Първа изложба за годината на столичната галерия „Лоранъ“

Първа изложба за годината на столичната галерия „Лоранъ“

Снимка: галерия "Лоранъ"

„Някъде“ може да бъде видяна до 19 февруари

„Някъде“ е първата изложба на галерия „Лоранъ“ за годината, която представя само пейзажи. Изложбата може да се види от 26 януари до 19 февруари, съобщиха от галерията.

Някъде е неопределено място, което вдъхновява авторите да го открият, съпреживеят, изобразят и обобщят в художествени образи с пластически средства.

Част от включените произведения са на: Дечко Узунов, Борис Денев, Николай Абрашев, Александър Петров – Лавандулата, Иван Табаков, Христо Йончев – Крискарец, Давид Перец, Рафаел Михайлов, Иван Христов и др.

С няколко думи ще отбележим четири, силно отличаващи се по своя експресивен език творби.

Особен и нетрадиционен за Борис Денев е есенен пейзаж от 30-те години на ХХ в. Силното напластяване с шпакла на живописна материя ни въвежда във въображаемо пространство, което по своя характер напомня цветен вихър. При внимателно вглеждане в петната, откриваме малка пътечка, която се губи в каменисти чукари и пропасти. Сред тях различаваме пастир, който превежда кози през планинска пътека. Липсата на дълбочина и въздушно изсветляване на цвета сплесква плановете на картината в декоративно пространство, което ни препраща към  абстракцията.

Картината „Венеция” на Дечко Узунов е от 1962 г. Творбата е интересна не само с композиционното си решение, но и с това, че буди интерес, когато е показана през 60-те години в обща художествена изложба. Тогава, с още няколко произведения приковават вниманието на публиката с модерния си художествен изказ и бележат раздялата с нормативната естетика и тематика.

За първи път в експозиция влиза творбата „Кафене” на Николай Абрашев с разпознаваемия му стил от 30-те години. Авторът е вкарал есенния мотив в елегантна дизайнерска цветност и заедно с комбинацията на права и обратна перспектива създават непринудено и раздвижено пространство. Тези средства привнасят мекота и спокойствие в платното.

Обратното се получава в картината на друг живописец Александър Петров – Лавандулата, който извежда светлината и изпепеляващото слънце в предния план, за да ги противопостави на тъмното небе в ориенталския си пейзаж от гр. Хива от 60-те години. Неправилните лини и тяхното криволичене към убежните точки допълват неспокойствието на маркираните азиатски обекти.

И отново няма да разкрием всичко в текста, за да оставим любопитството ви да ви доведе в галерията, за да видите подбраните двадесетина произведения.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 142 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 940 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1101 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Големият тенор Франсиско Арайза закрива сезона на Софийската филх......

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще...

Прочети още keyboard_arrow_right