Националната библиотека представя издание на Аджарското четириевангелие

-

Снимка: НБКМ

Фототипното пълноцветно издание на Аджарското четириевангелие от 1652 г. ще бъде представено в столичната Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Събитието ще се проведе на 31 януари от 18.00 часа в Централното фоайе на библиотеката. Изданието ще бъде представено от проф. Елисавета Мусакова, която е автор на двуезичният текст към изданието.

Книгата се издава с лимитиран тираж от 200 номерирани екземпляра. Във фонда на Националната библиотека евангелието е постъпило в края на 70-те или началото на 80-те години на ХХ век. То е най-представителният от запазените в България ръкописи на Аджарската книжовна школа от XVII в.

В поредицата издания на ръкописи от Библиотеката това издание се отличава с полиграфските си качества, в най-висока степен доближаващи луксозното копие до неговия оригинал. Гостите на събитието ще имат възможност да се запознаят с работата по изданието и с важността на Аджарската книжовна школа за българска културна история. Изданието ще може да бъде закупено след събитието.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Мария Бакалова с роля в нов български филм...

Мария Бакалова, която вече е позната по цял свят, участва и в новия български късометражен филм „Това, което остав...

Прочети още keyboard_arrow_right