Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 43 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 145 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 808
-

Поетите на любовта гостуват в Националната библиотека Кирил и Методий

Обичаните поети Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват в понеделник вечер, 12 февруари, в Националната библиотека Кирил и Методий в София. В навечерието на деня на влюбените под форма на поетичен диалог двамата ще представят избрани стихотворения от най-новите си книги "Бели нощи" и "Още бели нощи" на Маргарита Петкова, "Всички дни ще се казват неделя" на Добромир Банев, както и съвместната "Абсурдни времена". Освен техните стихове, вдъхновени от любовта и посветени на нея, за първи път пред публика ще бъде представена и книгата "Крадец на обич" на големия поет Евтим Евтимов, под чието перо излязоха едни от най- вълнуващите любовни стихотворения в литературата ни. Десетилетия след написването им те все още очароват публиката. "Крадец на обич" е посветена на 90-годишнината на Евтим Евтимов. Книгата и е събрала някои от най-известните му любовни стихове ("Обич за обич", "Горчиво вино", "Ако ти си отидеш за миг", "Високо"), както и социална поезия."Силата на Евтим е в неговата честност. Той не е помпозен, измислен поет. Беше фин и добър човек. Искаше на всекиго да каже добра дума. Любовта ни отличава от останалите видове на Земята. Нагон и инстинкт има у всички, но при хората има трепет на сърцето, полет на съзнанието. Сърцето е мускул. То няма клетки, с които да мисли. Все пак обичаме с разума си, колкото и да звучи нестандартно. Творческите дейности са забавление на човека и неговото съзнание", допълва поетесата Маргарита Петкова пред БНР.

comment 0
visibility 877
-

Росен Марковски с нова изложба в София

Художникът Росен Марковски представя първата си изложба за 2024 г. в столична галерия. Официалното откриване е тази вечер, 9 февруари.Експозицията носи заглавието "Разказът на рибите" и е вдъхновена от Тео Ушев. Рисувана е върху дъски, изхвърлени от морето по време на голямата буря на 4 септ. 2023г."Бях там и чух.Рибите, които бяха около брега на морето по време на голямата буря.Дъските, които морето изкара на брега, борили се дълго с вълните.Безмълвните хора със застинали лица, в които се четеше страх. Усмихнати и невярващи на очите си. Хора – победени от стихията, смирени и питащи.Смокиновата гора с обрулени от бурята плодове.Душите, измити с толкова много вода, в тишина като след буря.Тъжно и страшно затворени врати.Лица, радващи се на последната останала вода и светлина.Слънчев и топъл ден. Ден, за да си мислиш нещо свое. Откъснат от света.Сам без ток и телефон.До кога?! Никой не можеше да каже.Останах сам под смокиновите листа и говорех с моите риби. Само те знаеха какво се случи. Като в сън с кошмари. Не вярвах на спомените си.Входната врата почиваше след нощното блъскане.Слънцето сушеше подгизналите ми обувки тихо и мощно.Взех дърво от брега, стиснах го в гърдите си и си тръгнах. Тихо, смирено и щастливо.Рибите продължаваха да се роят около мен и да разказват, после отплуваха в дълбоки води.Когато хората мълчат като риби, чуваш разказа на рибите.Бях там и чух.Синеморец 4 септември 2023г."Това пише художникът като анотация към изложбата. Росен Марковски е роден 1964 г. в Троян, където завършва Художественото училище по приложни изкуства. През 1994 завършва Националната художествена академия в София. В творческата си биография има над 60 самостоятелни изложби в България, Италия, Германия, Франция, Норвегия, Чехия, Унгария, множество картини в частни колекции в Европа и САЩ, както и участия в общи изложби, групови проекти и пърформанси."Разказът на рибите" на Росен Марковски можете да разгледате до 16 февруари в София в галерията на Арт хотел 158.

comment 0
visibility 958
-

Отбелязваме 90- годишнината на Татяна Лолова с Национална програма

Национална програма "Татяна Лолова на 90 години" организираха продуцентска компания "АРТО плюс" ЕООД съвместно със Сатиричен театър "Алеко Константинов", Българска национална филмотека, Филмотечно кино "Одеон" и издателство "Книгомания". В рамките на програмата със серия от събития в София и в страната ще бъде отбелязана 90-ата годишнина от рождението на една от най-обичаните ни актриси Татяна Лолова. Част от събитията ще бъдат представени и в някои европпейски столици.Точно в деня на годишнината, 10 февруари (събота), от 18,30 часа в любимото кино на Татяна Лолова "Одеон" ще бъде показан премиерно документалният филм "Последният спектакъл" с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Лентата събира архивни кадри и снимки, които разказват за живота и творчеството на актрисата както и за последните месеци от живота ѝ. Някои от кадрите се показват публично за пръв път. Същата вечер след прожекцията на документалния филм ще бъде представена и новата книга "Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки" под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев. Книгата съдържа неразказани истории и над 70 снимки от архива на обичаната актриса.Националната програма "Татяна Лолова на 90 години" ще продължи със специален спектакъл по повод юбилея, озаглавен "Празнуваме Татяна Лолова". Спектакълът ще бъде представен на 13 февруари 2024 г. от 19:30 ч. в Сатиричен театър "Алеко Константинов" в столицата. Постановката ще е неизбежен повод всеки да си спомни за нея, обещава директорът на театъра Калин Сърменов, който е и режисьор на спектакъла. На сцената публиката ще види актрисите Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Стефания Кочева и други, с които Татяна Лолова си е партнирала. Във фоайето на театъра ще бъде подредена и изложба с фотографии "Татяна Лолова и Сатирата".Националната програма "Татяна Лолова на 90 години" ще представи в следващите седмици пътуващ спектакъл и изложба, както и създаването на официален сайт за актрисата, който да събере в електронен архив фотографии, роли, интервюта, бележки, скици, лични дневници и други материали, свързани с живота и професионалния й път в киното и театъра.

Реклама
comment 0
visibility 840
-

Представят в София втора биографична книга за Стефан Данаилов

В салона на Народното читалище "Николай Хайтов 1936" в София ще бъде представена биографичната книга "Стефан Данаилов. Игра на живот". Събитието е днес, 6 февруари, от 18 часа. Програмата на събитието предвижда да бъде показан и филмът "Ламбо от София" - една софийска, много лична история, в която оживява градът с кадри от филми - София от 60-те, от 50-те години до днешни дни. "Това е втората книга, която направих за Стефан Данаилов. Първата направихме, за щастие, заедно. След което в една от последните ни срещи Стефан Данаилов изпълни една моя заръка - да си събере архива. Хора, като него, нямаха архив, те никога не са предполагали, че някой ще се интересува от техния живот, че това, което правят, е значимо за другите", разказа пред БНР журналистът Георги Тошев, който е автор на книгата и филма за един от най-обичайните български актьори, изиграл над 150 роли в киното, театъра и телевизията. Тошев разказа за тефтера на Стефан Данаилов, в който много емоционално, но лаконично, е записвал неща, които са го вълнували. Имало е също безценни фотографии, лични неща.  "Когато прочетох този тефтер, не знаех докъде и колко мога да си позволя да публикувам. Нашият негласен договор беше, че хората трябва да знаят достатъчно за публичните личности", отбеляза Тошев.

comment 0
visibility 1002
Ваня Радева представи първа стихосбирка Софийскатата художествена галерия

Ваня Радева представи първа стихосбирка Софийскатата художествена галерия

Дългогодишният директор на Българския културен институт в Братислава Ваня Радева представи първата си стихосбирка "Прозорец" в Софийската градска художествена галерия. В залата бяха подредени колоритните картини на Мирослав Радев – брат на авторката, с чиито произведения тя е илюстрирала книгата. "По време на пандемията в Братислава не разрешаваха дори да излезем на улицата. Бе ужасно.. Градът опустя. Постепенно обстановката започна да се разведрява. Дано никога повече това не се повтаря", каза авторката пред Столица.bg. В компанията на литераторката Кремена Димитрова тя сама представи някои от стиховете. Част от творбите прозвучаха на запис в изпълнение на актрисата Гергана Стоянова. Първите читатели на "Прозорец" са нашите сънародници в Братислава, защото книгата е представена най-напред в Българския културен институт в словашката столица. Ваня Радева е завършила университета "Коменски" в Братислава, живяла е в различни европейски страни, навсякъде е учила, за да обогати общата си култура. По време на мандата й в Българския културен институт в Братислава бяха организирани интересни събития. Представянето на "Прозорец" бе част от програмата "Пишещи дипломати" на Държавния културен институт към Външно министерство, съвместно с издателска къща. Елиана Митова  

comment 0
visibility 871
-

Акварели на Васка Емануилова представят в галерията на СБХ

В галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6 днес, 2 февруари, ще бъде открита изложба от акварели на Васка Емануилова - едно от големите имена в съвременното българско изкуство. Пейзажите в настоящата изложба са от околностите на родното село на Емануилова Комщица, Годечко, съобщават организаторите от Съюза на българските художници. Експозицията съдържа 36 акварелни творби на известната българска скулпторка и художничка. Акварелите ще могат да се разгледат до 10 февруари. Васка Емануилова (1905 – 1985) оставя забележително творчество в областта на скулптурата, портрета, историческата и битовата композиция. Учи рисуване при проф. Цено Тодоров и скулптура при проф. Иван Лазаров в Държавната художествена академия. Още от момента на завършването тя участва в изложби на жени художнички. Тя е и част от екипа, създал увенчаващата композиция на Паметника на Съветската армия в София през 1953 г. Емануилова дарява на Софийска градска художествена галерия 90 свои скулптури, 48 акварели и 35 рисунки. Нейното име носи музеен център и изложбено пространство за съвременно изкуство и млади автори на бул. „Янко Сакъзов” № 15, което е част от Софийска градска художествена галерия.

comment 0
visibility 911
-

Фотоизложба ще отбележи Деня за почит към жертвите на комунистическия режим

Фотоизложбата "Духовете на миналото – концентрационен лагер „Белене" ще бъде представена в Столичната библиотека. Откриването на експозицията ще е в 10:00 часа днес, 1 февруари - Денят за почит към жертвите на комунистическия режим. Целта на експозицията е да бъде почетена паметта на над 20 000 българи, част от които са останали завинаги в безименните си гробове на о. Персин и околните острови, както и да привлече вниманието към потребността от преосмисляне на комунистическото минало на България. Изложбата включва 24 фотоса, дело на историка д-р Улрих Малерт. Снимките са правени през октомври 2023 г., по време на работно му посещение сред развалините на концентрационния лагер в Белене – най-големия лагер за политически неудобни лица за българската комунистическата партия (БКП), който е създаден по образец на нацистките и съветските концлагери и функционира с прекъсвания от 1949 до 1987 г. Експозицията може да бъде разгледана от 29 януари до 6 февруари т.г.На днешният ден през 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени същия ден. Сред жертвите са братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, световноизвестният учен проф. Богдан Филов, който е бивш премиер на страната, ген. Никола Михов, министри в двата кабинета на Филов, както и в правителствата на Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев. Подсъдими са 101 писатели, художници и журналисти, сред тях са вече убитите Гео Милев, Райко Алексиев и Данаил Крапчев. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души, хиляди са убити и обявени за безследно изчезнали. Решението на 1 февруари да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето от правителството на Бойко Борисов през 2011 г. От ГЕРБ и СДС ще почетат паметта на жертвите пред Мемориала при НДК в столицата. Почит ще отдаде и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

comment 0
visibility 977
-

Столична галерия срещна бизнес и дипломация с българската графика

Близо 60 дами – дипломати, почетни консули и представителки на бизнеса, се събраха в столичната галерия Графикарт на неформална среща, на която да се запознаят, да обменят опит и идеи, и да насочат взаимно усилията си за развитието на отношенията между страните, съобщават организаторите на събитието.„Бизнесът се среща с дипломацията в среда на изкуството“ е организирано сдружение „Дамски форум“, галерия Графикарт и Посолството на Черна гора в България. Специално за събитието от галерията подредиха специална изложба „Записки за графиката“, в която показва графичните листа на едни от най-талантливите и изявени български графици – Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Веселин Дамянов-Вес, Васил Колев – Vassilo, Бранко Николов, Владимир Чукич, Петър Чуклев, Румен Нечев. Събитието уважи и първият ни дипломат Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи. "Изкуството е мост между хората. А дипломацията е изкуството да допринасяш за постигане на мир, за сближаването на народи и премахването на бариери. С дамите посланици изпращаме силно послание за това, че работейки заедно и доближавайки световете на изкуството, бизнеса и дипломацията, можем да допринесем за повече диалог, мир и ползи за икономиката на региона, на Европа и на света.", отбеляза тя в приветствието си към гостите.На срещата присъстваха дипломатите на Черна Гора, Австрия, Германия, Украйна, Северна Македония, Румъния, Куба, Ирак, Израел, Словения, Албания, Монголия, САЩ, Южна Африка и др., както и повече от 20 дами, управляващи умело свой собствен бизнес или големи компании, членуващи в Сдружение “Дамски форум”, сред които арх. Весела Маринова, Ирена Комитова, Анна Колева, Диана Пазаитова, Саша Безуханова, Николина Ангелкова и др. „Записки за графиката“, с куратор международния арт дилър Стефан Стоянов, ще бъде отворена за българските любители на графиката до 20 февруари 2024 г.

comment 0
visibility 864
-

„Игрите и играчките в древността“ представят в Археологическия музей в София

Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките кани най-малките почитатели на науката Археология на лекция-презентация в събота, 3 февруари, от 12:30 часа. Темата е  „Игрите и играчките в древността“.Експертите от Археологическия музей в София ще се опитат да отговорят на въпросите с какви играчки са си играели децата през Праисторията и Античността и с какви игри са се развличали малчуганите в Египет, Гърция, Рим. Ще покажат интересни карти, снимки и предмети и ще предоставят на малките посетители възможността да поиграят на игрите, с които човечеството се забавлява от както свят светува.Музейната програма има продължителност от 1 час и 30 минути и се провежда в три основни модула:Първият модул стимулира богато опознавателно изживяване на децата и учениците посредством интеракция с оригинални артефакти, с техни реплики и възстановки. Специализираният разказ обяснява науката Археология и представя основните периоди в културно-историческото развитие на българските земи в древността: Праистория, Античност, Средновековие.Вторият модул включва адаптирани лекции за забавленията на хората в древността – музика, танц, театър, гладиаторски зрелища, детски играчки, ролеви и настолни игри.Третият модул прилага метода „учене чрез преживяване“. Знанията от тематичния кръг „Игрите и играчките в древността“ са усвоявани от децата и учениците под форма на забавление. Практически занятия по игра на йо-йо, ашици, дама и rota (разновидност на морския шах).Лекцията е подходяща за деца между 7 и 11 години. За да запазите място е задължително предварително записване на e-mail: kaloyan.pramatarov@gmail.com. Сред основните цели на музея, в неговия стремеж да популяризира културно-историческото наследство на българските земи, е социализацията на музейните колекции чрез образование, предлагащо знание и удоволствие, подчертават от НАИМ-БАН.

comment 0
visibility 1066
-

Христо Кърджилов представя в Столична библиотека книгата си „Вдън нещата“

В галерия „София“ на Столична библиотека изтъкнатият български художник Христо Кърджилов представя новата си книга „Вдън нещата“ и експозиция от 24 свои графики – илюстрации към всеки разказ от сборника. Официалното събитие ще е утре, в последният ден на януари, от 18 часа, съобщават от Столична община.Книгата ще представи Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към НДК. „Вдън нещата“ е четвъртата книга с проза на Христо Кърджилов. В нея са събрани 24 разказа, построени по класическата формула „запетайка плюс но“. На преден план е поставен съвременният човек, но моралните дилеми, които решават героите, са непреходни и вълнуващи. Авторът не просто намира интересни случки, около които да построи сюжетите, не просто изненадва и провокира с неочакваните посоки в развитието на действието. Него го вълнува и онова, което стои зад видимото, намерило много точен израз в заглавието „Вдън нещата“. И то е не само в нас, но и около и над нас.Христо Кърджилов е утвърдено име сред творците на изобразителното изкуство. Работи в областта на графиката, акварела, рисунката, живописта, илюстрацията и комикса. Отличен е с водещи награди за участия в международни изложби и биеналета.

comment 0
visibility 914
-

Националният исторически музей представи археологическите открития на 2023 г.

В Националния исторически музей в София днес, 30 януари, беше открита изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023“. 15-те обекта, на които са работили през годината археолозите от НИМ, са представени в 15 витрини, в които са изложени 227 артефакта. Изложбата вече за пети път показва на любопитните резултатите от предходния археологическия сезон, каза главен асистент, доктор Петранка Неделчева - ръководител „Експозиционна и международна дейност“ в НИМ. Тя отбеляза, че обхвата на тазгодишната изложба е от праисторията, започвайки със селище от ранната бронзова епоха до село Богдан и приключваме с късно средновековие и късносредновековния манастир „Свети Яни“ край Ахтопол. В експозицията може да се видят емблематични обекти – като тези от разкопките при нос Калиакра или от вече традиционните подводни разкопки.По думите ѝ сред интересните експонати е златен слитък, открит край устието на река Камчия. Според изследванията, по всяка вероятност, е пристигнал по море от Англия, от Корнуел. „В изложбата има много тематични предмети – като отпечатани детски стъпки върху строителна керамика от Букелон (крепост в Югоизточна България – бел. ред. Нашите предци са оставили следите си върху тази строителна керамика. Друго интересно са последните резултати от крепостта Урвич край София, с откриването на църква и части от стенописите с графити по тях“,  каза още д-р Неделчева."Много съм  щастлива, че успяхме да включим цялата колегия и да дадем един своеобразен отчет на обществеността за това, че е вложила средства в нашата дейност и това, което сме постигнали", каза директорът на музея доц. д-р Бони Петрунова.

comment 0
visibility 778
-

"Топлоцентрала" показва в София българския павилион от Венецианското биенале за архитектур...

"Топлоцентрала" с гордост представя изложбата „Образованието е придвижване от светлина към мрак". Столичната галерия Топлоцентрала - Куб е домакин на българския павилион, представил страната ни на 18-тото Венецианско биенале за архитектура, което приключи на 26-ти ноември 2023.Изложбата „Образованието е придвижване от мрак към светлина“, която бе избрана на представи страната ни на международния форум,  е посетена от над 26 000 човека. В Галерията на Центъра за съвременни изкуства Топлоцентрала изложбата е адаптирана, като специално за показването в София е разработена нова част, показваща процеса на създаване и комуникиране на първоначалната идея.Изложбата търси отговори на множество въпроси, свързани с обезлюдяването и ролята на училището в регионите с намаляващо население. Тя изследва едно различно бъдеще, в контекста на упадък на малките населени места и бягство от селските райони. Представяйки работата на фотографа Александър Думарей, павилионът предоставя платформа за дебати и възможни сценарии за бъдещето.Предвидена е съпътстваща програма от представяния, лекции и дискусионни панели с международни професионалисти в сферата.  Експозицията може да се разгледа до 15-ти февруари 2024 г. Изложбата в София се осъществява по покана на РЦСИ „Топлоцентрала” и със съдействието на Министерството на културата, Национален фонд „Култура” и Камара на Архитектите в България. Подробната програма можете да видите на сайта на "Топлоцентрала".

comment 0
visibility 1271
Добромир Банев на 55: Не бива да таим чувствата си към някого, те са за спо

Добромир Банев на 55: Не бива да таим чувствата си към някого, те са за споделяне

Поетът, в чиито стихове се припознават мнозина, е роден на 30.01.1969 г. в гр. Ловеч. Завършил е право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Творческата му биография включва много издадени книги с поезия и проза, както и текстове за песни. Най-новата му книга "Всички дни ще се казват неделя" имаше официална премиера преди два месеца и в момента е една от най-продаваните в българските книжарници. Добромир Банев споделя: "Ние не можем да съществуваме без любов, тя е основната движеща сила на всичко. Изумително е колко млади хора четат любовна поезия във време, когато всевъзможни устройства в голяма степен определят живота ни. Животът сам по себе си е поезия, само по себе си е любов, затова поезията винаги ще предизвиква усмивки и аплодисменти." "Едни живеят, други съществуват. Това, което ни отличава един от друг, е изборът. Всеки от нас избира колко жив иска да бъде." "Не бива да бъдем завистливи и злобни. Хората не разбират, че именно злобата и завистта са причина за неуспеха, за нещастието, за леността, на която се обричат сами. Не бива да бъдем лоши един към друг, защото по природа ние всички до един сме свързани. Не бива да таим чувствата си към някого, те са за споделяне. Не бива да се страхуваме – най-вече от себе си и от това как другите ще ни приемат." "Компромисът не може да върне нищо, което си отива." "Любовта изключва високомерието. Тя е в непрекъснат скандал с егото на другия, защото не търпи ограничения." Три стихотворения от Добромир Банев: Обичам, както никога преди. Как бързо остаряхме, сам не зная… Животът е така непредвидим – възторжен миг в сърцето на безкрая. Дочувам думи, казани след мен. Празнувам детството, сънувам радост. За всеки има път определен. Какво не бих сменил за още младост! Не се приема кротко старостта. Обичаме, разлюбваме, копнеем… Аз още съм дете на любовта – живея  и умирам бавно. С нея. *** Те са влюбени, още зелени, не познават уюта отсреща. Нямат точна представа за време и вечерят щастливо на свещи. В тази своя младежка невинност съществуват спокойно и леко. Любовта им е важна причина занапред да си бъдем утеха. Невъзможното не съществува. Споделеното е сладко нещо – аз пред целия свят те целувам. Младостта ръкопляска отсреща. *** Не повярвахме в никаква тайна. Осъзнахме отдавна, че с дните на света няма нищо случайно и че всичко е вече открито. Няма нужда от хиляди думи за любови и дълги раздели… Ако още веднъж се целунем, всички дни ще се казват неделя.  

comment 0
visibility 1005
-

Нова изложба, посветена на арх. Васил Китов, представя Регионалният исторически музей на С...

Изложбата „Архитект Васил Китов – реставраторът“ представя Регионалният исторически музей – София. Официалното откриване на най-новата временна експозиция в сградата на пл. „Бански“ 1 е на 30 януари  (вторник) от 18:00 ч. Изложбата ще може да се разгледа до 7 май 2024 г.Поводът за експозицията, посветена на богатата и общественозначима професионална дейност на арх. Китов (1944 – 2013 г.), е 80-годишнината от неговото рождение. В нея са включени оригинални чертежи, фотографии, награди, грамоти, отличия.  Автор на редица проекти за реставрация на недвижими културни ценности, арх. Китов си сътрудничи с Музея за история на София десетилетия наред. Колегите му пазят спомена за самоотверженото му участие във всички етапи по опазването на обектите, по които работи – от проектирането до изпълнението на реставрацията. Регионалният исторически музей в София съхранява научната документация и проектите на арх. Васил Китов благодарение на дарение, направено през 2006 г. Понастоящем Музеят споделя този безценен архив с гражданите и гостите на столицата.Сред най-известните, реставрирани от арх. Китов, обекти са: Боянската църква „Свети Никола и свети Панталеймон“, църквата „Успение на Пресвета Богородица” в Драгалевския манастир „Пресвета Богородица Витошка“, базиликата „Света София – Премъдрост Божия” в София (включително археологическото ниво), църквата „Свети свети Кирил и Методий“ в София, Софийската централна синагога, сградата на Народното събрание, редица обекти от археологическото наследство на София, църквите „Свети Георги“ и „Свети свети Константин и Елена“ в Одрин, Българският метох срещу Желязната църква „Свети Стефан“ в кв. „Фенер“ и сградата на Българската екзархия в Истанбул (Турция) и много други.

comment 0
visibility 1263
-

Маски на Георги Парцалев и Невена Коканова украсиха фоайето на Сатирата в София

В централното фоайе на Сатиричния театър "Алеко Константинов" в София бяха поставени скулптурни маски на Невена Коканова и Георги Парцалев. Официалната церемония се състоя днес, 26 януари.Двете нови произведения ще се присъединят към вече съществуващата експозиция от маски на емблематичните актьори на театъра - Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Татяна Лолова и Радой Ралин.  Изборът къде да бъдат поставени маските не е случаен: те символично стоят върху основната колона на фоайето, която държи Голямата зала на Сатиричен театър "Алеко Константинов". "Всичко започна от една маска на Радой Ралин, която ни подариха - маската на Радой е останала в заведение, един човек я е взел и я донесе. Тя беше счупена, но е маската на Радой. На мен ми се видя важно да я запазя, да се превърне в символ, защото Радой Ралин е човекът, който прокара идеята за Сатиричен театър", споделя директорът на Сатирата Калин Сърменов, като добавя, че усещането за памет в театъра е осезаемо.Проектът се реализира от скулптора Кунка Димитрова, а следващата маска, която ще бъде добавена в експозицията, ще бъде на големия актьор Никола Анастасов. Следват Константин Коцев и Пепа Николова, издаде авторката.„Процесът по работата на един такъв портрет е много дълъг. Първо, трябва да се запозная много добре с образа, да го осмисля и да го усетя. Аз гледам много филми и снимки. Припомням си неща, които знам отпреди. Трябва много добре да премисля кое състояние на актьора е подходящо за маската, след това се минава през глината и през гипса“, разказа Кунка Димитрова.

Култура

София е културен център на страната и това е логично, тъй като тук са съсредоточени най-големите институции на културата. Медията ни ежедневно публикува десетки новини за културни събития и инициативи, свързани с българската култура. Огромният брой театри, кина, галерии, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища са гаранция за качествена и богата култура, на която се радват столичани и гостите на столицата. Новините за всяко ново събитие от областта на културата,  допълнително засилват интереса на гражданите.

Театрална култура

Театрална култура

Факт е, че всички театри на територията на София не спират напълно дейността си извън сезона. Нормално е културата да няма почивен ден. Трупите на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър и Музикалния театър имат чудесни инициативи, които поддържат непрекъснато интереса към тях на хората от всички възрасти. В репертоара на всички театри присъстват заглавия, които са непреходни и трябва да се видят от всеки любител на театъра. Много активна е и дейността на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната култура е в своя възход. 

Студентите са пълни с енергия и нямат търпение да дадат всичко от себе си, за да намерят мястото си в театралните среди на родните театри и да се влеят в културата на страната. Новини за представленията им присъстват в медията ни всяка седмица.  

Новините за бродуейските мюзикъли, поставяни в Музикалния театър се радват на голям интерес от страна на читателите. Културата на мюзикълите намери чудесна почва у нас.

Кино култура

Кино култура

Традиционните кина от миналото вече са рядкост. Тази култура е претърпяла своето развитие. Повечето кина вече съчетават модерна визия и иновации в преставянето на филмите. Това определено увеличава многократно публиката, а новините за новостите в програмите им са доста четени. Няма как да се спрат иновациите в културата.

Последните събития в културата на София - кинофестивалите - привличат не само родни фенове и звезди, но и редица известни имена от световното кино. Кристоф Ламбер остана очарован от професионализма и таланта на българските артисти, режисьори и сценаристи, както и от културата на българите.  

Музикална култура

Музикална култура

Столицата е предпочитана за провеждането на концерти на известни певци и музиканти не само от България, но и от целия свят. Медията ни ежедневно публикува новини, отразяващи музикалната култура в столицата. Предпочитани места за провеждане на големи концерти са новата зала Арена Армеец, Зала 1 на НДК. Зала България е домакин предимно на симфонични концерти. Изобилстват новини за редица културни събития, които се провеждат в НДК. Програмата за културните прояви там е известна месеци напред и хората търсят информация за всичко актуално. Музикалната култура има своите привърженици.

Книжовна култура

Книжовна култура

С гордост можем да отбележим, че столичните библиотеки са средище на културата. Нашата медия се стреми да отразява всичко това с актуални и изчерпатени новини. 

Фондовете на най-големите библиотеки – Националната библиотека и Столична библиотека – непрекъснато се обогатяват. Екипите им се стремят да достигат до сърцата на всички възрасти по подобаващ и съвременен начин и да обогатяват културата на населението. Из районите се движи мобилна библиотека, която осигурява забавление и приятен отдих за деца и възрастни в столичните паркове. Така културата отива при хората. Редовно се публикуват новини за инициативите на библиотеките в сътрудничество с други институции, свързани с културата. В началото на учебната година имаше чудесна инициатива за училища и университети - всеки учащ, закупил карта за градския транспорт, получи безплатна карта за ползване на библиотека и си избра книга за личния си архив. Нашите новини отразиха тази проява на културата.

Традиционната инициатива Поет и Преводач на месеца в Столична библиотека също се радва на успех, а новините за предстоящия месец се чакат с нетърпение. Видно е, че културата винаги е водеща.

Музейна култура

Музейна култура

София е древен град. Историята е на всяка стъпка. Историческата култура е на особена почит. Нашите новини неведнъж информират за безценни исторически находки, на които се натъкват строители съвсем случайно. 

Новините за уникалните и забавни събития за деца в Античния комплекс Древна Сердика в района на Ларгото са особено предпочитани. Тези събития  са тематични и обогатяват културата на подрастващите. 

Националната художествена галерия наскоро беше домакин на уникална изложба – гостуваща изложба, представяща меча и златният пръстен на хан Кубрат. Новините, които нашата медия публикува, изкушиха множество любопитни почитатели на историческата култура да разгледат изложбата. 

За традиционните български празници музеите организират забавни работилници за деца. В тях децата изработват козунаци, великденски яйца, мартеници или сурвачки. Новините насочват любознателните към правилните събития и съдействат за повишаване на интереса към националната култура.

Художествена култура

Художествена култура

Голяма част от населението на столицата обича изобразителното изкуство и скулптурата и приветства всяко събитие, свързано с художествената култура. Многобройните галерии в София предлагат уникална възможност за забавление и обогатяване на културата. Някои предлагат чаша вино по време на разглеждане на изложбата. Други предлагат възможност на гостите да създадат своя картина. Всичко това се харесва от посетителите и новините за предстоящите изложби определено се чакат с нетърпение. 

Много от столичните галерии организират детски арт работилници, които се провеждат през почивните дни. Така децата успяват да научат много ценни уроци за рисуването с различни техники и да разкрият таланта си, както и да обогатят личната си култура

Медията ни отразява новините от редица мащабни събития на културата като Панаира на книгата, Новогодишен музикален фестивал и др. 

Няма как в милионен град с наличието на редица културни институции културата да не е на достатъчно високо ниво. Доказателство за това е и споделеното от редица чуждестранни гости в столицата. Столичната култура се радва на огромен интерес.

Покрай многобройните новини за дейността на столичната администрация, спортните събития, трафика и новите постижения на лекарите в столичните лечебни заведения, тези за водещите събития от културата са като свежа глътка въздух сред злободневните новини.

Новините за култура се следят с интерес не само от столичани, но и от жителите на населените места в цялата страна. Те получават актуална информация за всичко в София от нашите публикации и успяват да присъстват на избрани от тях събития от различни направления на културата

Като цяло, информацията, която дават публикуваните от медията ни новини за култура  е актуална, изчерпателна и полезна и това се потвърждава от коментарите за всяка една от тях, както и многократните споделяния в социалните мрежи. Целта ни е да достигнем до душата на всеки човек и да му дадем ценната за него информация и да му помогнем да се доближи максимално до културата. 

Театрална култура

Кино култура

Музикална култура

Книжовна култура

Музейна култура

Художествена култура

Прочетете още