Любен Зидаров с ретроспективна изложба в столичната галерия "Академия“

-

Снимка: СБХ

Най-възрастният работещ илюстратор Любен Зидаров ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Националната художествена академия, съобщава БНР. Събитието ще се проведе на 4 май, в рамките и на фона на ретроспективната изложба на доайена на българската илюстрация, която представя столичната галерия "Академия“.

Експозицията показва произведения, създавани в период от над 70 години в областта на живописта, графиката, илюстрацията и приложния текстил. Част от творбите от ателието на художника се показват за първи път, а редица други са рисувани в последните месеци, дори седмици преди изложбата.

Любен Зидаров е роден през 1923 година. Завършва живопис в Художествената академия в курса на проф. Илия Петров, випуск 1948. През следващите години той работи предимно в областта на илюстрацията, като илюстрира стотици книги – произведения на световната и на българската литературна класика за деца и възрастни. Сред илюстрациите, които му носят популярност, са Андерсеновите приказки, Приказките на Шехерезада, Островът на съкровищата, Чичо Томовата колиба, Том Сойер, Хъклебери Фин, Принцът и просякът, приказките на Николай Райнов и на Ангел Каралийчев и много други.

Любен Зидаров не без основание е смятан и за създател на модерното течение на илюстрацията в България, освен това в момента той реално е най-възрастният активно работещ илюстратор в света.

Изложбата, назована "Отсечки", можете да видите до 10 май в галерия „Академия“, на ул. „Шипка“ 1.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изложба "Българско културно наследство в чужбина: места и практик......

Изложба, посветена на българското културно наследство в чужбина беше открита днес, 9 август, в Националния етнографски м...

Прочети още keyboard_arrow_right