Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 31 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
  • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 115 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 763
-

Родителят с брадва в спортното на ЦСКА: Всичко е заради директора

Родители на ученици от спортното училище на ЦСКА - "Ген. Владимир Стойчев", в което мъж влезе с брадва, споделиха притеснени, че децата им системно са тормозени от директора.Причината за нахлуването с брадва е спречкване между деца – момче и момиче, които са в 7. и 8. клас. Момичето е с леки наранявания на лицето. То съобщава на родителите си, а след това бащата и дядото нахлуват в училището с брадва. Възрастен мъж влезе с брадва в спортното училище на ЦСКА "От другите деца и от неговото изказване, той излиза случайно и вижда, че това момиче бие негов съученик Влади. Той се намесва и ги разтървава, а в този момент тя се нахвърля и започва да му дере лицето. Ние сме извадили медицинско. Той я хваща за косата и тя влиза вътре. В следващия момент той отива да ѝ се извини, но тя му скача и започва да го бие. Мартин през това време излиза и тя се обажда на родителите си и те идват с брадва. Как да се качили не знам, с карти се влиза, и отиват при директора, викат и внука ми. Дядото и бащата скачат върху Мартин, за да го бият и единият вади секирата от ръка си. Мартин понеже е джудист му хваща ръката и секирата пада, а директорката я взима и я заключва“, каза дядото на момчето пред btv. ММС за екшъна в спортното на ЦСКА: С учениците и с учителите ще работят психолози"Това момиче биеше моето дете (Влади – б.р.) и Мартин се е намесил, за да го защити. Той вчера ми сподели за това него, защото е бил притеснен. Дори е споделил на класната си за инцидента. Всички обвиняват Мартин, училището, дори министерството, без да са говорили с децата. От миналата година сме подавали сигнали, защото виждате как ескалират. Всичко опира до директора, който тормози децата. Той ги обижда, ние разполагаме с аудиозапис от дирекцията. Цитирам: „ще ви размажа“", разказа Васил Кръстев, родител.По думите на родителите директорът веднъж вече е бил  отстранен от поста си, а после е върнат отново. Насилието в училището не е за първи път, съобщават родители. От Агенция закрила на детето заявиха за bTV, че са проведени две анкети от страна на родителите и от страна на децата. Резултатите от тях все още не са готови. Психологът в спортното училище Величка Дошева посочи пред БНТ след инцидента, че наблюдава ръст в агресивното поведение на учениците, което според нея е знак, че е нужда една по-стабилна работа по превенция на агресията.

comment 0
visibility 1936
Още един пешеходец загина, блъсна го трамвай на бул. Рожен

Още един пешеходец загина, блъсна го трамвай на бул. Рожен

Втори пешеходец загина тази вечер в София. Малко след 21 часа трамвай блъсна мъж на бул. Рожен. Мъжът буквално беше премазан от трамвая, съобщиха свидетели на трагедията в кв. Свобода. Те уточниха, че мъжът е пресичал шосето на място, на което няма обозначена зона за пешеходци и в тъмното буквало е изскочил пред трамвая. 55-годишен пешеходец загина на столичния "Цар Борис III" Движението по бул. Рожен е спряно и спасителни екипи се опитват да извадят тялото изпод мотрисата. На мястото е и тежката група на СДВР за огледи. По първоначална информация мъжът е бил в нетрезво състояние. Към 20.10 часа друг пешеходец загина на бул. Цар Борис III, пометен от джип.  

comment 0
visibility 2282
55-годишен пешеходец загина на столичния "Цар Борис III"

55-годишен пешеходец загина на столичния "Цар Борис III"

55-годишен мъж загина, блъснат от джип на столичния булевард "Цар Борис III" тази вечер. Инцидентът е станал в 20.05 часа на булеварда при пресечката с ул. "Звездица", на последната спирка на трамвай 5, съобщиха очевидци пред Столица.bg. Мъжът е пресичал на нерегламентирано място, а зоната не е добре осветена. Линейката е пристигнала за броени минути, след като е пренасочена от друг адрес.

Реклама
comment 0
visibility 772
ММС за екшъна в спортното на ЦСКА: С учениците и с учителите ще работят пси

ММС за екшъна в спортното на ЦСКА: С учениците и с учителите ще работят психолози

Няма сериозно пострадали при конфликта тази сутрин в спортното училище "Ген. Владимир Стойчев". С учениците и с учителите ще работят психолози, съобщиха от Министерство на младежта и спорта. След скандала, в който се намесиха роднини на ударено момиче при разправия с момче, двамата зам.-министри на спорта са отишли в училище, което е към Спортното министерство. Там са пристигнали и председателят и главният секретар на Държавната агенция за закрила на детето – Теодора Иванова и Камелия Николова. Възрастен мъж влезе с брадва в спортното училище на ЦСКА "По предварителни данни в междучасие в училищния коридор е възникнало пререкание между момиче и момче, ученици от училището. Установено е, че момичето е ударено. Вследствие на случилото се роднини на ученичката са опитали да се саморазправят с момчето. Дядото на момичето е носил скрита брадва. Персоналът на училището е реагирал изключително адекватно и своевременно заместващата директора е отнела брадвата. Незабавно са сигнализирани органите на реда, които са взели мерки. Учебният процес продължава нормално. По казуса са ангажирани всички отговорни институции, чиито екипи предприемат необходимите мерки. С учениците и с учителите ще работят психолози", обясниха от Спортното министерство. Установено е, че момчето има и други провинения и още преди днешния инцидент е в очакване на преместване в друго учебно заведение.

comment 0
visibility 585
Великотърновска кола кацна на мантинелата край мола на "Кл. Охридски"

Великотърновска кола кацна на мантинелата на столичния "Кл. Охридски" (СНИМКИ)

Лек автомобил с великотърновска регистрация кацна на мантинелата на Околовръстното. Инцидентът е станал около 12 часа на бул. "Климент Охридски" срещу надлеза към мола. "Тръгнал е към рекичката", коментират очевидци във фейсбук групата "Катастрофи в София". Шофьорът се е движил със сериозна скорост, за да се приземи върху ментинелата, твърдят свидетели на каскадата. Не се съобщава за пострадали пътници. Прецизно се е качил върху мантинелата - колата е добре балансирана върху предпазното заграждение, отчитат във фейсбук групата. Минути след този инцидент катастрофа затвори тясната квартална уличка "Подуево" откъм старото обръщало на автобус 204. Предницата не едната кола е доста размазана, освен падналата броня. Очевидно някой е карал бързичко и се е забил в другата кола. "Така е, дясностоящ без видимост и състезател, който не познава правилника. Лагера, Стрелбище, Хиподрума - същото", коментира член на "Катастрофи в София".

comment 0
visibility 1068
Възрастен мъж влезе с брадва в спортното училище на ЦСКА

Възрастен мъж влезе с брадва в спортното училище на ЦСКА

Полицаи задържаха възрастен мъж, след като влязъл в столичното спортно училище "Ген. Владимир Стойчев" с брадва. Човекът е бил със сина си и причината за неочаквата им визита била скандал между ученици. Възпитаници на спортното на ЦСКА - момче и момиче се скарали. Удареното момиче се обадило на роднините си и след малко баща ѝ и дядо ѝ се появили в училището. Таткото дарил шамарите на момчето и веднага бил подаден сигнал до полицията. Униформени се отзовали за броени минути и дядо с брадвата е задържан. За щастие няма пострадали от скнадала между тийнейджърите. За случая потвърдиха от МВР. Училището не е общинско, към ММС е.

comment 0
visibility 713
Тир удари лек автомобил на Околовръстното в София

Тир удари лек автомобил на Околовръстното в София

Поредна катастрофа заради дъждовното време затруднява трафика в столицата днес. Инцидентът се е случил малко преди 16 ч. на Околовръстното преди бетоновия възел на Бояна, в посока „Люлин“, съобщават във Фейсбук групата „Катастрофи в София“. Тир е ударил лек автомобил. Причините за инцидента се установяват. По предварителна информация няма сериозно пострадали хора, щетите са само материални. Участъкът не е затворен, но движението е затруднено. При възможност, изберетете алтернативен маршрут. 

comment 0
visibility 567
type-photo.svg
3 в 1: Катастрофа между кола, автовоз и микробус на кръговото за Банкя

3 в 1: Катастрофа между кола, автовоз и микробус на кръговото при Банкя (СНИМКИ)

Верижка катастрофа между лек автомобил, платформа, натоварена с коли, и микробус стана този следобед на кръговото за Банкя, съобщават във Фейсбук групата „Катастрофи в София“. Причините за инцидента се изясняват, но по предварителна информация става въпрос за несъобразена скорост, предвид мократа пътна настилка, и неспазена дистанция. Няма данни за сериозно пострадали хора. Движението в участъка беше временно затруднено.

comment 0
visibility 602
Кола се озова върху мантинелата на Северната тангента

Кола се озова върху мантинелата на Северната тангента в София

Лек автомобил се озова върху мантинелата на Северната тангента в столицата, посока Люлин. За това съобщават очевидци във Фейсбук групата „Катастрофи в София“. Не е ясно кога точно се е случил инцидентът, нито причината за него. По предварителна информация няма пострадали хора. Движението в участъка не е затруднено.   

comment 0
visibility 704
-

Гигантско задръстване в центъра на София заради протеста

Огромно задръстване затруднява движението в центъра на София, видя Столица.bg.Задръстването се простира от бул. "Цар Освободител" чак до Сточна гара. Колони с автомобили се редят и изчакват и в двете посоки, трафикът на практика е спрял. Причината е протеста на земеделските производители, който се провежда пред Министерски съвет.Движението по ул. "Георги Раковски" е много затруднено, предупреждават пътуващите.

comment 0
visibility 895
Откараха в лечебно заведение столичанинът, който се барикадира в дома си

Откараха в лечебно заведение столичанинът, който се барикадира в дома си

Мъжът, който се барикадира в дома си на бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“ в София, е отведен в медицинско заведение, съобщи БТА. В 13:30 ч. днес е подаден сигнал, че психично болен човек се е затворил в апартамента си и изхвърля през прозореца покъщнина. На място веднага са отишли психолози, който са започнали комуникация с мъжа. Изпратени са също така екипи на полицията, пожарната и на „Спешна помощ“. Столичанин се барикадира в дома си, изхвърля покъщнина през прозореца Малко след 15:00 ч. 47-годишният мъж е изведен от дома му и е закаран в лечебно заведение. По разказа на съседи това не е първият път, в който човекът е изпадал в подобни кризи.  Няма пострадали хора.

comment 0
visibility 3291
Столичанин се барикадира в дома си, изхвърля покъщнина през прозореца

Столичанин се барикадира в дома си, изхвърля покъщнина през прозореца

Столичанин се е барикадирал в дома на бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, съобщава "24 часа". Причината за действията на мъжа все още не е ясна, но той е афектиран и изхвърля през прозореца покъщнината си. По първоначална информация мъжът е на 47 години и е психично болен. В момента с него работят психолози. На място са изпратени екипи на полицията и пожарната.  Очаквайте подробности!

comment 0
visibility 797
Моторист катастрофира на столичния. бул. Княгиня Мария Луиза

Моторист катастрофира на столичния. бул. Княгиня Мария Луиза

Инцидент с моторист е станал на кръстовището между ул. „Св. св. Кирил и Методий“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“ в столицата. Инцидентът се е случил малко преди 17 ч., съобщават във Фейсбук групата „Катастрофи в София“. По предварителна информация няма жертви, мотористът е с натъртвания, но е добре. „Момчето е добре. Сега бях там, каза, че само с натъртвания се е разминал“, споделя столичанин. Не е ясно дали мотористът сам е катастрофирал, или в пътнотранспортното произшествие е участвало и друго превозно средство. Движението в района не е затруднено. 

comment 0
visibility 1223
-

Трамвай 11 излезе от релсите, движението по бул. "Цар Борис III" е много затруднено

Дерайлирала мотриса по линията на трамвай 11 затруднява  движението по бул. "Цар Борис" в София, съобщиха пътуващите по трасето.Инцидентът е станал около 16:30 ч. на кръстовището при спирка "Овча купел". Няма пострадали, но движението на трамваите по линията, в това число и трамвай 5, беше временно спряно. Пътуващите предупреждават, че движението вече е възстановено, но все още има закъснения по линията, движението по булеварда също е затруднено.

comment 0
visibility 519
Пиян шофьор удари пешеходец край с. Реброво

Пиян шофьор удари пешеходец край с. Реброво

Пиян шофьор удари пешеходец край с. Реброво, община Своге, съобщават от Областната дирекция на МВР-София. Инцидентът се е случил около 19:00 часа снощи. На тел.112 мъж е подал сигнал, че движейки се пеша по път 2-16, е бил ударен от автомобил. Пострадалият е транспортиран в болница с фрактура на колянна става, без опасност за живота. Водачът на автомобила е изпробван на място с дрегер, отчел 1.90 промила алкохол. Задържан е за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Инциденти

София е милионен град. Логично е да се случват редица инциденти от всякакво естество. Трафикът е огромен и натоварен. Хората бързат да свършат ежедневните си задачи и не внимават. Това определено е предпоставка за възникване на редица инциденти, много от които и фатални. 

Инциденти с градския транспорт

1. Инциденти с градския транспорт

Всеки смята, че градския транспорт е най-сигурния транспорт и гражданите го използват, доверявайки се на професионалистите, които го управляват. Това, обаче, не означава, че е застрахован от инциденти. Има много причини за възникване на инциденти с градския транспорт. Често инцидентите са причинени от невниманието на останалите участници в движението. Водачите на превозните средства от градския транспорт понякога не успяват да реагират в определена ситуация, за да предотвратят последващ инцидент. Натовареният столичен трафик създава редица предпоставки за опасни ситуации и инциденти. Обособените Бус ленти дават предимство на колите на градския транспорт, но има и такива шофьори, които нарушават правилата и се движат в лентите, предназнзчени за превозните средства от обществения транспорт. 

Не приятни и дори фатални инциденти настъпват и когато гражданите се стремят да не изпуснат своя транспорт за работа или за прибиране към дома. В бързината биват блъснати от преминаващи коли или пък пешеходците преспъвайки се падат и неприятните инциденти са налице. Не случайно непрекъснато се говори да се внимава особено много на местата за пресичане и на спирките от обществения транспорт.

Инциденти с пешеходци

2. Инциденти с пешеходци

За съжаление все по-често се случват инциденти с пешеходци в столицата. В много от случаите причината е неспазване на правилата за движение от страната на пешеходеца. В други случаи пък причината е отнето предимство на пешеходна пътека от страна на водач на автомобил. Често тези инциденти са с лош край. 

Инцидентите зачестяват в тъмната част на денонощието. Логично е да е така. Пешеходците бърза да хванат тролей, трамвай или автобус, за да се приберат след работа или училище. Шофьорите се мъчат да се измъкнат от задръстванията и също причиняват инциденти. Ако всички са достатъчно внимателни и спазват стриктно правилата за движение, няма да се стига до тези неприятни инциденти. За съжаление, в много от инцидентите с пешеходци, пострадалите са деца. Често непознаването на правилата за движение или несериозното отношение към тях се оказват фатални. 

Авто инциденти

3. Авто инциденти

Логично е в милионния град превозните средства да са в повече от необходимото. Това създава редица затруднения при придвижването, замърсяване на околната среда и автомобилни инциденти. Отново на първо място причината за възникването на тези инциденти е неспазването на правилата за движение, липсата на толерантност сред водачите, както и недостатъчния опит зад волана на някои от тях. 

Инцидентите причиняват огромни задръствания, особено в пиковите часове. Добре е всеки терзво да преценява рисковете от неразумното управкение на првозното средство и да цени живота на другите. Често този, който бърза,  се оказва в центъра на жестоки инциденти. Не е приятно за никого да чака с часове да се освободи трасето след пътни инциденти. Още по-стресиращо е да сте потърпевши ли свидетели на подобни инциденти

Столичани се оплакват от натовареното движение, но не се замислят, че всеки допринася за това натоварване или провокира инциденти. От Столична община се стремят да следят стриктно движението и да санкционират нарушителите. Пътните камери до голяма степен намаляват предпоставките за възникване на пътни инциденти, но все още има хора, на които им е все едно.

Медията ни се стреми да информира столичани своевременно за възникнали инциденти. Така могат да бъдат избегнати задръстванията и гражданите да се движат без излишно напрежение.

Пожарни инциденти

4. Пожарни инциденти

В студените месеци инцидентите с огън зачестяват. Много от жителите на столицата не са абонати на Топлофикация и се налага да използват алтернативни начини за отопление. Електрическите печки и печките на дърва и твърдо гориво са предпоставка за избухване на пожар, ако не се използват правилно. Подобни инциденти често са с фатален край. Пожарните екипи се придвижват до местонахожденията на инцидентите максимално бързо, но огънят също е бърз и понякога усилията им са безполезни.

Неправилното боравене с електрически и газови уреди за готвене също водят до опасни инциденти и пожари. Столичани още помнят един от ужасяващите случаи в централно столично заведение, когато се взриви газова бутилка и освен материалните щети, причини и смърт. За да не се достига до подобни опасни инциденти, боравенето с газови бутилки за готварски или отоплителни печки трябва да е по правилата. Всяко отклонение може да доведе до нелепи и фатални инциденти. 

Битови инциденти

5. Битови инциденти

Битовите инциденти застрашават всеки един от нас. В подобни случаи е добре да се запази самообладание и да се подаде сигнал до компетентните органи, за да окажат специализирана помощ на пострадалите. Такива инциденти се случват по всяко време, провокирани често от невнимание. Сигналите за възникнали някакви инциденти, се подават на телефон 112. От там се предават на компетентните органи. Екипи на Спешна помощ или Полицията се насочват към адреса и оказват необходимата помощ на жертвите на инциденти. След това се извършват необходимите огледи и разследвания, за да се установи причината за възникването на инцидентите. Когато потърпевшите са в що-годе добро здраве, обстоятелствата ще могат да се установят сравнително бързо. Проблем е, когато няма кой да разкаже какво се е случило, за да могат разследващите да установят причината за възникването на тези инциденти и виновниците за тях. 

Безспорно е нужно максимално внимание от всеки в ежедневието, за да не стане жертва на някой от нелепите инциденти, които могат да ни сполетят. Препоръчително е да информираме и децата за многобройните опасности, които дебнат отвсякъде. Често инцидентите настъпват заради незнанието на хората как да реагират в определена ситуация. Паниката, която ги обзема, допринася до голяма степен за усложняване на ситуацията. Така инцидентите стават с по-тежки последици за потърпевшите.

Медията ни е в непрекъснат контакт с пресцентъра на МВР и Спешния център и имаме възможността да информираме обществеността своевременно за възникнали инциденти от всякакъв характер. Бързата и точна информация е необходима на гражданите, за да избегнат неприятности в районите на инцидентите или да се успокоят, че не са пострадали техни близки. За никого не е приятно с часове да пътува докато се прибере у дома, за да установи, че все пак в някои от инцидентите са пострадали и негови роднини. 

Инциденти с градския транспорт

Инциденти с пешеходци

Авто инциденти

Пожарни инциденти

Битови инциденти

Прочетете още