Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 166 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1058 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1251 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1051
-

Глобяват Кирил Петков за агитация в София

Централната избирателна комисия ще наложи глоба на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Жалбата срещу него е подадена от коалицията ГЕРБ-СДС в София. В нарушение на закона Кирил Петков извършил явна агитация в свое изявление пред медиите в изборния ден. След като е гласувал, той призовал избирателите да упражнят гласа си в полза на конкретен кандидат за президент, както и в полза на една конкретна политическа формация. "Гласувах, защото вярвам, че България може повече. Гласувах за моя президент Румен Радев и мисля, че цифрите за деня са 6 и 25" - това са били точните думи на Кирил Петков. Заявявайки публично пред медиите конкретния си избор обаче, по същество той е нарушил изборното законодателство, забраняващо агитация в деня на вота. "Прието е решение, въз основа на което председателят на ЦИК ще издаде акт, след което се издава наказателно постановление, където се определя размера на съответната глоба", каза говорителят на ЦИК Росица Матева, като отказа да назове размера на глобата, която ще получи Петков.

comment 0
visibility 4154
Вот под карантина

Вот под карантина

Това са трети поред избори през тази година, при това - в условия на пандемия. Има над 8000 пациентите, които са настанени в ковид зоните в болниците по време на днешния вот. Карантинираните също гласуват с подвижни секции. В Александровска болница бяха разположени общо 6 секции за гласуване. От тях три са стационарни и три са за ковид болни. По списък гласоподавателите са общо 236, а около половината от тях са болни от коронавирус. За карантинираните по своите домове в столицата бяха осигурени почти 70 подвижни избирателни секции. Гласуването протече нормално, като всички желаещи получиха възможност да се включат в гласуването. Вотът на пациенти и карантинирани ще бъде отчетен в края на изборния ден в Районните избирателни комисии.

comment 0
visibility 1035
Избирателната активност е 34,3% към 18 часа

Избирателната активност е 34,3% към 18 часа

34,4% е избирателната активност към 18 часа, сочат данни на Тренд. Изборният ден ще приключи в 20 часа.  Според данни на ЦИК право на глас да президент и Народно събрание имат 6 708 189 души.  Към 16 часа изборната активност за президент беше 25,72%, а 25,58% за парламент. За София най-висока е изборната активност в 23 МИР. Според социологически проучвания 33% от гласувалите не очакват да се подобри положението в страната. По 26% са тези, които се надяват на положителна промяна в България, а другата част не вярват и след 14 ноември да се подобри положението.  Към 19 часа избирателната активност за президент е около 36%.

Реклама
comment 0
visibility 1061
-

Проблем с неработеща машина създаде напрежение в "Лозенец"

Към 19 часа все още има множество чакащи в 60-та секция в столичния квартал "Лозенец", показа btv. Секцията се намира в 23 МИР в столицата, където активността е висока, но не е ясно дали желаещите ще успеят да упражнят правото си на глас. Според гласоподавателите ситуацията е такава от сутринта, когато станало ясно, че една от машините не работи. Така на практика секцията остава само с една работеща машина за гласуване.  След множество разговори, проведени с ЦИК, става ясно, че машината не може да бъде подменена. Много от желаещите да гласуват са идвали няколко пъти през деня, но все още не са успели да упражнят правото си на глас.

comment 0
visibility 991
Избиратели чакат да гласуват повече от 2 часа да гласуват

Избиратели чакат повече от 2 часа да гласуват

Дълга опашка от желаещи да упражнят правото си на глас има в шесто помощно училище в столичния квартал "Хладилника". Хората разказват, че вече повече от два часа чакат, за да гласуват. Избиратели твърдят, че проблем с чакане на голяма опашка е имало през целия ден. Някои от тях споделят, че многото чакане ги е отказало временно и вече се връщат втори или дори трети път в опит да гласуват. Проблемът се появява в една от секциите, където още сутринта една от машините за гласуване е дала повреда. По тази причина гласуването тече само с една машина, а гласоподавателите са доста.

comment 0
visibility 869
-

Лили Иванова упражни правото си на глас

Примата на българската естрада Лили Иванова упражни правото си на глас и публикува снимки в социалните мрежи. Обичаната певица гласува в изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители. Членовете на секционната избирателна комисия не пропуснаха да се снимат за спомен с нея. Тя пожела здраве, щастие и успех на всички българи в коментар към снимките.

comment 0
visibility 3274
23 МИР София е с най-високата избирателна активност

23 МИР София е с най-високата избирателна активност

Към 18:30 ч. ЦИК отчита, че за пръв път в последните няколко десетилетия София се оказва с най-висока избирателна активност в цяла България. 23 столичен МИР е с 32,74% активност за избора на президент и 32,57% са гласувалите на парламентарните избори. Данните са от ЦИК. Близките числа сочат, че хората в по-голяма част от случаите предпочитат да гласуват и за двата избора.

comment 0
visibility 1267
-

Активността в София и София-област към 16 часа

В 24 МИР в столицата към 16.00 ч. е 25,16 %, съобщиха за БТА от районната избирателна комисия. Правото си на глас са упражнили 102 114 души. За президент и вицепрезидент са гласували 25,16 %, или 102 165 души. 24 МИР включва районите "Възраждане", "Искър", "Кремиковци", "Оборище", "Подуяне", "Сердика", "Слатина", "Средец". Общият брой на гласоподавателите в 24 МИР е 406 088 души. Към 16 часа най-високата избирателната активност е била регистрирана в 23 РИК - София - 32.74% от хората са гласували за президент, а 32.57% са пусналите бюлетина за депутати, съобщи още говорителят на ЦИК.  Избирателната активност в 25-ти МИР в столицата на парламентарните избори е 28,39 на сто към 16.00 часа. Правото си на глас са упражнили 101 240 души.За президент и вицепрезидент до 16.00 ч. са гласували 28,64 процента, или 102 132 гласоподаватели. Всички машини работят, увериха от комисията. В 493 стационарни секции може да се гласува на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители в 25-ти МИР. Избирателните секции в район "Банкя" са 14, във "Връбница" - 56, в "Илинден" - 40. Броят на секциите в район "Красна поляна" е 73, в "Люлин" - 132, в "Надежда" - 71, в "Нови Искър" - 36, в "Овча Купел" - 71. Изборният ден в 26 МИР на София-област протича нормално, без съществени нарушения, съобщиха за БТА от районната избирателна комисия /РИК/. Избирателната активност на парламентарните избори е 28,44 процента към 16.00 ч.. Гласували са 55 114 души. За президент и вицепрезидент са гласували 28,24 процента или 54 720 човека. Три машини са дали дефект и гласуването е продължило с хартиени бюлетини. Общо гласоподавателите във всички 22 общини на София-област по данни от избирателните списъци са 193 761 души. Те гласуват в общо 427 стационарни секции, информираха от РИК. 26 МИР на София-област включва общините Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Златица, Антон, Пирдоп, Мирково, Чавдар, Челопеч, Долна Баня.       

comment 0
visibility 922
Избори 2 в 1

Изборите 2 в 1 с машини объркаха някои гласоподаватели

Изборите 2 в 1 с машинен вот объркаха някои гласоподаватели. Объркването идва от това дали гласуват само за парламент, за президент или и за двете опции заедно. Напрежение и скандали са възникнали в една от столичните избирателни комисии, защото някои хора са настоявали да гласуват с втора карта, втори път. Някои по-настоятелните гласоподаватели са успели да гласуват с две карти. В 23 РИК например до председателя са постъпили около 100 казуса. Сред проблемите, внесли смут в изборния ден, беше искане за гласуване с втора карта под претекст, че с първата гласоподавателят не е гласувал и за парламент, и за президент.

comment 0
visibility 1085
Активността в 26 МИР на София-област към 16.00 ч.

Активността в 26 МИР на София-област към 16.00 ч.

Избирателната активност в 26 МИР на София-област на парламентарните избори към 16 часа е 28,44 процента. 55 114 души са упражнили правото си на вот. За президент и вицепрезидент пък гласа си са упражнили 28,24 процента, което се равнява на 54 720 човека. Гласоподавателите във всички 22 общини на София-област общо, по данни от избирателните списъци, възлизат на 193 761 души. Всички те имат възможност да гласуват в общо 427 стационарни секции.

comment 0
visibility 976
Опашка от 100 души заради развалена машина

Опашка от 100 души заради развалена машина

Образува се опашка от повече от 100 души заради развалена машина в столицата. Развалената машина се образува в 60-а секция на 6 основно училище „Граф Н.П. Игнатиев“. Там се е образувала и опашката. Развалила се е преди часове. Проблемът все още не е оправен.

comment 0
visibility 829
Активността на изборите за народни представители в София-област е над 10%

Активността на изборите за народни представители в София-област е над 10%

Избирателната активност на изборите за народни представители в 26-ти МИР - София-област още до обяд е била 10,04 процента. 19 444 души са гласували. За президент пък гласа си са дали 9,84 процента, или 19 058 души. Общо гласоподавателите по данни от избирателните списъци в София-област са 193 761, според информация на РИК. Три са машините, които са дали дефект и се е наложило преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.

comment 0
visibility 746
Гласува се с една карта и за двата вида избори

Гласува се с една карта и за двата вида избори

Изборният ден протича спокойно във всички секции в столицата. Има обичайни, дребни проблеми. Веднага обаче се предприемат нужните мерки. На места са получени сигнали, че някои избиратели са поискали втора карта, за да гласуват във втория вид избори. От ЦИК обаче обясняват, че това е недопустимо. Гласуването и за президент, и за Народно събрание се извършва само с една карта.

comment 0
visibility 1100
Кои стигнаха до Доднуков 2?

Кои стигнаха до Дондуков 2?

За 29 години през „Дондуков 2” са минали петима президенти. Всички те, обаче не са получавали категоричното доверие на избирателите от първия път. Преди да бъде първият демократично избран президент, през 1992-а година Желю Желев се явява на балотаж срещу Велко Вълканов, който тогава е издигнат от Инициативен комитет, но подкрепен от БСП. На първия тур разликата между двамата кандидати е малко над 700 хиляди гласа, на поправителния, обаче Желев печели с 290 хиляди гласа. Мнозина тогава отдават това стопяване на разликата след телевизионен дебат между двамата претенденти за поста. Именно по време на този дебат Велко Вълканов се обръща към Желев с думите - „ Желю, ти турчин с фес ли си?” През 1996-а година се провежда „праймъриз”- който е спечелен от кандидата на СДС Петър Стоянов срещу Желю Желев, който е кандидат на коалицията Народен съюз. Така на президентските избори десницата излиза със Стоянов, който печели най-много гласове на първия тур, но те не са достатъчно и той отива на балотаж с Иван Маразов от Коалиция Заедно за България. Тогава кандидат за вицепрезидент на Маразов е Ирина Бокова. За разлика от предшественика си, Стоянов не допуска скъсяване на разликата между двата тура, а дори я увеличава с над 100 хиляди гласа. Не така успешно е представянето на президента Петър Стоянов по време на балотажа през 2001-а година, когато срещу него стои Георги Първанов. Резултатът до голяма степен е изненада и причините за него са от процесите, които протичат в СДС, през подкрепата на НДСВ, която остава на думи, до грешката, която допуска Петър Стоянов в телевизионен диспут изваждайки секретен доклад срещу конкурента си Богомил Бонев. Георги Първанов не участва в този диспут, което се оказва в негова полза, но участва в такъв преди балотажа. Въпреки малката разлика, която опонентите имат на първи тур, почти 55% от гласувалите изплащат Георги Първанов на „Дондуков 2”, където той остава 10 години. Единственият държавен глава, който печели два последователни мандата. И втория път, обаче Първанов стига до балотаж - този път в срещу Волен Сидеров. На първия тур за Първанов събира над 60% от гласовете, а резултатите на Сидеров показват 20 на сто от гласувалите. Това е и най-голямата разлика между първия и втория на изборите за президент проведени у нас от 1992 до 2011 г. Въпреки, че за Георги Първанов получава повече от половината действителни гласове се провежда балотаж, тъй като не е изпълнено изискването да гласуват на първи тур повече от половината избиратели. На вторият тур Георги Първанов получава близо 2 млн. гласа, а опонента му 650 хиляди. Президент номер 4 - Росен Плевнелиев също минава през пътя на балотажа, за да стигне до „Дондуков 2”. През 2011-а година на първи тур Плевнелиев събира 40% от гласовете, а опонента му за втория опит Ивайло Калфин - 28 на сто. На балотажа, обаче разликата между двамата е около 160 хиляди гласа . В полза на Росен Плевнелиев. Действащият президент и кандидат за втори мандат Румен Радев стига до „Дондуков 2“ след балотаж срещу Цецка Цачева.  Кой ще е на Дондуков 2 за следващите следващите 5 години?

comment 0
visibility 964
Успешно тече машинното гласуване в София-област

Успешно се провежда изборния процес в София

Избирателните секции в 23-ти МИР в столицата отвориха навреме, а изборният ден е стартирал и вотът се провежда нормално. В 602 стационарни избирателни секции може да бъде гласувано на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители днес в 23-ти МИР. Подвижните секционни избирателни комисии, чрез които могат да гласуват хората с увреждания на територията на 23-ти МИР са шест и се намират в районите "Красно село", "Изгрев", "Лозенец", "Триадица", "Младост", "Витоша". Също така с подвижните избирателни кутии имат възможност да гласуват избирателите, които са поставени под задължителна карантина или пък изолация съгласно Закона за здравето.