Иван Таков, МК "БСП за България": Очаквахме по-смели действия от ПП-ДБ-СС в Бюджет 2024 на Столична община

-

Снимка: Столица.bg

В предложения от кмета и от ПП-ДБ-СС бюджет ние не виждаме нито каква е тяхната политика за града, нито какви са техните приоритети за годината

Проектът за Бюджет 2024 на Столична община е в дневния ред на Столичния общински съвет и ще бъде гласуван на сесията в четвъртък, 28 март.
През 2023 година той бе 2,555 млрд. лв., а за 2024 е 2,576 млрд. лв.

Традиционно Столица.bg представя позицията на политическите групи в СОС за Бюджет'24. В този мандат групите са само три - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и БСП. Останалите представители на политически партии, "Възраждане", която се разцепи, "Синя София", ИТН и ВМРО, не пожелаха да коментират проекта за бюджет.

Предложеният бюджет на Столична община за 2024 година от кмета Васил Терзиев и ПП-ДБ-СС не дава яснота за политиките, които те смятат да провеждат и да отстояват през настоящата година. Очаквахме много по-смели действия, които да бъдат отразени в него.

Бойко Димитров, ПП-ДБ-СС: Бюджет'24 ще гарантира реална промяна за София и ще положи добри основи и за следващите

Това, което виждаме, е добре познатият ни бюджет на ГЕРБ с малко разместване в някои от позициите. Разбираме, че това е първият бюджет, който най-многобройната политическа група в СОС, кметът и администрацията правят, но именно затова очаквахме доста по-смели ходове от тях.

Ние вече внесохме доклад с алтернативен наш бюджет, в който показахме, че приходите в предложения ни от кмета и ПП-ДБ-СС бюджет са подценени. Успяхме да извадим около 72 милиона лева повече от данъчните и неданъчни приходи на Столична община. И ги разпределихме по начин, който е изключително важен и би бил полезен за града, според нас.

За общински жилища сме определили минимум 18 милиона лева за тази година. Това е един от най-големите проблеми на Столична община. От години го адресираме към управляващите от ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова, но досега те така и не намираха решение. Дори не направиха усилие в тази посока, въпреки че говореха за изпълнение на някаква жилищна политика.

ГЕРБ-СДС: Бюджетът на София е подценен – заложени са значително по-малко приходи от възможното

Резултатът от говоренето на ГЕРБ е съвсем ясен - в момента общинските жилища в София са около 6000 при 120 000 през 1990 година. За нас, общинските съветници от Местна коалиция "БСП за България", един от основните приоритети е Столична община да има собствена жилищна политика. Такава, каквато има всяка една сериозна европейска столица. Можем да защитим тази наша позиция с един пример.

В Столичния градски транспорт има недостиг на шофьори. Причината - заплатите са ниски, условията на труд са лоши, наемите в София са високи, няма места в детските градини. Единствено повишението на заплатите на шофьорите в градския транспорт няма да реши този проблем. Трябва да подобрим условията на труд. Да им предложим общински жилища с поносим наем, който да е напълно достъпен за заплащането, което получават.

Да гарантираме места за децата им в яслите и детските градини. Примерът ни е с шофьорите в градския транспорт, но се отнася за всички други професии, които осигуряват жизненоважните функции на града ни. Ако осигурим всичко това, ще направим тези професии привлекателни и ще решим проблема с недостига на специалисти в различните сектори.

Това ще позволи градът ни да се развива нормално. В противен случай - всичко затъва.

Освен за общински жилища, от тези 72 милиона лева, сме заделили 10 милиона лева за изкупуване на земя и запазване на зелената система в града. Тези средства са крайно недостатъчни, тъй като проблемът е голям и също от години е неглижиран.

За общинските болници и поликлиники сме отделили също 10 милиона лева. С тях поне ще започнем да подобряваме хигиенните и санитарни условия в общинските здравни заведения. Почти навсякъде са нужни сериозни ремонти.

Предлагаме също 12 милиона за ваучери за храна за общинската администрация и за общинските предприятия, тъй като заплатите на работещите там не са никак високи.

Нашите предложения са разумни. Ако колегите от общинския съвет ги приемат, градът и софиянци ще имат полза от това. Разбира се, в един бюджет никога няма достатъчно пари за всичко. Но има от къде да бъдат взети средства, за да бъдат насочени за подобряване на живота на хората в града. За пример можем да дадем, че от капиталовата програма всяка година остават по 200-300 милиона, които не се изразходват и се прехвърлят за следващата.

В момента не виждаме да се организират процедури за всичките ангажименти, които са поети от кмета и ПП-ДБ-СС в капиталовата програма, а вече сме март. В нея има големи инфраструктурни обекти, а стойността й е над 600 милиона лева. Нашето притеснение е, че в края на тази година отново ще бъде отчетено неизпълнение на голяма част от тях. И отново очакванията на столичани ще бъдат излъгани...

Проблемите в града са много и няма как да бъдат решени за една година. Затова трябва подходът да е разумен и практичен - общинските жилища, детските градини и училищата, паркирането, здравеопазването... това са нашите основни приоритети за тази година.

Бюджетът на Столична община е отражение на политиките на управляващите. В предложения от кмета и от ПП-ДБ-СС бюджет ние не виждаме нито каква е тяхната политика за града, нито какви са техните приоритети за годината.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинари настояват да се върне старата схема на движение по "Патр......

Не е подобрен градският транспорт с реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий". Това заяви общинският съве...

Прочети още keyboard_arrow_right