Проект на Иван Мудов пред НДК "деконструира" националното знаме

-

Снимка: АртСофия

За проекта си “Три цвята" Иван Мудов ще инсталира на всеки един от трите пилона пред НДК по един флаг – бял, зелен и червен. Те могат да се четат като своеборазна “деконструкция” на националното знаме в една негова по-свободна, чисто пластична интерпретация, коментира авторът на идеята пред БНР.

Целта на проекта е фокусиране върху символиката на всеки цвят от трикольора.

По време на война знамето се обръща наобратно, по време на траур националният флаг се спуска наполовина. За времена на криза, като днешните, художникът предлага флагът да бъде символично разединен.

"Формата и цветовете на българското национално знаме са определени още в Търновската конституция от 1879 година. Тя обаче не дава обяснение за символиката на цветовете. Изборът на цветовете се приписва на Георги Раковски. Според някои интерпретации той иска да свърже символиката на знамето с индоирански източници. Смята се, че трите цвята и разположението им символизират основните съсловия в древното обществото и тяхната йерархия: бялото е духовенството, зеленото – работниците и червеното – войниците.

Символиката на цветовете, с която възприемаме националния флаг в България е по-абстрактна и кореспондира с тази на много други европейски държави – бялото е чистота и свобода, зеленото - надежда и красивата природа, червеното – кръвта на загиналите, борбеният дух.

"Разделяйки цветовете на българското знаме в три различни знамена, Иван Мудов не само отразява разделението на нацията. Той отваря кутията на Пандора на емоциите, с които натоварваме символите. Трите отделни цвята в инсталацията за кратко позволяват на символите да “дишат” в своята абстрактна потенциалност, а на нас - като зрители - да усетим днешния резонанс на идеите зад тях", казва още художникът.

“Три цвята” е произведение на Иван Мудов, представено от Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала". Инсталацията ще остане на пилоните пред НДК до 1 август 2022 г.

Иван Мудов е роден през 1975 в София, където завършва Националната художествена академия и работи и до днес. Художествената му практика включва пърформанс, видео, акции, обекти и инсталации, с които той провокира публиката и предизвиква стереотипите. 

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 193 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1154 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1377 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Европейската нощ на учените ще отбележи РИМ- София...

Инициативи, популяризиращи науката, научните занимания в различни сфери, научните постижения, както и отражението на нау...

Прочети още keyboard_arrow_right