Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
  • Веселин Кирев (13%, 50 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 392 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 590
-

Президентът наложи вето на изборния кодекс

Президентът Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане промените в Изборния кодекс, приети от 48-ото Народно събрание. "Правото на парламента да променя изборните правила е форма на преоткриване на това така необходимо доверие, но не и когато се прави без обществено обсъждане, рискувайки да се постигне обратен ефект", отбелязва в мотивите си президентът. Приетите промени оставят в повечето от секциите избирателят по свое усмотрение да определя начина на гласуване – с хартия или с машина, вместо законът императивно да го постанови по определени критерии, което е негово задължение, се отбелязва в мотивите. В мотивите на президента се посочва още, че с промените се подменя и характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване, осъществявано в контролирана среда. Това противоречи на целта избирателите да имат „право на избор“ между хартия и машина, тъй като във всички случаи отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става не от машината, а чрез преброяване от секционната избирателна комисия на бюлетините от машинно гласуване. Президентът добавя, че машинното гласуване в досегашната уредба е преминало контрол за съответствие с Конституцията и „дава законови гаранции както за всеобщо, равно, пряко и лично упражняване на правото на глас, така и за доброволност, автентичност на волеизявлението на гласуващия, тайна на вота и упражняване на правото на глас". Приетите на 1 ноември промени в Изборния кодекс предизвикаха обществено недоволство и протести в столицата.   

comment 0
visibility 643
След две гласувания в НС не приеха кабинета "Габровски"

След две гласувания в НС не приеха кабинета "Габровски"

България няма да има редовно правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Гласуваха 238 народни представители, от тях 113 "за" кабинета, предложен от Габровски, 125 бяха против, "въздържали се" нямаше. Проекто кабинетът бе подложен на второ гласуване от депутатите и резултатът беше същия. Президентът Румен Радев ще връчи мандата на втората политическа сила в НС - ПП, и в срок от 7 дне трябва да предложат правителство.

comment 0
visibility 720
Хора на Корнелия Нинова отлъчиха кмета на „Изгрев“

Хора на Корнелия Нинова отлъчиха кмета на „Изгрев“

Районната организация на БСП – „Изгрев“ сне политическото си доверие от д-р Делян Георгиев, кмет на столичния район „Изгрев“. За това съобщи самият той във Фейсбук профила си. „Вчера БСП - “Изгрев” реши, че съм най-лошият кмет, който някога са подкрепяли, и изразяват искрено съжаление за това. Партията “сваля политическо доверие” от мен и ме изключва от състава си, поради неизпълнение на решенията ѝ, водене на “независима политика на всички нива”, недопускане на партийни, номенклатурни кадри на ръководни позиции в общинската администрация и несъобразяване с общите насоки и политики.“, заявява д-р Георгиев. Той уточнява, че сред мотивите, посочени за отстраняването му, е фактът, че много хора с „дясна политическа ориентация” заемат ръководни позиции в общината и реално “БСП не управлява”. „От нищо не се срамувам и за нищо не съжалявам. Винаги съм отстоявал мнението си, когато съм убеден в неговата правота. И да, в район “Изгрев” управляват хората на “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад”, не партийни централи и номенклатурни безполезници. Политиката, която водя от самото начало на мандата е свободна, независима, професионална и насочена единствено към добруването на жителите на нашия район“, казва още районният кмет. Очаква се БСП - София да излезе с официална позиция. Според запознати срещу д-р Делян Георгиев са застанали хора, приближени до Корнелия Нинова. Историята помни и други подобни случаи, когато преди избори БСП разжалва някое от знаковите си лица. Такава беше историята с Калоян Паргов. По-късно съда потвърди, че той е член на Националния съвет на партията.  

Реклама
comment 0
visibility 543
-

Ръководството на БСП с конкретни задачи за подобряване на резултата в София

Ръководният орган на столичната организация на социалистите възложи конкретни задачи за работа на различните комисии, съвети и на групата на БСП в Столичният общински съвет с цел да бъде постигната промяна и да бъде подобрено представянето на предстоящите избори. Градският съвет на БСП оцени като крайно незадоволителни резултатите в София от предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Това стана на заседание, на което бяха приети анализът за представянето на партията в столичните 23-ти, 24-ти и 25-ти МИР и предложените от председателя на БСП - София Иван Таков решения. Като задоволителна беше оценена работата на Градския и Районните предизборни щабове, на представителите на БСП - София в РИК и СИК, на наблюдателите и участниците в подготовката и провеждането на изборите. "Петото място в София определя БСП като второстепенна политическа сила с възможности за подкрепа на политически конфигурации, но без да има водеща и определяща роля в обществото и същевременно поставя партията в изключително неблагоприятни изходни позиции за бъдещите местни избори през есента на 2023 година", беше отчетено в анализа.  "Възможните нови предсрочни парламентарни избори, както и предстоящия след по-малко от година местен вот изискват коренна промяна на политическите послания и пълна мобилизация на структурите на БСП". Градският съвет възложи конкретни задачи за работа на различните комисии, както и на групата на "БСП за България" в Столичния общински съвет с цел да бъде постигната желаната промяна и да бъдат подобрени резултатите на предстоящите избори - евентуално предсрочни парламентарни и местни. На членовете на различните експертни съвети, както и на групата в СОС, беше възложено да започнат работа по теми, свързани с политическата платформа на БСП - София за местните избори. На Районните организации беше поставена задача да обобщят и да изпратят в Градския съвет предложенията за промени в Програмата и Устава на БСП, да дадат мнения и предложения за реформи и модернизация във функционирането на партията, както и да проведат дискусии. Градският съвет предложи и теми на тези дискусии, сред които са "БСП - партия на мира" и "Социалистическа не означава само социална партия".  

comment 0
visibility 1064
Борис Бонев: София може да е в Топ 5 на най-добрите градове в Европа

Борис Бонев: София може да е в Топ 5 на най-добрите градове в Европа

В рамките на два мандата София може да се превърне в град, който да влезе в Топ 5 по качество на живот в Европа. Това е постижимо, заяви общинският съветник Борис Бонев по Нова телевизия. След като вчера стана ясно, че гражданската организация „Спаси София“ ще се превърне в партия, Бонев обясни как вижда пътя на новия политически субект.    „Натрупахме достатъчно административен опит, имаме екип от експерти. Да, една от целите ни е да управляваме София. Но смятам, че след тежкото наследство на ГЕРБ, след 17 години несправяне със задълженията им да управляват този град качествено, би било безотговорно да не се случи обединение на всички демократично мислещи в София“, подчерта Бонев. По думите му партии като ДБ, ПП и „Спаси София“ трябва да намерят общ път за явяване на изборите. Той подчерта, че очаква всички заедно да седнат на масата и да се обединят около приоритети. „Кмет на София трябва да бъде човек, който много активно през годините е работил за града. Нагледали сме се на парашутисти и хора, които използват града ни като трамплин към националната политика. Има достатъчно много проблеми за решаване. Трябва да е човек, който е посветен в проблемите на София“, Бонев. "Спаси София" става партия, ще участва в местните избори Според него по време на управлението на ГЕРБ нито един от системните проблеми в столицата не е бил решен. Трите приоритета, които сега стоят пред новата партия, са: как се управляват парите на софиянци; да има повече пари за инвестиции в кварталите – за паркинги и др.; София да бъде зелен град, а природните ресурси да бъдат използвани правилно и пълноценно. Сред акцентите е и санирането на блоковете в столицата, тъй като сегашното управление на София не се възползвало от националната програма и възможностите, които тя дава. Друг приоритет, за който Бонев говори, са монтажни паркинги в кварталите – в Люлин, Младост, Овча купел, както и подземни паркинги в по-централните части.      

comment 0
visibility 1375
"Спаси София" става партия, ще участва в местните избори

"Спаси София" става партия, ще участва в местните избори

"Скъпи приятели, правим важна и отговорна стъпка напред. Спаси София става партия." Това съобщи тази сутрин независимият общински съветник Борис Бонев, който е член на гражданското сдружение. "Признавам, че не съм вярвал, че ще напиша тези думи някога. Но през последното десетилетие, заедно с невероятния ни екип, извървяхме дълъг, често труден път, но винаги гледайки в една цел - любимата ни София да бъде град, с който да се гордеем!", отбелязва Бонев. По думите му с тази стъпка се гарантира, че всеки глас на столичани ще бъде инвестиция в по-добра София. От гражданското сдружение обещават още, че като зряла и компетентна политическа сила ще се преборят с тежкото наследство на сегашното софийско управление. "Към всеки от вас заявявам категорично, че ние оставаме независими, автентични и лоялни на София! Първите избори, на които Спаси София ще участва ще бъдат местните избори догодина!", казва още Борис Бонев. Той благодари на екипа и на всички привърженици на каузата и изрази своята убеденост, че за София предстоят по-хубави дни.

comment 0
visibility 715
Времето и предстоящите събития на 2 октомври 2022 г.

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в София-област

В София-област първа политическа сила е коалицията ГЕРБ-СДС, сочат данните, публикувани на сайта на ЦИК, при обработени 100% протоколи на СИК в РИК. За партията са гласували 32,21%, или 23 836 от общо 191 602 души в областта. На второ място с два пъти по-малко гласове се нарежда ПП „Продължаваме промяната“, подкрепена от 12 299 души, или 16,62% от гласоподавателите. На трето място в област София се нарежда "БСП за България", която е подкрепена от гласовете на 8036 души - 10,86% от избирателите. 7280 гласоподаватели са подкрепили партия "Възраждане" (9,84%), а 5977 гласа (8,08%) са отишли при "Български възход". За ДПС са гласували 7,1%, или 5257 души.

comment 0
visibility 1095
28,89 % е избирателната активност в София

ГЕРБ си върна водещата позиция в 25-ти МИР в София

ГЕРБ спечели изборите в 25-ти МИР в столицата. Коалицията с водач председателят Бойко Борисов е получила 28.35% от гласовете в района. Това сочат данните при 100% обработени протоколи на секционните комисии в София. Многомандатният район включва кварталите Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча Купел. На второ място останаха "Продължаваме промяната", водени от Христо Петров (Ицо Хазарта). На трето място в 25-ти МИР е "Демократична България - обединение" с 11.51 %, а "Възраждане" се нареждат непосредствено след ДБ с 11.35 %. "БСП за България" взимат 9.40 % от вота. В другите два многомандатни столични райони печели "Продължаваме промяната" - В 23-ти МИР те печелят 28.63% от гласовете. От общо 420 259 избиратели за "Продължаваме Промяната" своя глас са дали 58 902-ма. За коалицията ГЕРБ-СДС са гласували 21.72%, или 44 685 души. Трети по резултат са "Демократична България" с 19.64 %, или 40 391 човека. "Възраждане" взимат 9.17 на сто от вота, или 18 864 гласа. "БСП за България" печели 7.50 % или 15 427 гласа. Коалицията има 26.54 % от избирателския вот в 24-ти МИР, или 37 273 гласа. Втора се нарежда коалицията ГЕРБ-СДС с 24.47%, или 34 363 гласа, следвана от „Демократична България – обединение“ с 17.29% (24 285 гласа). Опцията да не подкрепят никого са избрали 5717 души в района. Изглежда, в столицата се проведе и репетиция за предстоящия догодина местен вот. Очевидно е, че предизборната кампания за поста на столичен кмет вече започна, а подготовката вече е в ход.

comment 0
visibility 1291
-

Седем партии в парламента при обработени 99,03% от протоколите

При обработени 99.03 на сто от секционните протоколи в парламента влизат седем партии, показват данните на Централната избирателна комисия към 7:00 часа. Първа с 25.43 процента, или 631 097 гласа, се нарежда коалицията ГЕРБ-СДС. Коалицията "Продължаваме Промяната" остава на второ място с 20.21% (501 690 гласа). Трети с 13.56 на сто, или 336 538 гласа, са Движението за права и свободи (ДПС). Партия „Възраждане“ се нарежда четвърта с 10.17 процента (252 466). "БСП за България", за която са гласували 9.34 на сто (231 769 гласа). "Демократична България – Обединение" печели 7.45 % от вота. За нея са гласували 184 958 избиратели. Коалицията „Български възход“, водена от Стефан Янев, е с 4.65 на сто, или 115 416 гласа. Партията „Има такъв народ“ е с 3.84 на сто (95 263 гласа) и остава под 4- процентната бариера. „Изправи се България“ е събрала 1.01 на сто от гласовете, или 25 062 гласа. "ВМРО – Българско национално движение" е получило 0.81 на сто от избирателния вот - 20 096 гласа. Опцията "Не подкрепям никого" в бюлетината са избрали 87 247 души. При 94.97% от обработените секционни протоколи от чужбина, първа с 32.57%, или 52 457 гласа се нарежда партията "Движение за права и свободи" (ДПС). Това сочат данните на Централната избирателна комисия към 7:00 часа за избирателите в чужбина. Втората е коалицията „Продължаваме Промяната“ - 21.79% (35 087 гласа). На трето място се нарежда партията „Възраждане“ - с 14.19 % (22 858 гласа). "Демократична България – обединение" взима 9.82% (15 817 гласа) от вота, а ГЕРБ-СДС - 8.98% (14 455 гласа).

comment 0
visibility 543
Общо 135 сигнала са получени СДВР и ОДМВР в изборния ден

Общо 135 сигнала са получени СДВР и ОДМВР в изборния ден

Общо 135 сигнала са получени СДВР и ОДМВР в изборния ден към 19 часа, съобщиха от МВР. Те са за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, а образуваните производства по чл. 167 – 169г от НК са 6 (4 бързи и 2 досъдебни). В изборния ден служители на ОДМВР са оказали общо 32 съдействия на РИК, СИК и ЦИК. Днес от звената „Български документи за самоличност“ в СДВР и ОДМВР са издадени общо 400 удостоверения. Състоянието на оперативната обстановка в зоната на отговорност на всички регионални структури на ГД „Гранична полиция“ е нормална. Трафикът през отделните ГКПП е съобразно спецификата на всеки един от тях, като не е констатирано трайно увеличаване интензивността на пътникопотока. Граничните проверки се осъществяват своевременно. Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са оказали съдействие на СИК и РИК във връзка с отпадане на електрическото захранване в обекти, свързани с изборния процес на територията на: Велико Търново; Кюстендил; община Левски, област Плевен; с. Славяни, област Ловеч; с. Ръжена, област Стара Загора; 5 изборни секции в община Ардино, област Кърджали. Повредите са отстранени и не е възпрепятстван избирателният процес. В рамките на проведените мащабни полицейски действия на територията на страната за извършени престъпления на изборния процес са задържани общо 84 души. Съставени са 2018 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР. От началото на кампанията до 19 часа днес са получени общо 687 сигнала в СДВР и ОДМВР за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 74 наказателни производства, от тях 69 по чл. 167 – 169г от НК. След откриването в МВР на денонощна телефонна линия за сигнали и имейл, свързани с изборния процес, са получени общо 18 имейла и 45 обаждания (от тях 14 имейла и 24 обаждания съотносими към дейността на МВР), съдържащи данни, свързани с купуване и продаване на гласове. По съотносимите към дейността на МВР са извършени съответните действия, останалите са предадени по компетентност на съответните институции. На електронната поща priemna@mvr.bg в Приемната за граждани на МВР са регистрирани 24 сигнала и по тях се извършват проверки. На тел. 112 са приети общо 259 обаждания, предимно за купуване и продаване на гласовe и контролиран вот, от които 128 съотносими към дейността на МВР. Общо за периода от 27 септември до 18.00 часа днес звената „Български документи за самоличност“ в СДВР и ОДМВР са издали 1138 удостоверения.

comment 0
visibility 837
Екзитпол: ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори с 25,5%

Екзитпол: ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори с 25,5%

ГЕРБ-СДС печели парламентарните избори, показват резултатите от exit poll-а към 20.00 ч., съобщи Нова телевизия. Данните са на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд”, направени и финансирани по поръчка на медията. Депутати на 7 или 8 партии влизат в 48-ото Народно събрание. Данните на "Галъп" показват, че мнозинство в парламента няма да има, но с първи резултат след днешния предсрочен парламентарен вот, е ГЕРБ-СДС. За обединението между партиите на Бойко Борисов и Румен Христов вота си са дали 24,7% от гласоподавателите. Втори са „Продължаваме Промяната” с резултат 18,8 на сто. Третото място е за ДПС. Те взимат 14,5% от гласовете. Четвъртата позиция е за БСП. Те се радват на подкрепата на 10,8% от отишлите до урните. Останалите партии, които според първоначалните данни ще влязат в следващия парламент, са „Възраждане” (10,2%), „Демократична България” (7,4%), „Има такъв народ” (4,6%) и партията на Стефан Янев „Български възход” (4,0%). Под чертата остават, „Изправи се България” (1,2%) и ВМРО (0,9%). С „Не подкрепям никого” днес са гласували 3,3 на сто от избирателите. Избирателната активност към 20.00 ч. е 36,6%. Според проучването на агенция „Тренд”, поръчано и финансирано от Нова телевизия, ГЕРБ-СДС са победители в парламентарния вот с 25,8% от гласовете. Второто място е за "Продължаваме Промяната" (18,5 на сто). Трета се нарежда ДПС с 13,2 на сто. Следват БСП (11,2%), „Възраждане” (10,2%), „Демократична България” (7,5%). На прага на новия парламент засега остават „Български възход”, които са спечелили доверието на 3,7% от избирателите, както и ИТН са с резултат 3,6%. „Изправи се България” – с 1,4% и ВМРО 1,2%, са под чертата. Ето и данните, които съобщи bTV на "Алфа Рисърч" и "Маркет линкс": ГЕРБ/СДС първа 25,5% - 25,5%ПП 19.9% - 18,4%ДПС 14,% - 12,6%БСП 10,2% - 11,2%Възраждане 10% - 10,4ДБ 7,9% - 9%ИТН 4,2% - 4,2%Български възход 2,8% - 3,6%  

comment 0
visibility 586
АП-София с най-много преписки за нарушения в изборния процес

АП-София с най-много преписки за нарушения в изборния процес

От началото на предизборната кампания до 10,00 часа на 02.10.2022 г. са образувани общо 567 преписки и 60 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, свързани с изборите за 48-о Народно събрание, насрочени за 02.10.2022 г., съобщиха от Главна прокуратура. По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители, са разпределени, както следва: АП-София - 25; АП-Бургас - 5, АП-Пловдив - 8; АП-Варна -11, АП-Велико Търново - 11. Привлечени в качеството на обвиняеми са 5 лица. Постановени са 378 откази за образуване на досъдебни производства с оглед липса на данни за извършени престъпления. Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани и на интернет-страницата на ПРБ. Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на парламентарните избори.

comment 0
visibility 615
6 602 000 избират 240 от 6600 за депутати в 48-ото Народно събрание

6 602 000 избират 240 от 6600 за депутати в 48-ото Народно събрание

България гласува за 48-о Народно събрание. В парламентарните избори днес право на глас имат 6 602 000 избиратели, които трябва да изберат 240 от 6624 кандидати за депутати в парламента. Изборният ден започна в 7 часа и ще приключи в 20.00 часа в цялата страна. По изключение, ако има чакащи пред секцията, гласуването ще приключи в 21 часа. В София се гласува в 23, 24 и 25 МИР, а София област е 26 МИР. Общо са осигурени 11 013 са машините за гласуване у нас - 10 474 и зад граница - 539. Българите ще дадат своя вот в 2785 секции, а в малките населени места с под 300 избиратели, гласуват с хартиена бюлетина.     Организация е създадена в звената на Дирекция "Български документи за самоличност“, които ще работят от 8.30 до 19 часа. Те ще издават  удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок), за да могат граждани да упражнят избирателните си права.

comment 0
visibility 1402
-

В над 1600 секции ще се гласува в София на 2 октомври

В над 1600 секции ще се гласува в предсрочните парламентарни избори в София на 2 октомври, съобщиха за БТА от районните избирателни комисии. София е разделена на три многомандатни избирателни района (МИР) – 23-ти, 24-ти и 25-и, като всеки един от тях обхваща по осем административни района. В 23-ти МИР, който включва районите „Изгрев“, „Красно село“, "Витоша", „Лозенец“, „Младост", „Панчарево“, „Студентски“ и „Триадица“, секционните избирателни комисии са 631, от които шест подвижни и 23 служебни, каза Полина Витанова, секретар на 23-та Районна избирателна комисия (РИК). Избирателите са над четири хиляди, но точният им брой ще се знае утре вечер, след като избирателните списъци бъдат предадени на Секционната избирателна комисия (СИК), уточни тя. Само в две секции в 23-ти избирателен район ще се гласува с хартиени бюлетини, една в район „Панчарево“ и една в район „Студентски“. Във всички останали секции ще се ползват машини, информира Витанова. В 24-ти МИР се включват районите „Възраждане“, „Искър“, „Кремиковци“, „Оборище“, „Подуяне“, „Сердика“, „Слатина“ и „Средец“. Там ще има 486 стационарни секции и шест служебни – в лечебни заведения и в Централния затвор, казаха от 24-ти РИК. Ще бъдат разкрити и подвижни секции за хора с увреждания. В 485 секции ще се гласува с машини, а в 143 секции ще има по две машини. Така общият брой на машините в 24-ти МИР става 628. В 25-ти МИР са обхванати административните райони „Банкя“, „Връбница“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Люлин“, „Надежда“, „Нови Искър“ и „Овча Купел“. Избирателите са около 350 хиляди души и ще гласуват в общо 505 секции. От тях четири ще са подвижни за хора с увреждания и осем – в лечебни заведения. В три секции ще се гласува с хартиени бюлетини. В 490 секции ще се гласува с машини, съобщиха от 25-та РИК.  

comment 0
visibility 522
-

В столичната "Пирогов" ще има специална изборна секция

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" създаде необходимата организация, за да може пациентите, които са настанени за лечение и заявили желание да гласуват на предстоящите избори в неделя, 2 октомври да го направят. Това съобщиха от столичната болница. И на тези избори университетската спешна болница дава възможност на болните да упражнят правото си на глас. За тази цел на територията на болницата се разкрива специална изборна секция. Тя се намира в рапортна зала "проф. Емил Таков". В нея ще могат да гласуват както пациентите настанени за продълително лечение в болницата, така и онези, които ще се наложи да бъдат хоспитализирани по спешност. Създадена е и необходимата организация, за да се осигури възможност всички болни, които са постъпили в Пирогов през почивните дни също да могат да упражнят своя вот, съобщават от болницата.