха от Българския футболен съюз. Бюрото прие следните решения: Предлага за гласуване на следващото заседание на Изпълнителния комитет, Извънредното Общо събрание на БФС да се проведе на 25.06.2021 г., петък, в Националния дворец на културата, при задължителното условие, че Министерството на здравеопазването промени ограничителните противоепидемични мерки и отпадне забраната за провеждане на обществени мероприятия в присъствена форма. Предлага се Извънредният конгрес да се проведе при дневния ред, приет за отложения поради епидемиологичната обстановка такъв на 11.12.2020 г. Изпълнителното бюро на БФС също така одобри антидопинговите правила във връзка с обнародваната на 22.01.2021 г. Наредба за антидопинговата дейност".

comment 0
visibility 1680
Съдят шестима за тежкия пътен инцидент в района на Своге

Съдят шестима за тежкия пътен инцидент в района на Своге

Софийска окръжна прокуратура внесе в Софийски окръжен съд обвинителен акт срещу Б.И., И.И., С.Т., М.Т., С.П. и Г.Г. Престъплението е квалифицирано по чл. 343, ал.4, вр. ал. 3, вр. ал.1, вр. чл. 342, ал.1 от НК за водача на превозното средство – Г.Г. За останалите петима обвиняеми то е по чл. 343, ал.4, вр. ал. 3, вр. ал.1, вр. чл. 342, ал. 2, вр. ал.1 от НК. Материалите по делото са събрани в 277 тома. Сред тях са протоколи от разпити на над 100 свидетели и заключения на 24 вещи лица. 104 лица са конституирани в качеството на пострадали, част от които понастоящем са в чужбина. След приключване на разследването, предявяване на материалите на страните по делото е продължило няколко месеца. Припомняме, че на 25 август 2018 г. обвиняемият Г.Г. превозвал с автобус членове на пенсионерски клуб в с. Световрачене, техни близки и приятели, както и други лица. Около 17 ч. превозното средство се движело по второкласен път II-16 в района на Своге с тридесет пътници. В близост до местността „Янкулови воденици“ имало завой надясно и поставени пътни знаци за забранено движение със скорост по-висока от 40 км/ч и опасност от хлъзгане. Шофьорът не се е съобразил с тях и навлязъл в завоя със скорост от около 53,5 км/ч. Последвали удари с движещите се по същия път товарни автомобили. „Нисан“ и „Ситроен“, промяна на посоката, преминаване през мантинелата и преобръщане на автобуса по стръмния скат. Пътниците в него са получили множество различни по степен увреждания. Двадесет от тях са починали в резултат на тежки травми, на другите десет пострадали са причинени телесни повреди. В хода на разследването на тежкия пътен инцидент е установено, че автобусът, с който е осъществяван превоз на пътници не е преминал задължителен технически преглед.

comment 0
visibility 1848
Апелативен съд-София остави в ареста обвиняемия за убийството на Милен Цвет

Апелативен съд-София остави в ареста обвиняемия за убийството на Милен Цветков

  Апелативен съд-София се произнесе в закрито заседание по дело, образувано от жалба на Кристиан Николов срещу определение на Софийски градски съд. На обвиняемия му е отказано изменение на мярката „задържане под стража“ в по-лека, съобщи БНТ. Припомняме, че Николов е подсъдим за умишлено причиняване на смърт при катастрофа след употреба на наркотични вещества на журналиста Милен Цветков. С определение, което е окончателно и не подлежи на обжалване, магистратите от Апелативния съд са потвърдили определението на Софийския градски съд. Към момента не са налице каквито и да е нови обстоятелства, които да имат за последица смекчаване на мярката за неотклонение на подсъдимия. Определението на съда не подлежи на обжалване и протест.

comment 0
visibility 2388
“Работилница: Реките на София” превръща две отсечки от Перловска и Владайск

“Работилница: Реките на София” превръща две отсечки от Перловска и Владайска в парк (СНИМК...

Работилница: Реките на София представи два проекта, които целят трайно облагородяване на два участъка от Перловска и Владайска река в центъра на София. Концепцията за Перловска река пред Национален стадион “Васил Левски” включва атрактивна рампа за достъп до реката, зони за арт и събития, храна и спорт. Проектът за Владайска под Лъвов мост пък предвижда основната функция на пространството да е модерен битак и включва креативно използване на строителни скелета за стълби с висящи градини, мостове, щендери и пейки. Проектите бяха представени от двата екипа пред главния архитект на Столична община Здравко Здравков, който подкрепи инициативата и предложи първи стъпки за подготовка на осъществяването й.

comment 0
visibility 2270
Кои ученици в София се връщат в клас от 4 февруари?

Кои ученици в София се връщат в клас от 4 февруари?

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев сподели кои ученици се връщат в клас от 4 февруари. Учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас ще възобновят присъственото си обучение. Следващите класове ще се връщат поетапно, като редуването ще бъде на две седмици, стана ясно на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Красимир Вълчев изтъкна, че: „Това е разумното решение, тъй като ситуацията е още рискова“. „В момент, в който други държави се свиват до вечерен час, ние отваряме още 3-4 бизнеса днес, а от четвъртък ще тръгнат и учениците. Не е политическо решението за затваряне на ресторантите, а медицинско и в момента, в който ми подадете знак, в този ден здравният министър ще разреши дадения тип дейност. Всички сектори се стараем да заработят максимално бързо“, обяви министър-председателят.

comment 0
visibility 2640
В столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с безплатни онлайн прегледи за онкобол

В столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с безплатни онлайн прегледи за онкоболни

Столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се присъединява към световната инициатива за отбелязване на Деня на онкологичните заболявания (4 февруари). Болницата организира безплатни консултации от разстояние чрез приложението за телемедицина Healthyco. На 4 и 5 февруари , между 16:00 и 19:00 часа, пациентите ще могат да запазят час за безплатни онлайн видео консултации при д-р Александър Йорданов - хематолог или да подадат заявка за онлайн текст консултация през двата дни при него и д-р Виолета Маринова - онколог, като използват иновативното приложение. С помощта на платформата, пациентите ще могат и да изпратят цялата налична документация, свързана със заболяването си, към Клиниката по хематология и онкология. От болницата се ангажират да отговорят в срок от 7 дни на всички постъпили заявки за текст консултации. Онлайн консултациите са предназначени за пациенти с доказани хематологични или онкологични заболявания, или такива, които са насочени за консултация със специалист в областта на онкологията и хематологията. За онлайн консултация с Д-р Александър Йорданов, хематолог, зам.-началник на Клиниката по хематология и онкология, последвайте линка: https://bit.ly/2MM5Ebi За да запазите час за видео консултация с хематолога е необходимо да инсталирате мобилното приложение на платформата: iOS - https://apps.apple.com/us/app/healthyco-видео-консултации/id1489221797 Android - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.healthyco&hl=bg За консултация с д-р Виолета Маринова, онколог, последвайте следния линк: https://bit.ly/3j3fcut