ГЕРБ-СДС: Бюджетът на София е подценен – заложени са значително по-малко приходи от възможното

-

Снимка: Столица.bg

Терзиев безпрецедентно орязва инвестициите за строителство на детски ясли и купуване на модерна апаратура и медицинско оборудване

Проектът за Бюджет 2024 на Столична община е в дневния ред на Столичния общински съвет и ще бъде гласуван на сесията в четвъртък, 28 март.
През 2023 година той бе 2,555 млрд. лв., а за 2024 е 2,576 млрд. лв.

Традиционно Столица.bg представя позицията на политическите групи в СОС за Бюджет'24. В този мандат групите са само три - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и БСП. Останалите представители на политически партии, "Възраждане", която се разцепи, "Синя София", ИТН и ВМРО, не пожелаха да коментират проекта за бюджет.

През последните седмици алармирахме за редица пера, по които парите в бюджета, предложен от кметът на София Васил Терзиев, са намалени. В частта "Сигурност" предвидените средства са с 800 хил. лв. по-малко и то в ситуация на засилен мигрантски поток и няколко случаи на напрежение в центъра на София и лагера в "Овча купел".

Не виждаме и конкретни политики, които да вървят в тази посока. А жителите на "Овча купел" дори представиха конкретни искания и идеи как да се намери решение на проблема.

Бойко Димитров, ПП-ДБ-СС: Бюджет'24 ще гарантира реална промяна за София и ще положи добри основи и за следващите

Да припомним, че Терзиев обеща по време на извънредното заседание на Столичен общински съвет да бъдат осигурени 1 млн. лв. повече за сигурността в София. Прекрасни обещания, само че отново да припомним, че по време на предизборната кампания кметът Терзиев обеща, че ще работи активно за събиране на несъбраните приходи на общината в размер на 380 млн. лв. Какво се случва с тези пари?

Втора интригуваща тема е здравеопазването – отново обявен по време на предизборната кампания като важен приоритет от страна на Терзиев, е с орязан на 50%! В това число влизат и детските ясли. Това е безпрецедентно орязване на инвестициите за строителство на детски ясли и купуване на модерна апаратура и медицинско оборудване. Какво мислят софиянци за здравето си и грижата за най-малките?

Иван Таков, МК "БСП за България": Очаквахме по-смели действия от ПП-ДБ-СС в Бюджет 2024 на Столична община

А друг нюанс е и че има прекалено много неясноти около транспортната рамка на бюджета, защото имаше едно предложение от страна на финансовият министър в оставка Асен Василев – държавата да покрие на 100% охраната на метрото. Дотук са само едни празни обещания.

Надяваме се дебатите другият четвъртък да бъдат конструктивни, като това може да стане само и единствено, ако проведем нормален дебат. В предложенията за бюджет на ГЕРБ-СДС имаме реални и конкретни предложения – във всяко перо имаме идеи и разчети. Предложенията ни са свързани с конкретни райони на София – за хората!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фандъкова: Собственикът на Симеоновския лифт търпи санкция за 8,3......

„Собственикът на Симеоновския лифт, който при новите обстоятелства нарушава договора, търпи санкция в размер на 8,...

Прочети още keyboard_arrow_right