Извънредното заседание на СОС започна с декларация

-

Снимка: Столица.bg

С декларация на групата на ПП-ДБ-Спаси София започна днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет. Тя беше прочетена от общинският съветник Веселин Калановски.

Публикуваме текста на декларацията без редакторска намеса:

На 24 февруари се навършиха две години, откакто фашизоидният режим на Владимир Путин започна своята мерзка и непровокирана пълномащабна инвазия в Украйна. Погазването на мира, международния правов ред и териториалната цялост на Украйна започна преди цяло десетилетие с окупацията на Кримския полуостров и сепаратистката кампания в Донецк и Луганск. Системният терор, бомбардировките и избиването на цивилни, отвличането на деца и русифицирането на украинци в окупираните от Кремъл територии, ужасът на най-големия военен конфликт от Втората световна война насам прогониха милиони украинци от родната им земя.

Варварската агресия и военнопрестъпленията не пречупиха онези украински защитници, които и до днес бранят Европа от разгръщането на руския милитаристичен експазионизъм в Прибалтика, в Полша или на Балканите. Жизненоважно за бъдещето на нашия свят е помощта за Киев и смелия украински народ да не се разколебава, а да се усили и да продължи толкова дълго, колкото е необходимо.

Въпреки опитите на пропутинските сили у нас да осуетят подкрепата на официална София за Киев, България решително застава на правилната страна на историята и оказва нужната военна, икономическа и хуманитарна помощ. Днес знамето на Украйна, където допреди войната живееха близо 300 000 украински българи, продължава да се вее на сградата на Столична община, каквато е практиката в десетки градове из Европа и света.

Героите на Украйна не са само на фронта и в бомбоубежищата из тероризираните украински градове на хиляди километри от боевата линия. Героите на Украйна са ежедневно сред нас - тук в София, превърнала се във втори дом за десетки хиляди деца, младежи и възрастни хора, потърсили убежище от руската агресия. И затова е задължително да не изоставяме българската традиция, държавата и народът ни да оказват помощ на онеправданите, преследваните и тероризирани хора, независимо от каква националност са те. Днес е редно да припомним и записаното в преамбюла на първата ни Конституция, че "всеки роб, стъпил на българска земя, става свободен човек", да продължим по стъпките на дедите ни, дали подслон и закрила на хилядите търсещи спасение белогвардейци, арменци, гърци, тракийски и македонски българи - хора, чиито наследници днес са част от българската нация.

Отговорността ни като политически представители в нашия град изисква да продължим да подпомагаме социално-икономическата интеграция на украинските бежанци, да създаваме възможности за професионалното, академичното и личностното им развитие, да направим всичко по силите си, за да  е възможно украинците в София да получават подкрепата, солидарността и гостоприемството, които заслужават.

В столицата на България ще следваме тази линия на човешки ценности и отношение до постигането на справедлив и устойчив мир, който ще позволи на украинците да изберат дали да се завърнат в родината си, или да останат тук като пълноправни български и европейски граждани в новия си дом.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (22%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (13%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 42 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 144 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Васил Терзиев потвърди, че ще се изградят "зелени" 8 мини ВЕЦ-а к......

Осем ВЕЦ-а ще бъдат изградени към водоснабдителната мрежа на София, потвърди столичният кмет Васил Терзиев в отговор на ...

Прочети още keyboard_arrow_right