Новини от Столица.bg

comment 0
visibility 252
Новините в София: Най-важното за деня 3 октомври 2022 г.

Новините в София: Най-важното за деня 3 октомври 2022 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 3 октомври  2022 г. 100 000 лв. глоба получават „Трейс Груп Холд“ от Столична община100 000 лв. глоба се налага на „Трейс Груп Холд“ от Столична община за допуснато увреждане на керамични (жълти) павета при ремонта на Зона 4 от градския център. Това съобщават от пресцентъра на Столична община. След подаден сигнал за умишлено счупване на цяло керамично паве от строителен работник, Столична община е съставила констативен акт. Наказателното постановление ще бъде издадено по чл. 20 от Закона на устройство и застрояване на Столична община, тъй като той предвижда по-високи глоби за повреждане от Закона за културното наследство.НСИ: 1 124 290 души живеят в СофияНаселението на страната към 7 септември 2021 г. е 6 519 789 души. Това показват окончателните данни на Националния статистически институт (НСИ) от 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България, което се проведе през 2021г. Данните бяха обявени на пресконференция в София днес, 3 октомври. Жените са 3 383 527 (51,9 %), а мъжете 3 136 262 (48,1 %).BMW се блъсна в автобус на градския транспорт в "Гео Милев"Автомобил марка BMW се блъсна в автобус на столичния градски транспорт по линия №5, съобщават в групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил в кв. "Гео Милев", на обръщалото на автобусите, около 11,30 часа.Автобус на градския транспорт вече пътува до ЯремаЧаст от курсовете на автобусна линия № 69 вече пътуват по удължен маршрут до края на с. Железница и вилна зона „Ярема“, съобщават от ЦГМ. Така повече хора ще имат достъпа до планината Витоша, а живущите във вилната зона и в с. Железница - удобен достъп до града, отбелязват от столичния градски транспорт. Мярката е част от политиката на Столичната община и на Центъра за градска мобилност за повишаване на достъпа до планината Витоша, както и гарантиране на удобно придвижване с обществения транспорт на живущите във вилната зона и в с. Железница.Повдигнаха обвинение на турчин, опитал се да пренесе 5,5 кг кокаин през КалотинаОкръжна прокуратура – София привлече в качеството на обвиняем гражданина на Турция Г. Я. за извършено наркотици., съобщиха от прокуратурата. На 30 септември т. г., около 9,15 ч. на 30.09.2022 г. той се е опитал за пренесе  5,5 кг кокаин през Митнически пункт Калотина в управлявания от него товарен автомобил, пътуващ от Германия за Турция.Избирателни списъци отлепиха мазилка на стената в 51 училище в София (СНИМКИ)Парче от мазилката на ремонтирана стена падна с отлепването на избирателни списъци в 51 училище "Елисавета Багряна" в София. Това съобщи директорът Асен Александров във фейсбук. "Благодарим на някои от членовете на СИК в 51 СУ за грижите, които са положили за опазването на училището? А имаше определени места, на които да се закачат списъците, написа директорът.

comment 0
visibility 352
30 години затвор за Виторио, убил Дарина и дъщеричката им

30 години затвор за Виторио, убил Дарина и дъщеричката им

30 години в затвора ще прекара Викторио Александров за двойното убийство през 2018 г. с столичния Надежда. Това реши Върховният касационен съд, след като преди това Софийският апелативен съд постанови доживотна присъда, съобщи 24 часа. Решението е окончателно, а делото пред ВКС бе възбудено след жалба на Виторио Александров. През есента на 2018 г. той влиза в дома на приятелката си Дарина, става скандал, той я застрелва  и взима дъщеричката им. Бяга с детето преди да го убие край Богров. Пред съда тогава 28-годишният мъж казва, че нищо не помни от случилото се и не вярва да е извършил тежкото престъпление.  Като мотив за убийството обяснява, че се чувствал пренебрегнат във връзката им и отношенията им охладнели. Ближки да убитата Дарина Министерска разказаха, че е била подложена на системен тормоз и следене и не е подала сигнал в полицията от страх от Антонио. "Heдoпycтимo e peшeниeтo зa дoживoтнa изoлaция нa извъpшитeля дa ce ocнoвaвa нa нeгoвитe xapaĸтepoви ocoбeнocти, paзглeдaни ĸaтo ĸpиминoгeнeн фaĸтop извън ĸoнĸpeтнo ocъщecтвeнoтo пpecтъплeниe. Koнcтaтaциитe нa eĸcпepтитe пcиxиaтpи и пcиxoлoзи зa пpeĸoмepнo жeлaниe дa ce нaлaгa, зa нeзaчитaнe нa чyждaтa индивидyaлнocт и зa cĸлoннocт ĸъм мaнипyлaции чpeз пpeдcтaвянeтo cи ĸaтo жepтвa нe ca в пoдĸpeпa нa тeзaтa зa изĸлючитeлнa тeжecт нa ocъщecтвeнoтo дeяниe, a мoгaт дa oбocнoвaт eдинcтвeнo нeoбxoдимocттa oт пoвeчe ycилия зa пocтигaнe нa пoпpaвянeтo и пpeвъзпитaниeтo нa Aлeĸcaндpoв. Oт пocoчeнитe в peшeниeтo cъoбpaжeния пo пoвoд caнĸциятa зa yбийcтвoтo нa дeтeтo Hиĸoл мoжe дa бъдe cпoдeлeн извoдът, чe нaличиeтo нa чeтиpи oтдeлни пo-тeжĸo ĸвaлифициpaщи пpизнaĸa cъcтaвлявa oтeгчaвaщo oбcтoятeлcтвo. Toзи дoвoд нe e дocтaтъчeн, зa дa бъдe нaлoжeнo нaй-тeжĸoтo нaĸaзaниe", ce ĸaзвa в peшeниeтo на върховните магистрати, цитирано от 24 часа.    

comment 0
visibility 393
Пътна Безопасност: Столична община поставя защинти елемнти на спирки и трот

Пътна Безопасност: Столична община поставя защитни елементи на спирки и тротоари за сигурн...

Доклад с 15 мерки за подобряването на пътната безопсност внасят председателя на СОС Георги Георгиев, общинският съветник Замфир Зарков и зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев. Една от тях ще е закупуването на тестове за наркотици от шофьорите, които ще бъдат дарени на МВР. Общо пакетът съдържа 15 мерки и целта е да се подобри безопасността по пътищата в столицата. В срок от 3 месеца зам.-кметът Кристиан Кръстев ще трябва да ги приложи на територията на Столична община, както и да изисква ежемесечно информация от Агенция "Пътна безопасност", данни за ПТП-та в София, травматизъм и статистика, гласи докладът, който ще бъде гласуван на сесията на СОС на 6 октомври т. г., четвъртък.  Сред мерките е разработването на мобилно приложение за учениците, предвиждаща награди. Ще се провежда теоретично и практическо обучение за подобряване на квалификация за настоящи млади шофьори от 18 г. до 28 г. с не повече от 10 г. опит в управлението на МПС. 4. Ежегодно ще се закупуват и осигуряват светлоотразителни гривни за всички първокласници на територията на Столична община, за да се създаде допълнителна гаранция за безопасността на децата. също така експериментално ще се поставят нови видове ограничители за намаляване на скоростта на движение на МПС - полусфери („бъмпери") на пешеходните пътеки, на местата където използването на конвенционалните изкуствени неравности за намаляване на скоростта. Сред мерките е и монтиране на модулни пешеходни острови в средата на пътното платно на големи булеварди, така че да се обособи "защитено" място за изчакване и оглеждане. Ще се положи специална маркировка с повишен коефициент на сцепление, преди пешеходни пътеки и в зоната на спиране, така че да се намали спирачния път при екстрени условия - предвижда се този тип мярка да се използва масово в рамките на кръстовищата и подходите към пешеходните пресичания и/или пешеходните пътеки. За сигурността на ползващите градския транспорт ще се разработат типови проекти за обезопасяване на спирки на градския транспорт, чрез специализирани защитни елементи, които обаче същевременно да се вписват и в градската среда - така наречените "Trief Kerbs”. Това са бордюри със специална форма и състав, които при удар от МПС действат, като предпазните елементи, които" променят траекторията на движение на МПС, така че то да бъде върнато в рамките на пътното платно и да се предотврати навлизане в тротоарните площи.

Реклама
comment 0
visibility 336
Вдигат паметник на Нелсън Мандела при Полиграфич

Вдигат паметник на Нелсън Мандела при Полиграфическия на Цариградско

В София ще има паметник на Нелсън Мандела. Той ще бъде извигнат на Цариградско шосе 47 при Полиграфическия комбинат. Новината съобщи кметът на столичния район Средец Трайчо Трайков. В петък в районната администрация е получена виза за проектиране на паметника.На паметника ще е изписан девизът на Мандела - "It is impossible, until it is done" (Невъзможно е, докато не го направиш). Паметникът ще е с постамент и бюст на южноафриканския политик. От район Средец е проведена Обществена консултация относно поставяне на паметник на Нелсън Мандела и крайният срок е бил до 25 юни т. г. Нелсън Мандела е президент на Република Южна АФрика от 1994 г. до 1999 г., избран с всеобщо гласуване. Той е един сред изявените противнице на апартейда. Мандела е носител на повече от 250 награди, включително на Нобелова награда за мир (1993) и на българския орден „Стара планина“ (2008).Умира на 5 декември 2013 г. на 95 години в болница в Йоханесбург от белодробна инфекция. Погребан е с държавни почести и паметта му е почетена от много световни лидери.

comment 0
visibility 348
Избирателни списъци отлепиха мазилка на стената в 51 училище в София

Избирателни списъци отлепиха мазилка на стената в 51 училище в София (СНИМКИ)

Парче от мазилката на ремонтирана стена падна с отлепването на избирателни списъци в 51 училище "Елисавета Багряна" в София. Това съобщи директорът Асен Александров във фейсбук. "Благодарим на някои от членовете на СИК в 51 СУ за грижите, които са положили за опазването на училището? А имаше определени места, на които да се закачат списъците, написа директорът. Той публикува снимки, на които се вижда, че от здраво залепеният списък се отлепва и голямо парче от мазилката на стената.  "Обидно е, когато всекидневно ние работим по 15 часа и общинското училище, в което цялото общество се припознава. Когато се види, че е различно, модерно и подредено, вандалщината, остава ненаказана...", коментира В. Стефанов. От секционната комисия са мислили, че това ще са последните избори за този век. Има определени табла за информация, а те са го лепнали точно, където не трябва.

comment 0
visibility 382
В кино "Влакова" премиерно излъчват "С усмивка в живота" за Георги Мамалев

В кино "Влакова" премиерно излъчват "С усмивка в живота" за Георги Мамалев

Премиерата на филма  "С усмивка в живота" ще бъде на 4 октомври т. г. в столичното кина "Влайкова". Документалната лента на Олег Ковачев е посветена на 70-годишния Георги Мамалев в 100-годишното кино "Влайкова. Най-новият документален филм на Олег Ковачев е посветен на обичания актьор Георги Мамалев, който на 5 август навърши 70 години."С усмивка в живота" ще може да бъде гледан премиерно на 4 октомври в кино "Влайкова" от 18:30, благодарение на БНТ, откъдето е предоставен. Входът е безплатен. "Оо, Георги Мамалев е цяла вселена, не може в един филм да бъде събрано всичко, което той може и е правил - каза пред Радио София Олег Ковачев, който освен режисьор е и сценарист на "С усмивка в живота". Ролите на актьора в киното са десетки, участвал е в много театрални пиеси. Назначен е в Народния театър "Иван Вазов" преди 45 години. В лентата участва семейството му, а Мамалев разказва какви актьори е срещнал, работил е с тях, учил се е, днес от него се учат… Пичатателите на Мамалев ще имат възможност и да се сещнат с любимия актьор.  

comment 0
visibility 430
АПИ пренасочва движението от Тракия по път I-6 София - Бургас

АПИ пренасочва движението от Тракия по път I-6 София - Бургас

Движението ог магистрала "Тракия" ще бъде пренасочено утре, 4 октомври, предупредиха от АПИ. Вместо по аутобана трафикът ще е по път I-6 София - Бургас. От 8 ч. до 20 ч., в двете посоки ще бъде ограничено движението по АМ „Тракия“ в участъка от п. в. „Стара Загора“ до п. в. „Ямбол“. Спирането на трафика е за проверка и оценка на експлоатационното състояние на лот 2 и лот 3 на автомагистралата, съобщиха от Пътната агенция. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ и на денонощтния тел. 0700 130 20.

comment 0
visibility 314
Още един световен рекорд влезе в Музея на спорта в София

Още един световен рекорд влезе в Музея на спорта в София (СНИМКИ)

Още един световен рекорд "влезе" в Музея на спорта в София. Новият експонат е сред най-ценните за притежателката на световния рекорд на висок скок - 194 см, Йорданка Благоева. Преди по-малко от месец на голямо тържество бе отбелязан половинвековен юбилей от поставянето на рекорда на Босоногата кралица. Именно тогава тя подари сертификата на Музея и вече всички почитатели на славната история на спорта на България могат да го видят. "Най скъпият ми трофей, плакета, документ, за световният рекорд от 194 см, вече е в Музея на спорта при всички други медали. Подарих го по случай 50-годишнината от първият световен рекорд", написа във фейсбук Благоева.  

comment 0
visibility 274
Повдигнаха обвинение на турчин, опитал се да пренесе 5,5 кг кокаин през Кал

Повдигнаха обвинение на турчин, опитал се да пренесе 5,5 кг кокаин през Калотина

Окръжна прокуратура – София привлече в качеството на обвиняем гражданина на Турция Г. Я. за извършено наркотици., съобщиха от прокуратурата. На 30 септември т. г., около 9,15 ч. на 30.09.2022 г. той се е опитал за пренесе  5,5 кг кокаин през Митнически пункт Калотина в управлявания от него товарен автомобил, пътуващ от Германия за Турция. Водачът му Г.Я. представил на митническите служители документи за превозваната стока, като заявил, че транспортира машини за автосервизи. Служители от Териториална дирекция Митница София селектирали товарната композиция за щателна проверка. В кабината на влекача, след премахване на централен панел от таблото, във фабричната кухина инспекторите открили четири пакета, облепени с тиксо. Водачът им съобщил за още един, намиращ се в нишата на арматурното табло на автомобила. Всички установени пакети съдържали бяло прахообразно вещество. При извършен полеви наркотест то реагирало на кокаин. Общото тегло на предмета на престъплението е 5 540 грама. По време на оглед на местопроизшествието са били иззети пакетите, товарната композиция, телефонни апарати и документи. Изготвената експертна справка от лаборатория е потвърдила, че откритото вещество представлява кокаин. То е с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с него, забранено е за приложение в хуманната и ветеринарната медицина. С постановление на наблюдаващия прокурор привлеченият в качеството на обвиняем Г.Я. е задържан за срок до 72 часа. С оглед наличие на законовите предпоставки е внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение срещу него. Разследването по досъдебното производство за опит за контрабанда на наркотичното вещество продължава под ръководството на прокуратурата.

comment 0
visibility 246
Фантастико

Над 1000 рози за старта на инициативата "Прегледай се. Погрижи се за себе си!"

През октомври - Световния месец за борба с рака на гърдата, фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ и ФАНТАСТИКО отново призовават „Прегледай се. Погрижи се за себе си!“. За втора поредна година кампанията цели да привлече общественото внимание към превенцията на рака на гърдата, след като Световната здравна организация обяви, че това е най- разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата, а в България всяка година около 3 500 жени и техните семейства чуват диагнозата рак на гърдата. Стартът на инициативата беше даден в събота в супермаркет ФАНТАСТИКО в столичния квартал „Младост 1“. Над 1000 рози и информационни брошури бяха подарени на дамите, посетили супермаркетите на веригата в събота. Съвместната кампания ще продължи през целия месец октомври. Над 1 500 000 послания „Прегледай се. Погрижи се за себе си!“ ще достигнат до българските домове заедно с покупките от ФАНТАСТИКО. Призивът за грижа към женското здраве е изписан върху торбичките за пазаруване, за да напомня, че прегледът при мамолог не бива да се пропуска, а ранната диагностика дава шанс за лечение. „Невероятно е, че за втора поредна година, чрез съвместната ни кампания с Фантастико, “Прегледай се. Погрижи се за себе си!”, имаме възможност да достигнем до широката общественост. Така напомняме на жените и на мъжете, колко сериозно заболяване е ракът на гърдата (защото мъжете също страдат от тази болест) и колко важна е профилактиката, свързана с него. За мен е огромно удоволствие, че пазарувайки за семейството си, хората и през този октомври отнасят със себе си, както покупките си, така и нашето послание в дома си. И нека знаят, че както могат да разчитат на ФАНТАСТИКО, така могат да разчитат и на фондация „Една от 8“. Ние сме до жените на България всеки ден“, споделя Нана Гладуиш, основател на фондацията. ФАНТАСТИКО ГРУП ще дари 50 000лв. в подкрепа на дейността на фондацията, като средствата ще бъдат предназначени за провеждането на профилактични прегледи за рак на гърдата в различни градове на страната, както и за информационна и практическа подкрепа на жени с тази диагноза. Кампанията „Прегледай се. Погрижи се за себе си!“ се провежда за втора поредна година, като чрез подкрепата на ФАНТАСТИКО от 1.11.2021г. до изминалата събота са проведени 2308 индивидуални информационни консултации на жени с диагноза рак на гърдата. През тази година екипът на фондацията посети 5 града с програмата „Ела и се прегледай“ (Хисаря, Стралджа, Обзор, Казанлък и Силистра) и осъществи  1 209 прегледа (1208 жени и 1 мъж), като са установени 11 находки за допълнителна верификация. „Това, което екипът на фондация „Една от 8“ прави е изключително. Те дават надежда на борещите се с рака на гърдата не само чрез емоционална подкрепа, но и чрез навременна информация. Чрез пътуванията в страната и провеждането на профилактичните прегледи за здрави жени повишават здравната култура, помагат на много жени да преодолеят страховете и предразсъдъците си и да започнат редовно да преглеждат гърдите си. Ето защо подкрепяме каузата на „Една от 8“ и се надяваме общият ни призив за грижа и профилактика да бъде чут“, заяви Диана Димова-Йорданова, мениджър „Корпоративни комуникации“, ФАНТАСИТКО ГРУП. 

comment 0
visibility 279
Новините в София: Най-важното за деня 2 октомври 2022 г.

Новините в София: Най-важното за деня 2 октомври 2022 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 2 октомври  2022 г. Екзитпол: ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори с 25,5%ГЕРБ-СДС печели парламентарните избори, показват резултатите от exit poll-а към 20.00 ч., съобщи Нова телевизия. Данните са на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд”, направени и финансирани по поръчка на медията. Депутати на 7 или 8 партии влизат в 48-ото Народно събрание. Пак ударени паркирани коли до метрото в Люлин 8, виновникът изчезнал (СНИМКИ)Три коли са смачкани  от мощен удар в локалното до метростанцияна в Люлин 8, съобщиха от Катастрофи в София и публикуваха снимки. Гледката прилича на пункт за вторични суровини. Ударените коли са електромобил, Тойота и Фолксваген. Две от тях са били паркирани, а третата ги е посмачкала, отстрани  и отзад. За катастрофата потвърдиха от Столичната дирекция на вътрешните работи. "Сигналът е за 3 ударени автомобила. Шофьорът е напусна и е обявен за издирване", казаха от Столичната дирекция.Ще има пейки в освободените 12 декара в Борисовата градинаБързо напредва премахването на оградата на възвърнатите от Столична община 12 декара в Борисовата градина. До преди 3 дни общинският терен бе част от оградената Къпалня "Мария Луиза". По-голямата част от металната горада е премахната. Това е първият етап - откъм страната на Колодрума.  В някои участъци, с по-голяма денивелация, ще се запази бетоновата основа, за да служи като подпорна стеничка, съобщи кметът на район Средец Трайчо Трайков.Силният вятър в София събори строителни загражденияСилният вятър, който достига пориви от 15-18 m/s нанесе поражения по строителни обекти в столицата. От Столична община съобщиха, че екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" са реагирали на шест постъпили сигнала за паднали огради.Трамвай 23 и кола катастрофираха на "Искърско шосе" (СНИМКИ)Катастрофа на трамвай и лек автомобил стана на кръстовището на "Искърско шосе" до метростанцията в Дружба 1 малко след 17.30 часа, съобщават в Катастрофи в София.  Няма пострадали хора от лекия автомобил и пътници в мотрисата. Ауди е отнело предимството на трамвай по линия 23.

comment 0
visibility 200
Общо 135 сигнала са получени СДВР и ОДМВР в изборния ден

Общо 135 сигнала са получени СДВР и ОДМВР в изборния ден

Общо 135 сигнала са получени СДВР и ОДМВР в изборния ден към 19 часа, съобщиха от МВР. Те са за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, а образуваните производства по чл. 167 – 169г от НК са 6 (4 бързи и 2 досъдебни). В изборния ден служители на ОДМВР са оказали общо 32 съдействия на РИК, СИК и ЦИК. Днес от звената „Български документи за самоличност“ в СДВР и ОДМВР са издадени общо 400 удостоверения. Състоянието на оперативната обстановка в зоната на отговорност на всички регионални структури на ГД „Гранична полиция“ е нормална. Трафикът през отделните ГКПП е съобразно спецификата на всеки един от тях, като не е констатирано трайно увеличаване интензивността на пътникопотока. Граничните проверки се осъществяват своевременно. Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са оказали съдействие на СИК и РИК във връзка с отпадане на електрическото захранване в обекти, свързани с изборния процес на територията на: Велико Търново; Кюстендил; община Левски, област Плевен; с. Славяни, област Ловеч; с. Ръжена, област Стара Загора; 5 изборни секции в община Ардино, област Кърджали. Повредите са отстранени и не е възпрепятстван избирателният процес. В рамките на проведените мащабни полицейски действия на територията на страната за извършени престъпления на изборния процес са задържани общо 84 души. Съставени са 2018 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР. От началото на кампанията до 19 часа днес са получени общо 687 сигнала в СДВР и ОДМВР за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 74 наказателни производства, от тях 69 по чл. 167 – 169г от НК. След откриването в МВР на денонощна телефонна линия за сигнали и имейл, свързани с изборния процес, са получени общо 18 имейла и 45 обаждания (от тях 14 имейла и 24 обаждания съотносими към дейността на МВР), съдържащи данни, свързани с купуване и продаване на гласове. По съотносимите към дейността на МВР са извършени съответните действия, останалите са предадени по компетентност на съответните институции. На електронната поща priemna@mvr.bg в Приемната за граждани на МВР са регистрирани 24 сигнала и по тях се извършват проверки. На тел. 112 са приети общо 259 обаждания, предимно за купуване и продаване на гласовe и контролиран вот, от които 128 съотносими към дейността на МВР. Общо за периода от 27 септември до 18.00 часа днес звената „Български документи за самоличност“ в СДВР и ОДМВР са издали 1138 удостоверения.

comment 0
visibility 471
Екзитпол: ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори с 25,5%

Екзитпол: ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори с 25,5%

ГЕРБ-СДС печели парламентарните избори, показват резултатите от exit poll-а към 20.00 ч., съобщи Нова телевизия. Данните са на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд”, направени и финансирани по поръчка на медията. Депутати на 7 или 8 партии влизат в 48-ото Народно събрание. Данните на "Галъп" показват, че мнозинство в парламента няма да има, но с първи резултат след днешния предсрочен парламентарен вот, е ГЕРБ-СДС. За обединението между партиите на Бойко Борисов и Румен Христов вота си са дали 24,7% от гласоподавателите. Втори са „Продължаваме Промяната” с резултат 18,8 на сто. Третото място е за ДПС. Те взимат 14,5% от гласовете. Четвъртата позиция е за БСП. Те се радват на подкрепата на 10,8% от отишлите до урните. Останалите партии, които според първоначалните данни ще влязат в следващия парламент, са „Възраждане” (10,2%), „Демократична България” (7,4%), „Има такъв народ” (4,6%) и партията на Стефан Янев „Български възход” (4,0%). Под чертата остават, „Изправи се България” (1,2%) и ВМРО (0,9%). С „Не подкрепям никого” днес са гласували 3,3 на сто от избирателите. Избирателната активност към 20.00 ч. е 36,6%. Според проучването на агенция „Тренд”, поръчано и финансирано от Нова телевизия, ГЕРБ-СДС са победители в парламентарния вот с 25,8% от гласовете. Второто място е за "Продължаваме Промяната" (18,5 на сто). Трета се нарежда ДПС с 13,2 на сто. Следват БСП (11,2%), „Възраждане” (10,2%), „Демократична България” (7,5%). На прага на новия парламент засега остават „Български възход”, които са спечелили доверието на 3,7% от избирателите, както и ИТН са с резултат 3,6%. „Изправи се България” – с 1,4% и ВМРО 1,2%, са под чертата. Ето и данните, които съобщи bTV на "Алфа Рисърч" и "Маркет линкс": ГЕРБ/СДС първа 25,5% - 25,5%ПП 19.9% - 18,4%ДПС 14,% - 12,6%БСП 10,2% - 11,2%Възраждане 10% - 10,4ДБ 7,9% - 9%ИТН 4,2% - 4,2%Български възход 2,8% - 3,6%  

comment 0
visibility 1157
Трамвай 23 и кола катастрофираха на "Искърско шосе"

Трамвай 23 и кола катастрофираха на "Искърско шосе" (СНИМКИ)

Катастрофа на трамвай и лек автомобил стана на кръстовището на "Искърско шосе" до метростанцията в Дружба 1 малко след 17.30 часа, съобщават в Катастрофи в София.  Няма пострадали хора от лекия автомобил и пътници в мотрисата. Ауди е отнело предимството на трамвай по линия 23. В бързането да мине преди мотрисата, вероятно на червено, е получил мощен удар от чешката машина. Голям късмет е, че това е от крайните спирки и не е имало много пътници. "Тези трамваи си ходят където искат", иронично коментират в мрежата. Други път се възмущават, че е крайно време шофоьорите да запомнят, че превозното средство на релсов път е с предимство.

comment 0
visibility 782
28,89 % е избирателната активност в София

28,89 % е избирателната активност в София

Почти една трета от имащите на право на глас в София са гласували до 16 часа, научи Столица.bg. Към този час избирателната активност е 28,89%. Рекордът по активност в днешния изборен ден е в 23 МИР - районите Витоша, Изгрев, Красно село, Лозенец, Младост, Панчарево, Студентски, Триадица, с 33,77%. Лидер от районите е Студентски с 42,25%. От общо 420 259 гласувалите са 141 938. 24,01% е избирателната активност в 24 МИР - Възраждане, Искър, Кремиковци, Оборище, Подуяне, Сердика, Слатина Средец. Водач е район Оборище с 34,78%, а най-ниска е централния район Средец - 9,59%. От 411 269 гласоподаватели, вот са дали 98 741. В лидерския 25 МИР - район Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови искър и Овча купел, избирателната активност към 16 часа 28,76%, а най-висока е в Банкя - 37,39%. ОТ имащите право на глас 355 947 в този МИР, са гласували по-малко от една трета - 102 376. Общо в София 1 187 475 души имат право на глас за избор на народни представители в 48-ото Народно събрание, но към 16 часа своя глас са дали едва 343 055 - 28,89%. За страната към 15 часа активността беше около 23 - 24%.