Хората на изкуството ще протестират пред Столична библиотека в Деня на будителите

-

Снимка: Столица.bg

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев призовава членовете на организацията да подкрепят протеста на творците и специалистите, които работят в музеите, галериите, библиотеките и читалищата.

„Българската култура отново не е приоритет за правителството и това си личи по отношение на бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства в държавата възлиза на над 80 000 000 лева“, отбелязва в отвореното писмо на Христо Мутафчиев.

Протестът ще се проведе на 1 ноември, сряда. Той е организиран от Националната федерация “Култура“ към КТ „Подкрепа“. Искането на протестиращите е "спиране на процеса на разпад на нашата култура".

"Инфраструктурата към, до и около храмовете /уж!/ на културата - сгради, подходи, улици и др. на много места е в отчайваща. Достатъчно е да си дадете сметка например на що за „удобно“ място за посетители се намира не какъв да е музей, а най-представителният у нас – Националният исторически музей. Затова пък като влезеш през късната есен или зимата в произволно взето читалище, има опасност просто да замръзнеш. В произволно взето читалище, което през вековете на мрак и угнетение винаги е било сърцето на българщината", отбелязват те. 

Организаторите призовават всички специалисти от областта на сценичните изкуства, от музеите и галериите, от библиотеките и читалищата в България да се включат в ефективните протестни действия на 1 ноември.

"Ще протестираме мирно, но и настойчиво – с лозунги и плакати. В дните на протеста ще ни намерите във всички български институти за култура", заявяват те.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изложба, посветена на Несебър, откриха в Софийския университет...

Изложбата „Старинен Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“ беш...

Прочети още keyboard_arrow_right