Какво, къде и кога предстои да се строи и ремонтира в София

Общинският съветник Симеон Колев

Снимка: Столица.bg

В отговор на питане от общинския съветник Симеон Колев относно договорения през 2021г. инвестиционен кредит от Европейска инвестиционна банка, кметът на София Йорданка Фандъкова предостави на вчерашното заседание на Столичния общински съвет отговор, от който става ясно на какъв етап са проектите и кога предстои началото на строителните работи.

Инвестиционният кредит е в размер на до 60 млн. евро, а предназначението му е за подобряване на инфраструктурата на Столичната община. С кредита, който беше одобрен от Столичния общински съвет през януари 2021г., се финансира и изпълнението на проект „Устойчива градска мобилност. Изграждане и реконструкция на основни артерии от кръгово-радиалната улична мрежа на гр. София".

Ето какво се планира да се строи и реконструира с тези средства на територията на столицата:

През лятото на 2022 г. се очаква старт на строителни дейности за канализационна мрежа на територията на Столична община. Провеждат се обществени поръчки за инженеринг - проектиране и строителство за изграждане на канализационна мрежа за кварталите „Кръстова вада - изток” и „Драгалевци“ и за доизграждане на канализационна мрежа на кварталите „Суходол“, „Бенковски“, Нови Искър, "Симеоново" и „Обеля“ в район Връбница. Дизграждане и реконструкция на канализационна мрежа предстои и в Банкя - в кварталите „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и в село Иваняне. Приключила е обществената поръчка по ЗОП за избор на изпълнител на строителството. Тече обществена поръчка по ЗОП за избор на строителен надзор, отбелязва в отговора си столичния кмет Йорданка Фандъкова.

През тази година предстои и старта на първия етап от изграждането на Пътен възел на Северната скоростна тангента до бул. „Владимир Вазов” за изграждането на бул. „Източна тангента”.

Предвидена е и рехабилитацията на транспортния тунел по бул. „Царица Йоанна”, включително трамваен релсов път. Изготвен е работен инвестиционен проект и има сключен договор за строителство. Към момента се процедира съгласуване на проекта и издаване на разрешение за строеж.

Строително-монтажните работи за изграждане на бул. „Тодор Каблешков” от ул. ”Луи Айер“ до бул. „Черни връх” и трамваен път по булеварда от бул. „България” до бул. „Черни връх“ е предвидено за тази или следващата 2023г. За обекта е изготвен работен инвестиционен проект и е обявена процедура за избор на изпълнител. След приключването им се очаква изграждането на бул. „Филип Кутев“ от ул. „Сребърна“ до бул. „Симеоновско шосе“.

За 2023 г. се планира началото на строителните работи по изграждането на бул. ”Копенхаген” от ул. ”Самоковско шосе” до бул. „Ал. Малинов”.

Реконструкцията на бул. "Ген. Скобелев" и транспортния тунел при НДК също е предвидена за 2023г. Предстои обявяване на обществена поръчка за изготвяне на работен инвестиционен проект, одобрението му и издаване на разрешение за строеж.

Трамвайният релсов път, пътните платна и тротоари по бул. „Александър Стамболийски“ от бул. „Константин Величков“ до ул. „Западна“, включително трамвайно ухо „Западен парк“, също е предвидено да бъдат реконструирани догодина. За обекта се изготвя работен инвестиционен проект, след приемането на който ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител.

Изграждането на бул. "Рожен" от надлеза над жп линията до Северната скоростна тангента вероятно ще се реализира в периода 2023-2024г. Етап 2 от изграждането на бул. „Източна тангента” - от бул. „Владимир Вазов” до бул. „Ботевградско шосе” е предвиден за 2023-2025г.

Етап 2 от разширението на Ломско шосе (от надлеза до Софийския околовръстен път) може да се извърши след решаване на градоустройствените проблеми и провеждане на процедурите по придобиване на земя.

В резервния списък за 2024г. е предвидено също обновяването на бул. „Джеймс Баучер“ от бул. „Черни връх“ до „Велчова завера“, включително трамвайния релсов път. Има изготвен инвестиционен проект, който се актуализира към момента.

От резервния списък в рамките на Западна тангента е възложено изготвянето на работен проект за основен ремонт на ул. „Адам Мицкевич“ от бул. „Сливница“ до надлез при Бакърена фабрика, като реализацията на обекта е предвидена за периода 2024-2025г.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 196 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1167 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1394 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столична община ще изпълнява програма за очни прегледи на деца от......

Програма за извършване на очни прегледи на първокласниците ще изпълнява Столична община, реши днес Столичният общински с...

Прочети още keyboard_arrow_right