Столична община озеленява разделителната ивица и на бул. Г. М. Димитров

-

Снимка: Facebook

Напояването ще е иновативно като на бул. България

Иновативен подход за напояване на новозасадени дървета в горещите летни месеци ще се прилага в разделителната ивица на бул. „България“в столицата. Методът е заимстван от добрите практики в община Виена и е разработен от лесотехническия университет, съобщи пред БНР зам.- кметът на София по направление "Зелена система, екология и земеползване" Десислава Билева.

Методът представлява торби, които задържат водата на принципа на капково напояване. Отдолу има подложка, която помага да има влага и дърветата да могат по-дълго време да бъдат напоени с вода", каза Десислава Билева.

"Най-често срещаният проблем при засаждане на по-голям брой дръвчета е как да бъдат опазени. Докато сега има обилни дъждове, това не е проблем, но предстоят горещите месеци. Затова новото в общинската програма е тази иновация, която осигурява напояване на дръвчетата по начин, по който особено в такива трудно достъпни зелени клинове, части от булеварди, да може да бъде обезпечено, не само да ги засадим. Те ще растат, ще хвърлят сянка и ще подобряват качеството на въздуха в София", каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

По протежението на столичният бул. "България" са засадени четири вида дървесна растителност, съобразно препоръките на Лесотехническия университет - това са гинко билоба, ясен, който е два вида, както и храсти. Разделителните зелени ивици на бул. „България“ са с обща площ от 6 дка и ще бъдат озеленени по този начин с цел засенчване и насочване на въздушния поток. До края на годината ще бъдат разположени общо 200 броя водни торбички за бавно напояване спрямо нуждите на дървото, адаптирането му към почвата и т.н.

"Предстои да стартираме озеленяването на разделителна зелена ивица на бул. Г. М. Димитров в София", съобщи още Георги Георгиев.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столична община ще изпълнява програма за очни прегледи на деца от......

Програма за извършване на очни прегледи на първокласниците ще изпълнява Столична община, реши днес Столичният общински с...

Прочети още keyboard_arrow_right