Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 721
-

ГЕРБ-СДС искат засилване на сигурността около храм „Света Неделя“

По повод зачестилите случаи на агресивно и криминално поведение около храм „Света Неделя“ в София общинските съветници от ГЕРБ-СДС Ваня Тагарева и Драгомир Младенов изпратиха писмо до шефа на СДВР Любомир Николов с искане за засилване на мерките за сигурност. Това съобщават от пресцентъра на партията. Проблемите със сигурността около храм „Света Неделя“ станаха обществено достояние след поругаването на гроба на патриарх Неофит. Поради тази причина общинският съветник Драгомир Младенов проведе среща с предстоятеля на църковното настоятелство на столичния храм отец Николай Георгиев. Молбата на отец Николай бе да се помогне за възстановяването на реда и сигурността в района. Задържан е мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит Групата на ГЕРБ-СДС призовава за повече полицейско присъствие около храма: „Вярваме, че отговорните институции ще подходят отговорно към този проблем!“

comment 0
visibility 721
-

На 25 април гласуват освобождаването на съветника Благовест Георгиев от постовете в СОС

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със зам.-председателят Бойко Димитров и председателят на групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев внасят доклад, с който предлагат общинският съветник Благовест Георгиев да бъде освободен от всички заемани позиции, съобщават от пресцентъра на СОС. Припомняме, че общинският съветник на 5 април блъсна друга кола на ул. „Драган Цанков” и ул. „Митрополит Кирил Видински” в столицата, като напусна мястото на произшествието и отказа проба за алкохол и наркотици.  Благовест Георгиев от СОС е бил 8 месеца с отнета без книжка заради алкохолКъм момента Георгиев заема следните позиции в градския парламент: Член на Комисията по транспорт и пътна безопасност;Член на Комисията за децата, младежта и спорта;Член на Комисията по архитектура.Член на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд;Член на Областния съвет за развитие на Област София. По закон всеки общински съветник трябва да участва в поне една постоянна комисия на местния парламент, затова се предлага Благовест Георгиев да бъде включен в състава на Комисията по връзки с гражданското общество. „Цялата група на „Продължаваме промяната – Демократична България и Спаси София“ веднага след инцидента настояхме той да подаде своята оставка и това продължава да е нашето искане. Заради това Благовест Георгиев вече няма да е част от нашата група. Очаквам да поеме своята отговорност за действията си и да напусне мястото си в съвета, за което софиянци му гласуваха доверие през есента на 2023-а година. Ние сме избрани да оправдаваме очакванията на гражданите, а не да ги рушим“, коментира председателят на градския парламент. Предложението ще бъде гласувано на предстоящото заседание на съвета на 25-и април.

comment 0
visibility 1285
-

Възстановяват трамвайната линия между площадите "Св. Неделя" и Възраждане в София

Ново трамвайно трасе, което да свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане" в столицата планират от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. 400-метровото трасе значително ще подобри движението на трамваите, ще даде удобна възможност за прекачване на метростанция "Сердика" и ще бъде дубльор на ул. "Алабин", която в момента е излючително натоварена, аргументират се от партията. Предвижда се релсовото трасе да бъде възстановено при изпълнението на проекта за ремонт на пространството около храма "Света Неделя", който беше изготвен от арх. Масимилиано Фуксас. Архивите в Музея на София разказват, че трамвайното трасе около храма "Света Неделя" е изградено по време на кмета генерал Владимир Вазов (1926-1932 г). Линия № 10 свързва "Света Неделя" по бул. "Княгиня Клементина" с "Булина ливада" (днешната "Красна поляна"). През 70-те години са премахнати и трамвайните релси.

Реклама
comment 0
visibility 754
Хекимян: ГЕРБ-СДС настоява за изключването на Благовест Георгиев от Транспо

Хекимян: ГЕРБ-СДС настоява за изключването на Благовест Георгиев от Транспортна комисия на...

Групата на общинските съветници от ГЕРБ-СДС внася доклад за изключването от Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност към СОС на съветника от ПП-ДБ,СС Благовест Георгиев, съобщиха от пресофиса на ГЕРБ с имейл до медиите. Преди 10 дни той шофирал след употреба на алкохол и направи катастрофа в София и избягал от местопроизшествието. "Призоваваме и общинските съветници от другите политически групи да се включат като съвносители на доклада", от ГЕРБ приканват колегите си в СОС. И предлагат: На негово място да бъде избран нов член, тъй като смятаме, че поведението на Георгиев е в разрез с целите и насочеността на комисията и би могло да урони доверието на гражданите към нейната дейност. „Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение. До този момент от името на Благовест Георгиев не сме чули дори извинение към обществото. Ясно е, че групата на ППДБСС е разколебана и е приела за по-лесно да потули случая, което е равносилно на защита на извършителя“, казва председателят на групата на ГЕРБ Антон Хекимян, кандидат за кмет на София. Към момента Благовест Георгиев продължава да си е общински съветник в групата на ПП-ДБ,СС и не е подавал заявление за напускане на СОС. В последната седмица той е неоткриваем за медии, колеги и администрация. 

comment 0
visibility 1363
-

Удариха общински съветник от "Спаси София"

Общинският съветник от "Спаси София" Стефан Спасов беше нападнат докато правеше инспекция на текущия ремонт на пътното платно на бул. Патриарх Евтимий в центъра на София. Инцидентът се е случил в 9:30 тази сутрин, 16 април, в отсечката между улиците "6-ти септември" и "Георги Раковски". Нападението срещу него е извършено от човек, живеещ в района. Граждани протестират срещу "ремонт" и намаляване на паркоместа по "Патриарха" и "Фритьоф Нансен"Нападателят първоначално се е качил неправомерно на една от строителните машини, които са извършвали ремонт на пътното платно, като е взел ключа на машината, докато е била в движение и така е застрашил живота и здравето на работниците и на преминаващите. В опит да се противопостави на неправомерната постъпка, Спасов е бил нападнат и ударен в лицето. Той е получил леки наранявания и очилата му са били счупени. „Абсолютно недопустимо и неприемливо е проявяване на каквато и да е агресия, още повече физическа, срещу който и да е. Остро осъждаме нападението над общински служител.“ – коментира Борис Бонев, лидер "Спаси София". Той добави, че нападателят трябва да понесе своята отговорност. "В момента една група от граждани застават срещу намеренията на Общината да извърши един планов ремонт. Изключително ми е неприятно, че днес трябваше да сте стига до подобни ескалации, които за мен показват единствено липсата на аргументи на протестиращите", каза Стефан Спасов. Общинският съветник е подал сигнал до компетентните органи, очаква се те да предприемат необходимите действия.  

comment 0
visibility 647
ГЕРБ-СДС в СОС: Очакваме доклад от ПП-ДБ,СС за надграждащи мерки за чистота

ГЕРБ-СДС в СОС: Очакваме доклад от ПП-ДБ,СС за надграждащи мерки за чистотата на въздуха

Свикване на извънредна комисия за приет от СОС Годишен отчет за качеството на атмосферния въздух и непрекъснато подобряващи се показатели от 2019 г. насам е популизъм, заявяват от групата на ГЕРБ-СДС в СОС. Ето и позицията на ГЕРБ-СДС, изпратена до медиите: Да изискваш и провеждаш извънредна комисия, за да разглеждаш Годишен отчет, който е довел до подобряване на качеството на атмосферния въздух, при положение, че на всеки три месеца се разглеждат междинни отчети и дебатът по тази тема е непрекъснат, е чист популизъм от страна на ПП-ДБ,СС. Очакваме от колегите от „Промяната“ да внесат доклад с предложения за нови и надграждащи мерки, които да спомогнат тези резултати да се задържат. Още повече изискванията на Европейската комисия и Световната здравна организация непрекъснато се завишават и постигнатите резултати не бива да ни успокояват. Колегите от ПП-ДБ,СС вместо да правят излишни и сценични постановки, да внесат доклад, с който да покажат тяхната визия за развитие на София в областта на околната среда, защото да се управлява столичният град не означава само да се критикува, а и да се дават истински решения с конкретни действия! Припомняме, че за пета поредна година от 2019 г. досега продължава тенденцията за постигане на съответствие на нормата от 40 мг/м3 за средногодишната концентрация за ФПЧ10 за всички автоматични измервателни станции (АИС) на територията на Столипна община. Тази тенденция е постепенна в продължение на изминалите 10 години и е на база осъществените мерки по поредната Програма за качеството на атмосферния въздух. Друг основен показател са брой дни с превишения за една календарна година, като допустимият такъв е 35 дни/годишно. Ако през 2011 г. те са 170 дни с превишения, през 2017 г. около 60, през 2022 г. само в две станции са малко над нормата (в Надежда 48 дни, в Хиподрума 40 дни), то през 2023 г. съответствие с нормата е постигнато на всички градски станции. Данните показват, че Столична община работи последователно за по-качествен въздух и постига положителни резултати.  

comment 0
visibility 1296
-

Борис Бонев: В София няма нито един тротоар, който е изпълнен по стандарта

Нито един от ремонтираните тотоари в столицата не отговаря на стандарта. Това заяви пред БНР общинският съветник Борис Бонев. В момента в почти всички райони на София се извършват ремонти и изграждане на тротоари. По думите му това е много притеснително, тъй като се изгражда една инфрастурктура, която още с изграждането си не отговаря на изискванията за качество, естетика и пътна безопасност. "През последните седмици и месеци работим с кметовете, за да има повече контрол, но това невинаги се получава. Второто, което правим е, когато се установи, че има дефекти, фирмата да бъде върната. Това обаче е същото, което правеше и предишната администрация", каза още общинският съветник. "Наблюдаваме на всяко ниво едно дали примирение, дали защото така е по-лесно, но "съобразяване" с подхода на минималното усилие. Няма го дори окото, което да види, че има нещо проблемно", коментира Борис Бонев. По думите му хората мислят за това, че преди не е имало никакъв тротоар, а сега има, макар, че построеното има недостатъци, което е порочно мислене, защото трябва да се строи с мисълта, че можем и иаме право на най-доброто. Той коментира и темата за новото райониране на София. 24 района в столицата са много, смята общинският съветник.. „Аз никога няма да подкрепя децентрализация докато не се направи прерайониране на София и броят на районите не бъде намален. Дали на 9 или на 10, или 12 е въпрос на анализ, но не и 24. Тогава ще имаме по-малко на брой райони, с по-висок капацитет и тогава аз ще съм съгласен да даваме повече от парите на районните кметове, за да разполагат с тях, както те намерят за добре“, обясни Борис Бонев.

comment 0
visibility 869
Зам.-председателя на СОС: Голяма каша забъркаха с Топлофикация София

Зам.-председателят на СОС: Голяма каша забъркаха с Топлофикация София

Голяма каша е забъркана с Топлофикация София и дългове над милиард. Един лев от задълженията на общинското дружество не се погасява, за да си решават кашата, която забъркаха в енергетиката, включително източвайки фонда за енергийна сигурност. Това заяви зам.-председателят на СОС Георги Георгиев в предаването "Офанзива". Новият кабинет на Димитър Главчев отмени решението държавата да погаси 1,6 млрд. лв. дългове на Топлофикация към Булгаргаз чрез БЕХ. До края на септември ще е ясен анализът и моделът за оздравяване на Топлофикация София "Това е измама. Как се изчистват задължения когато просто се сменя кредитора. Дали държавата ще плати тези пари или други две компании, собственост на държавата, няма никаква разлика. Новият дълг от 600 млн. лв. е натрупан по време на управлението на ПП-ДБ при поскъпването на газта, защото не са приложени механизми на компенсация", коментира Георгиев, преподавател по Търговско право в СУ "Св. Климент Охридски". По думите му общината има ясен план за топлинното дружество – изграждане на нови мощности чрез привличане на международен инвеститор. Дружеството да печели чрез производството на електроенергия, обясни Георги Георгиев. 

comment 0
visibility 1354
-

Започва работа по Програма за подмяна на указателните табели в София

Програма за подмяна и поставяне на указателни и информационни табели на улици, площади, жилищни комплекси, паметници на културата и други значими обекти - общинска собственост на територията на Столична община ще бъде разработена от администрацията на общината. Това реши на заседанието си вчера Столичният общински съвет. Докладът е внесен за разглеждане от общинските съветници Вили Лилков, Ивайло Йонков и Иван Сотиров. "На много улици, площади и жилищни комплекси в София липсват указателни и информационни табели, а съществуващите често са изработени в различен стил. Паметните плочи се изработват в най-разнообразни варианти, указателни и информационни табели безразборно се окачват по фасадите на къщите, жилищните блокове и оградите, често изписани с боя, което създава чувството за хаос и безредие в града", отбелязват вносителите. Гражданите трудно се ориентират в много от жилищните комплекси, а да се разпознае жилищния или административния район е невъзможно, коментират общинските съветници. Някои от емблематичните обществени сгради, както и сградите с историческо значение и паметниците на културата в София, не са обозначени. Не съществува никаква последователност и връзка между вида на информационните и указателните табели и техния стил с местоположението, историята и традициите на квартала, се казва още в доклада. Общинските съветници приеха решение проектът на Програмата да бъде внесен в СОС за одобрение и вземане на решение за финансиране в срок от два месеца.

comment 0
visibility 1424
Васил Терзиев потвърди, че ще се изградят "зелени" 8 мини ВЕЦ-а към водопро

Васил Терзиев потвърди, че ще се изградят "зелени" 8 мини ВЕЦ-а към водопроводи в София

Осем ВЕЦ-а ще бъдат изградени към водоснабдителната мрежа на София, потвърди столичният кмет Васил Терзиев в отговор на питането на съветника Вили Лилков. Въпреки че той имаше утвърдителен писмен отговор, получи такъв и лично от Терзиев в края на вчерашната сесия. "Продължаваме разговорите със "Софийска вода", те потвърдиха, че подкрепят проекта и е въпрос на време да предвижим намерението, а не да бъде оставен проектът", каза столичният кмет пред цялата сесия. Историята на проектираните вече веднъж ВЕЦ-ове е от почти 10 години и проектът дори е заложен в ОУП на София, а през изминалите години се е работило по него. Има експертизи, правен анализ и техническо-икономическа оценка. До 2015 година дори МОСВ отказва да прави екооценка, тъй като този проект е изцяло зелен и не се нуждае от ОВОС, каза Вили Лилков. Идеята е тези малки ВЕЦ-ове да бъдат изградени на различни места по довеждащите водопроводи на София и да работят на принципа на оползотворяване на излишния напор във водоснабдителната мрежа, обяснява в питането си Лилков, който е професор по физика и преподавател в Минно-геоложкия университет. "Направените проучвания през годините показват, че МВЕЦ могат да работят в подчинен на водоснабдяването режим, разположени байпасно на съществуващите довеждащи водопроводи", е един от аргументите на проф. Лилков. "През 2015 г. фирма "Евролекс" е направила оценка на проекта и анализъм им показва, че има нужда от актуализация на цените и икономико-техническата обосновка, за да се реализира изграждането на 8 мини ВЕЦ-а", каза Вили Лилков.  

comment 0
visibility 1208
Актуализират програма "Европа" в София, в бюджета са заложени 1,2 млн. лв.

Актуализират програма "Европа" в София, в бюджета са заложени 1,2 млн. лв.

Съветниците в София одобриха Столична община да актуализира и продължи Програма "Европа", която е с 1 247 000 лв. целиви средства, предвидени в гласувания бюджет на Столична община. До края на април трябва да се подготвят документацията и електронната платформа за кандидатстване, а през май и юни да се проведат информационни дни и ще се подават проектните предложения. "Европа" ще бъде управлявана от Програмен съвет и главен координатор. Целта е активното включване на гражданското общество в политиките на общината. Вносител на доклада бе председателят на Постоянната комисия по международно сътрудничество, туризъм и европейски програми Цветелина Симеонова-Заркин. Тя предлага проектните предложения да бъдат разпределени в 4 направления. Първата приоритетна област е ориентирана към развиване на партньорството между местната власт и граждански организации в частна и обществена полза за провеждане на летни програми за устойчиво развитие като дългата лятна ваканция. А предложенията, които би могло да бъдат одобрени и финансирани да са насочени към децата в предучилищна и училищна възраст. Втората приоритетна област е ориентирана към въвеждане на европейски практики в музеи, читалища и общински културни институти с цел развитие и популяризиране на дейността им и реалното им включване в осъществяването на общинските културни политики. Третата приоритетна област е максимално широко формулирана, като отговаря на общинските, европейските и глобалните приоритети в полза на обществото. Четвъртата приоритетна област е ориентирана към развитието на София като устойчива туристическа дестинация. Целта е да се разгърне потенциала на столицата като се подкрепят проектни предложения ориентирани към социализация на културното историческо наследство, опазването и развитието на термалното наследство на столицата, прилагане на иновативни решения и европейски добри практики за развитие на туризъм на Витоша и планините около София.

comment 0
visibility 937
Столична община ще запази банята в Горна баня още 5 години, за да я ремонти

Столична община ще запази банята в Горна баня още 5 години, за да я ремонтира

За още 5 години Столична община ще запази правото си на собственост на минералната баня в Горна баня, за да се укрепи сградата, да се възстанови и да се ремонтира обектът с историческа и архитектурна стойност. Това решиха вчера съветниците на сесията на СОС. Бе прието предложението за удължаване на правото собственост на Столичната община върху минералната баня в Горна баня, внесено от общинските съветници Цветелина Симеонова- Заркин и Димитър Петров и одобрено на комисия. Минералната баня в Горна баня отива ли на баня? (СНИМКИ) С решението СОС възложи на кмета Васил Терзиев да предприеме всички правни действия с областния управител за анекс към договора за безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столична община. С анекса се цели да се запази за още 5 години сградата, заедно с пирлежащите. Банята се нуждае от спешни ремонтни и реставрационни дейности, които не са извършени за шестте години откакто бе безвъзмездно прехвърлена от държавата. Сградата е с напукана и обрушена мазилка, нарушена е целостта на някои тухлени стени, покривната конструкция е в лошо състояние, дограмата е запазена, но липсват прозорци, скулптурите на покрива се рушат. Ремонтът е наложителен и дългоочакват от жителите на Горна баня и Овча купел. Първо трябва да се направи актуално обследване и изготвяне на инвестиционен проект с финансиране от бюджета на Столичната община. Столична община ще прави стъпки за придобиване на баните в Княжево и Горна баня Ако не се предприемат действия, има опасност Столична община да загуби банята заради неизвършени ремонтни дейности. Целта е сградата да бъде използвана по предназначение, както искат и гражданите. Финансирането вероятно на ремонтните дейности и възстановяването вероятно ще бъде от бюджета на Столична община. Пусната е процедура за баните в Овча купел и Горна баня Минералната баня в Горна баня е безвъзмездно прехвърлена с решение на Министерски съвет от 2017 г. -  сградата и терена, от държавата на общината за нуждите на Регионалния исторически музей – София, в качеството му на партньор с проектно предложение по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. По тази оперативна програма обектът трябваше да се реновира като недвижима културна ценност. Но проектът не е одобрен за финансиране, а общината не е отделила средства за ремонт.

comment 0
visibility 1190
Спаси София: Успех за София са нова трамвайна линия 15 и запазване на нощни

Спаси София: Успех за София са нова трамвайна линия 15 и запазване на нощния транспорт

"Днешното заседание на Столичния общински съвет беше успех за транспорта на София!", коментираха съветници от Спаси София гласуването в подкрепа на новата трамвайна линия 15 и осуетяването на опитите на част от общинските съветници за премахване на нощния градски транспорт. От 7 май трамвай 15 ще свързва жк „Бъкстон“ и метростанция „Витоша“. Линията е по предложение на зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов, заедно с общинските съветници Борис Бонев, Андрей Зографски и Гергин Борисов. Тя ще допълни маршрутите на 2 от най-натоварените линии - трамваи 5 и 10, и ще предостави на софиянци дългочаканата връзка между бул. „Цар Борис III“ и ул. „Граф Игнатиев“. Освен новата линия, отново по предложение на зам.-кмета по транспорт и общински съветници от Спаси София, бяха приети и подобрения на няколко други линии във връзка с предстоящия голям ремонт на жп възел София. Трамваи 27 и 3, както и автобус 413 се удължават до гара София-север, а трамвай 1 – до надлез Надежда. „Това е поредната мярка за подобряване на транспортната свързаност на София. Работим, за да направим пътуването в града максимално бързо и удобно за гражданите и градският транспорт да е все по-привлекателен“ - коментира новоприетите промени Борис Бонев, лидер на партия Спаси София. - „Радваме се, че колегите припознаха в нашите предложения добри решения за гражданите и ги подкрепиха с голямо мнозинство.“ „Нощният транспорт осигурява една евтина и безалтернативна възможност за нощните пътувания, като същевременно подобрява пътната безопасност. Всеки голям европейски град има нощен транспорт и щеше да е огромна грешка да лишим софиянци от това удобство“ – коментира Андрей Зографски. От Спаси София уточниха, че към този момент нощният транспорт се обслужва от едва 9 автобуса, при 488 автобуса в час пик през деня. Нещо повече, статистиката показва, че ръстът на пътниците между януари и февруари е 33%.

comment 0
visibility 1607
-

СОС одобри въвеждането на нова трамвайна линия с №15

С 46 гласа "За" Столичният общински съвет прие предложението за въвеждане на нова трамвайна линия с номер 15 от трамвайното ухо "Бъкстон" до метростанция "Витоша". Нова трамвайна линия ще свързва столичните "Бъкстон" и "Хладилника" Предложението е на заместник-кметът на София по транспорта Илиян Павлов и общинските съветници Борис Бонев, Андрей Зографски и Гергин Борисов. Новата линия ще подпомага много натоварените линии №5 и №10. Тя ще се движи с интервал 15 мин. целодневно в делник и празник, като в началото линията ще се обслужва от единични мотриси, се посочва в доклада. От "Столичен електротранспорт" имат готовност да удвоят капацитета при нужда със сдвоени мотриси. Разписанието ще е синхронизирано с това на линии 4 и 5 така, че да се получат равномерни интервали на движение под 3 мин. по бул. "Цар Борис III". Новата връзка има потенциал да привлече много нови пътници, посочват вносителите. Линията ще започне да се движи от 7 май.

comment 0
visibility 1640
-

Общински съветници от ГЕРБ питат: Има ли чистка в Столична община?

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС отправиха обвинения към кмета на София Васил Терзиев за това, че в Столична община се провежда чистка. Това каза на брифинг преди заседанието на СОС днес общинският съветник Георги Георгиев. "В предизбоната кампания г-н Терзиев изришно заяви, че няма да има чистка и хората трябва да са спокойни за работата си. Резултатите обаче са по-различни - 325 служители са освободени. Има една епидемия от доброволно напуснали както в Столична община, така и в районните администрации", отбеляза общинският съветник. По думите му това е струвало на софиянци 1 400 000 лева за обезщетения за заплати. От отговора на кмета е видно, че той е освободил 110 души, на които са изплатени около 730 хиляди лева. "Това означава, че 10% от служителите в общината са освободени", каза Георгиев. Васил Терзиев: Калинки и аматьори нямат място в администрацията на Столична община Най-много хора е уволнил кметът на "Илинден" Емил Бранчевски - той е освободил 20 души за 70 000 лева. "Най-притеснителното за нас е, че извън ръководния състав работата си губят хората, които са назначени много преди ГЕРБ - хора, които щяха да помагат на общината и виждаме сега, че няма кой да подготвя докладите, виждаме неграмотно върнати доклади", каза още бившият председател на СОС. Кметът на София отрече обвиненията. Той отбеляза, че всеки може да прецени "колко е драматично това, което се случва в общината, и дали е повлияло по негативен начин на работата". В Столична община според щатното разписание има 1442 позиции. "128 служители са напуснали Столична община от встъпването в длъжност на новата администрация, това са 8.9%. От тези 128 служители 37 заради постъпване на работа на служителя, който е избран, или е спечелил конкурс за позицията, 8 са постъпили на държавна служба в друга администрация, 16 са пенсионирани, 41 души са освободени по взаимно съгласие, а 20 по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение. За да избегнем манипулациите, това е 1% от всички заето в Столична община, по-точно 1.4%", обясни зам.-кметът по финанси Иван Василев.

Местна политика

Основният орган на местната политика в Софийска община е Столичния общински съвет. В състава на Столичния общински съвет влизат 61 общински съветници, представители на местната политика

Състав на Столичния общински съвет като орган на местната политика

Състав на Столичния общински съвет като орган на местната политика

Столичният общински съвет има 61 члена, в позиция на общински съветници, упражняващи местна политика. Те се избират от гражданите, живеещи в Столична община, за да участват в осъществяването на местната политика

Дейност на Столичния общинския съвет като орган на местната политика

Дейност на Столичния общинския съвет като орган на местната политика

Столичният общинския съвет има правомощията да ръководи местната политика според Конституцията на страната, Европейската харта за местно самоуправление, Закона за местното самоуправление и местната администрация, актуалното законодателство, Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет за местната политика.

Основните цели в дейността на Столичния общински съвет, в качеството му на орган на местната политика, са да съблюдава законността и колегиалността. Като основен представител на местната политика Столичният общински съвет се стреми да взима решенияа си самостоятелно, без намесата на държавни органи. 

Представлявайки местната политика, Столичният общински съвет гарантира и  защитава интересите на столичани. Съблюдава взимането на решения за местната политика да става публично и те реално да се изпълняват.  Избран от СОС обществен посредник съдейства за спазаване интересите и правата на гражданите. 

Заседанията на Столичния общински съвет, на които се взимт решениа за местната политика, се провеждат през седмица и по-точно втория и четвъртия четвъртък в месеца във времето от 10 до 14 ч. 

Шестмесечна оперативна програма определя дейността на Столичния общински съвет като орган на местната политика. Тя се прави от председателя на СОС по предложения, направени от общинските съветници, районните кметове и столичния кмет. 

Правомощия на Столичния общински съвет в изпълнение на местната политика

Правомощия на Столичния общински съвет в изпълнение на местната политика

 

СОС има правото да изгражда и развива местната политика. По предложение на столичния кмет може да одобрява структурата на администрацията на общината.  СОС има законното право да освобождава и да избира районни кметове и педседател на съвета. 

Друго важно право на Столичния общински съвет като орган на местната политика е да преценява какви да са заплатите на районните кметове и на персонала по предложение на столичния кмет. 

Сблюдавайки интересите на гражданите и прилагането на местната политика, СОС има правомощието да приеме бюджета за годината на Столична община и да следи и приема отчета за осъществяването му. В правото на СОС като орган на местната политика е да определя какъв ще е размера на местните такси и данъци. 

СОС има правото да решава дали да се ползват кредити от банки, дали да се предоставят безлихвени заеми или да се емитират облигации. За да може да прилага максимално ефективно местната политика, СОС взима решения за приемане на различни прогнози и стратегии, програми и планове, касаещи териотрията на Столична община и жителите ѝ. 

Отново с оглед правилното прилагане на местната политика, СОС преценява какви да са изискванията за осъществяване на дейността на юридическите и физическите лица в Столична община. Основната цел е да се съхранят всички екологични, исторически, социалните особености на общината, както и  състоянието на инженерната и социалната инфраструктура като местна политика.

Като орган на местната политика Столичният общински съвет решва какво ще е участието на общината в различни сдружения на местаната власт в страната, в чужбина, в юридически лица с нестопанска цел. Същот така има правото да опредли своите представители там. 

Столичният общински съвет като орган на местната политика според закона може да взима решение за смяна на имената на улици, паркове, площади, вилни зони, инжемерни съоръжения и всякакви обекти с общинско значение.

Друго важно законово право на Столичния общински съвет в качеството му на орган на местната политика е да взима решения за организиране и провеждане на общи събрания и референдуми на жителите на Столична община за въпроси, касаещи неговата компетентност. 

Правилник за организацията и дейността на Столичния общински съвет като орган на местната политика

Правилник за организацията и дейността на Столичния общински съвет като орган на местната политика 

Според Правилника на органа на местаната политика Председателски съвет, в чийто състав влизат заместник-председателите на СОС и председатели на политическите групи или упълномощени от тях заместници подпомага Председателя на Столичния общински съвет.

Този председателски съвет се свиква за консултации по програмата и дневния ред на заседанията на СОС, касаещи местната политика, от Председателя, както и по други въпроси от дейността на СОС.

Права на Председателя на СОС като орган на местната политика

Права на Председателя на СОС като орган на местната политика

Председателят на СОС има правото да прави проект на дневния ред за заседанията на съвета за местаната политика. Може да организира и прави срещи и консултации с председателите на различните постоянни комисии и на групи общински съветници, с граждани, представители на различните политически партии и обществени организации. 

За да се прилага правилно и съразмерно местната политика, Председателят на СОС има ангажимента да разпределя работните материали, които касаят дейността на СОС между неговите комисии базирано на компетентността им.

Председателят е ангажиран също така да гарантира добри условия за работата на различните комисии на СОС и на общинските съветници, упражняващи местна политика

Длъжен е да контролира разходването на средствата, предвидени в бюджета на СО за издръжка на СОС и правилно прилагане на местната политика.

Промяна на Правилника за дейсността на СОС като орган на местната политика

Промяна на Правилника за дейсността на СОС като орган на местната политика

Спед провеждане на изборите за местна власт, новият Столичн общински съвет предвижда промени в Правилника за дейността на СОС. Целта е той да направи работата на СОС като орган на местната политика достатъчно прозрачна и ефективна. 

СОС ще се стреми към по-удобен и лесен достъп на обществеността до информация каква дейност извършва СОС. Гражданите трябва да са наясно какви решения се взимат и какви предложения се дават, касаещи местната политика

Специално назначена работна група изготвя новия Правилник за местна политика, с който ще се съобразява СОС през настоящия си мандат. Очаква се на сайта на Столичния общински съвед да започнат да се качват всички доклади с проекти за решения, касаещи местната политика и дейността на комисиите на СОС. Има голяма вероятност на сайта да се предават заседанията на СОС, а записите да могат да се гледат в специално направен архив на сайта. 

Очаква се публично достъпни да станат протоколите от заседанията на различните комисии, касаещи местната политика, както и как са гласували съветниците поименно, да се качват на сайта на СОС.

Важна промяна, която засяга метната политика, е възможността гражданите да отправят в писмен вид предложенията и въпросите си до дадена работна група, като председателят на конкретната група ще преценява дали тези предложения да бъдат включени като точка от дневния ред на поредното заседание на СОС за местната политика

Състав на Столичния общински съвет като орган на местната политика

Дейност на Столичния общинския съвет като орган на местната политика

Правомощия на Столичния общински съвет в изпълнение на местната политика

Правилник за организацията и дейността на Столичния общински съвет като орган на местната политика

Права на Председателя на СОС като орган на местната политика

Промяна на Правилника за дейсността на СОС като орган на местната политика

Прочетете още