Новини от Диана Юсколова

comment 0
visibility 123
-

Възможни са затруднения при продажбата на е-винетки

До 17 ч. днес, 5 октомври, ще бъдат извършвани дейности по актуализации на електронната система за събиране на пътни такси, съобщават от АПИ. Възможни са прекъсвания, които биха могли да затруднят продажбите на електронни винетки и тол продукти, предупреждават от агенцията. Актуализациите няма да повлияят на автоматичното отчитане чрез бордови устройства и GPS тракери на изминатото разстояние от тежкотоварни автомобили над 3,5 тона. Националното тол управление се извинява на шофьорите за причиненото неудобство, но актуализациите са наложителни за по-добрата услуга на системата. ​

comment 0
visibility 139
Мария е 31- то бебе, родено с помощта на общинската инвитро програма

Още 13 двойки са одобрени за финансиране по Програмата "Инвитро" на Столична община

Документите на 13 от двойките бяха напълно комплектовани и одобрени въз основа на представените от тях медицински изследвания и справки. Това съобщи зам.-кметът на София по направление "Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов. Общо 18 заявления за включване в Програмата на Столична община за финансиране на инвитро процедури с донорски яйцеклетки бяха разгледани на последното заседание на специалния Програмен съвет. Останалите 5 кандидати се налага да внесат допълнително медицински документи или удостоверения за погасени данъчни задължения, каквито са изискванията по Правилата на Програмата. Председател на Програмния съвет е зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов, а членове са директорът на дирекция "Здравеопазване" д-р Моника Чеуз, представители на Правна дирекция към СО, акушер-гинеколози от двете общински АГ болници "Св. София" и "Шейново" и общински съветници от различните политически групи. Общинската Програма "Инвитро" с донорски яйцеклетки бе открита по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова в края на 2015 г. Всяка година Столична община предвижда в бюджета си по 70 000 лв. за финансиране на инвитро процедури. От всички кандидатствали семейства, над 150 двойки са били одобрени от Столична община. Благодарение на Програмата в София вече са родени 31 деца, от които момичетата са 13, а момчетата – 18.

comment 0
visibility 1983
-

В столичната Национална кардиологична болница спасиха бебе на 32 дни

Мултидисциплинарен екип на Националната кардиологична болница (НКБ) извърши интервенционална процедура за поставяне на стент в аортата на бебе на 32 дни с вродена сърдечна малформация. Това съобщи проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в НКБ. Момченцето е родено недоносено от двуплодна бременност в голяма столична болница, където поставят диагнозата. Детето е приведено в НКБ на 19 септември и са направени допълнителни изследвания. Състоянието му високостепенна коарктация на аортата представлява вродено стеснение на аортната дъга. То протича с тежка сърдечна недостатъчност и изисква сърдечна операция, но поради екстремно ниското тегло на бебето – 1 кг, преценихме, че хирургията е съпроводена с много висок риск, обясни проф. Кънева. Затова екипът от детски кардиолози, детски интервенционални кардиолози, интервенционални кардиолози и кардиохирурзи взема решение да се постави стент на мястото на стеснението чрез щадящите методи на инвазивната кардиология. Интервенцията е извършена на 21 септември при много кратко рентгеново време и с отлични резултати. Животозастрашаващото състояние е овладяно, а по-нататък, когато стане възможно, ще бъде предприето хирургично лечение и стентът ще бъде отстранен. Момченцето се възстановява добре. Интервенционалните методи на лечение при високорискови новородени спасяват живот, допълва още проф. Кънева. В Националната кардиологична болница е единственият център за лечение на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия в България.      

Реклама
comment 0
visibility 159
-

Вечер на музиката и поезията се проведе в "Перото" в НДК

Вечер на музиката и поезията се проведе снощи, 4 октомври, от 18,30 часа в Литературен клуб "Перото" на Националния дворец на културата. Организатор на стилното събитие беше Програма "Христо Ботев" на БНР. Водещи на събитието бяха Силвия Чолева и Бойко Ламбовски. Музиката беше в ръцете на музикантите от Биг бенда на БНР. Поводът за събирането беше Световният ден на музиката и Националният ден на поезията, които отбелязахме на 1 октомври. Събитието беше обединено около спомена за поетесата Екатерина Йосифова, която ни напусна през м. август 2022г. Съвременни български поетеси прочетоха нейни стихове, разказаха спомени и впечатления. Пред публиката застанаха Аксиния Михайлова, Кристин Димитрова, Миглена Николчина, Боряна Кацарска, Людмила Миндова, както и младите поетеси Ана Цанкова, Габриела Манова и Преслава Виденова и др. Те представиха по едно свое стихотворение и по свой избор - едно произведение на Екатерина Йосифова. Топлата атмосфера, красотата и истинността на думите, и не на последно място музиката, която допълни усещането, превърнаха събитието в истински празник, видя Столица.bg. "Поезията е нещо, което успява – както и литературата, както и музиката – да ни детоксикира. Вади ни от бита и от тези конкретни неща, които ни заобикалят, за да знаем постоянно, че у нас има дух, че ние не сме само материални същества", отбеляза Силвия Чолева.

comment 0
visibility 198
-

Седмица със скандинавски филми в Дома на киното в София

До 7 октомври в Дома на киното в столицата зрителите ще могат да видят вълнуващи филмови истории, обединени под мотото "Светът на жените“. Програмата предвижда вечери, посветени на киното на Норвегия, Финландия, Швеция, Дания, като за първи път са включени и филми от Исландия. Днес, 5 октомври, ще бъдат прожектирани шведските филми "Чартър“ с режисьор Аманда Кернел, предложен за "Оскар“ за 2020 година, и "Най-красивото момче на света“, който миналата година взе голямата награда за най-добър филм на фестивала "Master of Art“. В четвъртък, 6 октомври, ще бъдат показани два филма от Дания с участието на Мадс Микелсен – "Още по едно“ на Томас Винтерберг и "Рицари на справедливостта“ на Андерс Томас Йенсен. В същия ден ще се прожектира и филмът на Жанет Нордал "Дива земя“, пожънал успех на "Берлинале“ 2020. Във финалната петъчна вечер на седмицата, посветена на скандинавското кино – на 7 октомври, Исландия за първи път ще представи у нас женската комедия "Stitch n’ Bitch“ на Гага Йорнсдотир и филма на носителя на специални награди от Кан и Европейската филмова академия Валдимар Йохансон "Агнец“, който е последното исландско предложение за "Оскар“.

comment 0
visibility 135
-

РИМ-София с изложба, посветена на 100 години от приемането на арменските бежанци (СНИМКИ)

Регионален исторически музей – София представя изложбата „Памет“ – 100 години от приемането на арменските бежанци от българската държава. Това съобщават от Столична община. Изложбата може да бъде разгледана до 30 ноември т.г. Историческият разказ отвежда към началото на ХХ век, когато няколко вълни от арменски бежанци последователно пристигат в България. Споменът за нелекия им път, приемът и ежедневието им тук оживява чрез съкровени предмети, съпътстващи семействата в изпитанията и предаващи се през поколенията. Включени са лични аксесоари, оцелели заедно със собствениците през пътя от историческите арменски територии до България: връхна част на сватбена рокля, детски дрешки, незавършена покривка за легло. Показани са и документи: паспорти за временно пребиваване, визитни картички, семейни фотографии и др. Детайлното предварително изследване на проблематиката разкрива и добавената стойност на предметите. Своеобразни преносители освен на данни за материалната култура, те пазят и емоциите от преживяното. Изложбата представя проучената информация под формата на фамилни истории. Сред съхраненото и описаното са романтични – за съжаление, останали неизпълнени – пожелания съпругата да чака съпруга си, отиващ на война, близо до море; годеници, донесли в България с цената на всичко кутията от годежа си в родното място, която тогава била празнично пълна с ягоди; куфар, преминал безброй километри със собствениците си до финалното им установяване в България. Временната експозиция „Памет“ се организира по инициатива на Координационния съвет на арменските организации в София. Партньор е арменската църква „Сурп Кеворк“ – Пловдив. С изложбата се отбелязва и 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република Армения и Република България.  

comment 0
visibility 255
-

Свободна Wi-Fi зона в Южния парк на София беше представена днес

Свободна Wi-Fi зона за гражданите и гостите на София бе представена днес в Южния парк от зам.-кмета на София по направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" Генчо Керезов. В Южния парк на входа откъм ул.“Бяла черква" той показа иновативна Wi-Fi пейка, със специално соларно зареждане. Тя ще предоставя възможност за зареждане на мобилни устройства и свободно ползване на Wi-Fi интернет по време на разходка или работа на открито в близост до пейката. "Като част от стратегията на кмета на София Йорданка Фандъкова за дигитална трансформация, реализираме редица проекти с цел да превърнем София във все по-умен град", заяви Керезов. Той отбеляза ключовото значение на свързаността в града. По думите му това е мотивът за изграждането на четири нови wi-fi зони в три от най-посещаваните паркове на столицата. Две от зоните с безжичен интернет са в Южния парк – до входовете от страна на ул. „Бяла черква“ и ул. „Нишава“. Другите локации, в които посетителите могат да ползват свободно Wi-Fi, са съответно в Борисовата градина и Докторската градина, информира зам.-кметът. Проектът включва също и специална начална страница, която ще се зарежда на всеки смартфон при използване на Wi-Fi мрежата в тези зони и ще дава информация за предстоящи събития от културния и спортния живот на града.

comment 0
visibility 1133
-

Михаил Главчев: Не може униформен да се държи по този начин при престъпление

Софийската градска прокуратура е отказала да задържи двама полицаи, съпричастни към катастрофата на Околовръстното шосе в София от 25 септември т.г.. Това каза вчера вътрешният министър Иван Демерджиев. Обвиняемият Димитър Любенов, дрогиран и пиян, помете кола с близо 200 км/ч. При катастрофата загина френски гражданин, а други двама бяха ранени. Според вътрешния министър двамата полицаи са оказали съдействие на шофьора Димитър Любенов, причинил катастрофата. "Има доказателства, че полицейският автомобил се е движел по маршрута на въпросното Порше", каза той. Двама полицаи са отстранени заради катастрофата с Димитър Любенов в София „Видях полицаите, за които говореше вътрешният министър. Бяха едно младо момиче и едно младо момче. Момчето не ми направи силно впечатление, колкото момичето. За мен поведението беше много непристойно. Не може униформен служител да се държи по този начин при престъпление. То не беше разговор - беше фамилиарничене, потупване, кикотене“. Това коментира пред bTV Михаил Главчев, един от свидетелите на катастрофата, който помага на пострадалите. Направило му е впечатление, че полицейска кола подминава инцидента, а след това се връща. От извиканите екипи на полиция, лекари и пожарна най-бързо идват полицейските служители. „Възхитен съм от разследващия полицай, който дойде и започна работа веднага. Има много достойни хора. Това най-добро впечатление ми направи. В по-голямата си част полицаите си вършиха работата. Като им разказах, те се възмутиха от разговора на полицайката с Любенов“, добави той. Любка Гечева - полицайката, проверявана, че е подпомогнала Димитър Любенов, е близка с осъждан наркодилър, съобщава "24 часа". Тя е била разследвана от МВР за контакта си с Йонко Иванов, който е задържан за притежание на наркотици през 2018г. От Софийска градска прокуратура съобщиха в официално становище до медиите, че изказванията на министъра не отговарят на истината и фактите по делото, и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР). "Единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратурата", заявяват от СГП. В случая не са били налице доказателства за съпричастност на лицата към извършване на престъпление от общ характер, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало, посочват от прокуратурата. Продължава извършването на действия по разследването.  

comment 0
visibility 332
-

Специалистите от "Пирогов" с юбилейни прегледи за деца

На 6 октомври 2022 г. програма "Детско здраве - Пирогов" отбелязва 10 години от първите профилактични прегледи, съобщават от столичната спешна болница. По този повод специалистите от програмата ще преглеждат децата на мястото, на което се проведоха първите прегледи преди едно десетилетие - Медицински център „Пирогов” (входът преди входа на Спешното детско отделение на болница „Пирогов”).  Прегледите ще се осъществяват на 8 октомври 2022 г. (събота) след предварително записване от 9 до 12 часа. Желаещите трябва да се обадят на телефон 02/9154318. Задължително е да се носи допълнителна медицинска документация, ако пациентът разполага с такава. Малко преди програмата да отбележи първия си юбилей, тя стана съвместна инициатива между Университетската спешна болница „Пирогов” и Столична Лекарска Колегия-БЛС. Така вече 10 години водещи детски специалисти от болница "Пирогов" и от различни университетски болници в София, извършват профилактични прегледи на деца от 0 до 18 години. Лекарите, които системно преглеждат децата са от специалностите УНГ, хирург, ортопед-травматолог, уролог, очен, неврохирург, кардиолог, педиатър, невролог, ендокринолог, дерматолог, образна диагностика. Първите прегледи по програмата бяха на 6 октомври 2012 г. До този момент са прегледани няколко хиляди деца от различни области в България.

comment 0
visibility 2033
-

Две катастрофи затрудняват движението по "Симеоновско шосе" в София

Две катастрофи затрудниха движението по бул."Симеоновско шосе" в района на зоопарка, съобщават пътуващите в района. От МВР информират, че в 9:38ч. е получен сигнал за инцидент между два автомобила. От удара единият се е обърнал. Не се съобщава за пострадали хора. Пробите и на двамата шофьори са отрицателни. Трафикът е силно затруднен, образувала се е колона от изчакващи автомобили.

comment 0
visibility 752
-

Нама да има вода в части от ж.к. Люлин, Гео Милев и м. Гърдова глава

  На 6 октомври 2022 г. (четвъртък) във връзка с изпълнение на строително-ремонтни дейности по ул. „Проф. д-р Ал. Станишев“, ж.к. „Люлин“ 1, се налага спиране на водоподаването от 01:00 до 05:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ж.к. „Люлин“ 1. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на паркинга на магазин „Фантастико“. Също на 6 октомври 2022 г. (четвъртък) във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Светлоструй“, ж.к. „Гео Милев“ се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Трудолюбие“ от ул. „Христо Максимов“ до ул. „Гео Милев“ул. „Гео Милев“ от ул. „Трудолюбие“ до ул. „Светлоструй“ул. „Проф. д-р Георги Павлов“, ул. „Светлоструй“, ул. „Владимир Башев“, ул. „Българка“, бл. 236ул. „Хемус“ от ул. „Светлоструй“ до ул. „Елисавета Багряна“ул. „Ген. Хосе де Сан Мартин“ от ул. „Светлоструй“ до ул. „Николай Коперник“, 56 СДЯ „Калина“ул. „Елисавета Багряна“ от ул. „Хемус“ до бул. „Шипченски проход“, „Агенция по вписванията“, 168 ДГ „Слънчогледи“бул. „Шипченски проход“- северното платно от ул. „Калина Малина“ до ул „Николай Коперник“, ул. „Калина Малина“ от бул. „Шипченски проход“ до ул. „Проф. д-р Георги Павлов“ и ул. „Хемус“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Светлоструй“ на кръстовището с ул. „Проф. д-р Георги Павлов“. На 6 октомври 2022 г. (четвъртък) във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Петко войвода“, м. Гърдова глава се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 19:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Петко войвода“, ул. „Райска градина“, ул. „Копрен“, ул. „Меча поляна“, ул. „Войнягово“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Райска градина“ на кръстовището с ул. „Петко войвода“.

comment 0
visibility 460
-

Градинка "Проф. Стефан Данаилов" ще има в Лозенец

Зелена площ между бул. "Христо Смирненски", бул. "Джеймс Баучер" и ул. "Арх. Йордан Миланов" в столичният район "Лозенец" ще носи името на проф. Стефан Данаилов. Това реши на своето заседание Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет. Предложението е внесено за разглеждане от общинските съветници Малина Едрева - председател на комисията, Веселин Калановски и Калоян Паргов. "Проф. Стефан Данаилов е актьор с над 300 роли в киното, театъра и телевизията както отдаден педагог формирал редица български актьори.С изключителната си кариера проф. Стефан Данаилов се превръща в легенда на българското кино и театър. Той е едно от най-значимите имена в историята натези две изкуства в България с несъмнена популярност, която излиза извън границите на страната. С настоящото предложение бихме искали да изразим признателността на столичани към неговото дело, обществената му значимост инесъмнен принос за националната ни култура, включително с дългогодишната му работа във формирането на поколения актьори", се казва в доклада, който комисията прие.    

comment 0
visibility 440
-

На бул. Цариградско шосе ще има паметна плоча на актрисата Славка Славова

По случай двадесет години от смъртта на изтъкнатата българска актриса Славка Славова паметна плоча ще бъде поставена върху фасадата на сградата, в която тя е живяла на бул. "Цариградско шосе" 15 в столичният район "Средец". Това реши на своето заседание днес Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие. Предложението за поставяне на възпоменателния знак е инициирано от г-жа Карина Караньотова, внучка на покойната актриса. Изработването и поставянето на паметната гранитна плоча ще бъдефинансирано от инициаторите.

comment 0
visibility 238
-

Деца продават брошури на общинския театър "Възраждане" вместо билети

"Уважаеми зрители, до нас достигна сигнал, че няколко млади човека са продавали брошурата с нашата месечна програма, с обещание за безплатен достъп до нашите представления". Това съобщиха в социалните мрежи от общинския театър "Възраждане". От театъра благодариха за сигналите, получени от граждани, и напомниха, че всички печатните материали на театъра - брошури и флаери се разпространяват безплатно за публиката и не заместват билета! Децата, които са продавали брошури, са били около 14-15 годишни, по информация от закупилите "промоционални" пакети. Цената е била само 5 лева, което би трябвало да е някакъв сигнал за гражданите, че нещо не е наред, коментира пред Нова телевизия Роберт Янакиев, директор на театъра. Янакиев каза, че никой от закупилите брошури няма да бъде върнат, но ще трябва да си закупи и билет, който ще бъде с отстъпка от 5 лева. Директорът разказа още, че първоначално се е ядосал, но след това е решил, че младите хора са проявили инициатива и заради тях до театъра са стигнали хора, които иначе не биха дошли да видят представлението. Той ги покани да дойдат и те, като обеща, че няма да има наказания, а ще измислят някакъв начин за компенсация на щетите. Все пак, нека такива инициативи да не се повтарят, призова той.

comment 0
visibility 472
-

Акция: Отстраняват паркирани автомобили по спирки в столицата

Акция за премахването на автомобили, които паркират в нарушение на закона по спирките на градския в София, предприеха от Центъра за градска мобилност. Това съобщава БНТ. Ежедневно се получават стотици сигнали за неправилно паркирали автомобили, като трасетата на масовия градски транспорт се обслужват с приоритет, коментира Ивайло Симеонов от ЦГМ. "Всички нарушители са "само за малко", пренебрегват пътни знаци, всички закони и наредби, което е недопустимо. Ние също трябва да положим още усилия. Далеч съм от мисълта, че сме безпогрешни в работата си, но тук идва и нещо друго - нямаме самосъзнание и обществен контрол", каза Ивайло Симеонов, като добави, че на ден се репатрират около 200 автомобила, а общо към 500 са санкционираните. Многобройни са местата в столицата, от където редовно се получават сигнали за автомобили, паркирани на спирките на градския транспорт. Това застрашава пътниците и тяхното безопасно качване и слизане. Съвместно с КАТ и Общинска полиция се предприемат акции за отстраняване на нарушителите, отбеляза още той. "В град с няколко хиляди автомобили и стотици спирки няма как да се сложи паяк или полицай на всяка спирка", коментира още Симеонов. Той призова да се спазват правилата, защото не си струва да се рискува безопасността на пътуващите в градския транспорт "заради една баничка". Апелът на ЦГМ е и към гражданите - да подават сигнали, защото това е сериозно нарушение, което предизвиква затруднения в трафика и създава неудобства на всички ни.