Новини от Марина Костова

comment 0
visibility 167
Над 5000 домакинства в София смениха старите печки с модерно отопление

Над 5000 домакинства в София смениха старите печки с модерно отопление

Над 5000 отоплителни уреди са сменени до момента в София по ОП „Околна среда“ и програма LIFE. Това уточни заместник-кметът Десислава Билева, по време на  проверка на монтажните дейности на климатици в кв. „Орландовци“. Подмяната на старите отоплителни уреди е една от мерките, включени в програмата на кмета на Йорданка Фандъкова за подобряване чистота на въздуха в София. „Столична община продължава с монтирането на отоплителни устройства по програма LIFE и по ОП „Околна среда“. До момента са подадени над 8700 заявления за включване в програмите и са сключени 6540 договора за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови уреди на пелети, газ и климатици“, посочи Десислава Билева. Набирането на заявления продължава. Няма краен срок за включване в програмите и до изчерпване на средствата всяко домакинство, желаещо да подмени старите си отоплителни уреди, може да подаде заявление. „Новата оперативна програма, която предстои да бъде одобрена от ЕК отново залага голям ресурс за безплатна подмяна на отоплителни уреди от домакинства. Това е една дългосрочна политика, която ще продължи и в  следващите от три до пет години“, посочи още зам.-кметът Десислава Билева.  Тя благодарим на семейство Георгиеви, които днес подмениха старата си печка на дърва с климатик и посочи, че хора като тях допринасят за чистотата на въздуха в София.  „Заради екологията и хамалогията избрахме климатиците“, обясни семейството. Те споделиха, че назад във времето са използвали различни видове отопление, включително нафта и дърва.  Решили са да преминат на климатици, защото е много по-чисто и уредите са лесни за използване.

comment 0
visibility 122
Вандали изпотрошиха детска площадка в Овча купел (СНИМКИ)

Вандали изпотрошиха детска площадка в Овча купел (СНИМКИ)

Вандали изпочупиха съоръженията на детска площадка в столичния район „Овча купел“. „За жалост, явно има хора, на които здравите и приветливи детски площадки не са им по вкуса.“, коментира кметът Ангел Стефанов. По думите му преди месец е започнало ремонтирането на кътовете за игра в района, като до момента са облагородени 12 площадки и предстои да се ремонтират още 7. „Докато ние ремонтираме част от местата за игра на деца в Овча купел, някой се е забавлявал с чупенето на други. Площадките, нуждаещи се от ремонт, бяха описани преди няколко седмици. Елементите от тази, която виждате, са извън списъка, заради доброто им състояние в момента на описването. Бюджетът ни по това перо е силно ограничен и възможностите за своевременен ремонт в резултат на вандализъм са минимални“, допълва районният кмет. Той все пак се ангажира да се намерят средства за ремонта и на изпотрошената площадка, но апелира за повече добросъвестност.

comment 0
visibility 179
Столична община пусна нови публични регистри в услуга на софиянци

Столична община пусна нови публични регистри в услуга на софиянци

Два нови публични регистъра, които предоставят общо 6 вида справки, са достъпни вече в сайта на Столична община. Единият е на общинската собственост, а другият - на всички видове сделки с общинска собственост. Към втория има и архив на сделките от 2008 г. насам, съобщава зам.-кметът в направление „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов. „Публичните регистри осигуряват пълна прозрачност на работата в Столична община, тъй като гражданите могат във всеки момент  да получат най-актуална информация за интересуващите ги общински имоти или сделки с тях. Тази възможност е осигурена, благодарение на усилената екипна работа на общинските служители от различни дирекции за развитие на дигиталните услуги на СО“, посочва Барбалов. В новите два регистъра гражданите могат да намерят пълна и актуална информация в реално време за общинската собственост в отделните столични райони, както и за различните видове сделки с общинска собственост. Справките могат да се правят по идентификатор и с въвеждане на ключова дума, име, адрес или улица. Общият брой на публичните регистри в сайта на Столична община е 14.

Реклама
comment 0
visibility 131
Продължават уличните ремонти в район Нови Искър

Продължават уличните ремонти в район Нови Искър

Продължават дейностите по текущ ремонт на пътната мрежа в столичния район „Нови Искър“. Към момента са ремонтирани близо 7 000 кв. м. във всички населени места от района, както и в града, съобщава кметът Даниела Райчева. Цялостно преасфалтирани са ул. "Лесновска" в Световрачене, ул. "Пресвета" в Чепинци, ул. "Стефан Стамболов" в Кубратово при ул. "Стара планина", ул. "Могилка" в Доброславци и част от ул. "Спортист" в Балша. „Сега предстои да стартира текущият ремонт на пътната мрежа в Подгумер. Отделно от това са възстановени 515 кв. м. тротоарни настилки в центъра на Войнеговци, по ул. "Житница" от ул. "Калоян" в Житен“, казва още районният кметът. До първия учебен ден – 15 септември, предстои да се изкърпят близо 2 000 кв. м. по прилежащата инфраструктура около училищата и детските градини, както и да се положи хоризонтална маркировка.

comment 0
visibility 73
С думи на благодарност и с икона сръбските деца си тръгват от България

С думи на благодарност и с икона сръбските деца си тръгват от България

С целувки, прегръдки и думи на благодарност сръбските деца, които пострадаха при катастрофата на АМ „Тракия“, се разделиха с лекарите в старозагорската болница. От своя страна медиците им подариха икона, която да ги пази по пътя и да ги закриля занапред. Два екипа на ЦСМП транспортират днес до ГКПП „Калотина“ малките пациенти, които бяха оставени под наблюдение в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, съобщиха от здравното министерство. За линейките ще бъде осигурен "зелен коридор" до границата.  Създадена е организация пациентите да бъдат поети веднага от сръбски медицински екипи. Децата, които ще бъдат транспортирани, са с подобрено общо състояние. В старозагорската болница под медицинско наблюдение остава само мъжът с ампутиран крак. Очаква се след няколко дни и той да бъде изпратен в Сърбия, където лечението му ще продължи.

comment 0
visibility 116
Изправят на съд жена, ударила с юмрук полицайка в София

Изправят на съд жена, ударила с юмрук полицайка в София

37-годишна жена ще се изправи пред Софийския районен съд за това, че е извършила хулигански действия и причинила телесна повреда на полицай, съобщават от прокуратурата. На 6 юли 2021 г. около 21:14 ч. обвиняемата Н.П. нанесла няколко удара по главата на мъж, заемащ длъжността „Организатор сигурност“ при Централен кооперативен съюз. Деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред. След пристигането на мястото на полицейски служители, обвиняемата ударила с юмрук по главата старши полицай Е.Б., с което ѝ нанесла лека телесна повреда. След това опитала да я изрита в корема и започнала да обижда полицейските служители. По случая е образувано досъдебно производство. В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели. Предстои делото срещу Н.П. да продължи в съда.

comment 0
visibility 339
Жители на „Хладилника“ протестират срещу нов строеж

Жители на „Хладилника“ протестират срещу нов строеж

Жителите на столичния кв. „Хладилника“ излизат на протест заради предстоящ строеж до блоковете им, съобщава bTV. Хората искат вместо поредната частна сграда в района, да се направи детска площадка. Според тях въпросният терен е общинска собственост, предвиден за озеленяване. Хората се притесняват, че с издигането на нова жилищна сграда в близост до съществуващите блокове, ще се блокират входовете им. „Имаме над 180 апартамента и гаражи. Тук живеят семейства с малки деца и трудноподвижни хора и де факто ще се блокира достъпът до имотите им. Притесняваме се, че ако се наложи, няма да може да влезе линейка или пожарна“, коментират недоволните граждани. Те са подали жалби срещу решението на Столичния общински съвет до различни институции. „Вярваме, че здравият разум и интересите на децата ще надделеят и областният управител ще върне решението на Столичния общински съвет за преразглеждане. Самите общински съветници могат да проявят самоинициатива и да го отменят“, казват живущите в квартала. По думите им в района липсва социална инфраструктура, а също така няма достатъчно градини и училища. Затова хората настрояват теренът да бъде използван за озеленяване или за нещо, което ще е от полза за всички хора в квартала. Позицията на „Пазари Изток“ ЕАД и на СОС обаче е различна. От там твърдят, че конкурсът за право на строеж е обявен съгласно всички нормативни изисквания. „Спазени са всички показатели за отстояние и озеленяване на терена. Целта на дружеството е да създаде една добра социална среда в района, като запазва в максимална степен процентът на озеленяване“, се посочва в становището на „Пазари Изток“ ЕАД.  

comment 0
visibility 130
Строителите в кв. Малинова долина събраха 66 хил. лв. за чистене на улици

Строителите в кв. Малинова долина събраха 66 хил. лв. за чистене на улици

Строителни фирми и екипи на столичния район „Студентски“ вече пети месец полагат съвместни усилия за почистването на пътища в кв. „Малинова долина“, които са замърсени вследствие на транспортни дейности, съобщават от местната администрация. Общо 66 148,33 лв. са изразходваните средства за почистване от април до август т.г. Парите са изцяло на строителния бизнес. „Благодарение на съвместните усилия между инвеститорите и екипа на СО-район „Студентски, който беше медиатор между всички, замърсяванията са сведени до минимум“, посочват от районната администрация. От там уточняват, че представителите на строителните фирми са се обединили, потърсили са оферта от почистваща фирма и от април активно използват услугите ѝ. В разговорите взеха активно участие са взели главният инженер Арсо Хавальов и главният архитект Диан Димов. „За да се разреши проблемът с калните улици, строителите изградиха за своя сметка автомивка за тежкотоварни автомобили, през която камионите със земни маси или други товари преминават преди да излязат на асфалтовите пътища“, обясни Костадин Бойчин – началник отдел „Одит и контрол“ в СО-район „Студентски“. Липсващата на места инфраструктура е причината за разнасяне на кал по пътищата. Много от улиците предстои да бъдат изградени заедно с новите жилищни блокове. Докато това стане, е положен временен слой от чакъл като бариера между земните маси и гумите на превозните средства. От местната администрация подчертават, че от началото на април редовно се мият ул. „Георги Русев“, ул. „Боян Боянов“, ул. „Иван Странски“ (над НСА), ул. „Стефан Младенов“ (до колелото на 280), ул. „Тодор Недков“ и др. Средствата за миене се събират на база застроена площ на всеки един строеж като уговорка между представителите на бизнеса. „Отдел „Одит и контрол“ при СО-район „Студентски“ извършва вечерни проверки на почистването и поддържа добра комуникация със строителите за бързо отстраняване на замърсявания“, допълни Костадин Бойчин.

comment 0
visibility 117
Изпращаме поетесата Екатерина Йосифова

Изпращаме поетесата Екатерина Йосифова

Близки, приятели и хора, обичащи красивото слово, ще изпратят днес поетесата Екатерина Йосифова във вечния ѝ път. Поклонението ще се състои от 13:00 ч. в ритуалната зала на Централни софийски гробища. Екатерина Йосифова си отиде от този свят на 13 август на 81 години. След себе си тя остави богато литературно наследство. Нейни стихотворения са превеждани и публикувани в антологии и различни издания в Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Италия, Русия, САЩ, Турция, Унгария, Франция и др. През 2003 г. в Северна Македония е издадена книгата ѝ „Ништо ново“. Тя е носител и на престижни литературни награди, сред които: орден „Кирил и Методий“, ІІІ степен (1982); годишни награди за поезия на Съюза на българските писатели за книгите „Къща в полето“ (1983), „Подозрения“ (1993) и „Ненужно поведение“ (1994); Награда „Иван Николов“ за цялостно творчество (1999) и за стихосбирката „Тази змия“ (2010), Награда „Христо Г. Данов“ на Министерство на културата за художествена литература („Нагоре Надолу“, 2004), „Орфеев венец“ (2017).    

comment 0
visibility 367
Хора в Банкя „вдигнаха ръце“ от свой съсед

Хора в Банкя „вдигнаха ръце“ от свой съсед

Хората, живеещи на ул. „Гео Милев“ в Банкя, се оплакват от свой съсед, като твърдят, че години наред той ги тормози и е превърнал района около дома си в сметище, съобщава Нова телевизия. По думите им неведнъж са намирали мъртви животни пред вратите си и по оградите си. Освен това човекът се разхождал нощем с пушка и понякога стрелял.  „Живея от 2019 година на улица „Гео Милев”. Този човек постоянно ме обвинява, че му унищожавам „билковата градина”, която прилича на сметище. Спира по средата на улицата, за да не можем да минаваме. Всяка сутрин, преди да тръгнем на работа, звъним на патрул на 112, за да може той да си премести колата”, разказа един от съседите. Местните жители се оплакват също, че мъжът кара с висока скорост и не се съобразява, че на улицата има деца. Често отправял и вербални заплахи към своите съседи. На 15 август  той е бил задържан от полицията, днес обаче отново е в дома си. От Софийска районна прокуратура са заявили, че има разпореждане мъжът спешно да бъде прегледан и приведен в специализирано заведение. От Държавната психиатрична болница „Иван Рилски“ уточняват, че при тях има разпоредена амбулаторна експертиза, която предполага човекът да бъде извън лечебното заведение.  

comment 0
visibility 1084
Край на безводието в Своге, река Искрецка се върна

Край на безводието в Своге, река Искрецка се върна

Река Искрецка се върна и вече е в пълния си обем, а водоподаването в Своге е възстановено. Това заяви шефът на ВиК София-област Иван Иванов пред Нова телевизия. По думите му вълната е приливна и вероятно водата е била задържана от земна маса. Първоначално дебитът е бил 90 литра в секунда при норма 130, а след това течението беше напълно възстановено. Все още не са ясни причините за внезапното пресъхване на реката. Не е ясно и как водата се е върнала. "В четвъртък вечер близо 200 души чакаха водата да се завърне в коритото на река Искрецка. Водата потече кална, което донякъде потвърждава нашето първоначално предположение, че има някакво вътрешно срутване", заяви инженер Валентин Михайлов, зам.-кмет на град Своге, пред Нова телевизия. По думите му системата на града е започнала да се пълни. "Трябва технологично време за това. Трябва и малко време водата да се изчисти, защото в момента е мътна. Мисля, че в петък след 19 часа, всичко ще е наред. Но призовавам хората през първите няколко дни да не я използват за пиене, а само за хигиенни нужди", подчерта инженер Михайлов. Доставянето на питейна вода с цистерни ще продължи до пълното нормализиране на обстановката.

comment 0
visibility 236
Новите случаи на коронавирус в София са 173

Новите случаи на коронавирус в София са 173

173 са новите случаи на коронавирус в столицата, а общо за страната положителните тестове за последното денонощие са 1087, показват данните на Единния информационен портал. Във вчерашния ден са направени 6205 теста – от тях 676 са PCR, а 5529 са бързи тестове за антигени. 2751 души са регистрирани като излекувани за последните 24 часа, а 10 души са починали вследствие на болестта. Към момента активните случаи у нас са 16 635. Приетите в болница за последното денонощие са 130, като 80% от тях не са ваксинирани. Общият брой на хоспитализираните у нас към днешна дата е 1017, от тях 49 лежат в интензивни отделения. Вчера у нас са поставени общо 2453 ваксини. В столицата 474 човека са се имунизирали. 220 710 софиянци са с поставена бустерна доза, а 13 686 са с втори бустер.

comment 0
visibility 143
Времето и предстоящите събития в София на 19 август 2022 г.

Времето и предстоящите събития в София на 19 август 2022 г.

Времето на 19 август 2022 г. Слънчево и по-горещо от вчера ще бъде времето в столицата днес. Още в сутрешните часове термометрите ще показват 20 градуса. По-късно през деня максималните температури ще достигнат 33-34 градуса. Небето ще бъде ясно и валежи днес не се очакват. През по-голямата част от деня ще духа слаб вятър от запад-северозапад.   Предстоящи събития: 9:00 ч. два екипа на ЦСМП ще транспортират до ГКПП „Калотина“ сръбските граждани, хоспитализирани у нас след инцидента на АМ „Тракия“. 10:00 ч. Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев ще даде брифинг за медиите по актуални теми, свързани с работата на министерството. Срещата ще се състои в залата на ул. „Леге“ 2-4, 10:00 ч. Зам.-кметът по екология Десислава Билева ще провери подмяната на отоплителни устройства по Проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“. 11:00 ч. ПП „Възраждане" ще обяви водачите на листи за всеки многомандатен избирателен район. Срещата ще се състои в сградата на БТА в София. 11:00 ч. на "Раковски" 134 ще се проведе брифинг във връзка с намерението на служебния министър на правосъдието Крум Зарков да предостави сградата на европейските ни делегирани прокурори. Председателят на СДС Румен Христов ще обясни казуса и ще зададе интересни въпроси на г-н Зарков. 11:00 ч. лидерът на "Изправи се България" Мая Манолова и активисти от партията ще проведат протестна акция срещу необосновано високите цени на горивата в страната, като част от кампанията "Антиспекула". 12:00 ч. Пресконференция на вицепремиера по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович, на тема: Двустранното сътрудничество в железопътния и водния транспорт. Срещата ще се състои в сградата на Министерството на транспорта и съобщенията, ул. „Дякон Игнатий“ 9

comment 0
visibility 891
Катастрофа блокира движението на ул. „Атанас Дуков“ в София

Катастрофа блокира движението на ул. „Атанас Дуков“ в София

Удар между два автомобила блокира движението на столичната ул. „Атанас Дуков“. Инцидентът е станал около 12:30 ч. днес в посока бул. „Н. Вапцаров“, съобщават във Фейсбук групата „Катастрофи в София“. В момента преминаването в участъка е невъзможно. Шофьорите са принудени да обръщат и да търсят алтернативни маршрути, тъй като никой не регулира движението. По предварителна информация няма пострадали хора при инцидента и щетите са само материални. Все още не е ясно кой е виновен за катастрофата.

comment 0
visibility 388
Сръбските деца в „Пирогов“ вече са в добро състояние

Сръбските деца в „Пирогов“ вече са в добро състояние

Двете сръбски деца, които бяха на лечение в "Пирогов" след катастрофата на АМ „Тракия”, вече са в по-добро състояние и няма опасност за живота им. Това заяви на брифинг здравният министър д-р Асен Меджидиев. „Не мога да кажа, че те са напълно оздравели, но не са и в критично състояние. Говорих с екипите на „Пирогов”, които се грижиха за тях, и те ме увериха, че спокойно могат да бъдат транспортирани към Белград”, посочи министърът на здравеопазването. По думите му едното дете е било оперирано три пъти, като лекарите в "Пирогов" са си свършили работата перфектно.  Днес малките пациенти бяха откарани с медицински хеликоптери до Белград. Не е имало натиск от сръбска страна децата да бъдат изпратени в родината си веднага след инцидента. „Министърът на здравеопазването на Сърбия каза, че когато ние преценим, децата ще бъдат изпратени. Така се разбрахме с него. След като състоянието им се подобри, преценихме, че ще се чувстват по-добре, ако са на тяхна територия“, коментира министър Меджидиев. Той уточни, че полетът до съседната страна ще бъде кратък и около 12:30 децата ще бъдат вече в Белград. Остават три деца, които все още са в старозагорската болница. Очаква се утре те да бъдат изпратени с линейки до Сърбия. За целта отново ще се осигури „зелен коридор“ и автомобил на МВР, който да ги ескортира. Възрастните хора, които пострадаха при катастрофата, също са в добро състояние. "Може би човекът с ампутирания крак ще бъде задържан по-дълго, докато се правят превръзки, за да можем да го изпратим спокойно, без риск от инфекции", допълни здравният министър.