Столична община озеленява разделителната ивица и на бул. Г. М. Димитров

-

Снимка: Facebook

Напояването ще е иновативно като на бул. България

Иновативен подход за напояване на новозасадени дървета в горещите летни месеци ще се прилага в разделителната ивица на бул. „България“в столицата. Методът е заимстван от добрите практики в община Виена и е разработен от лесотехническия университет, съобщи пред БНР зам.- кметът на София по направление "Зелена система, екология и земеползване" Десислава Билева.

Методът представлява торби, които задържат водата на принципа на капково напояване. Отдолу има подложка, която помага да има влага и дърветата да могат по-дълго време да бъдат напоени с вода", каза Десислава Билева.

"Най-често срещаният проблем при засаждане на по-голям брой дръвчета е как да бъдат опазени. Докато сега има обилни дъждове, това не е проблем, но предстоят горещите месеци. Затова новото в общинската програма е тази иновация, която осигурява напояване на дръвчетата по начин, по който особено в такива трудно достъпни зелени клинове, части от булеварди, да може да бъде обезпечено, не само да ги засадим. Те ще растат, ще хвърлят сянка и ще подобряват качеството на въздуха в София", каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

По протежението на столичният бул. "България" са засадени четири вида дървесна растителност, съобразно препоръките на Лесотехническия университет - това са гинко билоба, ясен, който е два вида, както и храсти. Разделителните зелени ивици на бул. „България“ са с обща площ от 6 дка и ще бъдат озеленени по този начин с цел засенчване и насочване на въздушния поток. До края на годината ще бъдат разположени общо 200 броя водни торбички за бавно напояване спрямо нуждите на дървото, адаптирането му към почвата и т.н.

"Предстои да стартираме озеленяването на разделителна зелена ивица на бул. Г. М. Димитров в София", съобщи още Георги Георгиев.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Георги Георгиев: Спасихме от застрояване 11 декара междублокови п......

18 частни имота в столичния район "Младост" стават общинската собственост и върху тях няма да може да се строи. Това ста...

Прочети още keyboard_arrow_right