"Литературни маршрути" представят опит за есеистична разходка из София

-

Снимка: Столица.bg

През този месец за първи път ще се проведе Литературен маршрут, посветен на конкретен жанр, съобщават от Столична община. Събитието ще бъде на 4 октомври от 18,30 часа.

„Опит за есеистична разходка през няколко улици и времена“ ще бъде градската лекция на Биляна Курташева, доктор по теория и история на литературата и доцент в Нов български университет. Маршрутът ще започне от ул. „Гогол“ №6, пред някогашния дом на Цветан Стоянов.

Биляна Курташева описва маршрута така: „Действително, всяко нещо може да е тема за есе и кой ли не пише есета – от топ физици, философи, пътешественици до отегчени гимназисти. Но вгледаме ли се по-внимателно, ще видим, че есето като форма и начин на писане е родено от разрива, кризата и загубата. И това не е метафора: книгата майка на този жанр – „Опити” на Монтен (1580) – е започната около Вартоломеевата нощ и е писана във време на войни и чума. У нас есето набира популярност през 20-те години на ХХ век – времена и красиви, и мрачни, когато тръгва списание „Златорог”, преработват се травмите от войните и тече необявена гражданска война... И до днес, ако проследим кога даден автор се обръща към този жанр, ще видим, че това става в моменти на изпитания, на резки промени в света и/или в личния живот, когато човек трябва да осмисли тук и сега някакви небивали обрати и предизвикателства.

Как жанрът набира популярност, как продължава (в най-добрите си форми) да бъде опит на мисълта отвъд „готовите истини”, да съчетава лично и публично, тяло и ерудиция, литература, философия, политика, наука... Ще се разходим из историята есето по света и у нас; ще откроим някои от важните български есеисти през 20-те и 30-те години на ХХ век; защо есето е тихомълком заличено с идването на народната власт; как се завръща през преводи и философски поредици; как отмъщава на режима с нова подривна сила и бива безмилостно наказано (Георги Марков и неговите „Задочните репортажи”); каква е ролята на жанра днес, във времето на социалните мрежи и Chat GPT…“

"Литературни маршрути - София" е проект на фондация „Прочети София“, който се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Творци от три континента идват в София за Международно триенале н......

Всички изложбени зали в галерията на СБХ на „Шипка 6" в София ще предложат внушителна панорама на съвременното све...

Прочети още keyboard_arrow_right