„Избрани газели“ на поета Низами Гянджеви представиха в София

„Избрани газели“ на поета Низами Гянджеви представиха в София

Снимка: Софийски университет

Националната библиотека беше домакин за честването на 880 г. от рождението на поета

През 2021 година се честват 880 години от рождението на Низами Гянджеви – изтъкнат поет и мислител на азербайджанската и световната литература, един от най-големите поети на средновековния Изток.

2021 година е обявена в Азербайджан за година на Низами Гянджеви и по този повод в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ се състоя представянето на книгата „Избрани газели“ на Низами Гянджеви, организирано от посолството на Азербайджан в България, Института за литература „Низами Гянджеви“ при Националната академия на науките на Азербайджан, Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет “Св. Климент Охридски” в съорганизаторство с Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Събитието беше открито от директора на Центъра за азербайджански език и култура София Шигаева-Митреска, която разказа за азербайджанския поет Низами, който майсторски успява чрез поезията си да демонстрира реалните социално-политически, духовни, икономически потребности на своята епоха. Тя подчерта влиянието на Низами не само върху последващите велики поети на Изтока, но и отбележи ролята му в развитието на други видове изкуства като източна миниатюра и музика. Сред тях са били отбелязани такива творби като газели-романси на Узеир Хаджибейли и балет на Гара Гараев „Седемте хубавици“, както и миниатюри, публикувани в книгата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Шест фотографии на Яна Лозева в къщата-музей „Вера Недкова“ в Соф......

Шест фотографии на Яна Лозева са изложени в Къщата- музей „Вера Недкова“ на ул. „11-ти август“ 2...

Прочети още keyboard_arrow_right