Общински съветници настояват за повече пари за инвитро по програмата на Столична община

Общинските съветници настояват за повече пари за ин витро по програмата на

Снимка: Столица.bg

Предлагат срокът на уседналост за кандидатстване да се намали на 2 години

Общинските съветници от ВМРО Михаил Петров (Комисия по местно самоуправление и нормативна уредба) и Владимир Митов (Комисия по здравеопазване и социална политика) внесоха доклад в Столична община с искане сумата за инвитро програмата на Скотлична община да се увеличат.

Програмата, с която двойките, нуждаещи се от донорска яйцеклетка, трюбва да бъде актуализирана спрямо пазарните цени на инвитро процедурите. На този етап ин витро с донорска яйцеклетка струва на нуждаещите се двойки между 6000 и 10 000 лв. В момента финансирането на двойка е с до 2560 лева, след промяна в наредбата към крайната сума могат да бъдат добавени още до 500 лв. за лекарства.

Предложението на съветниците от ВМРО касае актуализация на пазарните цени, вследствие на инфлацията и добавяне на нови процедури, които са съществена част от асистираната репродукция, но до този момент не влизаха в сметките на програмата. Така, например, по тяхно предложение се добавят процедури по замразяване, съхранение и размразяване на ембриони, което е честа практика при ин витрото с донорски материал.

На проведено заседание на здравна комисия съветниците се обединиха с положително становище върху по-голяма част от предложенията на патриотите, като изключиха от сметката размразяването на ембриони. В доклада на Петров и Митов са посочени и административни облекчения за двойките - възможността да се възползват от второ кандидатстване за финансиране, тъй като до сега програмата позволяваше всяка двойка да подаде документи само за едно финансиране по пътя към мечтаната рожба, което също беше одобрено. Намаляване на изискването за уседналост от 3 на 2 години, по което се разрази дискусия, също е предложение на ВМРО. Подготвен е нов доклад с участието на членове на комисията, който предстои да бъде гласуван с увеличената сума на 3620 лв.

Съветниците от ВМРО ще продължат да настояват и останалите финансови параметри да бъдат добавени, така че двойките, нуждаещи се от донорска яйцеклетка, да получат максимално финансово облекчение по дългия път на ин витрото.

Предложенията са част от демографските мерки, които ВМРО предлага от години. Въпреки първоначалните обструкции, в крайна сметка ВМРО успя да обедини и експерти, и представители на другите политически групи София да увеличи парите за ин витро процедури. Според общинските съветници от ВМРО в София местната власт също може да направи стъпки към стимулиране на раждаемостта.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 167 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1066 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1260 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Свободен достъп до общинските спортни обекти в София за деца с ув......

Решение за свободен достъп на деца и младежи с интелектуални затруднения до общинските спортни обекти в София прие наско...

Прочети още keyboard_arrow_right