Преди 15 септември тръгва довеждащият транспорт в Горна баня, Малинова долина и кв. Витоша (ВИТОША)

Преди 15 септември тръгва довеждащият транспорт в Горна баня, Малинова доли

Снимка: Столица.bg

Приоритетно работихме за трите квартала, защото към момента нямат почти никакво транспортно обслужване., каза Карлос Контрера

През есента на 2023 г. ще тръгне довеждащия транспорт в още 3 столични квартала - Горна баня, Малинова долина и кв. Витоша, съобщи зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов, който за пореден път е вр. и. д. за ресор транспорт. На пресконференция днес той, Карлос Контрера, председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС и Замфир Зарков, общински съветник представиха маршрутите, по които ще се движат бусовете и ще осигурят директна връзка с метро линия 3. 

Барбалов благодари на инициативните комитет в трите квартала, които са работили активно с екпертите на дирекция "Транспорт" на Столична община. От столичния автотранспорт обходили маршрутите и това, което предлагат е напълно изпълнимо. Зам.-кметът по транспорт съобщи, че ще се направи само една промяна и срокът 30 септември за пускане на довеждащия транспорт да стане 11 септември.

Столична община пуска довеждащ транспорт в 3 квартала за директна връзка с метрото

Това обаче ще стане след обсъждане с кмета на София Йорданка Фандъкова. "Предлагаме да е за 11 септември за началото на учебната година, може и по-рано, ако има техническа възможност и учениците, основни потребители на тази услуга, да се възползват от нея", каза Дончо Барбалов.

Председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност Карлос Контрера направи ретроспекция на целия процес до утвърждаването на маршрутите и внасянето на доклада, който ще се гласува от СОС на сесията на 15 юни.

"От лятото на 2022 г. с писмо от Комисията по транспорт е възложено на ЦГМ и дирекция "Транспорт", на база данни и предложения на гражданите, да се предоставят варианти за маршрути в различни квартали на столицата, не само в тези 3, които днес предлагаме. ЦГМ и Транспорт дадоха предложения и те са изпратени до всички столични райони. 17 от тях върнаха отговори с допълни предложения и информацията отново бе разгледана от ЦГМ и Транспорт", обясни общинският съветник.

За трите квартала - Горна баня, Малинова долина и кв. Витоша, той уточни, че те са разгледани приоритетно, защото към момента нямат почти никакво транспортно обслужване. 

"Заедно със зам.-кмета и Зарков направихме предложения за тези 3 квартала, за да изпълним ангажиментите поети през 2019 г. към жителите на тези квартали.
Внесли сме и други предложения. Първата линия на довеждащ транспорт в Манастирски ливади работи и след анализ от дирекция "Транспорт", маршрутът ще бъде удължен до метро станция Красно село, и такова е и желанието на част от живущите", обясни Контрера.

Той допълни, че целта е да се увеличат пътниците в градския транспорт, съответно и приходите в системата и припомни, че въвеждането на довеждащ транспорт в София е част от изпълнението на ангажиментите, поети от Столична община и СОС за така наречените оптимизации.

"С въвеждането на довозващите линии се увеличават пътниците и разбира се на приходите в системата. Използвали сме периода от лятото на 2022 г. досега, за да разработим и този вид услуга.  Това е един пореден пример, че се опитваме, не просто да настояваме за финансиране от държавата, но и показваме резултати, включително подобряване на услугата. За прословутите оптимизации не е забравено от нас и ние в рамките на възможното, в тези условия, стъпка по стъпка, развиваме и системата на довозващите линии.", коменитра Контрера.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Посолството на Украйна поздрави председателят на СОС...

Посолството на Украйна у нас поздравява председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев за удостояването му с Д...

Прочети още keyboard_arrow_right