Общински съветник от СОС: Фермата за ларви няма място в село Лозен

Общински съветник от СОС: Фермата за ларви няма място в село Лозен

Снимка: Столица.bg

Фермата за ларви няма място в село Лозен. Недопустимо е производство, което генерира силна и неприятна миризма, да бъде ситуирано в селото без да е направено обществено обсъждане и без предварителна оценка на риска. Това заяви общинският съветник от БСП в СОС Иван Пешев.

Той заедно с председателят на БСП – Панчарево Еньо Савов се включиха в протест на жителите на Лозен срещу преместването на фермата за производство на ларви от град Елин Пелин в софийското село. Социалистите подкрепиха гражданите в справедливото им недоволство.

Жителите на село Лозен настояват дейността на фирмата да бъде приравнена към тази на екарисаж и да бъде далече от населени места.

„Производственият процес и съпътстващото го отделяне на неприятни миризми на мърша и фекалии не бива да бъдат в близост до селото и на метри от търговски обекти и заведения за хранене“, счита Еньо Савов.

„Ще настояваме за бърза реакция от страна на заместник-кмета по екология на Столична община и проверка дали са спазени всички процедури и изисквания за изграждането на такъв производствен обект “, категоричен е Иван Пешев.

По думите му народните представители от „БСП за България“ в 47-ото Народно събрание избрани от София ще инициират законодателни промени, които да гарантират, че подобни производства ще бъдат изграждани далече от населени места и след щателна оценка на екологичното въздействие върху околното среда и стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми.

Фермата за ларви на „Насекомо“ АД доскоро функционираше в Елин Пелин и постоянно беше обект на протести и недоволство от местните жители. В резултат на общественото напрежение е взето решение за преместване на производството.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Обсъждат ограничаване на използването на пиротехнически средства ......

Да бъде въведено ограничение за използването на пиротехнически средства, фойерверки, бомбички, пиратки и други подобни н...

Прочети още keyboard_arrow_right