До 15 септември е записването за Майсторския клас на Райна Кабаиванска В София

До 15 септември е записването за Майсторския клас на Райна Кабаиванска В Со

Снимка: НБУ

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска ще се проведе от 18 септември до 8 октомври 2023 г. в Софийската опера и балет. Това е първият Майсторски клас на световната оперна прима в България и е създаден през 2001 г. от д-р Георги Текев.

Майсторският клас осъществява в партньорство на НБУ със Столичната община, Софийската филхармония и Софийската опера и балет. Тази година се провежда 23-то издание на културното събитие.

Регистрацията на кандидатите е до 15 септември, а конкурсното прослушване - на 18 септември.

Класът предоставя възможност на млади оперни певци да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности. На конкурсен принцип за участие Райна Кабаиванска избира 10 млади оперни певци, с които работи в продължение на три седмици.

По време на майсторския клас Райна Кабаиванска ще избере състав за централните роли в операта „Аида“. Поканата е от Софийската опера и балет, спектаклите ще са през месец февруари 2024 г. и са в рамките на проекта на Нов български университет „Школата Кабаиванска на голямата оперна сцена“. Режисьор на спектакъла е световно известният Уго де Ана.

На 8 октомври талантливите млади артисти от майсторския клас ще се представят на Галаконцерт в Софийската опера и балет с оркестъра на първия ни оперен театър под палката на маестро Найден Тодоров. На лауреатите, показали особено високи постижения по време на майсторския клас и Галаконцерта, ще бъдат присъдени стипендии от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ за обучение в Италия и България и за подпомагане старта на тяхната международна кариера.

Досега в майсторските класове на Райна Кабаиванска са се обучавали повече от 240 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Световноизвестни имена от съвременната оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Киара Изотон, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Селене Дзанети, Симон Лим, София Соловий, а също и младите надежди на българската оперна традиция Александрина Михайлова и Божидар Божкилов - са стипендианти на дарителския фонд на Маестра Кабаиванска в Нов български университет.

През декември Школата Кабаиванска отново ще зарадва българската публика. Оперна гала с участието на артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска, представена по-рано през годината на сцените на Опера Бастий в Париж и Академия „Санта Чечилия“ в Рим, ще се състои в зала „България“ под акомпанимента на Софийската филхармония и с диригент маестро Найден Тодоров.

Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Добромир Банев: Поезията е танцът на думите...

С нова книга любимият на няколко поколения поет Добромир Банев ще зарадва почитателите си през ноември, научи Столица.bg...

Прочети още keyboard_arrow_right