Новини от Столица.bg

comment 0
visibility 291
Новините в София: Най-важното за деня 3 март 2024 г.

Новините в София: Най-важното за деня 3 март 2024 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 3 март. 20-метров национален флаг със "Свобода или смърт" спуснаха обитателите на блок в столичния "Толстой" 20-метров трибагреник и със "вобода или смърт" спуснаха обитателите на 16-етажен жилищен блок в столичния квартал "Толстой", район Надежда, съобщи bTV. Знамето е по случай националния празник Трети март. Тази сутрин около 8 часа празнично се развя българският флаг.  Над 25 семейства от блока се включват в инициативата на Николай Георгиев и събират средства за знамето и потавянето му. Столична община възстанови осветлението в Южния и Западния парк Два столични парка са с изцяло ново освеление - Южния и Западния парк, похвали се във фейсбук кметът на София Васил Терзиев. Така той е изпълнил предизборното си обещание за подмяна и изграждане на ново осветление в парковете, за да се подобри сигурността и естетическият им вид. "С радост мога да кажа, че сме възстановили изцяло неработещото осветление на два от най-посещаваните паркове, Южен парк и Западен парк", доволен е столичният кмет. Той обещава, че се работиактивно с ново осветление да бъдат и останалите два големи парка - "Заимов" и "Хиподрума".Софийски районен съд задържа "червения пират" под стражаИлко Захариев, известен като "червения пират", е привлечен към наказателна отговорност, за това че на 21.02.2024 г. е изпратил до различни институции множество електронни съобщения, съдържащи закани с убийство спрямо магистрати и обидни квалификации, касаещи политици и други публични личности.На Трети март в София: Столичани на обиколка с автобуси "Икарус" и "Чавдар" по ретро линия 200Столичани се върнаха десетки години назад с ретро автобусите на столичния градски транспорт "Икарус" и "Чавдар". Старинните, но реставрирани возила се движиха днес в София по ретро линия 200 по случай Трети март. Много хора се събраха пред НИМ в Бояна, където бе крайна спирка на ретро маршрута.

comment 0
visibility 1094
На Трети март в София: Столичани на обиколка с автобуси на "Икарус" и "Чавд

На Трети март в София: Столичани на обиколка с автобуси "Икарус" и "Чавдар" по ретро линия...

Столичани се върнаха десетки години назад с ретро автобусите на столичния градски транспорт "Икарус" и "Чавдар". Старинните, но реставрирани возила се движиха днес в София по ретро линия 200 по случай Трети март. Много хора се събраха пред НИМ в Бояна, където бе крайна спирка на ретро маршрута. Автобусите по линия 200 се напълниха с много хора за обиколка в София по маршрута пл. Орлов мост - НДК, бул. "Акад. Иван гешов", по бул. България и към Националния исторически музей в Бояна. Ретро трамвай и ретро автобуси ще се движат в София по повод 123-та годишнина на градския транспорт "Икарусите" бяха основното превозно средство в столичния градски транспорт, преди повече от 15 години, а рейсовете "Чавдар" извършваха предимно междуградски превози и служебни. И днес все още има останали ведомствени в движение. Така старите дизелови автобуси върнаха спомените за младините на възрастни софиянци, а за малчуганите беше истинска атракция. Много тийнеджъри си правиха селфита с превозните средства от миналия век. Днес в столичния градски транспорт, който се развива и модернизира, всеки ден се движат 530 автобуса по 98 линии, 134 трамвайни композиции по 15 линии, 90 тролейбуса, между тях нови 121 електробуси с нулеви емисии. София има и 52 км метро с 47 станции, в което ежедневно над 50 метровлака превозват над 370 000 души. Заслуга по запазването и възстановяването на ретроавтобусите в движение е на екипа от ИБИС техници на градския транспорт в София.

comment 0
visibility 267
Софийски районен съд задържа "червения пират" под стража

Софийски районен съд задържа "червения пират" под стража

Софийският районен съд остави в ареста Илко Захариев, който е обвинен за отправени заплахи със смърт магистрати, съобщиха от прокуратурата. По искане на Софийска районна прокуратура съдът задържа под стража 35-годишен мъж за закани с убийство срещу магистрати. Илко Захариев, известен като "червения пират", е привлечен към наказателна отговорност, за това че на 21.02.2024 г. е изпратил до различни институции множество електронни съобщения, съдържащи закани с убийство спрямо магистрати и обидни квалификации, касаещи политици и други публични личности. В София задържаха "Червения пират", който плашеше с мейли съдии и политици По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3, т. 1, вр. ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода". С постановление на прокурор И.З. беше задържан за срок до 72 часа. МВР: Няма политически нюанс в заплахите на „Червения пират“, който беше заловен в София Днес, 03.03.2024 г., състав на Софийски районен съд се съгласи с доводите на дежурния прокурор, че 35-годишният мъж може да се укрие или да извърши друго престъпление. определена му е най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Мярката за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски градски съд. Мъжът беше задържан на 29 февруари т. г. около Боянските гробища.

Реклама
comment 0
visibility 353
Столична община възстанови осветлението в Южния и западния парк

Столична община възстанови осветлението в Южния и Западния парк

Два столични парка са с изцяло ново освеление - Южния и Западния парк, похвали се във фейсбук кметът на София Васил Терзиев. Така той е изпълнил предизборното си обещание за подмяна и изграждане на ново осветление в парковете, за да се подобри сигурността и естетическият им вид. "С радост мога да кажа, че сме възстановили изцяло неработещото осветление на два от най-посещаваните паркове, Южен парк и Западен парк", доволен е столичният кмет. Той обещава, че се работиактивно с ново осветление да бъдат и останалите два големи парка - "Заимов" и "Хиподрума". В Южния парк са подменени всички 128 неработещи и остарели осветителни тела. Столична община ще ремонтира осветлението на 4 парка "Възложих да започне работа по проект за изграждането на осветление по алейната мрежа, която свързва Южен парк,в частта около бул. Аренсалски 125, със спирката на градския транспорт на ул. Бяла черква. Това ще позволи свободното придвижване на хората от квартала, които сега минават по заобиколен маршрут, за да избегнат тъмните алеи. Очаквам в началото на лятото да започне изграждането на новото осветление", надява се Васил Терзиев. До края на тази седмица Западен парк ще е със 100% работещо осветление. Там екипът е възстановил над 400 осветителни тела. "Продължава работата по отстраняването на неработещи стълбове и изграждането на липсващи стълбове и захранване към тях", написа Терзиев във фейсбук. Той обяснява, че ситуацията в парка "Заимов" в район Оборощие, управляван последните 4години от Николай Александров, е доста по-трудна, защото е изключително лошото и опасно състояние на съоръженията, включително и корозирали стълбове Няколко месеца ще отнеме ремонта на парка, защото се изисква и сериозно финансиране, което трябва да се осигури. От Столична община предвиждат план за проектиране на осветителната мрежа, защото осветлението там било неподдържано десетилетия. Очаква се до края на месеца да е готов проектът. По ключовите булеварди също ще се подменя остарялото осветление със съвременна светодиодна технология. "Започваме подготовката на проект за финансиране на подмяната", категоричен е Терзиев. До края на другата седмица проектът ще е готов и внесен за гласуване в СОС, а той предвижда да подменят 8000 осветителни тела, за да може до март 2025 г. в София да няма нито един голям и неосветен булевард, обещава кметът на София. "А до март 2025 г. планираме да осъвременим и основните булеварди с LED осветление", обещават от Москавска 33. 

comment 0
visibility 2510
20-метров национален флаг със "Свобода или смърт" спуснаха обитателите на б

20-метров национален флаг със "Свобода или смърт" спуснаха обитателите на блок в столичния...

20-метров трибагреник и със "вобода или смърт" спуснаха обитателите на 16-етажен жилищен блок в столичния квартал "Толстой", район Надежда, съобщи bTV. Знамето е по случай националния празник Трети март. Тази сутрин около 8 часа празнично се развя българският флаг.  Над 25 семейства от блока се включват в инициативата на Николай Георгиев и събират средства за знамето и потавянето му. "Уникално и красиво е. Всеки ден, когато българин погледне това нещо, трябва да трепне", сподели вълнението си Николай Георгиев пред bTV. Лично той и заедно с 10-годишният си син Кристиан обикалят семействата и им подаряват символично знаме на всеки, който се включва в инициативата. Съседите ме приеха доста добре. Трети март е вдъхновение за България, защото сме се освободили, каза малкият Кристиан.  

comment 0
visibility 755
Честваме 146 години от Освобождението на България от османско иго

Честваме 146 години от Освобождението на България от османско иго

На Трети март България чества 146 години от Освобождението на България от османско робство. Трети март е националният празник на България от 1991 г. На този ден е подписан предварителен мирен договор, останал в историята като Санстефански договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г. Денят ознаменува символично Освобождението на България. Договорът е подписан на 3 март, 19 февруари по стар стил, през 1878 г. Трети март е обявен за национален празник на България с Указ 236 на Държавния съвет от 27 февруари 1990 г. и с Решение на Деветото Народното събрание от 5 март 1990 г., прието единодушно от народните представители. За първи път Денят на Освобождението на България се чества на 19 февруари 1880 г. съгласно Указ 5 по предложение на военния министър ген.-майор Петър Паренсов като „възшествието на престола на император Александър Втори и заключение (сключване) на Санстефанския мир“. В "Списък на неприсъствените дни в Българското Княжество" на Държавния съвет от 1882 г. 19 февруари е представен само като дата на подписването на Санстефанския договор. С Указ 78 на княз Фердинанд от 31 декември 1887 г. 19 февруари започва да се отбелязва като ден на "Освобождението на България". След въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 г. за първи път празникът е отбелязан по нов стил на 3 март 1917 г. и се отбелязва като официален празник до м. октомври 1951 г., когато е отменен с Кодекса на труда. Еднократно денят е честван като официален празник през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението на България. Честването на 3 март е възстановено през 1987 г., като до 1989 г. денят се отбелязва като официален празник с решение на Юлския пленум от 1987 г. на Централния комитет на Българската комунистическа партия и на Министерския съвет. БТА

comment 0
visibility 2432
Времето и предстоящите събития на 3 март 2024 г.

Времето и предстоящите събития на 3 март 2024 г.

Времето на 3 март 2024 г. Облачно и с дъжд ще е днес в София, но ще има повече слънце от събота. Сутринта температурата е около 4 градуса, максималната през деня ще е около 14 градуса. Ще има тих вятър и валежите ще сакраткотрайни. Подробности за времето вижте на  Prognozata.bg.Предстоящи събития: 9:00 часа С поход до Черни връх Регионалният исторически музей-София (РИМ-София) ще отбележи 3 март. Празничната програма е под надслов „На върха на Освобождението“ и ще се проведе в природен парк „Витоша“ в деня на Националния празник на България. 11:00 часа Тържествена церемония и вдигане на българското знаме по случай националния празник Трети март пред Паметника на Незнайния воин. 12:00 часа Под надслов "Свободата е състояние на духа" в парк "Ротонда" Банкя ще отбележи Трети март – националния празник на България.

comment 0
visibility 482
Ценни дървета пропадат  в строителен изкоп в Манастирски ливади-Изток

Ценни дървета пропадат в строителен изкоп в Манастирски ливади-Изток (СНИМКИ)

Дървета пропадат в строителен изкоп в столичния квартал Манастирски ливади-Изток, район Триадица, съобщиха възмутени жители във фейсбук. "Ето така се опазват защитените видове!!! А скоро и ул. Луи Айер ще отиде в изкопа", написа софиянец във фейсбук групата на квартала. Унищожават и малкото зеленина, която и без това е малко в този нов квартал на София. "Дали на на кой му пука", питат хората от квартала. Заедно с корените дърветата буквално падата като "убити" в поредния строителен изкоп. Според живеещите наоколо това са орехови дървета и са от защитен вид. "Изкопът е толкова плътно до ул. Луи Айер, че е много вероятно самият асфалт да пропадне. Това са същите хора, за които пускахме сигнали заради огромните червени камиони. Както видяхме от Столичен инспекторат абсолютно нищо не се прави по въпроса", пишат хората от квартала и очакват намесата на районната община и кмета на Триадица.

comment 0
visibility 643
Врачанско БМВ блъсна Тойота на столичния "Г. М. Димитров" и избяга

Врачанско БМВ блъсна Тойота на столичния "Г. М. Димитров" и избяга (ВИДЕО)

Поредна катастрофа на почти празна София стана около 12.30 часа на столичното кръстовище на "Г. М. Димитров" и "Драган Цанков". БМВ с врачанска регистрация се престроява и блъска Тойто, съобщиха очевидци във фейсбук групата "Катастрофи в София". След сблъсъка пострадалият автомобил спира, а БМВ-то прави завой наляво насред кръстовището и бяга от местопроизшествието. Манверата му е изключително опасна и можеше да предизвика и втора катастофа. Ако се съди по действията на водача на врачанската кола, той е неадекватен. Инцидентът е заснет с видеорегистратор и публикуван в Катастрофи в София. "БМВ-то зави от средна лента и удари Тойотата, която се движеше направо, което е позволено от лявата лента. Човекът с Тойотата спря, но БМВ-то избяга. За съжаление не запомних целия номер, само че беше с врачанска регистрация (ВР)", съобщи авторът на видеото с катастрофата. Няма пострадали хора, ударът е лек и щетите са леки.

comment 0
visibility 347
Председателят на СОС присъства на празничен концерт за 3-ти март в Дружба

Председателят на СОС присъства на празничен концерт за 3-ти март в Дружба

Председателят на СОС Цветомир Петров присъства на празничения концерт по случая националния празник 3-март в Културен дом "Искър" в Дружба. Редом с кмета на район "Искър" Ясен Русев и общински съветници се наслаждаваха на българска народна музика и танци. "Преди 146 години нашата страна започва своя път към свободата, за да достигне до съединението и независимостта си. Демокрацията в България, която е изключително трудно изкована, във времето си нямаше да бъде същата и нямаше да може да бъде постигната без онзи подвиг на героите дали живота си за това днес да бъдем равни сред други европейски народи", каза председателят на СОС Цветомир Петров. Снощи в залата свири и Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов, формация "Ладена", а в програмата участваха и фолклорният ансамбъл "Искри" към Дома на културата "Искър", както и ученици от 108-мо СУ "Никола Беловеждов". Участниците грабнаха сърцата на публиката със своя талант, прекрасно изпълнение на духова музика и празнична програма. "За мен бе удоволствие да бъда част от празничния концерт на район "Искър", посветен на 3-ти март. Гостувах в един от най-зелените райони на София. Както споделих и пред гражданите - наш приоритет е да увеличим облагородяването на междублоковите пространства и градини", сподели Цветомир Петров във фейсбук. Русев поздрави гости и участници в концерта и пожела на всички да бъдат здрави, свободни, развиващи се и заедно да продължат да отбелязват много светли дни, съобщиха от Дом на културата "Искър".    

comment 0
visibility 557
Столична община свали руски знамена по Цариградско, Ботевградско и Южната д

Столична община свали руски знамена по Цариградско, Ботевградско и Южната дъга (СНИМКИ)

София осъмна с руски знамена по стълбове за осветление на ключови булеварди. След подадения сигнал, по нареждане на кмета Васил Терзиев е започнало свалянето. Те са поставени заедно с българския флаг по случай националния празник 3-ти март. Руски знамена е имало по Цариградско шосе, Околовръстното - Южна дъга, Северната дъга - край Казичене и по Ботевградско шосе, научи Столица.bg. Екипите на Столична община и дирекция "Аварийна помощ и превенция" са реагирали светкавично. "Продължава проверката по Южната дъга. Извършва се проверка на записите от камерите на Центъра по видеонаблюдение, за да се установят фактите и извършителите, и да се предприемат съответните действия", съобщи столичният кмет на профила си във фейсбук. Знамената са поставяне със стълба, а не с вишка и са на ниско, но премахването им ще отнеме време и ресурс, съобщиха от Московска 33.

comment 0
visibility 567
Ремонтираха стълбите към обръщалото на трамвай №7 в столицата

Ремонтираха стълбите към обръщалото на трамвай №7 в столицата

Ремонтираха стълбите към обръщалото на трамвай №7 в район Витоша, похвалиха се от районната администрация във фейсук. Ремонтът на стъпалата е резултат от множество сигнали на гражданите за опасността от ползването на стълбите. В районната община сигналите "валят" от 2 години. Плочките бяха изкъртени от стъпалата и бяха опасни за преминаващите, а за майки с колички и възрастни хора - недостъпни. От администрацията са се амбицирали да направят и следващата стъпка - почистване на драсканиците на прилежащите стени и обновяване на общите части, обещават от район Витоша. ОТ местната власт призовават за опазване на обновените публични пространста.

comment 0
visibility 639
Лека кола се заби челно в автобус 59 при Владая

Лека кола се заби челно в автобус 59 при Владая (СНИМКИ/ВИДЕО)

Лека кола катастрофира на пътя София - Перник при Владая, съобщиха очевидци във фейсбук групата Катастрофа в София.  Пострадал е автоус на градския транспорт, по линия 59 от метростанция Мизия до Мърчаево. Няма ранени хора. Колата е карала с превишена скорост, завърта се на пътя и се забива челно в насрещното в градския автобус.  Инцидентът е станал около 8.30 часа тази сутринт. Катастрофа с камион има и на изхода на тунел "Ечемишка". Задръстването е и в двете посоки като към Ботевград е по-серизно, предупредиха в Катастрофи в София. Участъкът се регулира от екип на Пътна полиция.

comment 0
visibility 397
Времето и предстоящите събития на 2 март 2024 г.

Времето и предстоящите събития на 2 март 2024 г.

Времето на 1 март 2024 г. Предимно облачно ще е днес в София. Сутринта температурата е около 5 градуса, максималната през деня ще е около 12 градуса. Ще има превалявания от слаб дъжд и облачността ще се задържи през целия ден. Слънцето ще залезе в 18:18 часа. Подробности за времето вижте на  Prognozata.bg.Предстоящи събития: 9:00 часа Продължава започналото вчера Държавно индивидуално първенство по шахмат за девойки и младежи до 20 години вЗала № 3, ОКИ ДК „Красно село“. 11:00 часа Датската постановка "Шишарко" в Куклен театър НАТФИЗ.

comment 0
visibility 416
Новините в София: Най-важното за деня 28 февруари 2024 г.

Новините в София: Най-важното за деня 28 февруари 2024 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 28 февруари. Вода се лее в столичния "Мусагеница": Тръби на ВиК мрежата "гърмят", фасадата на бл. 106 потече"Единият теч е на тротоара и улицата пред бл. 101, а другият е в зелените площи между магазина на голяма търговска верига и блокове 98Б и 98В. Тръба се е спукала и в апартамент на 5-ия етаж на бл. 106 и залива фасадата на жилищната кооперация", съобщи жител на "Мусагеница".Кметът на София събра шефове на експлоатационни дружества, обсъждаха ремонтите в СофияИнформацията трябва в кратък срок да бъде свързана с нова дигитална платформа, обвързана с данните от комуналните дружества и Столичната община и насочването й в система за информиране на гражданите. Идеята си днес кметът на София представи на среща днес с експлоатационните дружества в Столичната община, на която бяха ръководители и представители на Софийска вода, Топлофикация, „Електроразпределителни мрежи Запад“ ЕАД, „Овергаз“, както и зам.-кметът по строителство Иван Матов и главният архитект на София Здравко Здравков.На 1 март се връща в София двойният убиец от "Соло"Тодоров, който беше осъден на доживотен затвор за две убийства пред дискотека "Соло" в София, беше задържан преди година на летището в Ташкент с фалшиви документи при опит да замине за Истанбул. Името му се превърна в нарицателно заедно с още няколко, успешно избегнали правосъдието. През 2013 г. той беше признат за виновен и осъден за убийствата с нож на 21-годишния вратар на националния ни отбор по хокей Кирил Въжаров и 24-годишния Васил Александров.Германецът, рисувал по блокове в София, помоли за по-ниска глобаГерманецът, рисувал йероглифи по блокове в София, се е извинил и е помолил за по-ниска глоба. Това каза пред Нова телевизия Иво Пенев от Столичния инспекторат. „Извършителят е германски гражданин от италиански произход. По думите му той е пътуващ графити артист. Спи по пейките в градовете, които посещава. Целта му у нас била да разкраси панелните блокове”, каза Иво Пенев. Той добави, че артистът не е взел разрешение за действията си от етажната собственост, нито от Столичната община.Удължават срока на конкурса за войнишкия мемориал в СофияКонкурсът беше обявен през ноември 2023 г. и е с награден фонд от 45 000 лв. – 30 000 лв. за класирания на първо място проект, 10 000 лв. – за второ и 5000 лв. – за трето, припомнят от "Сега". От участниците се иска да изработят идеен проект за възстановяване на съществувалия стар мемориал, дело на арх. Александър Обретенов. Архитекти и художници обаче разкритикуваха остро конкурса  – и заради идеята за възстановяване на паметника във вида, в който е бил, и заради липсата на добра готовност за провеждането му.Съдят за порнография с деца IT специалист от столичния "Младост"Тогава обвиняемият IT-специалист О. С. е пуснат под гаранция от 5000 лв. Делото сега влиза в съда, тъй като експертизата на порноматериалите е изисквала повече време - над 10 000 файла. Сред арестуваните имаше и пилот на самолет. Заловен при грабеж: Софиянец се опита да обере магазин за бижута в Монтана63-годишен софиянец е бил заловен на местопрестъплението, докато се опитвал да обере магазин за бижута в Монтана, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 27 февруари около 21:50 ч. Мъжът счупил витринно стъкло на магазин за бижута и направил опит да открадне три гривни и чифт обеци от злато и сребро, но бил заловен от униформените.