Съдят шофьор, убил дете на пешеходна пътека в София и ранил друго

-

Снимка: Столица.bg

Срещу 56-годишен водач на автомобил е внесен обвинителен акт в съда за причинена смърт на едно лице и средна телесна повреда на друго, Софийска градска прокуратура, като отбелязват, че случаят е особено тежък.

Инцидентът се е случил на 13 декември 2019 г. Според обвинителния акт мъжът управлявал лек автомобил в гр. София по бул. "Никола Вапцаров“ с посока на движение от ул. "Атанас Дуков“ към бул. "Симеоновско шосе“. В района на спирка на масов градски транспорт скоростта на автомобила било около 67км/ч при разрешена 50км/ч. В близост имало и училище.

Около 15 на брой пешеходци, повечето от които деца, изчаквали разрешителен сигнал на светофара, за да пресекат бул. "Н. Вапцаров“. На близката автобусна спирка също имало около 10 души, част от които също били деца. Когато автомобилът на обвиняемия бил на поне 116 м преди стоп линията на пешеходната пътека, за автомобилите светнал жълт сигнал на светофара.

Обвиняемият виждал събралите се хора на разделителния остров, които се канели да пресекат платното за движение, както и автобусната спирка и хората на нея. Въпреки това, според обвинителния акт мъжът не реагирал и продължил движението на автомобила си в лявата лента без да намалява скоростта. Когато автомобилът бил на около 60 м. преди стоп линията, за автомобилите светнал червен сигнал. Обвиняемият обаче продължил да шофира в лявата лента без промяна в скоростта.

Секунда по-късно за пешеходците светнал зелен сигнал на светофарната уредба. Двете пострадали момичета тръгнали да пресичат, държейки се ръка за ръка. Обвиняемият вече не разполагал със съответното време и необходимото разстояние, за да спре. Автомобилът му първо ударил А. К. със скорост около 58 км/ч, а след това и Н. М. със скорост около 54 км/ч. В резултат на удара била причинена смъртта на А. К., а на Н. М. била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в открито счупване на костите на дясна подбедрица, довело до трайно затруднение на движенията на десния долен крайник.

Според обвинението, ако обвиняемият се е движел със съобразена скорост, е можел да предотврати пътнотранспортното произшествие при своевременна реакция. Като се е движел с несъобразена скорост, не спрял на забранителен сигнал на светофар и пред пешеходна пътека, обвиняемият причинил пътнотранспортното произшествие. Той е осъзнавал общественоопасния характер на деянието си, предвиждал е неговите общественоопасни последици и ги е допускал (без пряко да ги иска или цели), отбелязват магистратите.

По делото предстои насрочване на разпоредително заседание в Софийския градски съд.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Съдят мъж за причиняване на смърт по непредпазливост...

Обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда е внесено в С...

Прочети още keyboard_arrow_right