При акция на ГДБОП иззеха над 100 000 артикула от стоков базар в София

При акция на ГДБОП иззеха над 100 000 артикула от стоков базар в София

Снимка: МВР

Антимафиоти иззеха над 100 000 артикула от стоков базар в София при акция на ГДБОП, съобщиха от МВР. Служители на отдел „Киберпрестъпност“ проведоха специализирана полицейска операция за противодействие на незаконното разпространение на продукти, носещи обозначения на защитени търговски марки.

Полицейските действия под ръководството на Софийска районна прокуратура и подпомогнати от представители на Европол, са предприети вчера на територията на стоков базар в София.

В процеса на работата по случая е установено, че посредством страници в социални мрежи и сайт неправомерно са предлагани за продажба продукти, обозначени с логото на различни световноизвестни търговски марки. Изяснено е, че дейността е извършвана без необходимото по закон съгласие на правоносителите, като системно са нарушавани правата върху регистрираните търговски марки - престъпление по чл. 172Б от Наказателния кодекс.

Иззети над 100 000 артикула – аксесоари за мобилни телефони, преносими тонколони, джойстикове, слушалки, зарядни устройства и други. Преустановена е дейността на интернет страниците, от които са предлагани продуктите.

Противодействието на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари е приоритет на ЕС в областта на правоприлагането и вътрешната сигурност. В тази връзка на европейско ниво е разработен план за действие срещу този вид престъпни посегателства, който се осъществява в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT). В рамките на EMPACT, двадесет и четири държави-членки на ЕС и европейски агенции (сред които Европол, Фронтекс, Евроджъст, ОЛАФ и др.) работят съвместно на международно ниво за неутрализиране на посочените престъпни заплахи.

ГДБОП е ръководител на европейската група, която работи по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари. Разследването по случая продължава под ръководството на прокуратурата с разпити на свидетели, назначаване на експертизи и повдигане на обвинения.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 237 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1288 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 38 Гласове)
Общо гласували: 1563 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Арестуваха 30-годишен софиянец с устройства за източване на банко......

30-годишен софиянец е задържан със скимиращи устройства при операция на криминалисти на Столичната дирекция на вътр...

Прочети още keyboard_arrow_right