В София представиха книга за столицата на Азербайджан

-

Снимка: ВУСИ

Книгата на проф. Елчин Ахмадов „Шуша. Историческа и културна столица на Азербайджан“ имаше своето първо представяне пред българската публика в Националния пресклуб на БТА в София. Град Шуша е избран за културна столица на тюркския свят за 2023 година.

„В монографията се изследва древното историческо, културно и стратегическо значение на Шуша, който е историческа и културна столица на Азербайджан“, каза авторът в онлайн включването си по време на събитието.

Монографията представя с факти периода от създаването на град Шуша до наши дни. Научен редактор и преводач от азербайджански е София Шигаева-Митревска, рецензенти са: доц. д-р Дария Крачунова-Николиева и доц. д-р Теодор Дечев.

На 5 януари 2021 г. президентът на Азербайджан Илхам Алиев обявява град Шуша в Нагорни Карабах за културна столица на страната. Това става, след като на 8 ноември 2020 г. градът преминава под контрола на Азербайджан и е освободен от окупация след подновените на 27 септември 2020 г. сражения за Нагорни Карабах.

Елчин Ахмадов е професор по международни отношения и доктор на политическите науки. Той определя отношенията между Азербайджан и България като развиващи се „на високо ниво“ и допълни, че „България винаги е защитавала справедливата позиция на Азербайджан, особено по въпроса за териториалната цялост на нашата страна. Това е проява на приятелството между двете държави и развиващото се сътрудничество във всички области“.

„Сюжетът на книгата е за това, което най-общо културните антрополози наричат свещени места на паметта за всеки народ. Така, както за българите, такива свещени места са старите столици“, каза по време на представянето д-р Пламен Димитров от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Приключение за глухи и чуващи деца в столичния Младежки театър...

Спектакълът “Отвъд стената - приключение за глухи и чуващи деца” ще бъде представен на 1 февруари на сцената...

Прочети още keyboard_arrow_right