Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 192 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1149 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1371 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1104
-

Изложба "Исторически паркове и градини на София" (ВИДЕО)

Музеят за история на София представя изложбата "Исторически паркове и градини на София". Изложбата се реализира в партньорство със Столична община, Национален природонаучен музей и Софияплан. Историческите паркове и градини на София включват територии от градската структура, благоустроени и озеленени с ценни растителни видове след Освобождението 1878 г. - до 1943 г. Към тях спадат резерватът "Борисова градина", парка "Врана", Градската градина (пред Двореца и Народния театър), площад "Бански" (пред Централна минерална баня), градините около храм "Александър Невски", градините Докторски паметник и тези пред Народната библиотека "Св.Св.Кирил и Методи", Софийски университет, Военния клуб, пл. "Възраждане", историческите залесявания по Владайската и Перловската реки, по бул. "Македония" "Руски паметник" и бул. Ген. Тотлебен", квартални градини в кв. "Лозенец", кв. "Изгрев", част от "Ловен парк". Изложбата е създадена от архитекти в чест на първите паркостроители на София - чуждестранни специалисти, поканени от княз Фердинанд I, с опит в градинското и парково изкуство на европейските градове. Всички представени паркове, градини и исторически озеленявания са със статут на недвижими културни ценности на градинското и парково изкуство и са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. Експозицията ще може за бъде разгледана до 25 септември 2022 г. в залата за временни изложби на Музея на пл. „Бански“ 1.

comment 0
visibility 471
-

Ново издание на романите на Джон Стайнбек

Столичното издателство "Колибри" предлага на читателите си ново издание на един от най-популярните, обичани и търсени у нас американски автори - Джон Стайнбек. След фамилната сага „На изток от рая“ издателството предлага на читателите и ново издание на мъдрата и затрогваща повест „За мишките и хората“. Книгата е част от авторова поредица с избрани произведения. Преводът в новото издание е на Тодор Вълчев. Изисканият минималистичен дизайн е дело на художника Иво Рафаилов. Повестта "За мишките и хората" е вълнуващ разказ за сложната спойка между двама мигриращи селскостопански работници - Джордж Милтън и Лени Смол. Те пътуват от ферма на ферма в търсене на временна работа и мечтаят един ден да си имат собствена ферма. Лени е едър и тромав, умствено изостанал мъж, който по детски се радва на всичко пухкаво и меко. Джордж бащински го закриля и внимава Лени да не направи някоя беля поради извънредно голямата си физическа сила, която не умее да контролира... Поредицата е замислена като библиофилска колекция от издания на най-значимите и представителни за белетристичната вселена на автора работи: от навярно най-обичания му роман – фамилната сага „На изток от рая“ (1952), вдъхновена от библейския разказ за Каин и Авел, през първия му голям успех, заченат в Монтерей и роден със заглавието „Тортила Флет“ (1935), последван от затрогващата повест „За мишките и хората“ (1937) и епичния шедьовър „Гроздовете на гнева“ (1939), за който Стайнбек печели „Пулицър“ през 1940 г. Поредицата обхваща още емблематичната „Улица „Консервна“ (1945) и последния роман на писателя, озаглавен „Зимата на нашето недоволство“ (1961).

comment 0
visibility 600
-

"На живо" с Алекс Сърчаджиева в Парк-театър Борисова градина

На 6 август на сцената на Парк-театър "Борисова градина" ще излезе Александра Сърчаджиева в моноспектакъла "На живо". Спектакълът е по текст на Яна Борисова, а режисьор Димитър Коцев-Шошо. "На живо" е спектакъл за истината, за живота, за трудностите и щастливите мигове в него, за това какво е да бъдеш на върха на вълната, но и да усещаш как тя те залива и преобръща", казват организаторите. Биографичната пиеса разказва за най-трудните и най-хубавите мигове в живота на актрисата и ще разкрие несподелени и изненадващи моменти.  Началото на спектакъла е 21:00 часа.

Реклама
comment 0
visibility 527
-

Две международни архитектурни изложби на Моста на влюбените в София

Международната академия на архитектурата кани столичани и гостите на града на откриването на две архитектурни изложби по случай своята 35-а годишнина. Изложбите, озаглавени "Приносът на жените в международната архитектурна култура" и "Международната академия на архитектурата по света", ще бъдат открити на 9 август, вторник, от 19,00 часа в Галерия на открито "Мост на Влюбените" до НДК. Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община. "Приносът на жените в международната архитектурна култура" включва проекти на едни от най-изявените жени архитекти в света, членове на Международната академия на архитектурата. В експозицията са показани реализирани обекти в периода 2012-2022г. във Великобритания, Естония, Италия, Китай, Ливан и Франция. Автори на проектите са Алисън Брукс, Дориана Фуксас, Лина Готме, Одил Дек и Сузана Нобили. Работата на някои от високо уважаваните академици и професори на МАА през последните години ще бъде представена в изложбата "Международната академия на архитектурата по света".

comment 0
visibility 650
-

"Остров на музиката" приключва с концерт на група "Спектрум"

13-ото издание на концертния цикъл "Остров на музиката", който се организира от общинския културен институт Дом на културата "Средец" ще приключи на 3 август (сряда), съобщават от Столична община. На Лятната естрада в Борисовата градина "Остров на музиката" ще представи последния от петте концерта в програмата си. Вокална група "Спектрум" ще предложи на публиката авторска музика и оригинални обработки на поп, джаз и фолклорни пиеси. Началото на концерта е от 19,30 часа. На сцената ще излязат Боряна Йорданова – сопран;Весела Морова – алт;Даниел Николов – тенор;Янко Янков – баритон;Константин Бейков – бас "Остров на музиката" е част от Лятната програма в Календара на културните събития на Столична община. При лоши метеорологични условия концертът ще се проведе под купола на Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларгото).    

comment 0
visibility 865
-

Военноисторическият музей представя София по време на Втората световна война

Последна възможност ще имат столичани да видят изложбата, която предизвиква посетителите да погледнат войната през очите на хората, които са я преживели. Това съобщават от Националния военноисторически музей в София. Пространството за изживяване "Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София" може да бъде посетено до края на август. Експозицията потапя присъстващите в атмосферата преди и след началото на Втората световна война. Посетителите ще имат възможност да се "разходят" из София от 30-те години на миналия век, а след това ще видят, чуят и усетят съкрушителния удар, който бомбардировките нанасят върху облика на града, и ще съпреживеят съдбата на стотиците, останали без дом. Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български актьори като Асен Блатечки, Стефан Мавродиев, Руси Чанев, Меглена Караламбова и Валентин Ганев, допълват картината на едни от най-драматичните дни за София и нейните граждани. Пространството за изживяване "Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София" е проект, реализиран в партньорство с Българската национална филмотека, финансиран от програма "Култура" на Столична община. Изложбата е открита през ноември 2019 г. В нея присъстват сетивни стимули, автентични видео кадри, фотоархивен материал и емблематични експонати. Към проекта е разработен и специален сайт. Специално подготвени интерактивни приложения позволяват да се проследи съдбата на обществени и административни сгради, частни домове, църкви и паметници – материален символ на тясното обвързване на столицата с европейските културни процеси в предвоенните години, част от които са безвъзвратно разрушени от бомбардировките и представят историческите факти за най-големите въздушни нападения на София. Пространството може да се разгледа до края на август в работните дни на Националния военноисторически музей от сряда до неделя, от 10,00 до 18,00 часа.  

comment 0
visibility 749
-

Изложба на български деца от различни страни в БАН в София

В централното фоайе на БАН, пл. „Народно събрание“, беше открита изложбата “Българските следи по света – с палитра, камера и слово”, съобщи БНР. В експозицията са включени творби на български деца от различни страни, които през ноември миналата година са участвали в международното младежко биенале в Рим. В биеналето са взели участие около 100 българчета от цял свят между 6 и 18 г. Децата се надяват да обиколят целия свят с изложбата си и да покажат навсякъде българските следи. „България не се намира само на територията на България. Има стотици малки Българийки пръснати по света. Това са нашите български училища в чужбина. Исках България да види, че има българи, които милеят за България“, каза Венета Ненкова, основен инициатор и организатор на биеналето. Тя отбеляза участието на децата от уч. "Иван Станчов" в Лондон, които са направили филм за тракийско съкровище, открито в един от лондонските музеи. Децата от Бостън, САЩ пък се включили с прекрасни картини. С много интересни факти и творби са се включили и децата от различните училища в Италия. Много от децата не са родени в България, те ще продължат да живеят в чужбина, но от нас зависи те да поддържат жив българския си корен, каза още Ненкова. Организатори на изложбата са Българско училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим и Културна асоциация „Паралел 43“. Изложбата може да се види до края на тази седмица.    

comment 0
visibility 412
Американката Катрин Макмайкъл посвети творбата си „София“ на квартет „Флаут

Американката Катрин Макмайкъл посвети творбата си „София“ на квартет „Флаутисимо“

Американската композиторка Катрин Макмайкъл посвещава последната си творба „София“ на флейтовия квартет на Софийската филхармония „Флаутисимо“. Произведението, наречено „София“ е вдъхновено от легендата за Света София и нейните дъщери, разказана ѝ от арфистката Весела Тричкова. Премиерата му ще бъде на 31 юли в Атриума на Квадрат 500 в концерта на дамите от „Флаутисимо“ и арфистката Весела Тричкова. В програма ще звучат и творби на Моцарт, Вебер, Румен Бояджиев-син, Карлос Салседо, Жак Ибер и др. Програмата преминава от класически вариации за флейти до валсове румба, салса и ръченица. Концертът на флейтовия квартет „Флаутисимо“ е част от лятната програма на Софийската филхармония „Споделете музиката“ и е подрепен от Столична община – Календар на културните събития. Флейтовият квартет “Флаутисимо” към Софийската филхармония е създаден онлайн по време на изолация през 2020-та година. В състава са: Кремена Ачева, Гергана Иванова, Петра Атанасова и Мила Цанкова. Първото видео, което записват по време на изолацията през пролетта е прието радушно, и достига 95 000 гледания онлайн. Това вдъхновява четирите дами да представят най-доброто от флейтовия репертоар. През лятото на 2020-та те концертират в “Квадрат 500” съвместно с вокалния състав Bella Voce, по време на летния сезон на Софийската филхармония “Романтично лято в Квадрат 500”. Поради големият си успех, през ноември месец правят самостоятелен дебютен концерт в Камерна зала “България”, за който специално композиторът Румен Бояджиев-син написва “Три миниатюри за четири флейти”. През сезона 2020 - 2021 арфистката Весела Тричкова участва активно в концертите им. Румен Бояджиев – син написва „Прелюд и Арабеска“ за четири флейти и арфа. Вдъхновена от техния талант, американската композиторка Катрин Макмайкъл написва Сюита „София“ за четири флейти и арфа, посветена на състава. Участват в петия международен фестивал „Трявна Арт“, а през 2022 – ра правят своя дебют на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе. Елиана Митова

comment 0
visibility 601
-

Софийската опера представя "Евгений Онегин" на Панчаревското езеро

В рамките на фестивала "Музи на водата" на езерото Панчарево, Софийската опера представя младата певица Стефани Кръстева като Татяна в операта "Евгений Онегин". Събитието ще е на 14 август. Стефани Кръстева казва, че една от големите ѝ мечти е да изпълни ролята на Татяна от операта "Евгений Онегин". В образа тя вижда най-ценното човешко качество - добротата. Певицата благодари на Бог за таланта, с който я е дарил и за силата, и постоянството, които и дава, за да го развива. Младото сопрано е от Варна, където завършва националното училище по изкуствата "Добри Христов". През 2017 г. завършва магистърска степен във вокалния факултет на НМА, в класа по класическо пеене на доц. Иванка Нинова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. През февруари 2019 г. дебютира на сцената на Софийската национална опера и балет в ролята на Татяна от "Евгений Онегин" на Чайковски. В спектакъла на Панчаревското езеро зрителите ще видят още Атанас Младенов (Евгений Онегин), Хрисимир Дамянов (Владимир Ленски), Александрина Стоянова (Ларина ), Весела Янева (за първи път в ролята на Олга ), Ангел Христов (княз Гремин), Димитър Станчев (Зарецки), Николай Войнов (Ротният), Румяна Петрова (Филипевна), Красимир Динев (Трике ). Диригент е Андрей Галанов, режисьор - Вера Петрова, музикална и стилистична постановка - Лариса Гергиева. Диригент на хора е Виолета Димитрова.

comment 0
visibility 464
София Симеонова показва кътчета от „Стаята в теб“ (СНИМКИ)

София Симеонова показва кътчета от „Стаята в теб“ (СНИМКИ)

Фотоизложбата "Стаята в Теб" на младата, но много талантлива София Симеонова ще бъде открита тази вечер от 18:00 ч. в UniCredit Studio (пл. "Св. Неделя" 7). София е едва на 18 години и само преди месец тя завърши Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" в столицата. Въпреки младостта си момичето има задълбочен поглед върху живота, интересува от човешката природа във всичките ѝ разновидности и обича да влага идеите си в малките, но значителни неща. Ето какво казва тя за проекта си „Стаята в мен“: Прекарвайки време в стаите ни, те се превръщат в отражение на естествената ни същност. Съдържайки нашите спомени, индивидуалност и желания, те ни помагат да открием кои сме всъщност. А когато изграждаме средата около себе си, влагайки част от нас самите, ние сътворяваме материалната действителност на цялото човечество. Красивото в този проект не са само различните стаи със своите цветове и предмети, а фактът, че хората на снимките се съгласиха да разкрият себе си. Те споделиха своята личност, такава каквато е, за да покажат чара на несъвършенството. Целта на фотопроекта "Стаята в Теб" е да ни подтикне да опознаваме истински хората около нас. Почти всяко дете подсъзнателно възприема стаята си като най-безопасното място, което съществува. Там то изразява най-съкровените си мисли и надежди. Това може да бъде под формата на декор или предмет, който поставя на определено място. Често всяко хоби, интерес или дори пристрастие е закачено на стената ни, но не винаги посетителите се интересуват достатъчно, за да прогледнат през него. За мен процесът, в който снимах всички тези млади и интелигентни хора, бе повече от едно проучване. Запознанството ми с всеки един от тях и неговата история ме накара да разбера колко различни сме един от друг и колко си заслужава да се вслушваме в истинската стойност, която имат думите и действията на останалите. Изложбата може да се види до 30 август.

comment 0
visibility 649
-

Софийската филхармония представя три млади дарования

Един от най-интересните състави на Софийската филхармония – „Класик Арт“ – ще зарадва публиката с програма, която преминава елегантно от класиката към съвремието. Събитието ще бъде на 24 юли от 18.30 часа в атриума. Концертът е част от летния сезон на Софийската филхармония „Споделете музиката“ и е подкрепен от Столична община – Календар на културните събития. В красивото пространство на Националната галерия ще звучат творби на Бетовен, Вивалди, Вебер, Шпергер, но и на Куин и на съвременната българска композиторка Петя Тончева. Като част от инициативата си „Настоящето среща бъдещето“, съставът ще представи три млади талантливи дарования – Александър Маджаров, овладял съвършенството на свирене на валдхорна, Алина Михайлова, която свири на виолончело и Сара Пейчева – на контрабас. Специално за тяхното участие композиторът Слави Димов е направил аранжименти на класическата програма. „КласикАрт“ – струнен квартет и ансамбъл, е създаден през 2017 г. от приятели, които искат да правят музика по най-добрия начин. Съставът от блестящи солисти, обединени от любовта към това, което правят, следвайки мечтите си, включва: Калина Христова (цигулка, концертмайстор на Софийска филхармония), Калина Митева (цигулка), Евгения Бааджиева-Димова (виола, помощник водач на виолите в Симфоничния оркестър на БНР), Кристиана Алипиева Михайлова (виолончело, помощник концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония), Явор Добрев (кларинет, водач на кларинети в Софийска опера и балет) и Михаил Михайлов (валдхорна, първи валдхорнист на Софийската филхармония). Концертите на „КласикАрт“ са концептуални спектакли с музика, слово, художествено осветление и специален надслов. Репертоарът на състава се разширява и вече включва премиери на творби от Румен Бояджиев-син, Георги Стрезов, Костадин Генчев, както и произведения от различни епохи – от бароковата епоха, класика, романтизъм и съвремие.  

comment 0
visibility 562
-

Красимира Буцева получи наградата за съвременно изкуство БАЗА

Софийската градска художествена галерия представи изложба на художниците, номинирани за Наградата за съвременно изкуство БАЗА - 2022 година. Ежегодната награда за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателя и директора на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Целта на наградата е да осигури подкрепа за младите художници като им открие нови възможности за образование, изследване и професионална реализация. Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Участието е свободно. Номинираните художници за престижното отличие за тази година бяха седем - Аарон Рот, Красимира Буцева, Ларс Нордби, Петър Чиновски, София Грънчарова, Харита Асумани и Явор Костадинов. Международно жури прецени качествата на показаните произведения и присъди наградата на Красимира Буцева. Красимира Буцева живее между Лондон и София. Обект на нейните творчески търсения са политическото насилие, травматичната памет, официалната и неофициална история във връзка с източноевропейския комунизъм. Тя е визуален артист, писател и преподавател. Родена е през 1994 г. Преподава в Лондонския колеж по комуникации към Университета по изкуствата в Лондон. Работи с фотография, видео, инсталация и звук.

comment 0
visibility 585
-

Галерия Сердика представя "Свободно движение. Между Аз и Мен"

Столичната галерия "Сердика" представя изложбата "Свободно движение. Между Аз и Мен" с автор Юлия Хичева, съобщават от галерията. В експозицията са включени живопис и експериментална фотография на авторката. По думите на Юлия Хичева, „Свободно движение“ е проект, посветен на движението като доказателство, че нещата съществуват. "Движението олицетворява за мен промените в душевните сили и механизми, личната игра, която мога да нарека играта между Аз и Мен. В колебанието между Аз и Мен намирам динамичен баланс. Игра преминаваща през заплитането в противоречието, водещо към цялостта, в която се осъществява вътрешното движение на личността", казва още тя. Изложбата се занимава с разбирането на вътрешните противоречия като стимул към съзидание. "Търся вътрешното движение и динамиката на уловения миг. Интересува ме синтезът на материалите, намирайки в симбиоза живопис и фотография. Структурата на акварела ми позволява да изразя чувството за свързаност и неделимост, а фотографският експеримент и ограничението на цвят в характера на цианотипията ме карат да търся цвета във видимия спектър", казва още авторката. Изложбата може да се види в столичната галерия "Сердика" до 19 август 2022 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

comment 0
visibility 1092
-

Само хитове ще звучат на “Щраус гала” в София

Световноизвестният оркестър на замъка “Шьонбрун” разказва за конкуренцията между баща и синове в грандиозен концерт под звездите „Радецки марш“, „Прилепът“, „Цигански барон“, „На хубавия син Дунав“ са само част от класическите хитове, които ще звучат под открито небе на 8 август от 20.30 часа пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ в столицата. Грандиозният концерт ще събере почитателите на творчеството на най-известната музикална династия в света Щраус. „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София.  С програмата на Оркестъра на замъка Шьонбрун в България започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син. През 2025 година в тях ще се включат със събития Ню Йорк, Париж и Виена – родното място на големия композитор. Репертоарът на Оркестъра на замъка Шьонбрун включва произведения на династията на Щраус, В. А. Моцарт и техни съвременници. Верен е на виенския музикален стил и интерпретирането на композиторите на виенската класика. Йохан Щраус-син е най-изпълняваният и записван класически композитор в цял свят. Неговите произведения се свирят по-често дори от тези на Моцарт и Верди. Две поколения гениални музиканти Щраус композират стотици маршове, полки, валсове, мазурки, оперети, властващи вече повече от два века в бални салони и театри на всички континенти. Йохан Щраус и тримата му синове записват завинаги имената си в световната музикална памет. Родоначалникът на тази талантлива фамилия е Йохан Баптист Щраус. През 1826 г. се появяват първите му композиторски творби. Със своята формация бащата предприема продължителни и много успешни турнета из Европа. Първородният му син – Йохан – се ражда през 1825 г., през 1827 г. се ражда Йозеф, след още 8 години семейството се увеличава с трети син – Едуард. През 1844 г. Йохан Щраус-син дебютира във Виена и скоро става популярен не по-малко от баща си. Макар живял твърде кратко - едва 44 години, Щраус-баща успява да създаде значими творби и оркестри, както и да триумфира с тях из цяла Европа. Неговият „Радецки марш“ до днес звучи при най-тържествени събития, както и в началото на всяка нова година в концерта на Виенската филхармония. Най-плодовитият и с най-разностранни творчески интереси е Йохан Щраус-син. И съвсем заслужено получава прозвището Кралят на валса, създал 145 творби в този жанр. Две години по-младият му брат Йозеф умира едва на 42 години, но създава немалък брой полки, мазурки, валсове, както и творби заедно с двамата си братя. Най-малкият от династията Щраус – Едуард – живее 81 години. Той успешно продължава семейната традиция и създава предимно валсове и полки.  

comment 0
visibility 744
-

Новите акценти в Програма „Култура“ на Столична община

Подкрепа за проекти, насочени към развитието на вкус към изкуствата и клубни участия на млади музиканти са част от новите акценти в Столичната програма „Култура“. Това съобщават от пресцентъра на Столичен общински съвет. Проекти, които утвърждават вропейската принадлежност на България, ценностите на демокрацията - свобода на словото, гражданско участие, културна изява и културно многообразие, както и екологичната устойчивост ще са специален хоризонтален приоритет на Столична програма „Култура” през 2023 г. Предложението е на председателя на постоянната комисия по култура, наука, образование и културно многообразие Малина Едрева, общинските съветници Веселин Калановски и ВладимирМитов и зам.- кмета Мирослав Боршош. На предстоящото днес заседание на Столичния общински съвет ще бъде гласуван съдържателния обхват на Столична програма„Култура“ за 2023 г. През следващата година се предвиждат специални акценти върху развитието на младите творци, професионалисти и мениджъри в сферата на културата, ангажиране на юношеската и младежката публика, дейностипо разширяване на комуникационните канали, промени в маркетинговите подходи и подкрепа на дебютни изяви. Допълнени са възможностите за подкрепа в някои от направленията на програмата. В “Музика” е допустима подкрепата и на клубни изяви на младежката музикална сцена, а в „Танц, танцов театър и пърформанс“ ще може да се финансират и проекти, свързани с професионални изяви. Направление 9 предефинира в “Културно-образователни проекти, активни публики” и към възможностите се прибавят проекти, които са насочени към формиране на културна грамотност и вкус към класическите и съвременните форми на изкуствата. Съществено допълнени са изискванията в направление „Кино“, където много ясно са обособени двете групи проекти, които ще се подкрепят – за режисьорски дебюти и за документални филми. За всички направления е увеличен размерът на минималнотофинансиране. Направление “Мобилност” ще бъде в три сесии с оглед да отговори на целогодишните ангажименти на творци и изпълнители. И през следващата година Дирекция „Култура“ на Столична община ще организира информационни срещи и обучения за творци и организации, които искат да кандидатстват по Столична програма „Култура“, като за пръв път ще бъде обърнато специално внимание на тези, които са начинаещи в подготовката и развитието на проектни идеи. Всички промени, които се въвеждат са направени след обсъждания с творци, изпълнители, организатори на събития и управители на пространства за култура в София. Те са част от процеса за развитие на Програмата, които са базирани на потребностите на публиките, творците и културните оператори. Столична програма „Култура” е създадена през 2007 г. и до момента по нея финансова подкрепа годишно получават стотици проекти на творци и организации, които променят културния облик на столицата.  

Култура

София е културен център на страната и това е логично, тъй като тук са съсредоточени най-големите институции на културата. Медията ни ежедневно публикува десетки новини за културни събития и инициативи, свързани с българската култура. Огромният брой театри, кина, галерии, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища са гаранция за качествена и богата култура, на която се радват столичани и гостите на столицата. Новините за всяко ново събитие от областта на културата,  допълнително засилват интереса на гражданите.

Театрална култура

Театрална култура

Факт е, че всички театри на територията на София не спират напълно дейността си извън сезона. Нормално е културата да няма почивен ден. Трупите на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър и Музикалния театър имат чудесни инициативи, които поддържат непрекъснато интереса към тях на хората от всички възрасти. В репертоара на всички театри присъстват заглавия, които са непреходни и трябва да се видят от всеки любител на театъра. Много активна е и дейността на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната култура е в своя възход. 

Студентите са пълни с енергия и нямат търпение да дадат всичко от себе си, за да намерят мястото си в театралните среди на родните театри и да се влеят в културата на страната. Новини за представленията им присъстват в медията ни всяка седмица.  

Новините за бродуейските мюзикъли, поставяни в Музикалния театър се радват на голям интерес от страна на читателите. Културата на мюзикълите намери чудесна почва у нас.

Кино култура

Кино култура

Традиционните кина от миналото вече са рядкост. Тази култура е претърпяла своето развитие. Повечето кина вече съчетават модерна визия и иновации в преставянето на филмите. Това определено увеличава многократно публиката, а новините за новостите в програмите им са доста четени. Няма как да се спрат иновациите в културата.

Последните събития в културата на София - кинофестивалите - привличат не само родни фенове и звезди, но и редица известни имена от световното кино. Кристоф Ламбер остана очарован от професионализма и таланта на българските артисти, режисьори и сценаристи, както и от културата на българите.  

Музикална култура

Музикална култура

Столицата е предпочитана за провеждането на концерти на известни певци и музиканти не само от България, но и от целия свят. Медията ни ежедневно публикува новини, отразяващи музикалната култура в столицата. Предпочитани места за провеждане на големи концерти са новата зала Арена Армеец, Зала 1 на НДК. Зала България е домакин предимно на симфонични концерти. Изобилстват новини за редица културни събития, които се провеждат в НДК. Програмата за културните прояви там е известна месеци напред и хората търсят информация за всичко актуално. Музикалната култура има своите привърженици.

Книжовна култура

Книжовна култура

С гордост можем да отбележим, че столичните библиотеки са средище на културата. Нашата медия се стреми да отразява всичко това с актуални и изчерпатени новини. 

Фондовете на най-големите библиотеки – Националната библиотека и Столична библиотека – непрекъснато се обогатяват. Екипите им се стремят да достигат до сърцата на всички възрасти по подобаващ и съвременен начин и да обогатяват културата на населението. Из районите се движи мобилна библиотека, която осигурява забавление и приятен отдих за деца и възрастни в столичните паркове. Така културата отива при хората. Редовно се публикуват новини за инициативите на библиотеките в сътрудничество с други институции, свързани с културата. В началото на учебната година имаше чудесна инициатива за училища и университети - всеки учащ, закупил карта за градския транспорт, получи безплатна карта за ползване на библиотека и си избра книга за личния си архив. Нашите новини отразиха тази проява на културата.

Традиционната инициатива Поет и Преводач на месеца в Столична библиотека също се радва на успех, а новините за предстоящия месец се чакат с нетърпение. Видно е, че културата винаги е водеща.

Музейна култура

Музейна култура

София е древен град. Историята е на всяка стъпка. Историческата култура е на особена почит. Нашите новини неведнъж информират за безценни исторически находки, на които се натъкват строители съвсем случайно. 

Новините за уникалните и забавни събития за деца в Античния комплекс Древна Сердика в района на Ларгото са особено предпочитани. Тези събития  са тематични и обогатяват културата на подрастващите. 

Националната художествена галерия наскоро беше домакин на уникална изложба – гостуваща изложба, представяща меча и златният пръстен на хан Кубрат. Новините, които нашата медия публикува, изкушиха множество любопитни почитатели на историческата култура да разгледат изложбата. 

За традиционните български празници музеите организират забавни работилници за деца. В тях децата изработват козунаци, великденски яйца, мартеници или сурвачки. Новините насочват любознателните към правилните събития и съдействат за повишаване на интереса към националната култура.

Художествена култура

Художествена култура

Голяма част от населението на столицата обича изобразителното изкуство и скулптурата и приветства всяко събитие, свързано с художествената култура. Многобройните галерии в София предлагат уникална възможност за забавление и обогатяване на културата. Някои предлагат чаша вино по време на разглеждане на изложбата. Други предлагат възможност на гостите да създадат своя картина. Всичко това се харесва от посетителите и новините за предстоящите изложби определено се чакат с нетърпение. 

Много от столичните галерии организират детски арт работилници, които се провеждат през почивните дни. Така децата успяват да научат много ценни уроци за рисуването с различни техники и да разкрият таланта си, както и да обогатят личната си култура

Медията ни отразява новините от редица мащабни събития на културата като Панаира на книгата, Новогодишен музикален фестивал и др. 

Няма как в милионен град с наличието на редица културни институции културата да не е на достатъчно високо ниво. Доказателство за това е и споделеното от редица чуждестранни гости в столицата. Столичната култура се радва на огромен интерес.

Покрай многобройните новини за дейността на столичната администрация, спортните събития, трафика и новите постижения на лекарите в столичните лечебни заведения, тези за водещите събития от културата са като свежа глътка въздух сред злободневните новини.

Новините за култура се следят с интерес не само от столичани, но и от жителите на населените места в цялата страна. Те получават актуална информация за всичко в София от нашите публикации и успяват да присъстват на избрани от тях събития от различни направления на културата

Като цяло, информацията, която дават публикуваните от медията ни новини за култура  е актуална, изчерпателна и полезна и това се потвърждава от коментарите за всяка една от тях, както и многократните споделяния в социалните мрежи. Целта ни е да достигнем до душата на всеки човек и да му дадем ценната за него информация и да му помогнем да се доближи максимално до културата. 

Театрална култура

Кино култура

Музикална култура

Книжовна култура

Музейна култура

Художествена култура

Прочетете още