Карлос Контрера внесе предложение за извънредна сесия на СОС за сигурността

Карлос Контрера внесе предложение за извънредна сесия на СОС за сигурността

Снимка: Столица.bg

Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност в София

Общинският съветник Карлос Контрера, председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност и зам.-председател на Комисия по обществен ред и сигурност и групата на Патриотите искат извънредна сесия на СОС за сигурност. 

Причините са кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност в София. В последните 3 дни столицата и страната бяха "взривени" от имейли със заплаха за бомба в софийски училища, Бургас и Варна.

Предложението му има подкрепата на групата на Патриоти за София в СОС. В понеделник директори на училища в София заявиха, че при заплахата не са получили инструкции от МВР и МОН какво да правят. Оказа се, че няма протокол за евакуация на децата, каква да е отдалечеността от сградата и колко време да бъде затворена сграда, за окято има сигнал за взривно устройство.

В столицата на България – София, все повече се усеща силен дефицит на сигурност. Нужен е сериозен разговор какво и как трябва да се подобри, обвързано с конкретни срокове и отговорности, предлага Контрера.

Заедно с Борислав Иванов от Патриотите внесоха предложение в СОС за свикване на извънредна сесия през април т. г. на тема "Сигурност".

"Политическите партии трябва да започнат да си говорят по тази тема, защото само чрез дискусия може да се постигне консенсус и да се вземат мерки. Политиката на абдикиране и неглижиране на проблемите със сигурността и обществения ред е буквално опасна за живота и здравето на гражданите", настоява общинският съветник.

В мотивите за извънредна сесия за сигурност се описват и усложнената обстановката през последните месеци. Най-голямата община в държавата е изправена пред сериозни предизвикателства. През последните дни основен фокус станаха кибератаките, които засягат училища и университети.

"Случващото се с училищата е безпрецедентно и страшно. Подобен род терор не сме срещали до сега. Службите, основно ГДБОП, но и ДАНС, трябва да се стегнат. Със сигурност трябва да се търси и помощ от партньорските служби за обмен на информация (подобни атаки има и в Румъния, и в Сърбия). Нужно е да се впрегне целия разузнавателен ресурс, за да се стигне до организаторите на кибератаките, както и да се установят мотивите защо се правят тези атаки. Това трябва да стане бързо, подчертават общинарите.

А какво ще стане с изборния процес и дали това не е основната мишена на тези плахи. Знаете, че СИК се ситуират основно в учебни заведения в цялата страна, обръщат внимание общинските съветници Карлос Контрера и Борислав Иванов.

Друг съществен проблем е, че София отново е залята от бежанци, а партиите се правят, че това не съществува. Над 40 бежанци са заловени само за ден от МВР на територията на град София. 21 от тях са открити от органите на реда в къща в Западен парк. 14 други мъже са заловени в апартамент на улица „Резбарска", а девет в жилище на улица „Каймакчалан" в София. Преди това десетки задържани в западните райони на София, преди това камионът с мигранти до с. Локорско и т.н. Очевидно големи групи от бежанци се разхождат безпризорно из цяла България, а столицата им е гара разпределителна.

Това не прави никакво впечатление на политическите партии, вкопчени в битката за власт. Потънали в розово- либералните си утопии, те се занимават с какви ли не фалшиви проблеми. Политическите партии без изключение поставят чуждите интереси на първо място, а проблемите с бежанците и битовата престъпност неглижират и замитат под килима, критикуват от „Патриоти за София"".

Нужно е да се представи истинската информация за броя на бежанците и мигрантите на територията на София и положението в бежанските центрове, засилване на контрола и противодействието на групи, занимаващи се с трафик и други престъпления, свързани с това.

Следващият проблемен елемент е битовата престъпност – кражбите, включително домовите кражби, както и джебчийството чувствително се увеличават. Нивото на пътния контрол и мерките за пътна безопасност са тотално неглижирани, де факто Пътна полиция - София е абдикирала от сериозен контрол (изключваме този за скоростта само в някои участъци от пътната мрежа). Почти не минава ден без тежко ПТП, а броят на залавяните да шофират след употреба на алкохол и наркотици е константа.

Проблемите на сигурността и обществения ред трябва да са непрекъснато във фокуса както на политическите партии, така и на обществото и медиите, защото с времето нерешените проблеми хронифицират и се превръщат в социални язви",  коментират от групата на Патриотите в СОС..

Те настояват за се започне големия разговор за подобряването на сигурността в София чрез изслушване на кмета на Столична община, СДВР, Пътна полиция, Столичната пожарна, Агенцията за бежанците, пишат още в предложението Патриотите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Посолството на Украйна поздрави председателят на СОС...

Посолството на Украйна у нас поздравява председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев за удостояването му с Д...

Прочети още keyboard_arrow_right