Изложба, посветена на Пресвета Богородица, представя Регионалният исторически музей на София

-

Снимка: РИМ-София

Регионалният исторически музей - София открива изложба, посветена на Пресвета Богородица. Експозицията представя икони, създадени от художника реставратор Панайот Панов, съобщават от музея.

Изложбата, озаглавена „ПАNAГiA“, отваря официално врати на 7 декември 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в сградата на Музея на пл. „Бански“ 1.

Тя се открива в навечерието на Рождество Христово и показва различни иконографии на Пресвета Богородица с Младенеца, дело на Панайот Панов. Вдъхновени предимно от средновековни икони, новите образци притежават и собствена интерпретация.
Почти всички икони са рисувани специално за изложбата. Сред представените иконографски типове са: „Богородица Одигитрия“, „Богородица Елеуса“, „Играеща Богородица“, „Богородица на трон“.

По отношение на техниката и материалите, представените в експозицията икони следват характерни за традиционната иконопис похвати. Използвани са естествени пигменти за подготовката на бои и яйчен жълтък за свързвател. Позлатата на иконите е направена по традиционна техника за полиране на благородно злато.

В рамките на изложбата ще бъде показано и видео, което проследява цялостния процес по създаване на иконите – изборът и подготовката на дъската, полагането на цветовете, велатурното натрупване, изграждането на обем посредством декоративни линии, нанасянето на последния прозрачен защитен слой.

Изложбата „ПАNAГiA“ е достъпна за посещения в Регионалния исторически музей – София до 28 януари 2024 г.

Панайот Панов е ръководител на Лабораторията по консервация и реставрация в Регионалния исторически музей – София. Притежава опит в различни области на опазването на движимото и недвижимото културно наследство. Работил е по проекти за възстановяване и съхраняване на редица християнски паметници. Познанията и уменията, изградени в работата с произведения на иконописта, повлияват на неговото развитие и като художник на икони, рисуващ предимно Пресвета Богородица в близо 35-годишния си опит.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 29 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 109 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Националната галерия почита Васил Левски с мултимедийна експозици......

Мултимедийната експозиция „Изповедта на Апостола“ ще бъде представена в „Квадрат 500“ в столицат...

Прочети още keyboard_arrow_right