Новини от Stolica.bg

comment 0
visibility 66
Локомотив София с най-много титли по джудо

Локомотив София с най-много титли по джудо

Локомотив София триумфира на държавния шампионат по джудо, съобщиха от районната администрация „Надежда”. Локомотив София получи най-много титли за мъже и жени. Първо място спечелиха, Любослав Григоров, Габриела Гигова, Ивайло Димитров. На трето място се класираха Цветелина Павлова и Цветан Цветков, а на пето място - Яни Маджаров и Мария Николова.

comment 0
visibility 544
Учениците от 5 до 11 клас в Софийска област минават онлайн

Учениците от 5 до 11 клас в Софийска област минават онлайн

Областният оперативен щаб в Софийска област въвежда от 27 януари нови противоепидемични мерки за учениците във връзка с увеличаващия се брой новозаболели на територията на Софийска област при достигане на III етап от Националния план за справяне с пандемията. Въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V, VI, VIII, IX и XI клас от образователните институции в Софийска област за 27.01. 2022 г. и 28.01.2022 г., се посочва в заповед, съобщават от Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности, дейности по интереси, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи. Преустановяват се присъствените групови занятия в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца. Преустановява се провеждането на детски лагери и групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.

comment 0
visibility 49
Книгата „Записки на блокадния човек“ с премиера в София

Книгата „Записки на блокадния човек“ с премиера в София

Премиерата на книгата „Записки на блокадния човек“ от Лидия Гинзбург ще бъде представена в Галерия Credo Bonum в София на 27 януари от 18:30 ч. Преводът от руски е на Здравка Петрова, а оформлението на Милена Вълнарова. Книгата ще бъде представена от Георги Тенев, Красимир Лозанов и Манол Пейков. "Съществува огромно количество източници на блокадното интелектуално писане, но сред тях Записките на Лидия Гинзбург са гениално написаните", казва Полина Барскова, поет и филолог. 900-дневната обсада на Ленинград (1941-44) е една от повратните точки на Втората световна война. Тя забавя немското настъпление към Русия и се превръща в национален символ на оцеляване и съпротива. Приблизително един милион цивилни загиват, повечето от тях от студ и глад. Лидия Гинзбург е една от оцелелите. Използвайки собствените си бележки и скици, които е написала по време на обсадата, заедно с разговори и впечатления, събрани през годините, тя успява да синтезира колективния опит от живота под обсадата. Чрез болезнено изобразяване на ужасяващите условия от този период книгата на Гинзбург е възхвала на достойнството и силата на човешкия дух.

Реклама
comment 0
visibility 73
Изложба Homo Technicus открива столична галерия

Детска работилница за откриването на столична галерия

Галерия Синтезис ще открие изложба на Цветелина Димитрова Homo Technicus. Творбите могат да бъдат видени до 26 февруари. Откриването е на 27 януари от 17 ч., съобщиха от галерията. Куратори са Надежда Павлова и Никола Михов. Това е първата самостоятелна изложба на Цветелина Димитрова - Homo technicus. Проектът печели Голямата награда от конкурса за фотокниги „DIY Photobook“, организиран от Фотосинтезис и Европапир България през 2021 г. Като част от наградата авторката получава покана да представи работата си в галерия Синтезис. На 5 февруари (събота) от 11:00 ч. ще се проведе Детска работилница Хомо техникус с Цветелина Димитрова за деца от 8 до 12 год. с предварително записване, а на 24 февруари (четвъртък) от 16:00 Библиотека Фотосинтезис с фокус: Фотография и технологии.  

comment 0
visibility 77
Разследването за смъртта на момичето, блъснато от автобус, е под надзора на

Прокуратурата ще разследва смъртта на момичето, блъснато от автобус

Под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП) се провеждат активни действия по разследване на пътротранспортното произшествие, настъпило на 21 януари на бул. „Царица Йоанна“, при което автобус блъсна 17-годишната А. Н., съобщиха от прокуратурата. Момичето незабавно бе настанено в „Пирогов“ с диагноза „политравма“ и с опасност за живота. Въпреки оказаната ѝ медицинска помощ, на 24.01.2022 г. момичето почина. От прокуратурата съобщават още, че назначената по делото съдебномедицинска експертиза е установила причинна връзка между получените при пътнотранспортното произшествие травми и смъртта на Александра Нинова. Поради това с постановление от 26.01.2022 г. делото е прието по компетентност от СГП с оглед събрани доказателства за престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“ във вр. с чл. 342, ал. 1 НК. Дадени са указания за извършването на конкретни действия по разследването.   Досъдебното производство по случая е започнало в условията на неотложност и се води в Сектор „Разследване на транспортни престъпления“ към отдел „Разследване“ на СДВР. Предприети са незабавни действия за събиране и запазване на доказателства и за установяване на всички факти по случая. Разпитани са свидетели, направен е оглед на местопроизшествие, изготвена е скица на местопроизшествието, приобщени са записи от видеокамери, назначени са експертизи, извършени са и други действия по разследването. Установено е, че водачът на автобуса не е употребил алкохол. Изясняват се причините за възникване на пътнотранспортното произшествие. Разследването по случая продължава под ръководството и надзора на СГП.

comment 0
visibility 60
Творби на славянски композитори ще звучат в Католическата катедрала в София

Творби на славянски композитори ще звучат в Католическата катедрала в София

На 27 януари от 19ч. в Католическата катедрала „Св. Йосиф“ в София, ще бъдат изпълнени „Католически меси“ от славянски композитори. Смесеният хор на БНР и неговият главен диригент Любомира Александрова канят своята публика на концерта,  който е част от музикалните събития по повод 70-годишнината от създаването на хоровата формация на Българското национално радио. В програмата са включени:  Александър Гречанинов – Празнична меса оп. 154 (Missa Festiva) и Леош Яначек - „Отче наш“ (Pater Noster). Солисти на концерта - Янко Маринов (орган), Димитър Зашев (тенор) и Ирина Първанова (арфа). Смесеният хор на БНР е създаден е през 1952 г.  Репертоарът му обхваща знаковите творби от кантатно-ораториалния и оперния жанр от Барока до съвременната музика. Сред паметните записи на състава се открояват Деветата симфония от Лудвиг ван Бетовен, Реквиемите на Волфганг Амадеус Моцарт и Джузепе  Верди, „Стабат Матер“на  Джоакино Росини, и на Франсис Пуленк), „Симфония на псалмите“ и „Сватба“ на Игор Стравински, „Цар Давид“ на Онегер и още много записи за Златния фонд на БНР.  Формацията е участвала в  забележителни мащабни оперни продукции в оперните театри в Лион, Лимож, Авиньон, Безансон, Ним, Оранж.  В своята 70-годишна история хорът е осъществил успешни турнета в Германия, Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Гърция, Япония и др.  Маестро Михаил Милков ръководи Смесения хор на БНР повече от 40 години, превръщайки състава в един от водещите хорове в България благодарение на прецизността при музицирането, експресивността на звука и чистотата на интонирането. След 1994 г. със Смесения хор работят диригентите Андрей Андреев, Никола Липов, Методи Матакиев, Драгомир Йосифов, Румен Райчев. От 2016 г. диригент на Смесения хор е Любомира Александрова. Входът за втория концерт от цикъла „Католически меси“, който ще се състои на 27 януари (четвъртък), от 19ч. в Католическата катедрала в София е свободен.  

comment 0
visibility 63
Концерт „Околосветско пътешествие“ в столичния район „Триадица”

Концерт „Околосветско пътешествие“ в столичния район „Триадица”

Къща-музей „Борис Христов“ представя на 27 януари 2022 г., от 19,00 ч., концертът „Околосветско пътешествие“, съобщиха от районната администрация. В програмата са включени произведения от Елиса Милн, Пам Уеджууд, Лайош Пап, Чи Хуа Тан, Бюргмюлер, Кабалевски, Сара Уотс, Людовико Енауди, Алан Булард. Къщата-музей „Борис Христов“ се намира  на ул. „Цар Самуил“, 43, район „Триадица“.

comment 0
visibility 74
Маша Илиева отбелязва 40 години на сцената на Софийската опера и балет

Маша Илиева отбелязва 40 години на сцената на Софийската опера и балет

40 години творческа дейност ще отбележи примабалерината Маша Илиева на сцената на Софийската опера и балет. Това ще стане следващия месец – на 11 и 12 февруари, с балетната класика „Спящата красавица“.  Маша Илиева учи в престижната балетна академия „Ваганова“ в Санкт Петербург и още преди да навърши 18, става част от състава на балета на Софийската народна опера, както се е наричала тогава. От 1990-та година Маша Илиева е примабалерина и е играла всички големи роли от балетния репертоар на театъра – в „Жизел“, “Дон Кихот”, „Лебедово езеро“, „Ромео и Жулиета“ и “Зорба гърка”. Маша Илиева е артист, хореограф, репетитор, педагог и балетен режисьор, а в последните години работи с деца. Точно това ѝ доставя най-голямо удоволствие, признава тя пред БНР. "40 години ми изглеждат доста много, сякаш не вярвам, че е изминало това време. Реших да бъде юбилеят отбелязан със "Спящата красавица", защото това е връх в моята кариера. Когато танцуваш сам и искаш публиката да те хареса, предизвикателството е много голямо. Освен това постановката е суперпродукция, в нея участват над 100 човека в спектакъла, заедно с оркестъра", каза в едно специално интервю за „Хоризонт до обед“ Маша Илиева. В периода 2001-2003 г. Илиева е художествен ръководител на Националния балет – София. Тогава българската балетна публика за първи път се среща с творчеството на Баланчин и се поставя оригиналната постановка на “Силфида“.  От 2009 г. е репетитор в Софийска опера и балет, а през 2014г, вече като балетен режисьор, Маша Илиева възстановява балетната класика „Спящата красавица“ на сцената на националния ни оперен и балетен театър. Ето защо именно с този спектакъл  Софийска опера и балет ще отбележи празника на примабалерината.

comment 0
visibility 66
Първа изложба за годината на столичната галерия „Лоранъ“

Първа изложба за годината на столичната галерия „Лоранъ“

„Някъде“ е първата изложба на галерия „Лоранъ“ за годината, която представя само пейзажи. Изложбата може да се види от 26 януари до 19 февруари, съобщиха от галерията. Някъде е неопределено място, което вдъхновява авторите да го открият, съпреживеят, изобразят и обобщят в художествени образи с пластически средства. Част от включените произведения са на: Дечко Узунов, Борис Денев, Николай Абрашев, Александър Петров – Лавандулата, Иван Табаков, Христо Йончев – Крискарец, Давид Перец, Рафаел Михайлов, Иван Христов и др. С няколко думи ще отбележим четири, силно отличаващи се по своя експресивен език творби. Особен и нетрадиционен за Борис Денев е есенен пейзаж от 30-те години на ХХ в. Силното напластяване с шпакла на живописна материя ни въвежда във въображаемо пространство, което по своя характер напомня цветен вихър. При внимателно вглеждане в петната, откриваме малка пътечка, която се губи в каменисти чукари и пропасти. Сред тях различаваме пастир, който превежда кози през планинска пътека. Липсата на дълбочина и въздушно изсветляване на цвета сплесква плановете на картината в декоративно пространство, което ни препраща към  абстракцията. Картината „Венеция” на Дечко Узунов е от 1962 г. Творбата е интересна не само с композиционното си решение, но и с това, че буди интерес, когато е показана през 60-те години в обща художествена изложба. Тогава, с още няколко произведения приковават вниманието на публиката с модерния си художествен изказ и бележат раздялата с нормативната естетика и тематика. За първи път в експозиция влиза творбата „Кафене” на Николай Абрашев с разпознаваемия му стил от 30-те години. Авторът е вкарал есенния мотив в елегантна дизайнерска цветност и заедно с комбинацията на права и обратна перспектива създават непринудено и раздвижено пространство. Тези средства привнасят мекота и спокойствие в платното. Обратното се получава в картината на друг живописец Александър Петров – Лавандулата, който извежда светлината и изпепеляващото слънце в предния план, за да ги противопостави на тъмното небе в ориенталския си пейзаж от гр. Хива от 60-те години. Неправилните лини и тяхното криволичене към убежните точки допълват неспокойствието на маркираните азиатски обекти. И отново няма да разкрием всичко в текста, за да оставим любопитството ви да ви доведе в галерията, за да видите подбраните двадесетина произведения.

comment 0
visibility 70
Медали и купа спечелиха ученици по английски език от район „Кремиковци” в С

Медали и купа спечелиха ученици по английски език от район „Кремиковци” в София

Ученици от район „Кремиковци” спечелиха поредното състезание по английски език от формата World scholar's cup, съобщиха от районната администрация. Учениците от 156. ОбУ "Васил Левски", Кремиковци - Симеон Станимиров 6а, Александър Гьошев 6а, Христина Райкова 6а и Михаела Мирчева 7а спечелиха общо 9 златни, 4 сребърни медала и купа за първо място за отбора на Александър и Симеон при отборните въпроси. Състезанието в частно училище "Свети Георги" в София включваше индивидуални и отборни дисциплини като дебати, творческо писане и отговори на въпроси от различни области (литература, природни науки и т.н.).

comment 0
visibility 129
Върнаха на прокуратурата делото за загиналите 20 души край Своге

Върнаха на прокуратурата делото за загиналите 20 души край Своге

Втори фалстарт на делото за катастрофата край Своге. Окръжният съд в София прекрати и върна на прокуратурата делото. При катастрофата преди три години загинаха 20 души след преобръщане на автобус. Жертвите са от софийското село Световрачене. Подсъдими по случая са шофьорът на рейса Григор Григоров и петима души, които имат отношение към ремонта на въпросния участък край Своге, уточнява Нова телевизия.

comment 0
visibility 112
Институт Лист в София с първо за годината представление

Институт Лист в София с първо за годината представление

На 26 януари от 19.00 ч. в Институт Лист ще се състои първото за годината представление на "Утайка от кафе в ла минор", съобщиха от Унгарския културен институт „Ференц Лист”. В своята емоционална самота младата учителка по пиано Марта търси себе си в книгите и музиката, иска да намери истината за себе си като човек, посветил се на изкуството. Постановката е на Николай Ламбрев-Михайловски. В спектакъла ще участват Ева Тепавичарова, Йоана Ламбрева и Дарин Ламбрев. Денят на унгарската култура се празнува от 1989 г. на 22 януари, датата, на която през 1823 г. Ференц Кьолчеи завършва ръкописа на унгарския „Химн”. На този ден в цяла Унгария се провеждат културни и просветни прояви и се връчват множество награди, свързани с културата и образованието.

comment 0
visibility 257
Последният филм на Анна Петкова с премиера на 26-ия София Филм Фест

Последният филм на Анна Петкова с премиера на 26-ия София Филм Фест

Последният филм на Анна Петкова „Авантюристът“ – ще има премиера на 26-ия София Филм Фест. Преди няколко дни от този свят си отиде майсторката на документални филми Анна Петкова. Тя завършва първия випуск на специалността „Филмова и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ в класа на проф. Христо Христов; по-късно самата е преподавател там. От 1978 до 1992 работи като режисьор в Студия за телевизионни филми „Екран“. От 1992 е на свободна практика; водила е авторската рубрика „Трета възраст“ по БНТ с над 40 документални филма. Игралният ѝ дебют „Откога те чакам” (1984) донася много национални и наградата „Пиер Паоло Пазолини“ на Италианския международен фестивал за неореалистични филми в Рим, но след това тя се ориентира изцяло към документалното кино. Прави социално ангажирани творби, които получават призове на национални и международни фестивали. На филма за комунистическите лагери„Обвинението” от дилогията „Присъдата” („Вината” и „Обвинението”) е присъдена Специална награда на журито в Карлови Вари 2000. Нейният филм „Агресията“, продуциран от Гала Филм, имаше своята премиерна прожекция на 20-ия София Филм Фест 2016 година. Документалната творба изследва и търси българските следи в епохалните събития на 1968-а... Официално българската комунистическа държава е част от инвазията. Въпросът е неофициално, у нас в България, била ли е налице съпротива?! Физическа, мисловна, психическа. Ние записахме ли се в календара на антикомунизма?! Или мълчанието ни е погълнало?... Анна Петкова и Галина Тонева са тандем от далечната 1990, когато започва съвместната им работа в СТФ „Екран“ по проекта „Присъдата“ с фокус комунистическите лагери в България. Проектът е замислен в три части – вина, обвинение, процес– формалните етапи на съдебната процедура, която води до ПРИСЪДА. „Реформите в киното от началото на 90-те години не дадоха възможност да се изпълни този замисъл докрай, – споделя Галина Тонева. – Успяхме да завършим само първата част „Вината“ през 1992… Анна имаше невероятното качество никога да не се отказва в името на търсене на истината. С цената на много лични жертви Анна продължи работа по проекта... За да остане вярна на себе си – безкомпромисна и целеустремена. През 1999 Гала Филм успя, с помощта на Документален фонд СОРОС-Ню Йорк и БНТ, да осигури необходимото финансиране, с което Анна Петкова да довърши втората част „Обвинението“. Международното признание за филма, показан на повече от 20 фестивала, донесе Голямата награда „Златната ракла“ 2000,  както и Специалната награда на журито в Карлови Вари. За нас като продуценти „Обвинението“ е най-яркият изразител на таланта на Анна Петкова.“ Световната премиера на последния филм на Анна Петкова „Авантюриста“ е през юни 2021 в конкурсната програма на фестивала „Biografilm“ в Болоня, Италия. Историята проследява съдбата на българския дисидент Григор Божилов Симов - един от основателите на Дружеството за правата на човека у нас. Авторите на сценария Анна Петкова и Константин Петров и деликатната камера на опитния оператор Христо Ковачев създават разказ, който дава шанс на зрителите да се докоснат до мислите и спомените на един уникален човек, а чрез него – до важни фрагменти от истината за отминалите десетилетия… Музиката на филма е дело на Борис Чакъров. Продуценти на „Авантюриста“ са Гала Филм – Галина Тонева и Кирил Кирилов, с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

comment 0
visibility 1262
Заведенията в София и страната стартират дела за дискриминационно отношение

Заведенията в София и страната стартират дела за дискриминационно отношение

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България стартират серия от съдебни дела и административни процедури срещу дискриминационното отношение към бранша. Това заявяват двете организации, като добавят, че ще сигнализират Омбудсмана на Република България за „грубото потъпкване на правото на труд на всички заети в бранша с регионални или други заповеди, налагащи мерки, които са дискриминационни, и за които няма каквито и да било доказателства, че ефективно ограничават разпространението на COVID-19“. Ще сезираме Кoмисията за борба с дискриминацията за установяване дискриминационния характер на всички мерки, налагани от Министъра на здравеопазването и директорите на РЗИ, които целенасочено и необосновано налагат рестрикции само в един бранш - този на заведенията. Ще предявим искове за обезщетяване за нанасяне на вреди от всички адресати на незаконосъобразните заповеди на Министъра на здравеопазването и съответните директори на РЗИ по места, подчертават от бранша. На срещата на собствениците на нощни заведения в София на 24/01/2022г. бе взето решение да не се съобразим с дискриминационната заповед за работа до 22:00 часа. Република България е правова държава, която се управлява на основание Конституцията и законите на страната. Считаме, че потъпкването на основни човешки права, като правото на труд, правото на собственост, свободната стопанска инициатива, може да бъде направено само и единствено на основание на закона със законосъобразни и целесъобразни заповеди. Ограниченията, които се налагат с тези заповеди, следва да са обосновани, достатъчни и съразмерни на целите, които постигат, както и годни да постигнат тези цели. Нито една от наложените мерки не отговаряше и не отговаря на тези законови изисквания. Дори повече, мерките бяха силно дискриминационни, популистки и им липсваше/липсва каквато и да била логика и последователност. А на нелогични заповеди и мерки, следва логичното им бойкотиране, категорични са двете организации.

comment 0
visibility 177
Брокер: Имотите се очаква да скочат до 8-10% на места в София

Брокер: Имотите се очаква да скочат до 8-10% на места в София

Очакванията на пазара на имотите е да има увеличение в цените в някои столични райони с до 8-10%. Това каза пред Нова телевизия брокерът на недвижими имоти Георги Пейчев. По думите му е рано да се говори за спад в цените на жилищата за тази година. „Очакванията са за стабилизиране на ценовите нива в досегашните рамки. Възможно е леко покачване в някои райони на София. Причината са добрите оферти от банките, както и намаляването на офертите в тези райони. Все още е рано да се правят прогнози за 2022 година, но обикновено първото тримесечие следва инерцията от предходната година”, обясни той и добави, че към момента търсенето на имоти значително превишава предлагането. Най-предпочитани от столичани традиционно остават двустайните и тристайни жилища. „Най-търсените са централните градски райони, както и тези с добра инфраструктура и достъп до градския транспорт”, добави той. Георги Пейчев коментира още, че не се усеща конкуренция между новото и старото строителство, като и двата вида имат своите предимства. „София остава градът с най-голям интерес за покупка на имот. Само за последното тримесечие на 2021 година сключените сделки са над 11 500, което е ръст с около 20% в сравнение с 2020 година”, каза още брокерът.