ДБ в СОС: Да подкрепяме достойнството и базовите човешки потребности на хората с увреждания

ДБ в СОС: Да подкрепяме достойнството и базовите човешки потребности на хор

Снимка: Столица.bg

Общинските съветници от групата на „Демократична България“ в Столичния общински съвет представиха декларация по време на днешната сесия на местния парламент. Публикуваме текста без редакторска намеса. 

През изминалите години Общинският съвет твърде често беше арена на политически битки. Управляващите бяхте заети да отричате грешките си, да преувеличавате успехите си и да прехвърляте отговорността към всевъзможни обективни причини или действия на  опонентите ви. Ние от опозицията критикувахме грешните според нас решения и липсата на навременни действия на столичната управа. И нерядко на заден план оставаше това, за което всички Софиянци са ни изпратили в тази зала. А именно – да даваме възможност на можещите и предприемчивите да допринасят за развитието на цялата общност, и да помагаме на хората в нужда да живеят нормално и пълноценно.

Затова днес ние Ви приканваме да се обърнем назад и всички да преценим дали сме свършили достатъчно за онази немалка група от хора, които изпитват физически, психически или социални затруднения поради вродени или възникнали в хода на живота причини. И да признаем нуждата от много по-ефективни действия, с които да осигурим достъпна градска среда, интеграция и добро качество на живот.

Ние сме длъжни постоянно да подкрепяме достойнството, правата и базовите човешки потребности на хората с увреждания; да удовлетворяваме тяхната нужда от независим живот и пълноценно участие в обществото; да гарантираме тяхната възможност да реализират потенциала си. Без препятствия, без пречки, без да се чувстват невидими.

Не трябва да се правим, че не забелязваме

 • разбитите тротоари без скосявания;
 • липсващите рампи и парапети;
 • неработещите, неподдържаните или изобщо несъществуващи асансьори;
 • непригодения за хората с увреждания градски транспорт;
 • наличието на опасни маршрути и трасета на почти всяка крачка, която те правят със затруднение или изцяло не могат да направят;
 • липсата на информация и обозначения;
 • нехайството и безразличието, с което те често биват третирани.

Нашата община ежедневно принуждава хората с увреждания буквално и метафорично да изкачват стълби и да преминават прагове, за да извършват елементарни всекидневни дейности, които останалите реализираме с лекота.

Нашата община няма цялостна, издържана стратегия, чрез която да разреши техните проблеми и да улесни тяхното ежедневие и ги адресира така, както кметът на София прави ремонтите – на парче и с много кръпки.

Именно затова от групата на Демократична България призоваваме, да не се сещаме за хората с увреждания само на специално определените в календара дати, когато искаме да изпъкнем пред избирателите, или когато сме поставени в ситуация на медиен скандал заради инцидент.

Призоваваме към активна и кооперативна работа в посока изграждане на нова стратегия за осигуряване достъпна градска среда за всички, защото нашите съграждани със специални потребности представляват една немалка част от обществото ни и защото общият архитектурен пейзаж и неговото качество не засяга единствено тях, но също и всички възрастни хора със затруднено придвижване, както и млади хора с малки деца и колички, за които удобствата на София не бива да са лукс, а стандарт. А през този мандат вече имаме доказателства за добрите резултати, когато всички групи работят заедно – един пример са приетите Правила за административно обслужване на глухи и и сляпо-глухи хора в Столичната община.

Ние трябва да положим и много повече усилия, за да интегрираме децата с увреждания. Трябва да създаваме много повече площадки, на които могат да играят и те. Трябва да поощряваме всички видове спортни занимания, в които да могат да се включват. Трябва на 100% да гарантираме, че имат осигурена достъпна среда в училищата.

И всяко наше решение, независимо какво касае то, трябва да бъде приемано и реализирано с мисъл и грижа за всички наши съграждани, от които хората с увреждания са важна група, нуждаеща се от допълнително внимание и грижа.

Защото ние сме се провалили след всяко едно падане на човек с инвалидна количка заради неподходящи градоустройствени, а за него то е опасност за здравето и живота му.

Защото не сме осигурили възможност за пълноценен живот на всеки човек, който не може да излезе от вкъщи и без затруднения да стигне до всички обществени места.

Защото сме поставили в опасност от изолация всяко дете, което не може да играе и спортува заедно с връстниците си.

Защото ние, които сме получили доверието на Софиянци да се грижим за града ни, сме длъжни да осигурим нормални и безопасни условия за живот на всички хора и най-вече на тези с увреждания.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 89 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 48 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 252 Гласове)
Общо гласували: 389 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ЦИК показа бюлетините за вота през април...

Централната избирателна комисия показа бюлетините, на които ще се гласува на предсрочните парламентарни избори на 2 апри...

Прочети още keyboard_arrow_right