Новини от Надежда Максимова

comment 0
visibility 230
Новините в София: Най-важното за деня 25 януари 2022 г.

Новините в София: Най-важното за деня 25 януари 2022 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София на 25 януари 2022 г. Одобриха 12 800 000 лв. за разширението на Линия 3 на столичното метро Строителството на два участъка от разширението на Линия 3 на столичното метро беше одобрено единодушно от членовете на Постоянната комисия по финанси и бюджет. Предложението е внесено от зам.-кметовете Дончо Барбалов и Ангел Джоргов. Изграждането на линията, като част от специфичните цели, е заложено и в приетия с Решение №379 на Столичен общински съвет План за устойчива градска мобилност на столицата. Двата участъка от разширението на Линия 3 са включени и в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България - Стълб „Транспортна свързаност“. Може ли безплатните детски детски градини в София да повторят историята с пенсиите Правителство отпуска по 1120 лв. годишно на дете в ясла, а през 2021 г. Столична община е дотирала с 80 лв. повече - 1200 лв. И безплатните детски градини в София ще са нещо като пенсиите. Ще има, ама не за всички или друг път. Това показват изчисления за обещаните от правителството безплатни общински детски градини. Дали ще се повтори историята с пенсиите - махаме ви добавките и получавате повече. Да, ама не!, както казваше журналистът Петко Бочаров, светла да е паметта му. Оказа се, че след преизчисление с по-висок коефициент и без добавка, хиляди пенисонери получиха по-ниски пенсии. Ще има наказани за снежното приключение във влака София - Варна Пътуването с влак от София до Варна може да се превърне в снежно приключение, разказаха пред Нова телевизия хората, избрали да пътуват по маршрута. Кадри, публикувани във Фейсбук показаха, че бързият нощен влак се е превърнал в снежен атракцион - вагонът е заснежен и заледен, в купетата също има преспи и навявания. Навяването на сняг е заради незатворени преходни врати, подозират от ръководството но железницата. Температурата във вагона видимо е под нулата, за да се задържат и натрупат снега и леда. София ще бъде без нощен транспорт до края на април Преустановяването на работата на нощния градски транспорт в София се удължава до края на април. Това реши на свое заседание Транспортната комисия към Столичния общински съвет. Решението беше взето с оглед на удължената епидемична обстановка, високата заболеваемост и противоепидемичните мерки във връзка с нея.В София и страната най-много заразени има при децата от I до IV клас 38 на сто от учениците се обучават онлайн през тази седмица. Това са почти 266 000 деца и младежи, показват данните от последното изследване за COVID-19 в училищата, проведено на 24 януари т.г. Останалите почти две трети от учениците са в училище. През миналата седмица техният дял беше 82%, съобщиха от МОН. Над 17 500 ученици продължават да посещават присъствени занятия, без да бъдат тествани за вируса, защото техните училища попадат в общини със заболяемост под 250 на 100 000 души.

comment 0
visibility 1274
Момчил Баев: Новите случаи на деца с Covid-19 за 2 дни са 20 110 в София и

Момчил Баев: Новите случаи на деца с Covid-19 за 2 дни са 20 110

Новите случаи на коронавирус сред децата в София и страната се увеличават драстично. Само за първите 22 дни от 2022 г., случаите са 20 110, твърди Момчил Баев, основател и председател на „Фондация Астра Форум“ и „Наука в кризата“. По негови думи най-засегната е възрастта около 10 години, съобщи bTV. Той казва, че децата в последните периоди по-често са инфектирани от останалите възрасти в другите групи, дори и пред хората в пенсионната възраст. Момчил Баев допълни, че схващането, че Covid-19 ще пощади децата вече не съществува. Според него най-засегнатите от пандемията са именно по-малките, защото многократно е имало промени при начина на образование. Той смята, че по-голямата междусрочна ваканция ще окаже положително влияние върху разпространението на Covid-19 между децата.

comment 0
visibility 611
Александра Жекова: Откраднаха сноуборда на едно от нашите деца

Александра Жекова: Откраднаха сноуборда на едно от нашите деца

Откраднаха сноуборда на 15-годишната състезателка в снежния спорт Андреа Коцинова. По думите на детето това се е случило за секунди, докато си е слагала екипировката. Сноубордът е изработен според ръста и килограмите на младата спортна надежда. По този начин той е трудно използваем от друг. По-рано олимпийската състезателка Александра Жекова, написа описание на изчезналия борд и призова,  ако някой случайно се е объркал да върне спортната екипировка: ‼️Откраднат твърд сноуборд F2 ‼️ Днес в 11.30 часа от паркинга на Ястребец 2 /Боровец беше откраднат състезателния сноуборд /F2 с твърди автомати, дълъг 169 см. , цвят черно с червено и лепенки/. Сноуборда е на едно от нашите деца!Републиканска шампионка! Моля който го срещне да ми пише, а ако го е взел по погрешка, моля да ни го върне! Благодаря предварително за съдействието! На 1 февруари започва зиммния сезон, но заради кражбата, Андреа няма да може да се състезава. Едва след две седмици екипа й ще успее да сглоби борд за момичето. Подаден е сигнал до контролните органи.

Реклама
comment 0
visibility 146
Локомотив София завърши с 1:1 в мача с Косово

Локомотив София завърши с 1:1 в мача с Косово

Локомотив София завърши наравно с Дукаджини Косово, с резултат 1:1, във втората си контрола, съобщава Радио София. Димитър Митков направи хубав гол от воле в края на първото полувреме. Витор Уго изравни в 55 минута след грешка в защитата на "железничарите". Съставът на Локомотив (София): 24. Александър Любенов, 13. Селсо Рапосо, 5. Георгиус Кацикас, 15. Лука Иванов, 4. Мики Орачев, 26. Красимир Милошев, 58. Октавио, 44. Божидар Кацаров, 10. Валентин Николов, 45. Димитър Митков, 93. Върджил Пинсон.

comment 0
visibility 264
Столичният инспекторат провери над 440 обекта, потенциални замърсители на в

Столичният инспекторат провери над 440 обекти, потенциални замърсители на въздуха

Столичният инспекторат извърши над 440 проверки на обекти, които са потенциални източници на замърсяване на атмосферния въздух от началото на годината до сега. От началото на януари са проверени 343 строителни обекти в различни столични райони. Съставените актове са 65 за констативни нарушения, като замърсяване с непочистена ходова част на камионите, транспортиране на строителни отпадъци, земни маси без чергила, разпиляване на строителни отпадъци, замърсяване на общински площи и др. Над 100 проверки са направени на автосервизи в София. Проверяващи са извършили контрол  над пунктове за смяна на гуми, на цехове за производство на мебели, метални изделия, тапицерски ателиета, дърводелски работилници, в частни и общински имоти за начина на отопление, както и за нерегламентирано изгаряне на отпадъци на открито. Установени са единични нарушения, за които са налагани глоби с фиш и акт, съобщават от Столичен инспекторат. Проверките са извършвани в районите „Възраждане“, „Красна поляна“, „Слатина“, „Илинден“, „Витоша“, „Надежда“, „Подуяне“, „Лозенец“, „Подуяне“ и „Сердика“. Днес проверяващите екипи са извършили 28 проверки, от които са съставени 4 акта за замърсяване от строителство и една глоба с фиш за нарушение в автосервиз.

comment 0
visibility 210
Ясен Петров ще продължи да води националите

Ясен Петров ще продължи да води националите

Ясен Петров ще продължи да води националния отбор по футбол на България, съобщи bTV. Това обяви президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов след днешното заседание на Изпълкома. Той каза, че са договора му е подновен за още една година. Така че Петров ще бъде най-малко треньор до края на квалификациите за Лига на нациите, като основната цел, която му е поставена от Изпълнителния комитет и която самият той си е поставил, е първо място в групата, коментира Михайлов. Конгресът на Българския футболен съюз ще бъде изборен Националният отбор ще има две контроли през март. На 26-и съставът на Петров ще се изправи срещу Катар в Доха, а три дни по-късно, на 29-и март националите ще премерят сили със световния вицешампион Хърватия.

comment 0
visibility 269
Областният управител на Софийска област: Няма пряка опасност за хората от я

Областният управител на Софийска област: Няма пряка опасност за хората от язовир „Бели Иск...

Необходими са законодателни промени и промени в нормативните яктове, за да се реши проблема с язовир „Бели Искър“. Това мнение обедини участниците в срещата, която областният управител Иван Иванов свика днес.  Язовир „Бели Искър“ в Софийска област е опасен Областният управител на Софийска област, заяви че в момента няма пряка опасност за язовира, но стената е сериозно компроментирана и се нуждае от спешен ремонт. В същото време ремонт не може да бъде извършен, защото няма яснота кой е субектът, който може и трябва да извърши ремонта. Отговорността е размита между няколко институции след поредица от законови и нормативни актове през годините. Язовирът „Бели Искър“ е едно от най-старите хидротехнически съоръжения при нас, но ремонт там е правен само веднъж. Също така осигурява около 20-25 % от питейното водоснобдяване на столицата и неселените места от Община Самоков.

comment 0
visibility 381
Конгресът на Българския футболен съюз ще бъде изборен

Конгресът на Българския футболен съюз ще бъде изборен

На конгреса на БФС на 18 март тази година ще бъде проведен избор на президент на Българския футболен съюз и членове на Изпълнителния комитет. Това стана ясно след днешното заседание на Изпълкома на централата, съобщава Радио София. На 8 септември миналата година Изпълкомът е свикал Конгрес за 18 март. На поканата от Агенция по вписванията като точка 8 от дневния ред е заложено освобождаване на президента на БФС и членовете на Изпълнителния комитет, като точка 9 - избор на президент на БФС, а като точка 10 - избор на членове на Изпълнителния комитет. Относно подписката от Димитър Бербатов, която бе внесена на 11 януари в базата на централата в БФС, Борислав Михайлов заяви, че тя е копи-пейст на същата компания, която е в търговския регистър. Президентът на БФС Михайлов също така каза, че няма нито един изключен клуб и добави да бъдем по-диалогични, по-коректни и да спрат фейк новините, защото за никой не е добре това, най-малко за футбола.

comment 0
visibility 476
Българската стопанска камара и Летище София ще си сътрудничат в бизнес

Българската стопанска камара и Летище София ще си сътрудничат в бизнес

Българската стопанска камара и Летище София ще си сътрудничат в бизнес анализите, товарния транспорт и човешките ресурси. Към момента се провежда модернизация на обектите, които се намират на Терминал 2 на Летище София. В ход са и два мащабни инвестиционни проекта- ремонт на паркинга на летището и подготовка за покупка на нова багажна система. Това стана ясно, след срещата на председателя на БСК Добри Митрев с изпълнителния директор на „СОФ Кънект“ АД, новият оператор на Летище София, Хесус Кабайеро, съобщава 24 часа. Срещата се е състояла късно вчера (24 януари). Ръководителите на БСК и „СОФ Кънект“ са се договорили да обединят усилия в бизнес анализите, включително оценка на потенциала на товарния транспорт и дейностите по ремонт и поддръжка на авиационна техника, както и по въпросите, които са свързани с управлението, квалификацията и обучението на човешките ресурси и управлението и оптимизацията на процесите.

comment 0
visibility 719
БНБ призовава банките в София и страната да внимават с кредитирането

БНБ призовава банките в София и страната да внимават с кредитирането

Българската народна банка призовава банките в София и страната да внимават с кредитирането, съобщава Радио София. Управителят на БНБ Димитър Радев, прогнозира пик на инфлацията през юни и последващо успокояване в бюлетина на Асоциацията на банките в България. Според него глобалните лихви ще се увеличат и кредитирането ще поскъпне. Затова БНБ призовава бaнките внимателно да балансират през 2022 г. мeждy възмoжнocтитe зa paзшиpявaнe нa кpeдитирането, peзyлтaта oт oчaквaнoтo пoдoбpявaнe нa cтoпaнcкaтa cpeдa и зoнитe нa икoнoмичecкa нecигypнocт. Основен критерий за баланс е „пoдoбpявaнe кaчecтвoтo нa aктивитe“, твърди Радев.

comment 0
visibility 580
Патентоваха „Златните момичета“

Патентоваха „Златните момичета“

Патентоваха марката „Златните момичета“. Това стана ясно по време на представянето на договора за партньорство между една от най-големите компании за спортни залози и Българската федерация по художествена гимнастика. Фирмата ще подпомага с месечни премии гимнастичките от ансамбъл- жени, индивидуалните състезателки Боряна Калейн и Татяна Воложанина, както и треньорите Весела Димитрова (старши треньор на ансамбъл-жени) и Бранимира Маркова (главен мениджър на НО жени - индивидуално), съобщава Радио София. Договорът предвижда финансово подпомагане на редица състезания и инициативи, както и изработването на артикули с марката "Златните момичета" и е за срок от пет години. Президентът на БФХГ Илиана Раева, заяви че идеите и събитията, които ще бъдат организирани ще позиционират художествената гимнастика на световно ниво.

comment 0
visibility 370
Лучано Ди Мартино ще дирижира „Риголето“ в Софийската опера и балет

Лучано Ди Мартино ще дирижира „Риголето“ в Софийската опера и балет

Лучано Ди Мартино ще дирижира „Риголето“ от Верди в Софийската опера и балет. Всички граждани, които обичат класическата музика ще могат да присъстват на събитието на 28 януари от 19.00 часа и на 30 януари от 16.00 часа. Вторият спектакъл, на 30 януари е посветен на паметта на маестро Борислав Иванов,доайен на българските диригенти, съобщава 24 часа. Известният диригент Лучано Ди Мартино е роден в Италия, където учи пиано, композиция и хорово дирижиране. През 1996 завършва дирижиране в Университета в Хамбург и специализира в Академия Киджана в Сиена с големите диригенти Иля Мусин, Минг-Вун Чунг и Валери Георгиев. Работи като гост диригент в Държавната опера Хамбург, Театро Ла Фениче във Венеция, Мариински театър н Санкт Петербург, Софийската национална опера, Оперния театър в Нюрмберг и операта във Вашингтон.

comment 0
visibility 1202
Мъж пострада по време на работа в предприятие в с. Мирково

Мъж пострада по време на работа в предприятие в с. Мирково

Мъж пострада по време на работа в предприятие в с. Мирково. След получен сигнал в РУ-Пирдоп за пострадал с наранявания в областта на окото е започнато незабавно разследване по случая.  Сигналът е бил подаден от болница в града на 24 януари в 11.23 часа. По първоначални данни е установено, че пострадалият е бил ударен от гумен маркуч под високо налягане.  Полицията е извършила оглед на мястото на инцидента. По случая е образувано досъдебно производство. Уведомена е районната прокуратура в Пирдоп.

comment 0
visibility 578
Задържаха мъж за кражба на алкохол от магазин в Златица

Задържаха мъж за кражба на алкохол от магазин в Златица

Полицията задържа жител на Златица, броени часове след извършена кражба от магазин в града. Мъжът е опитал да открадне бутилка с алкохол от хранителен магазин на пл. „Македония“, съобщават от полицията. След полученият сигнал в 10 часа на 24 януари, служителите на реда предприели незабавни действия, в хода на които бързо разкрили самоличността на извършителя. Той е 40-годишен мъж, жител на Златица и е задържан за срок до 24 часа. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата.

comment 0
visibility 347
Новините в София: Най-важното за деня 24 януари 2022 г.

Новините в София: Най-важното за деня 24 януари 2022 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София на 24 януари 2022 г. Майката на Александра: Благодаря ви, мили хора, вашата обич ще върне Али към живота Благодарение на стотиците дарилители е събрана кръвта за животоспасяващите операции на Александра Нинова. Момичето бе блъснато от автобус на градския транспорт в Люлин в петък вечерта. В момента тя е в детската реанимация на "Пирогов". След призива за кръводаряване в събота стотици се отзоваха и в неделя чакаха с часове на минусова температура в двора на НЦТХ в столицата. Учениците в София ще учат дистанционно една седмица От днес, 24 януари, до края на седмицата се преустановява присъственото обучение за част от столичните ученици, съобщават от СРЗИ. Дистанционно ще учат учениците от пети, шести, осми, девети и единайсети клас. Ограничителната мярка е въведена със заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. Присъствено ще остане обучението за учениците от първи до четвърти клас, както и от седми, десети и дванайсети клас. Шофьор на автобус в столицата удари младеж на 17 без причина Шофьор на автобус по линия 47 нападна без причина младеж на 17 години в столичния квартал Банкя. Инцидентът се е случил на 15 декември, но младежът решил да разкаже за него сега, защото бил болен, каза той пред Нова телевизия. Причина за агресивното поведение на служителя на ЦГМ няма, според младежа. Той се забавил при качването, след като се качил в автобуса седнал на последната седалка, за да е по-далеч и да не предизвиква конфликти.Тийнейджъри се сбиха в столичен МОЛ Тийнейджъри се сбиха в столичен мол, съобщи Нова телевизия. На кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда как две момичета на възраст между 13 и 17 години се бият на терасата на столичен МОЛ. След разпространението на клиповете в мрежата, от СДВР са се самосезирали. Случаят е от събота вечерта, а участниците и свидетелите са били връстници. 17-годишната Александра, за която стотици дариха кръв почина Александра Нинова, 17-годишното момиче, за което около 200 души чакаха да дарят кръв, почина. Тя е издъхнала този следобед в детската реанимация на „Пирогов“, пише Dir.bg Детето беше прието в петък по спешност в болница с изключително тежки травми, след като бе блъснато от автобус, докато пресича по пешеходната пътека в столичния „Люлин“.