Карлос Контрера, СОС: Защо МОН не реагира за „Аз съм българче"

Карлос Контрера СОС: Защо МОН не реагира за „Аз съм българче"

Снимка: Личен архив

А към кого да е насочена българската образователна система? Към марсианците?, пита съветникът от ВМРО

Гузен - негонен бяга или как МОН излезе от изведнъж будната кома и подскочи по темата със стихотворението „Аз съм българче". Така общинският съветник на ВМРО в СОС коментира закъснялото обяснение на образователното министерство.

"От четвърти януари има една статия – „Демографска криза? Мигрантска криза? До къде води страхът от загуба на идентичност?". Това е писанието, съдържащо въпроса как мигрантите щели да се интегрират, учейки „Аз съм българче". Там се разсъждава, че подобни произведения едва ли не пречели на интеграцията на 100 000 деца на мигранти... Именно този пасаж възбуди общественото напрежение на фона на посоченото число 100 000 деца на мигранти, на фона на неуредиците около Шенген и т.н.", пита Контрера.

Изведнъж МОН реши да подскочи по темата и да обяви, че се разпространявала дезинформация. Без никой да е споменавал МОН, без да е коментирано или питано въобще, изведнъж министерството изскочи от нищото панически да обяснява, че нямало такова нещо, продължава Контрера.

Ето какво още написа общинският съветник му във фейсбук:

Това се случва паралелно с обществения скандал около темата с „Школо" и факта, че личните данни на ученици и родители всъщност попадат в ръцете на британска фирма. Оказва се, че цялата ни държавна структура, воглаве с МОН, Министерство на електронното управление и „Информационно обслужване", не могат да администрират електронните дневници на училищата, но търговско дружество може... Пореден абсурд!

Що се отнася до темата с „Аз съм българче" за мен случаят е пределно ясен. Ултралибералните кръгове тестват общественото мнение с подобни подмятания и подготвят почвата за поредна стъпка към националното обезличаване на образователната система. Те си го казват във въпросната статия - образователната система била етно насочена, т.е. към българите, а не е космополитна, да кажем. А към кого да е насочена българската образователна система? Към марсианците?

МОН показа раздразнение. Очевидно има за какво, но не го казват. Подобна реакция като на ужилен за една институция показва гузна съвест. 

Между другото МОН дължи отговор и коментар подкрепя ли тезите във въпросната статия. Истината е, че немалка част от гражданите нямат никакво доверие към МОН, особено на фона лъсналите дефицити в образованието на нашите деца. Това виждат ли го? И кой е отговорен - предполагам това пак е дезинформация? МОН за толкова години така и не отговори на въпроса как от училище излизат функционални неграмотни хора.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинари настояват да се върне старата схема на движение по "Патр......

Не е подобрен градският транспорт с реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий". Това заяви общинският съве...

Прочети още keyboard_arrow_right