Новини от Марина Костова

comment 0
visibility 218
Новините в София: Най-важното за деня 21 март 2023 г.

Новините в София: Най-важното за деня 21 март 2023 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 21 март 2023 г. Пациенти на голяма столична болница блокират входа за линейки Пациентите на голяма столична болница спират в най-дясната лента на оживения булевард "Ив. Гешов" като блокират достъпа на линейки до входа, разказа пред Нова телевизия д-р Алекс Илиев - зам.-директор на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Адвокатът на "Шейново": Никой не може да каже как и кога е станала размяната на бебетата Към момента никой не може да каже как и кога е станала размяната на бебетата. Това заяви пред БНТ юристът на столичната общинска АГ болница "Шейново" Вили Костадинова. Досъдебното производство по случая с разменените бебета продължава. Нова маркировка на пътищата в столичния "Люлин" Сезонните ремонти в столичния "Люлин" стартират с полагане на нова пътна маркировка. Процесът вече започна, съобщи кметът на района. Задържаха 23-годишен, разпространявал наркотици в столичния Люлин (СНИМКИ) В хода на специализирана операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, столични полицаи са задържали 23-годишен мъж, разпространявал наркотици на територията на ж.к. „Люлин“, съобщават от пресцентъра на МВР. Още 23 детски градини ще бъдат изградени в София Новата 122 детска градина в район „Люлин“ вече работи с пет групи и предстои да приеме деца в още пет. Тя е една от детските градини, които се изграждат в район Люлин по програмата на кмета на София за строителство на нови детски ясли и градини. Кола се заби в дърво пред входа на метрото на бул. „Патриарх Евтимий“ в София Лек автомобил катастрофира до подлеза на метростанцията на бул. „Патриарх Евтимий“ в София. По чудо няма жертви при инцидента.  

comment 0
visibility 194
Премахнаха стари коли от район „Сердика“ (СНИМКИ)

Премахнаха стари коли от район „Сердика“ (СНИМКИ)

Район „Сердика“ продължава дейностите по репатрирането на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС), намиращи се на територията на общината. „Отново призоваваме жителите на района сами да отстраняват притежаваните от тях ИУМПС, разположени върху имоти – държавна или общинска собственост.“, казват от местната администрация. На интернет страницата на район "Сердика", секция "Обяви и уведомления", се публикува регулярна информация относно стикираните автомобили, както и тези, за които е издадена заповед за принудително репатриране.

comment 0
visibility 388
Кола се заби в дърво пред входа на метрото на бул. „Патриарх Евтимий“

Кола се заби в дърво пред входа на метрото на бул. „Патриарх Евтимий“ в София

Лек автомобил катастрофира до подлеза на метростанцията на бул. „Патриарх Евтимий“ в София. По чудо няма жертви при инцидента. Според очевидци шофьорът е направил десен завой, колата се е завъртяла и се е ударила странично в дърво, намиращо се пред входа на метрото. Истински късмет е, че по това време на мястото е нямало хора.   В автомобила са били двама души. По информация на bTV водачът е тестван за алкохол, а пробата му е отрицателна. На място са пристигнали екипи на полицията и на аварийната дирекция. Причините за инцидента все още не са ясни. 

Реклама
comment 0
visibility 179
Набират лекари и сестри за медицинските хеликоптери

Набират лекари и сестри за медицинските хеликоптери

Министерството на здравеопазването набира кандидати за включване в обучителен курс „Оказване на спешна медицинска помощ по въздух", съобщават от ведомството. Лекарите и медицинските сестри, преминали обучението, ще бъдат включени в дежурства в базите летище „Враждебна" – София и летище „Долна Митрополия" – гр. Долна Митрополия. Обученителният курс ще се проведе в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия – гр. София. Продължителността на обученията ще бъде 15 дни, като се очаква същите да започнат в началото на месец май. Изисквания към кандидатите: - Лекари с придобита специалност „Анестезиология и реанимация" или  „Анестезиология и интензивно лечение"; - Лекари с придобита специалност „Спешна медицина" и стаж по специалността минимум 5 години; - Лекари-специализанти IV курс по специалност „Анестезиология и интензивно лечение"; - Медицински сестри – с опит минимум 3 години в структура по реанимация и интензивно лечение; - Владеене на английски език. Кандидатите могат да подават документи в Центъра за административно обслужване на Министерството на здравеопазването (гр. София, пл. „Света Неделя" 5) или на електронен адрес: Bbotev@mh.government.bg. Срокът за подаване на документи е  до 21 април 2023 г., вкл.

comment 0
visibility 183
Укрепват пътища, засегнати от свлачища в Софийско

Укрепват пътища, засегнати от свлачища в Софийско

Отворени са офертите на участниците в обществената поръчка за трайно укрепване на 30 участъка от републиканската пътна мрежа, засегнати от срутища, свлачища и други геодинамични процеси, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Отсечките са в 12 области – София, Враца, Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Благоевград. С готовите проекти Агенция „Пътна инфраструктура" ще кандидатства за финансиране по Програма „Околна среда" 2021-2027 г. В участъците са компрометирани подпорни стени, предпазни мрежи и са нарушени насипи на откосите от свлачищни и срутищни процеси. На някои места е засегнато пътното платно и са нарушени ограничителните системи. Поръчката е в четири обособени позиции, а общата ѝ прогнозна стойност е 1 092 950 лв. без ДДС. Една от позициите включва изготвянето на технически проект за трайното укрепване на 4 участъка в областите София и Враца. Отсечките са на път III-181 /СОП/ - Бистрица - Железница - Алино и път II-16 Зверино – Елисейна през Искърското дефиле. Третокласният път Бистрица – Железница – Алино е основна връзка на населените места Поповяне, Ковачевци, Алино и вилна зона „Ярема" със столицата. По пътя Зверино – Елисейна преминава интензивен трафик и отсечката се използва за обходен маршрут при спиране на движението по път I-1 Мездра - Ботевград. Участъкът, който се нуждае от укрепване, е в района на Елисейна. При обилни валежи в отсечката се свличат скални маси върху платното.  

comment 0
visibility 133
Болницата Самоков откри кабинет за прегледи на костната плътност

Болницата Самоков откри кабинет за прегледи на костната плътност

Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) - Самоков вече разполага с остеодензитометричен кабинет, в който гражданите ще могат да се преглеждат за проблеми, свързани с костната плътност, съобщава БТА. Кабинетът ще бъде обслужван от специалистите на отделението „Образна диагностика“ и ще е достъпен за всички жители на община Самоков и община Долна баня. „Тъй като изследването не се поема от Здравна каса, ще трябва да се заплати на касата на болницата. Изследването струва 32 лева“, обясни управителят на МБАЛ - Самоков доктор Красимира Ковачка. Скенерът ще служи за изследване на костната плътност, което е от голямо значение за движението и пълноценния живот на човек. „Това изследване е необходимо най-често за дамите, защото, за съжаление, остеопорозата се среща по-често при тях. Причините са хормонални и от обездвижване. Затова ние препоръчваме пълноценно хранене, движение и, разбира се, ако се стигне до смущения, тогава да се прибегне и до изследвания“, каза д-р Димитър Хаджиандонов. Той добави, че заболяването засяга жени след менопаузата и мъже след 55-годишна възраст. Изследването продължава около петнадесет минути и не е болезнено. Медиците казаха, че още от утре апаратурата ще започне да работи, като прегледите ще могат да се правят от 12:00 до 14:00 часа.

comment 0
visibility 249
Жълт код за значителни валежи в София област

Жълт код за значителни валежи в София област

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи в осем области на страната утре. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ. Областите с предупредителен жълт код за 22 март, в които се очакват значителни валежи, са София област, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Габрово, Велико Търново и Стара Загора. През нощта срещу сряда и през деня в планинските райони от тези области ще има значителни валежи от дъжд, като количествата може да са до 20-35 литра на квадратен метър.

comment 0
visibility 166
Зоопаркът в София показа на децата как да станат част от научно изследване

Зоопаркът в София показа на децата как да станат част от научно изследване

Младите природолюбители от зооклуб „Ной“ към Екологичния център на Зоологическа градина – София имаха интересно практическо занимание на тема "Фотокапани и гражданска наука или как обикновеният човек може да стане част от научно изследване?". Биоложката Нели Иванова запозна децата с инициативата Snap The Wildlife на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ и разказа как обикновени хора от цялата страна използват фотокапани, за да събират информация за обитателите на дивата природа. „Гражданската наука не е ново явление, но в последното десетилетие тя показа своя потенциал в научните изследвания. Тя се превърна в ценен инструмент, който при правилна употреба може да бъде много полезен на учените по цял свят“, посочват от Софийската зоологическа градина. Скоро в зоопарка ще бъде представена специална изложбата, посветена на инициативата Snap The Wildlife – гражданска наука в действие.

comment 0
visibility 294
Още 23 детски градини ще бъдат изградени в София

Още 23 детски градини ще бъдат изградени в София

Новата 122 детска градина в район „Люлин“ вече работи с пет групи и предстои да приеме деца в още пет. Тя е една от детските градини, които се изграждат в район Люлин по програмата на кмета на София за строителство на нови детски ясли и градини. На територията на Столична община към момента се строят 23 нови сгради на детски градини и се подготвят проекти за различни райони. Това каза кметът Йорданка Фандъкова, която присъства на тържествения водосвет в 122 детска градина. Детската градина се намира на ул. „Полк Никола Попов“ 5 и е бивш филиал на ДГ № 47 „Незабравка“, посочиха от Столична община. Детското заведение ще носи името „Синева“, след решение на Столичния общински съвет. Йорданка Фандъкова поздрави кмета на район Люлин г-н Младенов, с когото продължават инвестициите в промяната в средата на децата и изграждането на нови детски градини. 122 детска градина е за общо 250 деца, разпределени в 10 групи. Запълнени са пет и предстои да бъдат обявени местата за останалите пет групи. „Благодарение на инвестициите в детски градини район Люлин е на път да изпълни програмата за преодоляване на недостига на места за деца между 3 и 6 години“, посочи също кметът Фандъкова. По думите ѝ със 122 детска градина и тази, която отвори в кв. “Филиповци“ в район Люлин недостигът на места за деца е сведен до минимум. „В момента в района се довършват още една нова детска градина за 250 деца и сграда на детска ясла. През последните години въпреки кризата не спряхме строителството на нови детски градини, което е една от най-важните инвестиции – грижата за децата и семействата“, каза още кметът Фандъкова. Автор: Пресцентър Столична община

comment 0
visibility 222
Съдят мъж за кражба на касета с пари от Борисовата градина в София

Съдят мъж за кражба на касета с пари от Борисовата градина в София

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу 23-годишен мъж за кражба. На 28 май 2022 ч. за времето от 5:20 ч. до 5:40 ч., обвиняемият И.Г. счупил прозорец на ресторант в парк „Борисова градина“ в София и откраднал от там металната касета, съдържаща сумата от 3 900 лева. По случая е образувано досъдебно производство. В хода на разследването са събрани доказателства, които сочат И.Г. за автор на деянието. Делото срещу И.Г. продължава в Софийски районен съд.

comment 0
visibility 346
Район „Триадица“ събира книги за училището в Цариброд

Район „Триадица“ събира книги за училището в Цариброд

Столичният район „Триадица“ стартира нова кампания, наречена „Подари книга“. Целта на инициативата е да се обогати библиотеката на гимназия „Св. св.  Кирил и Методий“ в община Цариброд, Сърбия.  „Ако имате желание да се разделите с любимо четиво на български език в областта на художествената или научна литература, можете да го направите като го занесете в Клуба на пенсионера в кв. “Иван Вазов“, посочват от местната администрация. Книгите ще се събират всеки работен ден от 15:00 ч. до 18:00 ч.

comment 0
visibility 273
БНБ пусна монета "100 години от основаването на БОК"

БНБ пусна монета "100 години от основаването на БОК"

Българската народна банка пусна в обращение сребърна възпоменателна монета, посветена на „100 години от основаването на Българския олимпийски комитет“. Цената на монетата при пускане в обращение е 132 лева, а номиналната й стойност е 10 лева. Тиражът е 5000 броя. Автор на художествения проект е Светлин Балездров. Той е представил цифрите на номиналната стойност като стилизирани стадион и лекоатлетическа писта. На гърба е изобразена съвременната емблема на Българския олимпийски комитет, обградена с венец от традиционен български етно мотив. Общо 230 са спечелените олимпийски отличия за България - 55 от тях са златни, 90 – сребърни и 85 – бронзови.

comment 0
visibility 170
Мобилен пункт за опасни отпадъци ще работи в район „Студентски“

Мобилен пункт за опасни отпадъци ще работи в район „Студентски“

Мобилен събирателен пункт за опасни отпадъци ще работи в софийския район „Студентски" на 24 март (петък), от 8:30 до 14:30 часа, съобщават от Столичния инспекторат. Пунктът ще бъде на разположение на гражданите в кв. "Дървеница", ул. „Димитър Стефанов" и ул. "8-ми декември" – на паркинга на УНСС. Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: - Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни) - Лакове и бояджийски материали - Домакински препарати и химикали - Мастила и замърсени опаковки - Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност) 0700 11 750 е универсалният тел. номер за запитвания и заявки. Допълнителна информация може да бъде намерена на интернет страниците на БалБок, Столична община и Столичен инспекторат, както и на страницата на БалБок във Facebook.

comment 0
visibility 588
Новините в София: Най-важното за деня 19 март 2023 г.

Новините в София: Най-важното за деня 19 март 2023 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 19 март 2023 г. Две столични болници ще правят безплатни прегледи за туберкулоза По повод отбелязването на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, във всички областни градове на страна ще се има безплатни медицински прегледи за заболяването. Две столични болници ще се включат в инициативата, която ще се проведе от 20 до 24 март, съобщават от Министерството на здравеопазването. Проф. Кантарджиев и директори на столични ясли говориха за мерките срещу скарлатина и варицела (ВИДЕО) Проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столична община, и директорите на общински детски ясли седнаха на една маса, за да дискутират по темата: Какви мерки трябва да се вземат в самостоятелните детски ясли при заболяване от скарлатина и варицела? Столичани почистиха междублокови пространства в Захарна фабрика Жители на ж.к. „Захарна фабрика“ в София потърсиха съдействието на Столичния инспекторат в район „Илинден“ преди да започнат почистване на междублоковото пространство около блокове 73, 74,75, 76 и 77. Силиконови импланти втора употреба се продават на битака в столичния „Малашевци“ Силиконови импланти втора употреба за уголемяване на бюста се продават на битака в столичния квартал “Малашевци”, съобщава bTV. Аварийни екипи спасиха коте, покатерено на дърво в кв. Банишора Служители на Дирекция Аварийна помощ и превенция към Столична община спасиха коте, покатерено на дърво в кв. „Банишора“, видя Столица.bg

comment 0
visibility 1376
Аварийни екипи спасиха коте, покатерено на дърво в кв. Банишора

Аварийни екипи спасиха коте, покатерено на дърво в кв. Банишора

Служители на Дирекция Аварийна помощ и превенция към Столична община спасиха коте, покатерено на дърво в кв. „Банишора“, видя Столица.bg Сигналът за бедстващото животинче е подаден в 8:20 ч. тази сутрин от граждани. Оказва се, че котето се е покатерило почти до върха на високо дърво пред бл. 69 и стои там два дена, тъй като не може да слезе само. Затова жители на квартала са се обадили, за да потърсят помощ. Софийската "Аварийна помощ" спаси паднало куче в дупка в Кремиковци (СНИМКИ) На място са пристигнали два екипа на АПП и са помогнали на животното, използвайки вишка. Котето е в добро състояние и не се налага да му бъде оказвана допълнителна ветеринарна помощ.