Георги Георгиев: Спасихме от застрояване 11 декара междублокови пространства в район „Младост“

-

Снимка: Facebook

18 частни имота в столичния район "Младост" стават общинската собственост и върху тях няма да може да се строи. Това стана възможно след решение на общинския съвет на последното редовно заседание, на което се прие предложението на главния архитект Здравко Здравков.

"По закон собствениците им имаха право да построят нови жилищни сгради с площ от над 33000 кв.м. Затова през целия мандат се водиха преговори с тях от арх. Здравков и екип от съветници от всички партии, като междувременно подготвяхме и градоустройствените процедури. Вече извървяхме пътя до края – на заседанието на 14 септември осигурихме подкрепа с гласове от различни партии и частните имоти ще бъдат заменени с други, които се намират далече от жилищните комплекси – на бул. Александър Малинов.", посочи председателят на СОС Георги Георгиев.

"Така тези 11 000 квадратни метра градинки пред блоковете ще останат свободни да се ползват от гражданите. На тях няма да се строи и са предвидени за озеленяване и облагородяване на градската среда. Припомням, че за първи път в страната преди два месеца приложихме този законов ред за Овча Купел и спасихме 60 декара зелени площи, като придобихме 56 имота, върху които можеше да се построят жилищни сгради с 150 000 кв.м. площ. Поздравявам арх. Здравков и урбанист Златко Терзиев за иновацията, която приложихме за първи път в страната именно в София и благодаря на общинските съветници за участието в работната група и преговорите. Това е начинът да се справим с проблема с презастрояването в кварталите. Останалото са общи приказки на аматьори.", коментира Георгиев.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Борис Бонев: ГЕРБ в СОС са разцепени, опитват се да вкарват клино......

"Групата на ГЕРБ в СОС е разцепена, опитват се да вкарват клинове между мен и Васил Терзиев. Между груапта ни и кмета. Н...

Прочети още keyboard_arrow_right