Отново с маски на закрито в София

-

Снимка: Столица.bg

Нова заповед на столичната РЗИ влиза в сила от 4 август т.г. С нея се въвеждат нови противоепидемични мерки на територията на столицата.

Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, в т.ч. лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и
маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, се казва в заповедта.

Изключение от задължението се допуска за деца до 6 годишна възраст, спортуващите на закрито за времето на физическата дейност, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване.

В закрити помещения и на работното място трябва да се спазва задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване.

В детските заведения и специализираните институции се провежда засилен сутрешен филтър в за недопускане на хора с клинични симптоми на COVID-19, както и за други остри заразни болести.

Ограничения има и за свижданията в болниците - допускат се само свиждания при пациенти с престой над 5 дни - по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

Столицата влезе в жълтия Етап 2, който предвижда разширяване на обхвата на част от COVID мерките. Освен София, в жълтия Етап 2 са Варна и Силистра.

Отново ръст на заразените с ковид, в София са почти 650 за денонощие

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

227 са новите случаи на коронавирус в София...

Новите случаи на коронавирус в столицата днес са 227, а общо за страната положителните тестове са 721, показват данните ...

Прочети още keyboard_arrow_right