Председателят на СОС за Годишния доклад на САЩ: Впечатли ме написаното!

-

Снимка: Facebook

"Публикуването на Годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за опазване на човешките права в България съвпадна с посещението ми във Вашингтон. Тук съм по покана именно на Държавния департамент за участие в програма за млади лидери в различни сектори на обществената дейност от цял свят", написа председателят на СОС Георги Георгиев във Фейсбук. Той сподели впечатленията и изводите си от доклада.

"Горд съм, че в доклада си Държавният департамент на САЩ изрично отбелязва усилията на Столична община за създаването на първата в страната общинска Правна клиника за жени и деца - пострадали от домашно насилие, както и че разкрихме ново защитено жилище. Доколкото ми е известно, за първи път проекти на Столичния общински съвет се обсъждат в документ на толкова високо ниво и то с две добри наши решения.

Дотук добре, но нямаше как да не се впечатля от написаното в частта "Произволни арести". Сега целият свят вижда написано "черно на бяло" как в 21 век лидерът на най-голямата партия в родината ни е бил арестуван, доказано незаконно. Този незаконен арест е произволен и много намирисва на политическа репресия от властимащите срещу опозицията.

Преди няколко дни от думите на финансовия министър стана ясно, че държавата ни трябва да провежда по-отговорна финансова политика.
Една беда обаче никога не идва сама - върховенството на закона е гръбнакът на демократичното управление. Ако няма пари в държавната хазна, ще се намерят, макар и трудно.

Няма да се намери обаче кой да ни измъкне ако позволим да се случи институционален фалит на държавата - именно за такъв провал по време на управлението кабинета на Продължаваме промяната се говори в доклада на Държавния департамент:

1.„Действията на правителството за борба с корупцията и нарушение на човешките права от длъжностни лица, са недостатъчни“.
2.„Друг проблем е безнаказаността“.
3.„Произволни арести“;

Това са цитати, а не разкази по картинка.
Откакто комунизмът си отиде, в България показни политически арести и репресии върху опозицията не са извършвани. Още по-малко това е установявано с влезли в сила съдебни решения. Или в Доклад за човешките права на Държавния департамент. Е, “промяната” ни припомни този “демократичен” похват. Прочухме се отвъд океана. И то пак с лошо.

Всеки има право да харесва или да не харесва Boyko Borissov, но да го пратиш в ареста, само защото ти е политически опонент и не ти се нрави какво говори, е ПОЗОР. И не е виновен някой отвън, когато ти е казал, че царят е гол, защото националните съдилища са ти го казали същото... но кой да чуе?

Няма да коментирам изобщо как изглежда незаконният арест на Севделина Арнаудова - Arnaudova Dimitrova, извършен пред очите на детето й, като говорим за правата на жените и недопускане на репресии върху политически активисти.

Макар да не попадат в доклада на САЩ, недейте да забравяте какво вършеха и вършат доскоро управлявалите от ПП и ДБ, самопровъзгласили се за силите на доброто. Те вече доказаха, че не могат да гарантират върховенството на закона в страната:

1. Потъпкана беше Конституцията ни от министър-председателя - със създаването и подписването собственоръчно от него на декларация за това има ли изобщо този човек правото да бъде министър или не. Не според личното му усещане, а според Конституцията.

2. Парламентарната група на същия този човек си избра председател на КЕВР, нарушавайки Конституцията и после затова изборът падна в Конституционния съд.

3. Дотук мачът "ПП срещу закона" свърши при резултат 0:3, като добавим решенията на съда, че арестите са незаконни.

4. Изобщо, за Продължаваме промяната Конституцията не е основен закон, както ни учат в Юридическия факултет, а закон, без който си живеят по-добре.

Важно е да вървим в правилната посока и да спазваме закона не заради оценката на Вашингтон или на някой друг, а заради бъдещето на собствения ни народ.

Българският народ днес заслужава добро управление - в което няма да се гони до дупка опонентът, защото не ни харесва, а управление в името на народа и за решаване на неговите проблеми. Не тези на политиците помежду им. Демокрацията изисква усилия, включително и усилието да се търпим, без да се харесваме."

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ВМРО без откриването на предизборната кампания в София, дарява па......

ВМРО - София няма да открива предизборната си кампания за местните избори в София със специално организирано мероприятие...

Прочети още keyboard_arrow_right