Иван Таков: Столичен автотранспорт е със задължения от 18 млн. лв.

Иван Таков: Столичен автотранспорт е със задължения от 18 млн. лв.

Снимка: БСП-София

Председателят на комисията по транспорт в СОС иска изслушване на директорите за състоянието на общинските транспортни дружества

Директорите на общинските транспортни дружества ще бъдат поканени на заседание на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност, за да информират ръководството и членовете й за състоянието и проблемите на управляваните от тях структури.

Това съобщи председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС Иван Таков след първото заседание днес.

На комисията присъства и заместник-кметът по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, а Таков настоя заместник-кметът да изпрати Икономическата рамка за транспорта за 2024 година, която вече е получена в Столична община, на всички членове на Комисията.

"Тези данни са ни много необходими и във връзка с предстоящото обсъждане и гласуване на бюджета на Столична община за тази година", обясни той.

"Оказа се, че един от съветниците вече разполага с Икономическата рамка - заместник-председателят на комисията Андрей Зографски, но на останалите беше отказано да им бъде предоставена, тъй като не била още във финалния си вариант, коментира общинският съветник от БСП Ваня Григорова. 

Ваня Григорова съобщи, че по нейно искане, са ѝ предоставени поне частични данни за състоянието на публичния транспорт, с които тя смята, че трябва да разполагат и останалите общински съветници.

"Данните са изключително смущаващи. Оказва се например, че водачите в "Столичен Автотранспорт" ЕАД са положили средно по 318 часа извънреден труд през 2023 г., а ватманите от "Столичен Електротранспорт" ЕАД - 356 часа, при максимално възможен лимит от 150 часа. Това е тежко нарушение на законодателството, което е следствие на значителния недостиг на водачи - 189 в автотранспорта и още 164 в електротранспорта. Дефицитът на водачи води и до завишена заболеваемост, за което сочи и високият брой дни в болнични - средно по 24 дни на водач в автотранспорта и 21 дни в електротранспорта", съобщи Григорова.

Председателят на комисията Иван Таков заяви, че след като всички общински съветници получат необходимата информация и за задълженията на дружествата, следва да бъдат предложени решения за укрепването им. Въпреки гласуваните заеми миналата година, те не са били предоставени на транспортните предприятия, поради което например само оперативните задължения на "Столичен Автотранспорт" ЕАД към 31.12.2023 г. вече са в размер на почти 18 млн. лв.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 44 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 146 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Удариха общински съветник от "Спаси София"...

Общинският съветник от "Спаси София" Стефан Спасов беше нападнат докато правеше инспекция на текущия ремонт на пътното п...

Прочети още keyboard_arrow_right