Борислав Тодоров, кандидат за кмет на Овча купел: Мисията ми ще е да осигуря модерна среда за образование - двигател на развитието

Борислав Тодоров, кандидат за кмет на Овча купел:

Снимка: Личен архив

В района имаме постоянно въздушно течение през Владайското дефиле, трябва да съхраним "зелените клинове", категоричен е кандидатът на ГЕРБ-СДС

Борислав Тодоров е номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на район Овча купел-Столична община. Коалицията издига добре подготвен кандидат с амбицията да си върне района, който загуби през 2019 г. Тодоров завършва право в СУ "Св. Климент Охридски", женен е с две деца. През ноември 2015 г. получава приза Мистър Икономика България за  “Финанси и Застраховане”, а до 2018 г. преподава в магистърския клас по финансов мениджмънт в съвместна магистърска програма на Университет Монтескьо – Бордо IV - Софийския университет.

Овча купел е с население над 58 000 жители, на територията на района са перлата - Горна баня, Суходол, Мало Бучино и жилищните - Овча купел-стара част, Овча купел 1 и 2.

Пред Столица.bg Борислав Тодоров споделя за визията си и развитието на район Овча купел, както и уникалните природни дадености, от които трябва да се възползват живеещите в тази част на София.

- Здравейте господин Тодоров, имате завидна кариера, защо приехте да влезете в изборната битка за Овча купел, какво ви дава увереност?

- Опитът и бих казал, не завидна кариера, а успешна. Но най-много се доверявам на това, че  ми е родно място - роден съм и израсъл в Овча купел, познавам района. Тук живея вече над 49 години. Единственото време, в което съм живял извън Овча купел са онези 6 години, когато бях студент - юридическо образование в Германия и Англия. Мисля, че имам късмет да срещна и да работя с успешни хора, от които съм се учил и да надграждам в развитието си.
През 2002 г. съдбата случайно ме среща със собственика на Кюн Лизинг Германия, с централа в Хамбург. Същата година започнах работа за компанията, а в края на 2002 г. учредих и оглавих българското дружество на компанията. И така, досега, повече от 21 години се занимавам с финанси и работя в лизинговата индустрия в България. 
През 2015 г. бях избран за член на Арбитражната колегия на Арбитражния съд при КРИБ, а през 2016 г. станах член на Секторна помирителна комисия за разглеждане на спорове в областта на финансови услуги към Комисията за защита на потребителите. Винаги съм бил екипен играч, имам добра комуникация с хората, познавам проблемите в района и имам решения.

- Кои ще са основните приоритети в предизборната ви програмата като кандидат за кмет на район Овча купел?
- Овча купел е район на децата и младите хора. Мисията ми ще е да осигуря модерна среда за качествено образование, защото то е истинският двигател на развитието. Преди на територията на цялата столица бяха заварени заменени, продадени и затворени 44 детски градини. Кметът Йорданка Фандъкова създаде програма за строителство на нови детски градини и училища. Това е начинът да се помогне на родителите да се върнат на работа, да бъдат спокойни и да създават семейства. Основният ми фокус ще са младите семействата - нови детски градини, училища, площадки за деца и за спорт, тротоари.
Едни от най-наболелите казуси тук са:
• Незабавно завършване реконструкцията на „Дом Дъга“ в Карпузица в детска градина.
• Незабавно завършване реконструкцията на ДГ „Пламъче“ в Суходол.
• Незабавно завършване на новостроящата се детска градина в Горна баня.
• Завършване строежа на многофункционална жилищна сграда в Овча купел Стара част, в която ще се помещава детски център с площ от 234 кв.м.
• Проектиране и построяване на нови детски градини/ ясли в Овча Купел 1 (съгласно одобрения ПУП в Овча купел 1 – 4,5,6) в карето на блоковете 412 - 415, на блокове 405 – 411 и зад блок 611.
• Ще търся терени за нови детски градини и ясли в Овча купел Стара част и Овча купел 2.
• Саниране на сградния фонд в 88 СУ „Димитър Попниколов“ и 149 СУ „Иван Хаджийски“.

В нашия район по-старите хора знаят добре, че постоянното въздушно течение през Владайското дефиле пренася по-свеж южен въздух и разсейва мъглите. Освен въздушното течение покрай реката, което е посока Владая, на н. в. 720 м съществува и така известното Беломорско течение, което е топло и внася чист въздух през м. Кърлежа към Горна баня и Овча купел, а от там и към цяла София. Това е безценно богатство, което дава едно много по-добро качество на живот, и което трябва да запазим. Вторият ми основен приоритет ще е запазване на естествената зеленина в района и развиване на политика на „зелените клинове“.
Едни от най-наболелите казуси тук са:
• Изграждане на Парк „Кукуряк“, с който да се осигури близък достъп до голям парк на жителите на „Овча купел“, както и запазване на териториите на „зелените клинове“.
• Програмата за превръщане двора на 149 Училище в истински модерен парк – ботаническа градина за учениците му при запазване на естествената висока растителност на територията му.
• Изграждане на нов парк до болница Здравето.
• "Боровата гора" зад Италианския лицей в Горна баня, която е собственост на ДГФ и Св. Синод да бъде превърната в парк.

И третият ми основен приоритет, непосредствено свързан с горните два е ревизия на издадените през последните години Разрешителни за строеж от администрацията на район Овча купел.

- Г-н Тодоров, вероятно с това не се изчерпва цялата ви Визия за развитие на района?
- Да, така е, разбира се, че предстои много работа. Моята визия съдържа още няколко приоритета, зад които стои добре развита програма, в която е отделено внимание до най-малки подробности. Вярвам, че за просперитета на гражданите в района, трябва да се работи до най-малкия детайл по още осем направления.
- Завършване на ремонта на банята в Овча Купел и за старт на ремонта на банята в Горна Баня.
- ремонт, изграждане на пътната инфраструктура на района - малките улички, вкл. свързаното с това наложително отчуждаване, и не на последно място тротоарите.
- Пътната безопасност и изграждането на буферен паркинг на няколко нива.
- Изграждане на булевард „Западна тангента“.
- Изграждане на западната дъга на околовръстния път на София.
- Започване на процедури за приемане на ПУП на части от района - Овча Купел - стара част, Горна баня, Суходол.
- Преместване на бежанския център извън район Овча купел.
- Прозрачност - периодична връзка с гражданите и фирмите в район Овча Купел.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 183 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 434 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Разпечатат чувалите с бюлетините от машинното гласуване в София...

Чувалите с бюлетини от всички над 1500 секции, в които се е гласувало с машини в София, да бъдат разпечатани. Това реши ...

Прочети още keyboard_arrow_right