Председателят на СОС: 14 000 първокласници в София получават светеща гривна за пътна безопасност

photo_library
 • Председателят на СОС: 14 000 първокласници в София получават светеща гривна

  Снимка: Столица.bg

 • Председателят на СОС: 14 000 първокласници в София получават светеща гривна

  Снимка: Столица.bg

Над 500 пешеходни пътеки са осветени, поставени са знаци за скорост и ограничителни парапети

14 000 са първокласниците в София и всички те ще получат светлоотразителна гривна за по-голяма сигурност при пресичане на улици. Това съобщи председателят на СОС Георги Георгиев пред журналисти.

Той и двамата зам.-кмета на Столична община - Десислава билева, екология, и Кристиан Кръстев, транспорт, направиха проверка как върви подготовката за първия учебен ден. При 51 СОУ "Елисавета Багряна" бе освежена пешеходната пътека пред училището, както и другите около сградата. ИЗцело пребоядисана беше зебрата на "Софийски герой".

"По график върви възстановяването на пешеходните пътеки и ударно се поставят знаци за ограничаване на скоростта и преминаване на деца. За последната година и половина над 500 са осветените пешеходни пътеки. Г-жа Билева, която отговаря за чистота на въздуха, наред с миене на кварталните улици, проверява и как са измити дворовете на училищата", каза Георгиев.

Зам.-кмет инспектира миенето на двора на столичното 51 СОУ

Той обяви най-новата иниицатива на Столична община, в която всички първокласници в София -  14 000, в общински, частни и държавни училища ще получат светлоотразителни гривни с надпис "София" и с герба на столицата.

"Гривната може да се постави на ръката, на раниата на гърба и децата отдалеч да се забелязват. В някои държави те са задължителни и ето ние въвеждаме добри практики в София като грижа за децата и тяхната безопасност. През следващите 3 месеца екипи на КАТ и общината организираме обучение за пътна безопасност в много софийски училища, а в повечето има и учебни полигони", допълни председателят на СОС.

На над 100 кръстовища в столицата вече са поставени ограничители, в близост до пешеходна пътека, така че да не паркират автомобили и да има видимост за движещите се. ИЗградени са над 50 нови пешеходни пътеки, поставят се и значи за намаляване на скороста по улици около училища и детски градини.

"Идеята е пред всички училища да има знаци за намаляване на скоростта. Още през май с всички районни администрации обсъдихме конфликтните точки при детски градини и с експерти сме направили списък. Продължаваме да възстановяваме компроментирани пътеки и ги осветяваме", каза зам.-кметът по транспорт в Столична община Кристиан Кръстев. Той допълни, че е приоритет да се осветят всички пешеходни пътеки по целия централен градски ринг.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 224 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1259 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1519 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

comment 15
13.09.2022 12:37
Deadpool
Тези, които газят деца и други хора по пътеките са , пияни, дрогирани, без книжки и с превишена скорост. Гривната не може да спаси дете от такива "шофьори"
comment 15
13.09.2022 12:35
Deadpool
..., ако не видиш дете няма да видиш и гривната на малката му ръка. Да им дадат по-добре знамена, които да размахват преди да пресекат. Излишни пари. Колко ли пари са откраднали от тази тъпа инициатива?
comment 15
13.09.2022 12:33
Deadpool
Как ще се осъществи контрола? То знаци има за внимание. Как светлоотразителните гривни с надпис "София" и с герба на столицата ще защитят децата? Да не се появява щит до детето? За да се види гривната то детето трябва да е на улицата и пресичащо...
Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

14 649 сигнала за домашно насилие са подадени в София само за три......

14 649 сигнала за домашно насилие са подадени само в София на телефонен номер 112 от януари 2020 г досега. Информацията ...

Прочети още keyboard_arrow_right