Новини от Диана Юсколова

comment 0
visibility 390
-

Новините в София: Най-важното за деня 19 април 2024 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 19 април. Двуетажен автобус от пл. "Александър Невски" до НИМ за годишнината от Априлското възстание Атракционна линия ще вози столичани и гостите на града от пл. "Александър Невски" до Националния исторически музей. Пътуването ще бъде безплатно. Предложението е на общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера и е по случай 148 години от Априлското въстание. Две бебета починаха от коклюш в столични болници Две едномесечни бебета с доказана диагноза коклюш са починали от болестта, потвърди здравният министър Галя Кондева на извънреден брифинг. И двете деца са били от Кюстендил, под двумесечна възраст и не са подлежали на ваксиниране. Физическият факултет на Софийския университет с интересни демонстрации за граждани Физическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отваря вратите си за всички, които искат да прекарат няколко ползотворни часа, вдъхновени от науката. Събитието ще се състои утре – 20 април, от 11:00 до 15:30 ч. и ще е подходящо за ученици, учители, родители, деца, студенти, изследователи и граждани, съобщават от висшето учебно заведение. Доброволци се погрижиха за паметника на Гунди в столичния "Слатина" (СНИМКИ) Добоволци от "Levski Family" отделиха време и средства и организираха почистване и озеленяване на пространството около пометника на Георги Аспарухов-Гунди в столичния парк "Гео Милев". Агресия на пътя: Мъж хвърли цигарата си по млада шофьорка и я хвана за врата По първоначални данни, докато управлявала личния си автомобил в района на ул. „Боянски водопад“ в столицата, тя била засечена от водач на друга кола, който слязъл и започнал да показва неприлични жестове, след което хвърлил по нея запалена цигара и я хванал за врата.      

comment 0
visibility 503
-

Доброволци се погрижиха за паметника на Гунди в столичния "Слатина" (СНИМКИ)

Добоволци от "Levski Family" отделиха време и средства и организираха почистване и озеленяване на пространството около пометника на Георги Аспарухов-Гунди в столичния парк "Гео Милев". Дейностите са извършени според план, съгласуван със "Зелена система". Могилката около паметника ще бъде оградена с 450 стръка лигуструм (жив плет). Пред самия паметник вече са посадени теменужки. "В понеделник възстановяваме тревата, която така и не успя да поникне след откриването, след като пространството бе здраво утъпкано от хилядното множество", отбелязват организаторите на акцията.    

comment 0
visibility 309
-

"Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените в София

В Деня на Земята, 22 април, на Моста на влюбените до НДК в София ще бъде официално открита изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова, съобщи БНР. 58 фотографии представят красотата и внушителността на Антарктика и ни запознават с дейността на учените от Българския антарктически институт. Чрез QR кода на изображенията ще имате възможност да се пренесете на Антарктика, наслаждавайки се на звуците на непознатата природа. Съветваме Ви да носите мобилно устройство и слушалки! "Усещането, когато още от кораба видях първия айсберг, беше изключително вълнение. Но по-дълбинното усещане е за огромното разстояние между нашия живот тук и това място там. То изглежда абсолютно извън орбитата на земята. То е напълно чисто в своята естествена красота, естествена тишина, далеч от човешкото въздействие", разказа авторката. Тя допълва, че на повечето снимки няма човешко присъствие, усещането е за тишина, защото въпреки природните звуци липсва звукът на човешкото присъствие. Марина Великова е концертиращ и студиен музикант, мултиинструменталист, както и музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР. Тя стана част от 32-та Българската антарктическа експедиция на о-в Ливингстън, която се завърна през февруари 2024 г. На Антарктида Великова работи по три проекта, по които продължава работата вече тук. Фотографската изложба на Марина Великова е част от проекта "Антарктика в нови измерения". В продължение на 2 седмици (от 22-ри април до 5-ти май 2024) тя ще бъде достъпна за жителите и гостите на София, с вход свободен. Жителите и гостите на София са добре дошли да отпразнуват Деня на Земята на 22-ри април от 19:00 ч. на Моста на влюбените, с откриването на изложбата.

Реклама
comment 0
visibility 398
-

МС ще компенсира тока на училища, детски градини, читалища и църкви

Крайни потребители на електрическа енергия, сред които детски градини, ясли, училища, читалища, храмове, спортни школи и други, ще бъдат компенсирани за енергийните си разходи за периода 1 януари 2024 г. - 30 юни 2024 г. Това предвижда специално разработената за целта програма, приета от служебното правителство на днешното заседание. В момента тези клиенти купуват електрическата енергия по борсови цени, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет. Програмата допълва вече предприетите други временни мерки на национално равнище за повишаване на прозрачността и подобряване на функционирането на енергийния пазар. Компенсацията ще се изчислява като разлика между средната цена на базов товар на пазар "Ден напред" на Българската независима енергийна борса за съответния месец и регулираната цена, утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране за текущия ценови период. Компенсацията ще се предоставя чрез доставчиците, с които крайните клиенти имат сключен договор за покупка на електрическа енергия, като намаление на дължимата за плащане сума по съответната фактура. Необходимите финансови средства по програмата в размер на около 30 млн. лв. са осигурени от целевите вноски на задължените лица във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Решението влиза в сила от 1 януари 2024 г. и ще се прилага до 30 юни 2024 г., когато изтича настоящият регулаторен период.  

comment 0
visibility 308
-

ГЕРБ-СДС искат засилване на сигурността около храм „Света Неделя“

По повод зачестилите случаи на агресивно и криминално поведение около храм „Света Неделя“ в София общинските съветници от ГЕРБ-СДС Ваня Тагарева и Драгомир Младенов изпратиха писмо до шефа на СДВР Любомир Николов с искане за засилване на мерките за сигурност. Това съобщават от пресцентъра на партията. Проблемите със сигурността около храм „Света Неделя“ станаха обществено достояние след поругаването на гроба на патриарх Неофит. Поради тази причина общинският съветник Драгомир Младенов проведе среща с предстоятеля на църковното настоятелство на столичния храм отец Николай Георгиев. Молбата на отец Николай бе да се помогне за възстановяването на реда и сигурността в района. Задържан е мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит Групата на ГЕРБ-СДС призовава за повече полицейско присъствие около храма: „Вярваме, че отговорните институции ще подходят отговорно към този проблем!“

comment 0
visibility 619
-

Две бебета починаха от коклюш в столични болници

Две едномесечни бебета с доказана диагноза коклюш са починали от болестта, потвърди здравният министър Галя Кондева на извънреден брифинг. И двете деца са били от Кюстендил, под двумесечна възраст и не са подлежали на ваксиниране. Едното бебе е починало в Националната кардиологична болница, където е било настанено, а другото дете - в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“. И в двата случая медицинска помощ е била потърсена твърде късно, вече при наличието на тежки пневмонии и дихателна недостатъчност, при които и лечението е било по-неефективно. "Намерили сме всички контактни лица и те са поставени под наблюдение", каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той обясни, че двете деца нямат връзка помежду си, въпреки, че са от една махала на Кюстендил. За първите 3 месеца на 2024 г. в България са регистрирани 205 случая на коклюш. В седмицата 8-14 април новите случаи са 59, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести. Най-висока е заболяемостта при децата между 10 и 18 години, следвани от бебетата до 1 годинка, каза още доц. Кунчев. Той  Здравното министерство е изпратило вече до всички РЗИ писма с искания личните лекари да направят преглед за имунизации и реимунизации на децата от техните листи. Ако заболеваемостта продължи с тези темпове ще става въпрос за национална епидемия, каквато преживява цяла Европа, заяви Ангел Кунчев.

comment 0
visibility 704
-

Диагностика на уличен водопровод спира водата в част от с. Герман

На 22 април (понеделник) 2024 г. във връзка с диагностика на уличен водопровод в с. Герман се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода“ в района на в.з. Терасите. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на следния адрес: на площада на в.з. Терасите. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.  

comment 0
visibility 429
-

Година и половина затвор и глоба получи шофьор, карал дрогиран в София

46-годишен мъж, шофирал след употреба на наркотични вещества, беше признат за виновен от Софийски районен съд. Съдът постанови наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, което следва да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „строг“ режим, глоба в размер 1000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 година и 6 месеца. Според данните по делото на 14.09.2022 г. около 11,00 часа, обвиняемият шофирал лек автомобил марка „БМВ“ по ул. „Мара Бунева“ в гр. София, когато бил спрян за проверка. Направеният „Drugtest 5000" отчел положителен резултат за наркотични вещества, а кръвната проба, изследвана в болница показала, че е шофирал след употреба на тетрахидроканабинол и кокаин. По случая е образувано досъдебно производство, в хода на разследването са разпитани свидетели и е направена експертиза. Разследването е приключило с внасяне на обвинителен акт в съда. Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.  

comment 0
visibility 374
-

На 25 април гласуват освобождаването на съветника Благовест Георгиев от постовете в СОС

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със зам.-председателят Бойко Димитров и председателят на групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев внасят доклад, с който предлагат общинският съветник Благовест Георгиев да бъде освободен от всички заемани позиции, съобщават от пресцентъра на СОС. Припомняме, че общинският съветник на 5 април блъсна друга кола на ул. „Драган Цанков” и ул. „Митрополит Кирил Видински” в столицата, като напусна мястото на произшествието и отказа проба за алкохол и наркотици.  Благовест Георгиев от СОС е бил 8 месеца с отнета без книжка заради алкохолКъм момента Георгиев заема следните позиции в градския парламент: Член на Комисията по транспорт и пътна безопасност;Член на Комисията за децата, младежта и спорта;Член на Комисията по архитектура.Член на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд;Член на Областния съвет за развитие на Област София. По закон всеки общински съветник трябва да участва в поне една постоянна комисия на местния парламент, затова се предлага Благовест Георгиев да бъде включен в състава на Комисията по връзки с гражданското общество. „Цялата група на „Продължаваме промяната – Демократична България и Спаси София“ веднага след инцидента настояхме той да подаде своята оставка и това продължава да е нашето искане. Заради това Благовест Георгиев вече няма да е част от нашата група. Очаквам да поеме своята отговорност за действията си и да напусне мястото си в съвета, за което софиянци му гласуваха доверие през есента на 2023-а година. Ние сме избрани да оправдаваме очакванията на гражданите, а не да ги рушим“, коментира председателят на градския парламент. Предложението ще бъде гласувано на предстоящото заседание на съвета на 25-и април.

comment 0
visibility 841
-

Агресия на пътя: Мъж хвърли цигарата си по млада шофьорка и я хвана за врата

42-годишен мъж беше задържан в столичното Четвърто РУ след агресия на пътя, съобщиха от МВР. Сигналът за действията му е подаден снощи от млада жена. По първоначални данни, докато управлявала личния си автомобил в района на ул. „Боянски водопад“ в столицата, тя била засечена от водач на друга кола, който слязъл и започнал да показва неприлични жестове, след което хвърлил по нея запалена цигара и я хванал за врата. Мъжът е бил задържан на място, наложена му е полицейска мярка за срок до 24 часа. Образувано е и бързо производство.  

comment 0
visibility 398
-

Разрушаването на ст. "Българска армия" стигна до козирката на сектор „А“

С пълна сила продължават демонтажните работи на стадион "Българска армия" в столицата. Вчера, 18 април, започна и демонтажът на козирката на сектор „А“, съобщиха представители на фирмата изпълнител „Ростер ООД“, архитектурно студио ИПА и клуб ЦСКА. По думите на главния ръководител на обекта инж. Юксел Караахмед срокът за демонтажа е три месеца, а за момента всичко върви по план. Демонтажът става бавно, за да има минимално замърсяване на въздуха, отбеляза той. Започва разрушаването на стадион „Българска армия“ "Запознати сме с всички подземни комуникации, тунели и връзки, които са разположени под сектор „А“. Нямаме никакви трудности или изненади. Почти всичко остава тук. Основното, което се маха, са стоманобетоните и отпадъците, които излизат от площадката. Дърветата ще се запазят", отбеляза инж. Караахмед. Новият стадион "Българска армия" ще е най-модерният, правен в страната "Няма вариант стадионът да не бъде построен, всичко е в ход. Процесът е необратим. В момента се обсъждат детайли, това е единственото, което може да се промени. Имаме готов проект, работим по избора на изпълнители, но това е труден процес, търсим най-добрата оферта", каза Даниел Димов, член на управителния съвет на „Спортни имоти Българска армия“. Козирката ще бъде напълно демонтирана в рамките на няколко дни. Тя ще бъде разглобена елемент по елемент, за да се предотврати замърсяване на парк "Борисова градина" и въздействието върху околната среда. Голяма част от сектор „Г“ вече е демонтирана, а сектор „Б“ е в историята. Демонтажните дейности протичат контролирано, само със специализирана техника, без участие на хора. Не се допуска смесване на строителни отпадъци.  

comment 0
visibility 445
-

Стефан Вълдобрев и Иван Лечев един срещу друг в новия епизод на „Аз обичам България“

Две от емблематичните лица на „Обичайните заподозрени“ – Стефан Вълдобрев и Иван Лечев ще се изправят съвсем необичайно едни срещу друг в новия епизод на „Аз обичам България“ - в петък вечер от 20:00 ч., събщиха от bTV. Пеещият актьор и опитен криминалист в сериала „Алфа“ ще заеме мястото си в отбора на Камен Алипиев - Кедъра, където към тях ще се присъедини и златното момиче на България – Христяна Тодорова. В отбора на Кадиев, освен един от най-емблематичните треньори в „Гласът на България“ – Иван Лечев, ще бъде и очарователната актриса Климентина Фърцова. Един бидон с туршия ще е наградата за победителите в петъчния епизод, а с колко пот, усмивки и сълзи, лични истории, удари под кръста и най-вече знания за родината ще бъде спечелен той – зрителите ще разберат съвсем, съвсем скоро. Агитките на двата отбора и този път ще бъдат в отлична кондиция и настроение, и с много хъс и артистичност ще се включат в игрите в помощ на участниците. „Искам това да е единственият път, когато се състезавам срещу Ванката Лечев, защото ние сме си от един отбор. Затова много държа това да е единственият път, когато сме един срещу друг“, ще постави условие преди старта на играта обичайният заподозрян – Стефан Вълдобрев. Какво са колекционирали участниците като деца и за какво са мечтаели те, ще ги попита водещата Алекс Сърчаджиева, а какви забавни колекционерски истории ще споделят Кадиев и Вълдобрев, ще стане ясно този петък от 20:00 ч. Страхотни емоции и дори сълзи в очите на водещата ще предизвика изненадата в играта „Героите сред нас“. Съвсем други емоции обаче ще породи у нея „вечно хвалещият се Сашо“, който след поредната си история ще бъде наречен „агресивният капитан“. Какво се крие в Златната кутия в „Машина на времето“ и на какво точно приличат рисунките на участниците в „Баш майсторът на четката“ зрителите ще разберат още утре, а какви неочаквани изненади и обрати ще поднесе „Колелото на съдбата“, и кой ще спечели заветните 100 точки – гледайте в новия епизод на „Аз обичам България“ – в петък, 19 април, от 20:00 ч. по bTV.  

comment 0
visibility 3666
-

Двуетажен автобус от пл. "Александър Невски" до НИМ за годишнината от Априлското възстание

Атракционна линия ще вози столичани и гостите на града от пл. "Александър Невски" до Националния исторически музей. Пътуването ще бъде безплатно. Тръгва двуетажният автобус до парк-музей „Врана“ Предложението е на общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера и е по случай 148 години от Априлското въстание. Временната излетна атракционна автобусна линия ще бъде организирана като част от програмата за честванията на бележитата историческа дата. "Считам, че по този начин ще улесним жителите и гостите на града да посетят Национален исторически музей, където могат да бъдат видяни експозиции, свързани с Априлското въстание", отбеляза общинският съветник. Първият автобус от атракционната линия ще тръгне на 20 април. Часовете на тръгване от пл. Свети Александър Невски ще са: 10, 11, 12, 13:10, 14 и 15 ч. От НИМ автобусът ще тръгва в: 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30 и 15:30. В посока „НИМ” маршрутът е: от спирка № 6439 „Пл. "Св. Ал. Невски“, надясно по бул. “Васил Левски”, по бул. “Цар Освободител”, по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“, по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” до кръстовището с бул. “Черни връх”, по бул. “България” до пътен възел „Бояна“, надясно по пътната връзка до спирка „Национален исторически музей“; В посока „Пл. Свети Александър Невски”: от спирка № 2458 „Национален исторически музей“ направо към "Софийски околовръстен път", "Софийски околовръстен път" до пътен възел „Бояна“, по пътната връзка в посока към бул. “България”, направо по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” до пл. “Орлов мост”, по бул. “Цар Освободител”, по ул. “15 ноември”, по ул. “Оборище” до спирка „Пл. "Свети Александър Невски“. За 25 минути ще се стига от Централна гара до Летище София с градския Х84 Атракционната линия ще бъде обслужвана от един от четирите доставени през февруари двуетажни автобуси за "Столичен автотранспорт" ЕАД.  

comment 0
visibility 310
-

Новините в София: Най-важното за деня 18 април 2024 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 18 април. Третото издание на фестивала "Лунар" ще преобрази и столичния Южен парк Двадесет и две са светлинните творби, които ще преобразят София в галерия под открито небе във вечерите от 9 до 12 май 2024 г., съобщават организаторите. Възстановяват трамвайната линия между площадите "Св. Неделя" и Възраждане в София Ново трамвайно трасе, което да свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане" в столицата планират от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. 400-метровото трасе значително ще подобри движението на трамваите, ще даде удобна възможност за прекачване на метростанция "Сердика" и ще бъде дубльор на ул. "Алабин", която в момента е излючително натоварена, аргументират се от партията. Клошарят, който поруга гроба на патриарх Неофит излиза на свобода? Обвиняемият за поругаването на гроба на патриарх Неофит беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, съобщи БНТ. Наблюдаващият прокурор поиска определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иво Димитров, на съдът не уважи искането и остави обвиняемия без мярка за неотклонение. По сигнал на Столица.bg бул. Витоша ще се почиства по често през уикенда "Столичен инспекторат предприе коригиращи действия, за да не се допуска замърсяване на обществени места. Възложено е на фирмата да увеличи честотата на обслужване през уикендите. Това е съобразено с потока от хора в тази част на булеварда", съобщиха от Инспектората. Кметът на София: Октомври е оптимистичен срок за водопровода в Драгалевци След многобройните сигнали от граждани за разкопани улици, високи нива на прах и липсата на комуникация с жителите в кв. "Драгалевци", проверка на място беше направена от кмета на София Васил Терзиев, районния кмет на "Витоша" Зарко Клинков и представител на надзора на обекта Иво Иванов. В Лозенец се пазят с бодлива тел и червени флагчета като в Сибир Лабиринт от бодлива тел се появи в столичния квартал Лозенец. За необичайният начин на "сигурност" алармираха възмутени граждани във фейсбук.  

comment 0
visibility 372
-

Кашпи ще спират автомобилите да влизат в парк Света Троица

След получени десетки сигнали от граждани, че автомобили преминават по алеите на парка, от Столичен инспекторат са взели решение да предприемат нови мерки. За да се ограничи достъпа на МПС, които паркират в зелените площи, причиняват замърсяване и притеснения за гражданите, 10 броя кашпи са поставени на входа на парка откъм бул. "К. Величков". Организацията между фирмата, поддържаща чистота в района и дирекция „Зелени Системи“, които са осигурили кашпите, е създадена от Столичен инспекторат. От районната администрация ще преценят какви растителни видове ще се поставят в тях.