С рекорден брой гласове приеха рекордния бюджет на София

-

Снимка: Столица.bg

С 45 гласа "За" предложеният от кмета на София Васил Терзиев бюджет беше приет.

Против гласуваха 15 общински съветници от "БСП за България", "Възраждане",  и партия "Има такъв народ". Против гласува и общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Кметът на София благодари на общинските съветници, подкрепили бюджета и обеща изпълнение на приходната част. "Бюджет 2024 се фокусира именно върху тези проблеми. В градската политика няма идеология - или работиш за решаването на проблемите на хората, или си против тях. Бюджетът не е политически акт, а средство за изпълнение на добрите идеи", каза кметът при откриването на сесията.

Финансовата рамка, с която ще разполага общината през 2024 г., е в размер на над 2.6 млрд. лева. Предложението за увеличение на приходната част на бюджета е в размер на 58.9 млн. лева. 

"Приемането на бюджета е една стъпка, която показва отговорно отношение в общинския съвет. Започнахме трудно, но се надявам в този мандат да успеем да направим възможно най-добрите неща за града", заяви след гласуването Васил Терзиев. Кметът на София отбеляза, че ще се търсят постоянно нови източници на приходи, за да могат да се реализират повече поекти.

Предложенията за проекти, които ще се реализират в града идват от всички партии, подчерта той. "Предложенията, които бяха приети сега, са добри идеи, това са хубави неща, които смятаме, че са нужни за града.За тях има резерви и те ще бъдат реализирани" обеща Васил Терзиев, като отбеляза програмата за децата със синдром на Даун и за изграждане на достъпна среда, които бяха предложени от ГЕРБ и гласувани по-рано. 

"Ще работим, за да покажем на софиянци, че колективно можем да направим нещо добро за този град, въпреки дискусиите и въпреки ескалацията от време на време", каза столичният кмет.

"Най- добрия начин за контрол е публичността. На тримесечие ще се публикуват детайлни отчети, за да може всички софиянци да са сигурни, че парите отиват по предназначение", отбеляза още той.

За първи път бюджетът на София се приема с толкова много гласове "За", показа справка на Столица.bg. През 2019 г. бюджета е приета с 40 гласа, през 2020 и 2021 г. - с 32 гласа, а през 2022 и 2023 г. за предложената финансова рамка са гласували 33 общински съветници. 

 

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фандъкова: Собственикът на Симеоновския лифт търпи санкция за 8,3......

„Собственикът на Симеоновския лифт, който при новите обстоятелства нарушава договора, търпи санкция в размер на 8,...

Прочети още keyboard_arrow_right