Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 120 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 845 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 17 Гласове)
Общо гласували: 982 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1452
-

Столичната галерия „Сердика“ представя "Отражения от пазара"

Галерия „Сердика“ представя първата самостоятелна изложба на младата Петра Димитрова. Изложбата - живопис и монотипия, е вдъхновена от ежедневието на Женски пазар и носи заглавието "Отражения от пазара", съобщават от столичната галерия. „Като автор винаги съм се вълнувала от хората около нас, от средата, в която живеем и какво може тя да „каже“ за нашето общество. Женският пазар е изключително цветно и изпълнено с живот място, където се сблъскват различни хора с различни професии и интереси. Средата на пазара може би най-точно отразява живота – шарен, хаотичен, непредсказуем, както и „борбата“ за насъщния и неговата употреба. Всеки купувач като насън бърза да купи нужните му продукти, а продавачът остава загадка. Това исках да направя с тази изложба – да открехна вратата, да покажа как всяка една част отразява нашия живот и как всеки може да намери нещо за себе си в хаотичната обстановка на пазара. “, казва Петра Димитрова. Близо 30 са творбите, които ще видим в галерията. „Изобразявайки пазарната обстановка, такава каквато я усещам, с хубавите и недотам хубави страни, ми се искаше да предам онази чисто българска атмосфера, която може да се усети само на един пазар", разказва още младата художничка, като отбелязва, че в забързания ни живот често не си даваме сметка, какво се случва и по какъв начин ние допринасяме за състоянието на собствената ни реалност - било тя духовна или материална. Изложбата може да бъде видяна от 20 април до 20 май 2022 г. в арт пространството на Галерия „Сердика“ на Женски пазар, която се намира в обновената част на пазара.

comment 0
visibility 1479
-

Комисията по култура в НС ще обсъди проблемите в столичния НДК

Парламентарната комисия по култура и медии ще обсъди на днешното си заседание проблемите в дейността и работата на НДК, съобщи БНР. Близо хиляда творци (сред които Александър Морфов, Лилия Абаджиева, Галин Стоев и актьорите Цветана Манева, Мариус Куркински, Стефан Вълдобрев, Камен Донев, Деян Донков, Илка Зафирова) се включиха в подписка в защита на театър "Азарян" с твърдението, че ръководството на Двореца на културата целенасочено се опитва да затвори театралното пространство. Работещите в театъра се оплакват от нарушени условия по договорите си, неотоплени зали, съзнателно възпрепятстване на продажбата на билети, липса на реклама за представленията и други. Причините, според тях, са в лошото управление в лицето на изпълнителния директор на НДК Пени Раева. Театър "Азарян" може да съществува при 1500 лв. гарантиран приход за НДК В позиция на Двореца се посочва, че заради тежкото финансово състояние и натрупаните от предишни години загуби за милиони НДК не може да спонсорира изцяло културни събития, съобщават още от БНР. Освен театър "Азарян", в НДК работят и други културни сцени – "Нов театър" НДК, "ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс" и Литературен клуб "Перото", чието бъдеще също ще бъде обсъдено в комисията по култура и медии към Народното събрание.  

comment 0
visibility 1657
-

Калин Сърменов остава шеф на "Сатирата" в София

След проведения конкурс за длъжността „директор“ на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ в София, на първо място е класиран досегашният директор Калин Сърменов, съобщи министерството на културата. Второто място в надпреварата за поста заема Мариан Бачев. "Актьорите и екипът на Сатирата поздравяваме директора на театъра с преизбирането му! Калине, обичаме те!!!!", написаха в страницата на театъра във Фейсбук колегите му. Досегашният директор на Плевенския театър Васил Василев ще ръководи Народния театър „Иван Вазов“. Директор на Младежкия театър ще бъде Михаил Байков, който в момента е заместник-директор, а начело на театър "Българска армия" остава Мирослав Пашов. Столица.bg се присъединява към поздравленията за Калин Сърменов и му желае успех и вдъхновение.

Реклама
comment 0
visibility 1793
-

Вторият графити фестивал ще е в подлеза на Централната софийска автогара

Вторият графити фестивал Graff Express ще се проведе в подлеза на централната софийска автогара, съобщават организаторите. Събитието ще се проведе на 15, 16 и 17 април. Готовите, завършени рисунки ще бъдат открити с официално събитие на 27 април. Организаторите обещават пространството да бъде трансформирано в произведение на изкуството. Във фестивала ще вземат участие осем от най-добрите графити артисти в страната, както и двама гости от чужбина. Първото издание на фестивала е през 2020 г. Тази година събитието се организира от фондация "Ситиуайз" - организация, създадена през 2020г. от няколко добри приятели, специалисти в сферата на визуалните изкуства и архитектурата, с цел облагородяване, систематизиране и създаване на приветливо градско пространство, което не се страхува от изкуство. Фондацията се фокусира върху трансформирането на столичната градска среда, както и за характерните за всеки квартал и регион елементи, дефинирани като благоприятни за допълнителни творчески интервенции. Фестивалът Graff Express се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община по програма "Европа“ (2021) в партньорство с район "Сердика".

comment 0
visibility 1416
-

„С Украйна в сърцето“ - изложба и поетично четене пред Столична библиотека

Столична библиотека, Асоциацията на софийските писатели, Българският П.Е.Н.-център представят „С Украйна в сърцето“- тематична изложба и поетично четене на известни български автори, съобщават от библиотеката. Събитието се осъществява с подкрепата на Посолството на Република Украйна. Събитието ще се проведе на 13 април от 18,00 часа пред Столичната библиотека на пл. Славейков. В изложбата са представени книги на емблематични класически и съвременни украински автори на украински и български език, нотни издания, албуми – част от фонда на Столична библиотека. Включени са и нови издания на съвременни български и украински писатели в превод на украински и български език. Изложбата може да бъде разгледана в Столична библиотека в Мраморното фоайе на 1 етаж. В поетичната вечер ще участват Здравка Евтимова – председател на Българския П.Е.Н.-център и Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели. Известните български автори Амелия Личева, Асен Масларски, Кирил Кадийски, Анжела Димчева, Димитър Христов, Иван Христов, Митко Новков, Петър Чухов, Хайри Хамдан и др. ще четат свои творби. Официален гост на събитието ще бъде посланикът на Украйна в България Н. Пр. Виталий Москаленко.  

comment 0
visibility 1479
-

Романът "Опашката" с премиера в Младежкия театър

Актьорите Владимир Карамазов и Бориса Сарафова ще представят романа „Опашката“ на Захари Карабашлиев на сцената на Младежкия театър в столицата, съобщават от театъра. Действието в романа се развива няколко години след Втората пандемия, а светът, какъвто го познаваме, вече не е същият. Авторът чертае едно бъдеще, белязано от дълбока икономическа трансформация, недоволство, масови безредици. В това време на смут и хаос любовта между Невена и Павел е непоклатима и когато той ѝ предлага да свържат живота си завинаги, изглежда, че най-хубавите им дни предстоят. Едноименната пиеса вече беше поставена от Явор Гърдев в плевенския театър „Иван Радоев“, а за ролята си в нея Владимир Карамазов беше отличен от Съюза на артистите в България с наградата "Икар" за водеща мъжка роля в края на миналия месец, а Явор Гърдев получи само преди дни "Златен кукерикон" за режисура. Постановката събира много почитатели на театралното изкуство с яркото третиране на теми от съвремието под мотото "Политиката нецензурирана". Премиерата на романа ще започне днес, на 11 април, понеделник, в Младежкия театър "Николай Бинев" в София от 19:00 часа.    

comment 0
visibility 1633
-

Театърът на армията представя "Забранените фокуси на Ненчо"

Най-мащабният илюзионен спектакъл в България ще представи театър "Българска армия". Някои от зашеметяващите магии в спектакъла на Ненчо Илчев могат да се видят само в най-мащабните световни спектакли на Лас Вегас от виртуозни илюзионисти като Дейвид Копърфийлд, Крис Ейнджъл и магьосниците Пен и Тейлър, твърдят от Армията. "Това е магично шоу, невиждано досега, с виртуозни фокуси, блестящи илюзии, много хумор и… малко тъга. Спектакъл за хора от всички възрасти, готови да се потопят в бездната на магията. Непредставяно до момента в България илюзионно шоу, в което фантазиите ще ви разсмиват, илюзиите ще ви смайват, а магиите ще ви изумяват, без да уплашат никого", казват още от столичния театър. В спектакъла зрителите ще видят "левитация”, "изчезване”, летящи хора, изумителни фокуси и бляскав балет. В ролята на новата асистентка на Ненчо ще влезе публиката Лара Златарева, позната от екрана като кака Лара. Тя ще се опита да разкрие дали илюзията е нещо магическо, или магията е просто илюзия, как точно се правят фокусите и защо са "забранени“. "Въображението е по-силно от знанието - само то може да те отведе в светове, за които не си и подозирал", казва режисьорът на спектакъла Емил Марков. "Магията е вълшебната приказка, която всеки носи дълбоко в душата си още от детството. Дори сега разбирам, колко е важно да запазиш тази детска надежда и да знаеш, че ако вярваш и го искаш силно, всичко е възможно", казва за спектакъла самият Ненчо Илчев. Ненчо и Лара обещават сред публиката да няма разплакани деца, стъписани родители и разтревожени баби. Ако някой все пак изчезне, ще го върнат с бонбон в джоба, зайче под шапката или балон в ръката. Със своето шоу двамата гарантират настроение и радост на всички, които обичат да се забавляват, искат и вярват в силата на магията. Единственото условие е да забравят ежедневните си проблеми в училище и вкъщи и да се оставят в ловките ръце на Ненчо. Шоуто ще можете да гледате на 15, 16 и 17 април в театър "Българска армия" в София.

comment 0
visibility 1546
-

В "Сатирата" връчват наградите "Златен кукерикон"

Традиционната, шеста поред церемония по връчването на наградите „Златен Кукерикон“ за достижение в хумора и сатирата в българския театър ще се проведе тази вечер, 7 април. Тази година церемонията преминава под мотото "Сатирично училище". Празникът тази година съвпада с 65-ата годишнина от създаването на Сатиричния театър „Алеко Константинов“, каза пред БНР Богдана Костуркова, драматург на театъра. "Има и театри с традиции, както и такива, които за пръв път посягат към комедията. За мен е важно, че има и сатира – ярка, съвременна, политическа", добави тя. Наградите на столичния Сатиричен театър се връчват на актьори извън него, които се насочват и работят в атрактивния, но труден жанр, предизвикващ усмивка у публиката. Номинациите са в пет категории: Дебют млада надежда, Женска роля, Мъжка роля, Режисура и Спектакъл. С наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев ще бъде удостоен големият актьор Ицхак Финци. Той ще е поредният носител на приза след Пламен Марков (2021), Андрей Аврамов (2020), Татяна Лолова (2019), Славчо Пеев (2018).

comment 0
visibility 1791
-

Театър "Азарян" може да съществува при 1500 лв. гарантиран приход за НДК

За проблеми с театър "Азарян" в столичния НДК сигнализират артисти и режисьори, съобщи БНР. Те съобщават за липсва отопление на залата, липса на реклама и проблем с възможността билетите да се закупуват изцяло онлайн. Същите са и проблемите при „ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс“. Изпълнителният директор на НДК Пени Раева обясни пред БНР какви са фактите довели до тези проблеми. По думите на директора и двете пространства могат да съществуват при гарантиран приход за НДК в размер на 1500 лева на представление за театър „Азарян“ и 1000 лева на представление за „ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс“, за да може да се покрият и разходите за отопление. Това е изискване от ръководството, което е поставено за следващите три месеца. Раева отбеляза, че отоплението е проблем за цялото НДК, а за „Азарян“ проблемът е доста голям, защото за да има отопление в зала 2 на театъра, трябва да се отопли целият дворец, а отоплението за вечер струва между 5 и 10 хил. лева. "Сметките за парно на месец са между 200 и 300 хил. лева. Абсолютно невъзможно е, ако няма нищо друго в НДК, да се пусне отоплението", обясни тя. Според нея, проблемът е финансов и липса на добра инфраструктура, и не е от днес. "НДК има възможност за реклама чрез информативни пана на фасадата, проверих тъй като имаше упреци, всички 5 пана са само за театрални постановки и продукции на театър „Азарян“. Съобщаваме събитията на страниците. Това, което е по нашите сили, ние го правим", каза още Пени Раева. По думите ѝ когато е създавано театралното пространство, идеята е била да се печели и да се възвърнат 300 % от вложеното за неговото изграждане в рамките на 3 години, но това е една фикция, която още тогава е била странна. Театър „Азарян“ не би могъл да съществува като културен институт и да получава субсидия от Министерството на културата, както театрите, тъй като няма вариант това да бъде обработено юридически, обясни още директорът на НДК. Разходите по представленията са големи и се поемат изцяло от НДК, освен за тези, които са финансирани по други програми, по проекти, по които артистите кандидатстват, каза още тя. "Това, което касае НДК – наемът на „зала 2“ е 4200 лева със стационарна техника, допълнително за спектакли се заявява техника за около 2000 лева, отделно реклама и други съпътстващи разходи. Едно представление излиза на НДК от порядъка на 6000-8000 лева. До този момент сме делили прихода на 50 на 50 с артистите. Загубите са огромни и не могат да се поемат. Това, което пожелахме за следващите 3 месеца, е да продължим по същия принцип, но да има гарантиран приход за НДК", обясни още Пени Раева. "НДК е търговско дружество, колкото и това да не се харесва и на мен дори в някои моменти. Получава се колизия между статута на ведомството, финансовите резултати, които се изискват от нас и финансирането на пространства за култура", каза още Раева. Дълговете към Столичната община от предишните ръководства на НДК в размер на 11 милиона лева вече са изплатени в по-голяма част от половината в рамките на управлението на г- жа Раева, припомнят от БНР.  

comment 0
visibility 1502
-

Музикалният театър в София представя "Цигулар на покрива"

„Всички сякаш сме цигулари на покрив. Всеки се опитва да изсвири своята простичка мелодийка без да си строши врата при изпълнението” - така започва мюзикъла „Цигулар на покрива“. Мюзикълът представя историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред дилемата да следва повелите на традицията на един отминал свят или да приеме избора на дъщерите си да се оженят по любов. Повече от 50 години след премиерата си спектакълът продължава да трогва хора от различни краища на света. Това е историята на малкия човек, устоял на всички лични и обществени бури, на които противопоставя не озлобление, а своята обезоръжаваща доброта. В моментите на най-големи изпитания той не загубва вярата си в Бог, а кротко и със самоирония го укорява за бедите, които му се стоварват една след друга, разказват от Музикалния театър. В началото никой не предрича комерсиален успех на творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Майер Харник. Техния спектакъл трудно може да се определи като касов за стандартите на Бродуей – той не предлага лековата и забавна история, пищни костюми и леко облечени момичета. Мюзикълът обаче поставя първия за времето си рекорд за най-дълго задържал се в афиша спектакъл – от премиерата си през 1964-та той се играе без прекъсване до 1972 година. Печели 9 награди "Тони", сред които за най-добър мюзикъл, за сценарий и хореография и се превръща в един от шедьоврите в жанра. Освен с трогателната човешка история, мюзикълът си е завоювал мястото на шедьовър с въздействащата музика на Джери Бок и ярките хореографски платна, дело на Джеръм Робинс (хореографът на „Уестсайдска история”). Емблематични остават масовите сцени „Традиция”, сцената-наздравица „За живота”, както и сватбената с еврейския мъжки танц с цилиндри на главите на танцьорите, на които са закрепени бутилки. В уникалната хореография на Робинс се преплитат еврейски традиционни танци,украински гопак и руски казачок. „Цигулар на покрива” е смешен и в същото време тъжен разказ за едно общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва“ – убеден е режисьорът на спектакъла Небойша Брадич. Сценографията на спектакъла е дело на Мирослав Табачки, художник на костюмите е Исидора Молес, хореограф е Анна Пампулова, хормайстор – Людмил Горчев. В „Цигулар на покрива“ участва почти цялата трупа на театъра. В ролята на Тевие гледаме Христо Сарафов и Александър Мутафчийски. Неговата жена Голда се изпълнява от примите на театъра: Калина Ангелова, Катерина Тупарова и Марияна Арсенова. В ролята на трите по-големи дъщери на млекаря са: Илона Иванова, Десислава Николова и Елица Красимирова. Людмила Козарева прави запомняща се роля като сватовницата Йенте. Баба Цейтъл се изпълнява от Светлана Иванова и Еделина Кънева. На сцената ще видим хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов. Само на три дати през април – 15,16 и 17 – можете да гледате шедьовъра на световния мюзикъл „Цигулар на покрива“ на сцената на Музикалния театър.

comment 0
visibility 1430
-

Изложба показва съвременните тенденции в развитието на книгите

Изложба под надслов "Книга и шрифт" поставя акцент върху съвременните тенденции в развитието на българската книга и шрифт, съобщават организаторите от СБХ. Събитието продължава от 7 до 13 април в галерията на ул. "Шипка" 6. Изложбата представя творби на млади автори от двете области, завършили своето образование в НХА, в специалности "Книга, илюстрация и печатна графика“ и "Плакат и визуална комуникация“. Участници в експозицията са Албена Лимони и Костадин Кокаланов, Александра Младенова, Ани Петрова, Антонина Георгиева, Борислава Караджова, Владимир Лагадинов, Георги Гиков, Георги Павлов, Десислава Найденова, Дора Иванова, Ети Василева, Жаклина Жекова, Жана Николова, Иван Гърбев, Катерина Киричева, Кристина Костова, Лало Николов, Люба Халева, Маринела Галева, Мария Налбантова, Михаела Караджова, Николай Петрусенко, Омана Кацарска,Тодор Георгиев, Тома Гълов. Подобна селекция дава възможност на зрителя да се запознае с вижданията на тези графични дизайнери, свързани с проектирането на шрифтове и създаването на книги. Всеки от тях търси и намира своето място в тези сфери, като изразява вътрешния си авторски прочит, преплетен с изискванията на времето, в което живеем, и условията, които то поставя пред тях, казват организаторите. Изложбата е част от националната конференция "Книга и шрифт. Традиция и съвременност“, която ще се състои в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ от 7 до 10 април 2022. и е посветена на широк кръг от теми, сред които: шрифт и ръкописно писмо, първите български печатари и оформянето на книгата, средновековна и съвременна кирилица. СБХ е партньор и домакин на изложбата, като предостави залите 1C и А0 на първия етаж.

comment 0
visibility 1374
-

В Народното събрание откриха фотоизложба, посветена на Седмицата на гората

В сградата на Народното събрание в София беше открита фотоизложба, посветена на Седмицата на гората, съобщават от институцията. Инициативата е организирана от народни представители от парламентарните групи на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Изложбата е посветена на едни от най-уязвимите екосистеми – крайречните гори, които са най-чувствителните и застрашени местообитания в България. Те са подложени на незаконна сеч, освобождаване на площи за земеделски земи, създаване на плантации за бързо производство на дървесина, корекции на речните корита и добиване на инертни материали, каза народният представител Зорница Стратиева. С представянето на изложбата организаторите целят да насочат вниманието към българските гори, към тяхното управление, стопанисване и опазване, добави тя. Експозицията откри председателят на Народното събрание Никола Минчев. Той отбеляза, че макар невинаги да си даваме сметка за това, горите са от изключително значение за нашия живот. Никола Минчев припомни, че през 2022 г. мотото на седмицата на гората е „Аз обичам гората“. В рамките на седмицата са организирани мащабни кампании по залесяване и почистване, включително с участието на доброволци и деца. Приветствам усилията на всички, които осъзнават необходимостта от провеждането на подобни кампании и от реализирането на активна политика с цел възпитаване на дух на опазване на околната среда у младите хора, добави председателят на народното събрание.

comment 0
visibility 1419
Добромир Банев: Ревността е лошата сестра на любовта

Добромир Банев: Ревността е лошата сестра на любовта

Книгата на Добромир Банев и Маргарита Петрова "Абсурдни времена" се превърна в бестселър и е в Топ 10 на най-продаваните родни издания. Без да подозират авторите се превърнаха в новатори и за първи път читателят се докосна до впечатляващ поетичен диалог с драматургия. Най-абсурдното нещо е любовта, защото е много трудно да пренебрегнем егоизма.  Ревността е лошата сестра на любовта! Естествено е да я има, но в границите на разумното, иначе се превръща в затвор за самите нас", споделя Добромир Банев за най-продавата поетична книга у нас. Представиха нецензурираните „Абсурдни времена“, министърът на културата прочете стихове (ВИДЕО) "Абсурдни времена" бе поставена на сцена, а продажбите от последното издание през февруари удариха тавана. В нецензурираната версия всеки намира нещо за своята душа, припознава се такъв какъвто е, а диалогът на авторите като буря възстановява стари спомени, емоции и чувства, но поражда и нови мечти, и надежди за любовта, казват критици. На 14 април от 18 часа Добромир Банев и Маргарита Петков ще се срещнат с почитателите си в Огледална зала в Добрич, където ще гостуват по покана на община Добрич. На следващия ден, 15 април т. г., авторският тандем гостува във Велико Търново на "Литературно фоайе".

comment 0
visibility 1613
-

Изложбата “Портрет на София” беше открита под купола на Ларгото

Фотографът от вестник „24 часа“ Йордан Симеонов представи проект, в който главни герои са жени, които се казват Софѝя и живеят в София. Изложбата е портрет на града през историите на тези героини от различни поколения и с различни професии и занимания. „София е връзката между идеите и материята. Аз имах нужда от тази идея точно сега. Вложих своите желания, очаквания, мечти в този проект, но интуитивно, несъзнателно. В мен има вроден интерес към човешката природа, към съдържанието на хората. Имам чувството, че от нас зависи какво ще видим в живота. Ако виждаме хубавите неща, ще живеем по-щастливо“, сподели авторът. Чрез фотографиите жените разкриват своята специална връзка с името Софѝя и града, в който живеят и който също носи това име. „София е мястото, където се чувствам щастлива у дома. Където знам, че винаги ще срещна добри, усмихнати хора“, споделя ученичката София Марчева, чиято фотография е част от изложбата. „София е уникален магически център на нашата памет – история, новаторство и творчество под погледа на Витоша“, споделя актрисата София Кузева-Чернева, а детската учителка София Матова добавя: „София е микс от цветове и култури“. Присъстващите на откриването видяха късометражен филм за проекта, заснет и режисиран от Добрин Кашавелов, който можете да видите на: https://www.youtube.com/watch?v=4LszOmFhCy4. Изложбата „Портрет на София“ се реализира с подкрепата на Столична община и може да бъде разгледана до 10 април.

comment 0
visibility 1501
Преподаватели от Софийския университет са победители в Национален конкурс з

Преподаватели от Софийския университет са победители в Национален конкурс за поезия

Ясни са победителите в първото издание на конкурса за Националната награда за поезия „Константин Павлов". На специална церемония в Софийската градска галерия бяха отличени проф. д-р Амелия Личева, преподавател в Катедрата по теория на литературата във Факултета по славянски филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и гл. ас. д-р Кирил Василев, преподавател по културология във Философския факултет на същото учебно заведение. Проф. Личева е отличена за стихосбирката „Потребност от рециклиране”, а Кирил Василев - за „Шествието“. Те получиха пластики на скулптура Ангел Станев, заедно с грамота и парична сума в размер на 1500 евро. Председател на тричленното жури беше поетесата Мирела Иванова. В състава му влизаха още литературният критик проф. Михаил Неделчев и поетът Ани Илков. Общо 27 български поети от цялата страна се състезаваха в първото издание на конкурса, организиран по инициатива на Румяна Таслакова – дългогодишен ръководител на Българската редакция на „Дойче веле“.

Култура

София е културен център на страната и това е логично, тъй като тук са съсредоточени най-големите институции на културата. Медията ни ежедневно публикува десетки новини за културни събития и инициативи, свързани с българската култура. Огромният брой театри, кина, галерии, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища са гаранция за качествена и богата култура, на която се радват столичани и гостите на столицата. Новините за всяко ново събитие от областта на културата,  допълнително засилват интереса на гражданите.

Театрална култура

Театрална култура

Факт е, че всички театри на територията на София не спират напълно дейността си извън сезона. Нормално е културата да няма почивен ден. Трупите на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър и Музикалния театър имат чудесни инициативи, които поддържат непрекъснато интереса към тях на хората от всички възрасти. В репертоара на всички театри присъстват заглавия, които са непреходни и трябва да се видят от всеки любител на театъра. Много активна е и дейността на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната култура е в своя възход. 

Студентите са пълни с енергия и нямат търпение да дадат всичко от себе си, за да намерят мястото си в театралните среди на родните театри и да се влеят в културата на страната. Новини за представленията им присъстват в медията ни всяка седмица.  

Новините за бродуейските мюзикъли, поставяни в Музикалния театър се радват на голям интерес от страна на читателите. Културата на мюзикълите намери чудесна почва у нас.

Кино култура

Кино култура

Традиционните кина от миналото вече са рядкост. Тази култура е претърпяла своето развитие. Повечето кина вече съчетават модерна визия и иновации в преставянето на филмите. Това определено увеличава многократно публиката, а новините за новостите в програмите им са доста четени. Няма как да се спрат иновациите в културата.

Последните събития в културата на София - кинофестивалите - привличат не само родни фенове и звезди, но и редица известни имена от световното кино. Кристоф Ламбер остана очарован от професионализма и таланта на българските артисти, режисьори и сценаристи, както и от културата на българите.  

Музикална култура

Музикална култура

Столицата е предпочитана за провеждането на концерти на известни певци и музиканти не само от България, но и от целия свят. Медията ни ежедневно публикува новини, отразяващи музикалната култура в столицата. Предпочитани места за провеждане на големи концерти са новата зала Арена Армеец, Зала 1 на НДК. Зала България е домакин предимно на симфонични концерти. Изобилстват новини за редица културни събития, които се провеждат в НДК. Програмата за културните прояви там е известна месеци напред и хората търсят информация за всичко актуално. Музикалната култура има своите привърженици.

Книжовна култура

Книжовна култура

С гордост можем да отбележим, че столичните библиотеки са средище на културата. Нашата медия се стреми да отразява всичко това с актуални и изчерпатени новини. 

Фондовете на най-големите библиотеки – Националната библиотека и Столична библиотека – непрекъснато се обогатяват. Екипите им се стремят да достигат до сърцата на всички възрасти по подобаващ и съвременен начин и да обогатяват културата на населението. Из районите се движи мобилна библиотека, която осигурява забавление и приятен отдих за деца и възрастни в столичните паркове. Така културата отива при хората. Редовно се публикуват новини за инициативите на библиотеките в сътрудничество с други институции, свързани с културата. В началото на учебната година имаше чудесна инициатива за училища и университети - всеки учащ, закупил карта за градския транспорт, получи безплатна карта за ползване на библиотека и си избра книга за личния си архив. Нашите новини отразиха тази проява на културата.

Традиционната инициатива Поет и Преводач на месеца в Столична библиотека също се радва на успех, а новините за предстоящия месец се чакат с нетърпение. Видно е, че културата винаги е водеща.

Музейна култура

Музейна култура

София е древен град. Историята е на всяка стъпка. Историческата култура е на особена почит. Нашите новини неведнъж информират за безценни исторически находки, на които се натъкват строители съвсем случайно. 

Новините за уникалните и забавни събития за деца в Античния комплекс Древна Сердика в района на Ларгото са особено предпочитани. Тези събития  са тематични и обогатяват културата на подрастващите. 

Националната художествена галерия наскоро беше домакин на уникална изложба – гостуваща изложба, представяща меча и златният пръстен на хан Кубрат. Новините, които нашата медия публикува, изкушиха множество любопитни почитатели на историческата култура да разгледат изложбата. 

За традиционните български празници музеите организират забавни работилници за деца. В тях децата изработват козунаци, великденски яйца, мартеници или сурвачки. Новините насочват любознателните към правилните събития и съдействат за повишаване на интереса към националната култура.

Художествена култура

Художествена култура

Голяма част от населението на столицата обича изобразителното изкуство и скулптурата и приветства всяко събитие, свързано с художествената култура. Многобройните галерии в София предлагат уникална възможност за забавление и обогатяване на културата. Някои предлагат чаша вино по време на разглеждане на изложбата. Други предлагат възможност на гостите да създадат своя картина. Всичко това се харесва от посетителите и новините за предстоящите изложби определено се чакат с нетърпение. 

Много от столичните галерии организират детски арт работилници, които се провеждат през почивните дни. Така децата успяват да научат много ценни уроци за рисуването с различни техники и да разкрият таланта си, както и да обогатят личната си култура

Медията ни отразява новините от редица мащабни събития на културата като Панаира на книгата, Новогодишен музикален фестивал и др. 

Няма как в милионен град с наличието на редица културни институции културата да не е на достатъчно високо ниво. Доказателство за това е и споделеното от редица чуждестранни гости в столицата. Столичната култура се радва на огромен интерес.

Покрай многобройните новини за дейността на столичната администрация, спортните събития, трафика и новите постижения на лекарите в столичните лечебни заведения, тези за водещите събития от културата са като свежа глътка въздух сред злободневните новини.

Новините за култура се следят с интерес не само от столичани, но и от жителите на населените места в цялата страна. Те получават актуална информация за всичко в София от нашите публикации и успяват да присъстват на избрани от тях събития от различни направления на културата

Като цяло, информацията, която дават публикуваните от медията ни новини за култура  е актуална, изчерпателна и полезна и това се потвърждава от коментарите за всяка една от тях, както и многократните споделяния в социалните мрежи. Целта ни е да достигнем до душата на всеки човек и да му дадем ценната за него информация и да му помогнем да се доближи максимално до културата. 

Театрална култура

Кино култура

Музикална култура

Книжовна култура

Музейна култура

Художествена култура

Прочетете още