Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 115 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 175 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 37 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 68 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 609 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 546
-

Коледна изложба на художници наивисти в столичната галерия Сердика

Художниците наивисти Кирил Божкилов и Малина Нисторова представят Коледна изложба в столичната галерия „Сердика“, съобщават организаторите. Събитието ще се състои на 13 декември на ул. "Цар Самуил" 90 Б. „Наивистите са художници, които не са учили в никакви художествени школи или университети. Най-характерните белези на този стил са ярките цветове, често нямащи нищо общо с действителността, детската гледна точка, създаваща илюзията, че персонажите и обектите се реят над земята без да са привързани към нещо стабилно“, казват от галерията. Кирил Божкилов е роден през 1949 г. в Сандански. Негови работи има в сбирката на Дома на хумора и сатирата в Габрово и в редица частни галерии в Дания, Италия, Холандия, Норвегия, Англия, Франция, Германия, САЩ и Корея, както и в посолствата на Дания, Швеция и Норвегия в България, Националния дворец на културата, Министерски съвет и др. Малина Нисторова започва да рисува за удоволствие преди около десет години. Тя представя свои творби в арт базари и фестивали в София, Банско, Велико Търново и др. Обича да твори с най-различни материали, да рисува, да прави кукли и да усмихва хората.

comment 0
visibility 508
-

Вечер, посветена на Стефан Данаилов в Народния театър

Кулминацията на честването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов ще бъде днес, 9 декември - датата, на която Мастерът щеше да празнува. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще връчи на сцената на Народния театър в София поредната "Стипендия на Ламбо", чийто създател е самият той. Проектът се осъществява със спомоществователството на фестивала „Сцена на кръстопът“. На сцената на театъра от 19,00 часа ще бъде представен и спектакъла "Стефан Данаилов на 80: Години любов", чийто създател е племенницата на актьора Росица Обрешкова. Всички средства от продадените билети ще бъдат дарени на Дома на ветераните на културата и изкуствата в кв. "Захарна фабрика", за който дом приживе Данаилов се грижеше. В спектакъла тази вечер ще участват Нина Николина с магическите гласове на България, Александър Кадиев, Радина Боршош, Владо Въргала. Също в днешния ден в 12,00 ч. ще бъде открита изложба с непоказвани фотографии на обичания актьор в градската градина, а в кино "Одеон" ще бъдат излъчени филми, обединени от темата "Партньорките на Стефан Данаилов", сред които "От нищо нещо", "Търновската царица" и "Князът". Ще бъде представена и книгата „Колко е лесно да бъдеш обичан – 25 истории от учениците на Стефан Данаилов“, с автор Александра Александрова. Историите в книгата са разказани от Параскева Джукелова, Иван Бърнев, Асен Блатечки, Свежен Младенов, София Бобчева, Антоанета Добрева – Нети, Иван Юруков, Павел Иванов, Ралица Паскалева, Лидия Инджова, Александър Кадиев, Деян и Дарин Ангелови, Стефания Колева, Явор Вълканов, Ваня Щерева, Ненчо Илчев, Евгени Будинов, Никола Парашкевов, Ана Пападопулу, Валери Йорданов, Асен Данков, Радина Боршош, Севар Иванов, Евелин Костова, Башар Рахал. Събитията по програмата „Стефан Данаилов на 80: години любов“ се осъществяват със съдействието на Българска национална филмотека, ЦСКА, издателство Книгомания, Столична община, Народен театър "Иван Вазов", БНР. Мащабната национална програма включваше още "Ламбо сафари", създаване на книгата "Стефан Данаилов. Игра на живот" и премиера на филма "Ламбо от София" с автор Георги Тошев и др. Сред събитията, които включва програмата „Стефан Данаилов на 80: години любов“, са именуване и преобразуване на част от площад „Велчова завера“ в градина „Проф. Стефан Данаилов“.  

comment 0
visibility 552
-

Варненски поет представи първа стихосбирка в София

Поетът от Варна Янко Димов-Янкич представи дълго чакана стихосбирка в читалище „Николай Хайтов” в столицата. Срещата мина в топла и сърдечна атмосфера и събра приятели, почитатели, поети и музиканти, които поздравиха автора, видя Столица.bg. Книгата, наречена „Кило любов и метър кожа“, е дело на издателство "Факел" и беше представена от Румен Леонидов, който отбеляза изненадващите обрати, мелодията и дълбочината на стиховете на поета. Авторът впечатли събралите се приятели и почитатели с искрения разказ за пъстрия си и изпълнен с обрати живот, както и за дългите години на съмнения и колебания, които са съпроводили процеса на създаването на книгата. Редактор на „Кило любов и метър кожа“ е Парис Сивриян. Автор на корицата е Христо Янков. Със забележителен синхрон на сцената до автора присъстваше и хармониката на Влади Стоянов. Писането на Янко Димов се отличава с една особена свобода, присъща на хората, които знаят истинския вкус и цена на свободата. Отличава се и с онази искреност и непринуденост, която е присъща на безспорния талант. Всички ние, читатели и хора, имаме нужда не само от красивата и точна фраза, добре подредена и опакована. Имаме нужда точно от искреност, в точната мярка и точния момент. Това, в съчетание с много позитивна емоция и добро чувство, поднесе авторът сцената. Представяме ви стихотворението със заглавие Софийско: Там, някъде, ухае на морета.При мен ухаят нафти и бензини.Там, някъде, се свършват километритеи магистралите се давят в синьото.Там, някъде, под чужди стъпки хрускат,черупки на рапани..и на спомени.В зениците на гларуса препускат,сафридени ята и със лефера гонят се.Там, някъде, светулки правят свещнициот храстите и тъмнината къртят,а млади дяволи танцуват с малки вещиции пият, от гърдите им безсмъртие.Там, някъде.. Смалявам се в панела сии скърцам със купешките си зъби.Морето ме боли – под фонтанелата...А столичните гларуси ловуват гълъби.

Реклама
comment 0
visibility 747
-

Изложба в Градската галерия отбелязва 60-годишното творчество на Румен Гашаров

Изложбата "Бруто-нето" проследява промените в живописта на художника Румен Гашаров в продължение на 60 години. Тя беше открита в Софийската градска художествена галерия. Експозицията съдържа както ранни творби, в които реалността вече е поставена под съмнение – така и негови знакови мащабни платна. Тя представя на публиката и най-вече на младите зрители тематичния кръг на този ярък творец, в който основно място заема малкият човек. Тема, която той последователно защитава и досега. Живописта на Румен Гашаров през годините е будила различни спорове – за пристрастието му към кича, за вкуса му към гротеската, за отношението му към масовата култура и „градския фолклор“, за смисъла на неговите картинни послания. Творчеството му продължава да интригува с иронията и особеното чувство за хумор, с богатата ерудиция, с наивизма, с теми, които и днес се оказват актуални. В експозицията са включени над 90 творби, сред които и знакови произведения: „Час пик“ (1979), „Спирка по пътя“ (1966), „София – триптих“ (1989), „Централна гара“ (1987), „Служебен банкет“ (1984), „Синият манекен“ (1986), „Стрелбище“ II и III, „Семейство“ (1967) и др. За пръв път се показва и част от рисунките на художника, разкриващи процеса на работа – от спонтанния момент на вдъхновение, скициран набързо, до прецизираните и добре обмислени композиции. Избожбата може да бъде разгледана в Софийската градска художествена галерия до 12 февруари 2023 г.

comment 0
visibility 392
-

Юбилеен спектакъл на Тоня Борисова събира на една сцена над 30 изпълнители

Поетесата и актриса Тоня Борисова, родственица на Захарий Стоянов, ще отбележи 70 годишнината си и 55 години творчески път на сцената с поетично-музикален спектакъл в НДК в столицата. Събитието ще се проведе в кино „Люмиер“ в събота – 10.12.2022г., от 19:00 часа. На сцената ще излязат над 30 изпълнители, сред които Солистките на Хор „Мистерия на българските гласове“ - Елена Божкова, Станислава Бобева, Мария Георгас и Полина Паунова; Студентски ансамбъл „Зорница“, Бинка Добрева, Данислав Кехайов, Галина Дурмушлийска, Полина Порумова, Красимира Чуртова, Мария Иванова и актьорът Пламен Мирянов. Тоня Борисова е родена на 13 ноември 1952г. По свои поетични книги е реализирала над 680 авторски поетично-музикални спектакъла, на които е често е организатор, сценарист и режисьор, изпълнител на стиховете и на песни от всички фолклорни области на България. Автор е на книгите „Приказка за Добротата“, „Жива памет“, „Царевград Търнов - Всеславният“ и „Път от Светлина в Безкрая“.  

comment 0
visibility 657
Автографи от Маргарита Петкова и Добромир Банев на Коледния панаир на книга

Автографи от Маргарита Петкова и Добромир Банев на Коледния панаир на книгата

Автографи ще раздват едни от най-популярните съвременни поети у нас Маргарита Петкова и Добромир Банев на Коледния панаир на книгата на 10 декември, съобщи пред Столица.bg Добромир Банев. От 12 часа поетите ще са на щанд 211 в НДК. „Абсурдни времена – нецензурираната версия“ е съвместен поетичен бестселър на Маргарита Петкова и Добромир Банев. Творбата успя да детронира на книжния пазар световни заглавия и именити международни автори. Лирическите им герои докосват читателите, прекосявайки в рими живота, кръстосвайки по света и изгарящи от любов, понякога отпивайки от чаша с ароматното италианско кафе, а друг път - намигвайки ни с френско пенливо вино в ръце от някоя европейска модна столица. Версията е "нецензурирана“, но не защото в нея има вулгаризми, а защото Маргарита и Добромир разказват за нещата от живота и любовта между двама души – без цензура. Книгата има своето поредно издание, а всеки, който иска да получи автограф, може да го направи на 10 декември от 12 часа на щанд 211 в НДК, етаж 2.

comment 0
visibility 586
-

В София представиха книга за столицата на Азербайджан

Книгата на проф. Елчин Ахмадов „Шуша. Историческа и културна столица на Азербайджан“ имаше своето първо представяне пред българската публика в Националния пресклуб на БТА в София. Град Шуша е избран за културна столица на тюркския свят за 2023 година. „В монографията се изследва древното историческо, културно и стратегическо значение на Шуша, който е историческа и културна столица на Азербайджан“, каза авторът в онлайн включването си по време на събитието. Монографията представя с факти периода от създаването на град Шуша до наши дни. Научен редактор и преводач от азербайджански е София Шигаева-Митревска, рецензенти са: доц. д-р Дария Крачунова-Николиева и доц. д-р Теодор Дечев. На 5 януари 2021 г. президентът на Азербайджан Илхам Алиев обявява град Шуша в Нагорни Карабах за културна столица на страната. Това става, след като на 8 ноември 2020 г. градът преминава под контрола на Азербайджан и е освободен от окупация след подновените на 27 септември 2020 г. сражения за Нагорни Карабах. Елчин Ахмадов е професор по международни отношения и доктор на политическите науки. Той определя отношенията между Азербайджан и България като развиващи се „на високо ниво“ и допълни, че „България винаги е защитавала справедливата позиция на Азербайджан, особено по въпроса за териториалната цялост на нашата страна. Това е проява на приятелството между двете държави и развиващото се сътрудничество във всички области“. „Сюжетът на книгата е за това, което най-общо културните антрополози наричат свещени места на паметта за всеки народ. Така, както за българите, такива свещени места са старите столици“, каза по време на представянето д-р Пламен Димитров от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

comment 0
visibility 1722
-

Отмениха представлението на "Хъшове" в Народния театър, Валери Йорданов е в болница

Едно от най-гледаните представления в Народния театър "Иван Вазов" в столицата тази вечер беше отменено. Спектакълът "Хъшове" отпадна от програмата, поради заболяване на един от титулярите. Актьорът Валери Йорданов, който трябваше да излезе на сцената в ролята на Бръчков, е в болница на системи от понеделник, съобщи "Площад Славейков". Йорданов се извини на зрителите, че няма да може да играе. Той помолил лекарите да го пуснат за представлението, но медиците категорично отказали. Предстоят му и още изследвания. Йорданов страда от диабет и е получил криза след двата дни, в които събираше подписи в подкрепа на Александър Морфов, чието оставане в театъра е под въпрос заради разразилия се скандал. Преди дни той поиска оставката на директора Васил Василев и в знак на протест обръсна главата си. Втора оставка в столичния Народен театърИзвестно е, че нивата на кръвната захар се влияят от стресови състояния и нервно напрежение. Актьорът обичайно контролирал заболяването си със спорт.  

comment 0
visibility 568
-

Започна най-големият книжен форум у нас

В НДК започна най-големият книжен форум у нас - Софийският международен панаир на книгата, Софийският международен литературен фестивал и Софийският международен фестивал за деца и младежи. Събитията в рамките на изложението ще продължат до 11 декември, а темата, която е водеща тази година, е "Четене с разбиране" . Това е 49-тото издание на Панаир на книгата в столицата. Над 150 издателства ще представят най-доброто от нашата, европейската и световната литература, издадено през годината. На 4 етажа в НДК форумът ще предложи много срещи с наши и чужди автори, дискусии, специална програма за деца и младежи. В рамките на Панаира се провежда и 10-тото издание на Софийския международен литературен фестивал. Две дискусии ще очакваме с особено внимание - едната е „Форми на подмяната“, посветена на въпросите за дезинформацията и фалшивите новини, а другата е за намесите на изкуствения интелект в превода. Петият Софийски международен фестивал за деца и младежи, който също се провежда в рамките на Панаира, предлага на най-малките читатели срещи с нови издания на класически приказки, много изненади и възможност да се запознаят с авторите на любимите им книжки. На откриването присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на културата проф. Минеков, областният управител на София област Митко Михайлов, директорът на дирекция „Култура“ на Столична община Биляна Генова, Екатерина Доцева от Съвета на директорите в НДК, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова и др. Сред чуждестванните гости, които ще участват в тазгодишното издание на фестивала са Йенджей Моравецки, Георги Тенев, Доменико Дара, Рута Сепетис, Илиас Фрагакис, Венсан Енгел, Дейвид Дамрош, Йордан Ефтимов, Софи Дол, Пия Лейно, Ирис Волф, Аня Мýгерли, Бека Адамашвили, Ива Пезуашвили и др. "Няма по-хубав подарък за Коледа от това изложение и от Софийския международен панаир на книгата, защото в изтънелия ни духовен живот точно побеждаващата сила на книгата ни е необходима, за да търсим не само утеха. Да търсим вяра, да търсим надежда, да търсим онези послания, които ни правят хора, човеци и които ни казват, че преди всичко трябва да бъдем добри", отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването.

comment 0
visibility 497
Ремонтираха буквите на Сатирата в София

Ремонтираха буквите на Сатирата в София

Буквите на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ в София вече са ремонтирани и отново красят сградата на културната институция, съобщи директорът Калин Сърменов във Фейсбук. „Оправихме буквите и продължаваме усмихнати! Всеки път ще ги поправяме и ще променим мисленето с постоянство! Благодаря за подкрепата и съпричастността на всички!“, казва директорът на Сатирата. Камион изпочупи буквите на Сатирата в София Припомняме, че преди два месеца камион закачи надписа на фасадата и част от буквите бяха счупени.

comment 0
visibility 542
-

Балет "Арабеск" представя приказки за деца и възрастни в Музикалния театър

Предколедна програма на сцената на столичния Музикален театър представя балет "Арабеск", съобщават от трупата. Празничните спектакли включват две приказки за деца и възрастни - емблематичната приказка на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен „Снежната кралица“ и "Лешникотрошачката" по прочутата приказка на Е.Т.А.Хофман и вълшебната музика на П.И.Чайковски. На 9 декември от 19,00 часа в Музикалния театър ще се играе танцовия спектакъл „Снежната кралица“- разказ за изумително красивата и неспособна на искрена любов ледена Кралица, за детската чистота и обич на Кай и Герда. Дали една неосъзната още, но дълбока детска любов е достатъчна да победи сили, много по-мощни и древни? Дали споменът и вътрешният стремеж за светлина и топлина, ще надделеят над вечната зима? На тези вечни въпроси се опитатват да отговорят в своя танцов прочит хореографката Ангелина Гаврилова, драматургът – Марий Росен, сценографът – Иван Токаджиев и художникът на костюмите – Адрияна Найденова. В ролите ще видим Петя Колева-Вучов, Филип Миланов, Таня Кацарова и др. В танцовия спектакъл е използвана музиката на едни от най-популярните автори на класическото наследство , както и композитори творили в началото на 20 век като Чайковски, Елгар, Брукнер, Мусоргски, Григ и др. Спектакълът очарова публиката с нестандартни визуални решения, ефектни „приказни“ костюми и завладяваща музика. На 10 декември ще бъде представен спектакълът "Лешникотрошачката” - интересен, съвременен и в същото време атрактивен спектакъл, създаващ атмосфера и настроение. В ролята на Мари ще видим Виктория Петрова, на принца – Васил Дипчиков, на братчето на Мари Фриц – Филип Миланов. В магьосника Дроселмайер се превръща Асен Наков, а в една неочаквана роля, на принцеса Мишонка – Константина Ханджиева. Хореографията е дело на Боряна Сечанова, сценография – Борис Стойнов. Спектакълът е по музиката на П.И.Чайковски.  

comment 0
visibility 528
Александър Мутафчийски празнува юбилей на сцената на Музикалния театър в Со

Александър Мутафчийски празнува юбилей на сцената на Музикалния театър в София

Александър Мутафчийски, които е артист-солист и режисьор на Националния музикален театър в София, чества своя 50-годишен личен и 25-годишен творчески юбилей с емблематичния мюзикъл „Цигулар на покрива“, съобщават от културната институция. За 25 години на сцената на Музикалния театър оперетната звезда изиграва почти всички комедийни или така наречените субретни роли в оперетите, присъствали в репертоара на Театъра. Зад гърба си има над 60 роли в жанровете оперета и мюзикъл. Освен водещ солист на националния ни оперетен театър, Александър Мутафчийски е още сценарист и режисьор на концерт-спектакли, сред които „Една вечер с хитовете на Бродуей“, „Зимна приказка“, „Оперетно вариете – Подари мечта!“ и „Grand Cancan – Великата оперета“, представени на сцената на Музикалния театър. Режисьор е на най-новата постановка на оперетата от Асен Карастоянов „Българи от старо време“, както и на мюзикъла за деца „Зайченцето бяло“, поставени в Музикалния театър.   Освен богатият си музикално-сценичен репертоар в жанровете „оперета“ и „мюзикъл“, изпълнява и камерна музика. Участвал е в пет издания "Нова българска музика" с произведения, написани специално за него. Има записи за фондовете на Българска национална телевизия и Българско национално радио. Носител е на множество награди в областта на музикалното изкуство, сред които първа награда на конкурс за млади оперетни и мюзикълни певци "Мими Балканска", "Кристална лира" за върхови постижения в музикалната култура, наградата „Златно перо“ за принос към българската култура, „Сребърна лира“ за високи художествено-творчески постижения и по повод 20 години творческа дейност и др. „Цигулар на покрива” е красива притча за дома, любовта и семейството. Това е разказ за едно общество, което успява да устои на житейските несгоди и дори в нещастието намира смисъл да прославя живота и да му се  радва. Затова този разказ е смешен и тъжен, в него има и лудост – всичко, което е характерно за човешката природа. Това превръща произведението на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник в универсална творба. Режисьор на спектакъла е Небойша Брадич. Участват солисти, хол, балет и оркестър на Националния музикален театър. В „Цигулар на покрива“, с който се отбелязва двойният юбилей на солиста  на Музикалния театър, Александър Мутафчийски влиза в една от коронните си роли, тази на Тевие. Също така той е и асистент-режисьор на спектакъла. Музикалният театър очаква своята публика на „Цигулар на покрива“ в две поредни дати – на 3 декември от 19:00 ч. и на 4 декември от 17:00 ч, когато ще се отбележи 50-годишният личен и 25-годишният професионален юбилей на водещия солист на националния ни оперетен театър. А ето какво казва самият Александър Мутафчийски.  „Спомням си, влязох и гледах спектакли на „Царицата на чардаша“ и „Българи от старо време“ и когато видях как комичните двойки артисти, така наречените „субрети“, танцуваха и пееха едновременно, аз само си казах: Това не е за мен, никога не бих се справил с такава роля!... Но никога не казвай: „Никога!“. Само след половин година вече имах премиера на първата си субретна роля – Кайетан в „Циганска любов“, срещнах и моята сценична партньорка Катерина Тупарова, с която през годините сякаш станахме едно цяло. От роля в роля, от пиеса в пиеса.... Все прекрасни субретни герои – любими за нас, обичани и от публиката... Музикалният театър се превърна в най-важното и значимо нещо от моя живот. Там живея, там изгарям в работата си.“

comment 0
visibility 598
Актьорите от Народния театър защитават директора си с писмо до президента

Актьорите от Народния театър защитават директора си с писмо до президента

Актьорите от Народен театър „Иван Вазов” се обръщат към официалните институции в страната, за да търсят подкрепа за директора Васил Василев. В отворено писмо те се обръщат до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков и председателя на Комисията по културата и медиите в НС Иван Ченчев. Публикуваме текста без редакторска намеса: Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов“. Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда: - Събра сериозен режисьорски екип; - Отвори сцена за млади режисьори; - Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата; - Откри нови сценични пространства; - Възстанови неправомерно свалени представления; - Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата; - Повиши актьорските възнаграждения; - Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра; - Инициира членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“, организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри. Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите! 1 декември 2022 г., София

comment 0
visibility 556
Финландската Пия Лейно представя шедьовъра си „Раят“ в София

Финландската Пия Лейно представя шедьовъра си „Раят“ в София

Финландската писателка Пия Лейно ще представи романът си „Раят“ на Софийския международен литературен фестивал, който ще се проведе заедно с Панаира на книгата в НДК. Събитието с нейно участие е на 9 декември от 19:00 ч. в Мраморното фоайе. Ако филмовата поредица „Матрицата" ни накара да възприемаме по различен начин дигиталния свят, романът „Раят" на Пия Лейно предупреждава за опасностите, които вече са назрели и ни заплашват: не само увеличаващата се сила на технологичните изобретения, но и подемът на националистическите движения, изменението на климата и нарастващото социално неравенство. Признат за неин шедьовър, издаденият вече и на български „Раят" (изд. „Персей", превод Росица Цветанова) представя едно бъдещо общество (едва на четвърт век от съвремието ни), което се е сринало след гражданска война. Националистическо движение, наречено Светлината, е завзело властта. Политическите дисиденти са избягали на север. Всички граници са затворени и контакт с външния свят не съществува. Никой вече не мисли за по-светло бъдеще. Вместо това Светлината е дала на своите граждани Рая: виртуална реалност. Старият свят продължава да живее там, по-жив и красив, отколкото някога е бил. Раят е пристрастяващ, но може да бъде достъпен само от хора с достатъчно пари и положение. Хората почти не излизат от апартаментите си, не говорят помежду си, не се раждат бебета. Аксели работи в университета и се опитва да открие причината за апатията в хората. Когато му е даден пълен достъп до Рая, той скоро е на път да бъде погълнат от виртуалната реалност – докато не среща жена на име Ина. Двамата така са привлечени един от друг, че решават да се срещнат и в реалността. Това променя всичко. „Раят" е роман с безспорни литературни качества, който стряска с пророчествата си, които се сбъдват пред очите ни. „Дори когато бъдещето изглежда безнадеждно, има хора, които няма да се примирят с положението. Те ще поискат промяна." – пише вестник „Турун Саномат". Но и най-безупречната илюзия отстъпва място на жаждата за истински преживявания. Това е роман за силата на природата, където цивилизацията запада; за човешките взаимоотношения и страхове; за спасителното влияние на паметта и културата. Книгата е меланхолична, но жизнеутвърждаваща. Удостоена е с финландската награда Maailman laita (2016) и с наградата на Европейския съюз за литература (2019).

comment 0
visibility 501
С изложба на Кири-е завършат Дните на японската култура в София

С изложба на Кири-е завършат Дните на японската култура в София

С изложба на творби от едномесечната Кири-е Академия ще завършат 33-тите Дни на японската култура в София. Експозицията ще бъде открита тази събота – 3 декември, от 17:00 ч. в столичната галерия "Ларгото" (метростанция „Сердика“) и ще остане отворена за посетители до края на 2022 г. Посетилите ще могат не само да се запознаят с японското традиционно изкуство кири-е, но и да станат свидетели на резултатите от провелата се в рамките на последния месец академия. Тя беше организирана от СНЦ „НАКАМА“ и обучаваше нови майстори всеки уикенд през ноември. Авторите, с които посетителите могат да се срещнат на откриването, са 20 човека, като всеки от тях има свой поглед и почерк в изящното изкуство. „Кири-е“ е японска техника, по която са се изработвали шаблоните за кимона и други текстилни творения. Този древен похват представлява създаване на картина от  хартия чрез изрязване с много тънки и остри ножчета. Обикновено се прави чрез изрязването едновременно на два листа хартия - бял и черен, но фокусът на декемврийската изложба и провелата се академия са цветните творби. С експозицията се закриват тазгодишните „Дни на японската култура в България“, в чиито рамки хиляди нашенци се докоснаха до духа на Страната на изгряващото слънце. От началото на септември събитията, свързани с азиатската държава, обикаляха България, като най-мащабен бе интересът към „Ден на японските бойни изкуства и традиции“, който се проведе на 8 октомври пред НДК. Освен него, желаещите се потопиха и в изложби на кимона, икебана, калиграфия и др. Музикалната част от програмата пък беше съставена от концертно турне за пиано и цигулка и концерт на Детския хор на БНР и студенти от НМА, за който поканите отново бяха светкавично разграбени. Лекции и прожекции на японски филми зарадваха още от жадните за знания и потапяне в друга култура българи, а спортните натури имаха идеално поле за изява в рамките на ежегодния София Екиден маратон. Дните на японската култура е 3-месечна програма от събития, която се организира ежегодно без прекъсване от 1990 г. насам  от Посолството на Япония в Република България със съдействието на Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай”.

Култура

София е културен център на страната и това е логично, тъй като тук са съсредоточени най-големите институции на културата. Медията ни ежедневно публикува десетки новини за културни събития и инициативи, свързани с българската култура. Огромният брой театри, кина, галерии, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища са гаранция за качествена и богата култура, на която се радват столичани и гостите на столицата. Новините за всяко ново събитие от областта на културата,  допълнително засилват интереса на гражданите.

Театрална култура

Театрална култура

Факт е, че всички театри на територията на София не спират напълно дейността си извън сезона. Нормално е културата да няма почивен ден. Трупите на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър и Музикалния театър имат чудесни инициативи, които поддържат непрекъснато интереса към тях на хората от всички възрасти. В репертоара на всички театри присъстват заглавия, които са непреходни и трябва да се видят от всеки любител на театъра. Много активна е и дейността на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната култура е в своя възход. 

Студентите са пълни с енергия и нямат търпение да дадат всичко от себе си, за да намерят мястото си в театралните среди на родните театри и да се влеят в културата на страната. Новини за представленията им присъстват в медията ни всяка седмица.  

Новините за бродуейските мюзикъли, поставяни в Музикалния театър се радват на голям интерес от страна на читателите. Културата на мюзикълите намери чудесна почва у нас.

Кино култура

Кино култура

Традиционните кина от миналото вече са рядкост. Тази култура е претърпяла своето развитие. Повечето кина вече съчетават модерна визия и иновации в преставянето на филмите. Това определено увеличава многократно публиката, а новините за новостите в програмите им са доста четени. Няма как да се спрат иновациите в културата.

Последните събития в културата на София - кинофестивалите - привличат не само родни фенове и звезди, но и редица известни имена от световното кино. Кристоф Ламбер остана очарован от професионализма и таланта на българските артисти, режисьори и сценаристи, както и от културата на българите.  

Музикална култура

Музикална култура

Столицата е предпочитана за провеждането на концерти на известни певци и музиканти не само от България, но и от целия свят. Медията ни ежедневно публикува новини, отразяващи музикалната култура в столицата. Предпочитани места за провеждане на големи концерти са новата зала Арена Армеец, Зала 1 на НДК. Зала България е домакин предимно на симфонични концерти. Изобилстват новини за редица културни събития, които се провеждат в НДК. Програмата за културните прояви там е известна месеци напред и хората търсят информация за всичко актуално. Музикалната култура има своите привърженици.

Книжовна култура

Книжовна култура

С гордост можем да отбележим, че столичните библиотеки са средище на културата. Нашата медия се стреми да отразява всичко това с актуални и изчерпатени новини. 

Фондовете на най-големите библиотеки – Националната библиотека и Столична библиотека – непрекъснато се обогатяват. Екипите им се стремят да достигат до сърцата на всички възрасти по подобаващ и съвременен начин и да обогатяват културата на населението. Из районите се движи мобилна библиотека, която осигурява забавление и приятен отдих за деца и възрастни в столичните паркове. Така културата отива при хората. Редовно се публикуват новини за инициативите на библиотеките в сътрудничество с други институции, свързани с културата. В началото на учебната година имаше чудесна инициатива за училища и университети - всеки учащ, закупил карта за градския транспорт, получи безплатна карта за ползване на библиотека и си избра книга за личния си архив. Нашите новини отразиха тази проява на културата.

Традиционната инициатива Поет и Преводач на месеца в Столична библиотека също се радва на успех, а новините за предстоящия месец се чакат с нетърпение. Видно е, че културата винаги е водеща.

Музейна култура

Музейна култура

София е древен град. Историята е на всяка стъпка. Историческата култура е на особена почит. Нашите новини неведнъж информират за безценни исторически находки, на които се натъкват строители съвсем случайно. 

Новините за уникалните и забавни събития за деца в Античния комплекс Древна Сердика в района на Ларгото са особено предпочитани. Тези събития  са тематични и обогатяват културата на подрастващите. 

Националната художествена галерия наскоро беше домакин на уникална изложба – гостуваща изложба, представяща меча и златният пръстен на хан Кубрат. Новините, които нашата медия публикува, изкушиха множество любопитни почитатели на историческата култура да разгледат изложбата. 

За традиционните български празници музеите организират забавни работилници за деца. В тях децата изработват козунаци, великденски яйца, мартеници или сурвачки. Новините насочват любознателните към правилните събития и съдействат за повишаване на интереса към националната култура.

Художествена култура

Художествена култура

Голяма част от населението на столицата обича изобразителното изкуство и скулптурата и приветства всяко събитие, свързано с художествената култура. Многобройните галерии в София предлагат уникална възможност за забавление и обогатяване на културата. Някои предлагат чаша вино по време на разглеждане на изложбата. Други предлагат възможност на гостите да създадат своя картина. Всичко това се харесва от посетителите и новините за предстоящите изложби определено се чакат с нетърпение. 

Много от столичните галерии организират детски арт работилници, които се провеждат през почивните дни. Така децата успяват да научат много ценни уроци за рисуването с различни техники и да разкрият таланта си, както и да обогатят личната си култура

Медията ни отразява новините от редица мащабни събития на културата като Панаира на книгата, Новогодишен музикален фестивал и др. 

Няма как в милионен град с наличието на редица културни институции културата да не е на достатъчно високо ниво. Доказателство за това е и споделеното от редица чуждестранни гости в столицата. Столичната култура се радва на огромен интерес.

Покрай многобройните новини за дейността на столичната администрация, спортните събития, трафика и новите постижения на лекарите в столичните лечебни заведения, тези за водещите събития от културата са като свежа глътка въздух сред злободневните новини.

Новините за култура се следят с интерес не само от столичани, но и от жителите на населените места в цялата страна. Те получават актуална информация за всичко в София от нашите публикации и успяват да присъстват на избрани от тях събития от различни направления на културата

Като цяло, информацията, която дават публикуваните от медията ни новини за култура  е актуална, изчерпателна и полезна и това се потвърждава от коментарите за всяка една от тях, както и многократните споделяния в социалните мрежи. Целта ни е да достигнем до душата на всеки човек и да му дадем ценната за него информация и да му помогнем да се доближи максимално до културата. 

Театрална култура

Кино култура

Музикална култура

Книжовна култура

Музейна култура

Художествена култура

Прочетете още