Съветникът от СОС Карлос Контрера: Да се свика спешно Съвет по сигурност към Министерски съвет

Съветникът от СОС Карлос Контрера: Да се свика спешно Съвет по сигурност къ

Снимка: Столица.bg

Ще сложи ли Денков партиец за шеф на ДАНС?, пита председателят на групата "Патриоти за Софиа" в СОС

Спешно да се свика Съветът по сигурност към Министерски съвет, криминогенната ситуация ескалира безконтролно. Това написа в писмо до премиера акад. Николай Денков общинският съветник Карлос Контрера, председател на групата "Патриоти за София" в СОС.

Ето писмото без редакторска намеса:

Уважаеми г-н министър-председател,

Обръщам се към Вас с предложение и настояване ръководеният от Вас Министерски съвет да обърне специално внимание на сектор „Сигурност" и общата обстановка с обществения ред и сигурността на гражданите. През м. май т.г. призовах служебния министър-председател г-н Донев да свика Съвета по сигурност (орган към МС), за да се набележат мерки за подобряване на средата за сигурност. Тогава предложението ми беше обосновано със ситуацията с бомбените заплахи срещу български учебни заведения, които държавата определи като кибер тероризъм, с нарастващите случаи на престъпления срещу собствеността и личността (битовата престъпност), с проблемите на пътната безопасност и контрола по спазване Закона за движение по пътищата, както и с нелегалната миграция.

Съветът не беше свикан, а описаните и посочени от мен проблеми така и не намериха своето решение. Що се отнася до нелегалната миграция, въпреки твърденията на МВР, броят на незаконно влизащите на територията на Р България не само е константен, но и се увеличава. Свидетели сме на ежедневни случаи на задържане на групи мигранти, включително на територията на Столична община, на гонки с каналджии и ПТП в резултат от тези гонки. По отношение на пътната безопасност, въпреки водените разговори, обявените административни и законодателни мерки, проблемите в цялост остават нерешени както във връзка с инфраструктурата, така и с контрола и наказанията за нарушаване на ЗДвП.

Особен проблем е т.нар. битова престъпност, свързана с посегателства срещу собствеността и личността (грабежи). Противно на твърденията за спадове на регистрираните престъпления оказва се, че на годишна база вече се установява ръст на тези видове престъпления, както стана ясно на извънредната сесия по сигурността, проведена на 12 май т.г. от Столичен общински съвет, където бяха изслушани министърът на вътрешните работи, главният секретар на МВР и директорът на СДВР. Що се отнася до Столична община от месеци зачестиха оплакванията за посегателства над автомобили, жилища и други имоти с цел да бъдат отнети вещи от собствениците на това имущество. Общото усещане е за несигурност, липса на ред, хаос и отсъствие на МВР от контрол и патрулна дейност на улицата. Това усещане, веднъж появило се, много трудно може да бъде изкоренено – гражданите все повече живеят в страх.

Предложението за свикване на Съвета по сигурност към министър-председателя е продиктувано от разноликия и разнообразен характер на проблемите в целия сектор „Сигурност". Наред с изброените няма как да подминем и някои знакови случаи, които са симптоматични за дефицита на сигурност – казусът около влизането и смъртта на издирвания от Интерпол Ангел Христов, преди това атентатът срещу главния прокурор на Р България, случаят със смъртта на десетки мигранти край с. Локорско (Столична община) и т.н., и т.н. Тези и подобни на тях случаи изискват комплексни действия и сътрудничество, общи усилия, системни усилия от службите за сигурност. Ето защо провеждането на един подобен съвет би помогнал най-малко за координиране на общи действия, както и за предприемане на средносрочни и краткосрочни мерки (включително специализирани операции) за подобряване на обществения ред и средата за сигурност като цяло. Обезпокоително е и това, което се лансира в някои среди, че предстои ударна смяна на ръководствата за службите за сигурност, без дори да е направен дебат и анализ за състоянието им, проблемите и възможните решения. Спрягането на кандидатурата на г-н Петър Петров за председател на ДАНС, бившият секретар на Съвета по сигурност към министър-председателя Кирил Петков, е донякъде странно, защото назначаването на партийна фигура, на политически активист, за председател на ДАНС ни връща към едни други времена (кабинета Орешарски).

Уместен е и въпросът – в контекста на изтеклия партиен запис на една от управляващите партии – съгласувана ли е тази кандидатура с посолства и чужди граждани?! Подобно действие в този момент буквално може да взриви целия сектор сигурност, а и обществото. Надявам се, че не това е целта, тъй като българските граждани нямат нужда от нова порция скандали, а от работещи служби за сигурност, от ред по улиците, спокойствие в дома и спокойствие за децата си.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Със “София на светло” столичната коалиция ПП-ДБ (Спаси София) отк......

С послание за светлина, осветяване, просветляване и много, много лъчи от светлинки на телефони на присъстващите се откри...

Прочети още keyboard_arrow_right