Иван Таков: Предлагаме с 16,2 млн. лв. повече в бюджета на София за здравеопазване

Иван Таков: Предлагаме с 16,2 млн. лв. повече в бюджета на София за здравео

Снимка: БСП-София

Станислав Младенов предупреди, че заради доклада за модернизацията на осветлението в София могат да се загубят пари

Общинските жилища, здравната инфраструктура и запазване на зелените площи в столицата са основните приоритети, посочени в доклада за Бюджет 2024 г. на МК „БСП за България“. Това заяви Иван Таков, лидер на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС.

„За да може Столична община да провежда адекватна жилищна политика и с цел преодоляване на недостига на общински жилища, както и необходимостта от ремонт на съществуващите такива, предлагаме да се предвидят допълнително средства в размер на 18 млн. лв.“, обясни Таков.

От БСП предлагат също увеличаване с 16,2 млн. лв. на средствата за дейност "Здравеопазване".

„За вътрешнокварталната инфраструктура, изграждане на спортни и детски площадки, обособяване и строителство на паркинги, включително рехабилитация и основен ремонт на релсов път и контактно-кабелна мрежа предлагаме да бъдат предвидени допълнително средства в размер на 15.4 млн. лв., а за запазване на зелените площи и паркове в Столична община предлагаме увеличаване на средствата, предвидени за отчуждаване/придобиване на земя с 10 млн. лв.", допълва Таков.

Според него предложеният от кмета Васил Терзиев и ПП-ДБ-СС бюджет не дава яснота за политиките, които те смятат да провеждат.

"Очаквахме много по-смели действия, които да бъдат отразени в него. Това, което виждаме, е добре познатият ни бюджет на ГЕРБ с малко разместване в някои от позициите. В този вид ние няма да го подкрепим на сесията утре.“, допълва общинският съветник.

Иван Таков, МК "БСП за България": Очаквахме по-смели действия от ПП-ДБ-СС в Бюджет 2024 на Столична община

Лидерът на столичните социалисти добави, че 10-те милиона лева за изкупуване на земя и запазване на зелената система в града са крайно недостатъчни, тъй като проблемът е голям и от години е неглижиран.

От своя страна колегата му Станислав Младенов от групата на „БСП за България“ в СОС заяви, че докладът за кандидатстване за модернизация на външното изкуствено осветление в София трябва да бъде преработен, иначе може да доведе до загуба на средства.

Младенов, който е заместник-председател на Постоянната комисия по международно сътрудничество и туризъм, европейски програми и проекти, посочи, че докладът не е съобразен с изискванията на определени наредби.

"Докладът е проблемен и трябва да изчистим всички слабости преди да дадем съгласие за кандидатстване по проекта. В противен случай рискуваме заради некомпетентност и неграмотно оформяне на документите да загубим 2 милиона лева или да получим друго наказание", заяви общинският съветник.

Той допълни, че има много неизяснени въпроси по този доклад. Така например на места в София уличното осветление вече е подменено.

„При изпълнението на този проект подменените вече осветители отново ли ще бъдат сменени? Кое ни гарантира, че няма два пъти да бъде актувана вече извършена дейност“, попита Станислав Младенов.

Той допълва, че не е добра практиката в последния момент да се предлага доклад за разглеждане.

„И да бъдем принуждавани да го приемем, защото крайният срок за кандидатстване по програмата ни притиска. Не е редно да приемаме доклад, който не е компетентно подготвен и с който рискуваме да ощетим гражданите на София“, казва още общинският съветник.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фандъкова: Собственикът на Симеоновския лифт търпи санкция за 8,3......

„Собственикът на Симеоновския лифт, който при новите обстоятелства нарушава договора, търпи санкция в размер на 8,...

Прочети още keyboard_arrow_right